İnsanlar ve Diğer Tüm Primatlar, Neden Doğuştan Yüzücü Değiller?
Şempanze ve Orangutanlar da Yüzmeleri Gerektiğinde İnsanlar Gibi "Kurbağalama" Yüzüyorlar!
Bütün memeli hayvanlar doğuştan yüzme bilirler ve birçoğu oldukça başarılı yüzücülerdir.
Tek bir grup hariç: Kuyruksuz maymunlar. Memeli hayvanlar sınıfı içerisinde bir tek kuyruksuz maymunların sonradan yüzme öğrenmesi gerekmektedir. Tanıdık geldi mi? Evet, insanlar gibi! Çünkü insan da bir kuyruksuz maymun türüdür!
Yüzme konusundaki beceriksizlikleri ve isteksizlikleri dolayısıyla hayvanat bahçeleri, uzun yıllardır şempanzelerin, gorillerin veya orangutanların hareket alanını sınırlandırmak için su hendekleri kullanmıştır. Çünkü yıllar yılı yapılan gözlemler, maymunlar derin bir suya girince kolaylıkla boğulduklarını gösteriyordu; bu nedenle maymunlar sudan uzak durmayı seçiyordu. Hatta bazılarına göre bu, insanlar ile diğer maymunları ayıran bir özellikti: İnsanlar suyun tadını çıkarıyor ve yüzmeyi öğrenebiliyorken, maymunlar kuru topraklarda kalmayı tercih ediyorlardı.
Ancak bu ayrımın bu kadar bariz olmadığı sonradan fark edildi. Wits Üniversitesi Anatomik Bilimler Fakültesi'nde insan evrimin üzerine doktora araştırmalarını yürüten Renato Bender ve Bern Üniversitesi Sosyal ve Önleyici Tıp Enstitüsü'nde evrimci bir hekim ve epidemiyolog olarak çalışan Nicole Bender, ABD'de bir şempanze ve bir orangutan üzerine arşatırmalar yaptılar. Bu primatlar, insanlar tarafından yetiştirildi, bakımları yapıldı ve yüzmeyi ve dalmayı öğrendiler!
Şempanzenin boğulmasını önlemek için, araştırmacılar havuzun en derin kısmına iki ip uzattılar. Cooper isimli şempanze hemen iplerle ilgilenmeye başladı ve birkaç dakika sonra havuzun dibindeki nesneleri almak için iki metre derinliğindeki suya dalmaya başladı.
Güney Carolina'daki özel bir hayvanat bahçesinde çekilen orangutan Suryia da bu nadir yüzme ve dalış yeteneğine sahip. Suryia kıyıdan on iki metre açığa kadar serbestçe yüzebilmektedir.
Her iki hayvan da insanlarda "kurbağalama" denen, bir kurbağa gibi kolları iki yana, bacakları ise geriye doğru açma stilinde yüzmeyi tercih ediyor. Cooper arka ayaklarını eş zamanlı olarak hareket ettirirken, Suryia birbirine zıt bir hareketi tercih etmektedir. Araştırmacılar, bu yüzme tarzının, ağaç yaşamına yönelik eski bir evrimsel adaptasyondan kaynaklanabileceğine inanıyorlar.
Çoğu memeli, suya girdiklerinde "köpekleme" denen stilde yüzmeyi tercih eder: Yani köpeklerin yüzmesine benzer, dört ayağın su içinde yürür gibi hareket etmesiyle yüzerler. Ve bu hayvanlar bunu içgüdüsel olarak yaparlar; öğrenmek zorunda değillerdir.
İnsanlar ve maymunlar ise yüzmeyi sonradan öğrenmek zorundadır. Bunun nedeninin, maymunların ağaçta yaşayan atalarının yerde hareket etme imkanının azalması olduğu düşünülüyor. Böylece küçük nehirleri geçmek, dik pozisyonda dolaşmak veya doğal köprüler kullanmak için alternatif stratejiler geliştirdiler. Yüzmeye yönelik içgüdülerini ise evrimsel süreçte kaybettiler. Maymunlarla yakından ilişkili olan insanlar da bu nedenle kuzenleri gibi içgüdüsel olarak yüzücü değildirler. Ancak maymunlardan farklı olarak insanlar suya ilgi duyar ve yüzme ile dalmayı daha kolay öğrenebilir.
Filler, Harika Birer Yüzücüdürler!
Bunun haricinde filler gibi devasa memelilerin bile harika birer yüzücü olmaları şaşırtıcı gelebilir. Her ne kadar fotoğrafta komik bir kare görsek de, aslında filler genellikle sudan korkmazlar, tam tersine, suda oynamaya bayılırlar. Ancak bu, genelde annelerin çocuklarını teşvik etmesi sonrasında yaşanır.
Fotoğraftaki 6 aylık bebek fil ise, insan avcıların tahıllarını korumak amacıyla kurduğu bir tuzağa takılarak ayaklarından birini ciddi biçimde zedelemiş bir ufaklık. Uzmanların desteği sayesinde ameliyat geçirdi ve fizyoterapi gördü. Bu fotoğraf da, bir fizyoterapi seansı sırasında yakalanmış "kötü" bir an.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
Her ne kadar uzmanlar ufaklığın sudan çekindiğini ve yaralı ayağı nedeniyle sudan uzak durmaya meylettiğini belirtse de, fotoğrafın sol alt köşesinde, filin oldukça eğlendiğini ve mutlu gözüktüğünü görebilirsiniz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 21
- 10
- 6
- 5
- 5
- 5
- 3
- 2
- 1
- 0
- 0
- 0
- L. Probert. Baby Elephant Tries To Forget Her Fear Of Water As She Receives Hydrotherapy In Bid To Learn To Walk Again After Injuring Her Foot In A Trap. (5 Ocak 2017). Alındığı Tarih: 6 Mart 2020. Alındığı Yer: The Sun | Arşiv Bağlantısı
- N. Anderson. Chimpanzees, Orangutans Can Swim And Dive, Biologists Prove. (16 Ağustos 2013). Alındığı Tarih: 6 Mart 2020. Alındığı Yer: Sci News | Arşiv Bağlantısı
- P. Eady. Monkeys Prove Scientists Wrong By Learning How To Swim The Breast Stroke. (14 Ağustos 2013). Alındığı Tarih: 6 Mart 2020. Alındığı Yer: Mirror | Arşiv Bağlantısı
- B. Chan. Why Can't Humans Instinctively Swim Like Many Mammals?. (11 Ağustos 2016). Alındığı Tarih: 6 Mart 2020. Alındığı Yer: Quora | Arşiv Bağlantısı
- R. Bender, et al. (2013). Brief Communication: Swimming And Diving Behavior In Apes (Pan Troglodytes And Pongo Pygmaeus): First Documented Report. American Journal of Physical Anthropology, sf: 156-162. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:47:22 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4877
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.