Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Ornitorenklerin ve Dikenli Karıncayiyenlerin (Ekidna) Genom Dizileri, Bu Tuhaf Canlıları Biraz Daha Anlamamızı Sağlıyor!

Ornitorenk ve Ekidna Genomları, Memeli Evrimine Güçlü Bir Işık Tutuyor!

2 dakika
1,720
Ornitorenklerin ve Dikenli Karıncayiyenlerin (Ekidna) Genom Dizileri, Bu Tuhaf Canlıları Biraz Daha Anlamamızı Sağlıyor!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Tek delikliler (Monotremata), keseli ve plasentalı memelilerin (therianların) günümüzde var olan tek dış grubudur ve bizlere memeli evrimiyle ilgili önemli bilgiler sağlarlar. Bir grup bilim insanı, her ikisi de yumurtlayan memeli soyuna ait olan ornitorengin (Ornithorhynchus anatinus) ve kısa gagalı dikenli karıncayiyenin (Tachyglossus aculeatus ya da kısaca, "ekidna") genomunu sekansladı, analiz etti ve tavuklar, insanlar, fareler, kertenkeleler ve Tasmanya canavarları ile karşılaştırdı. Sonuçları içeren makale, Nature dergisinde yayınlandı.[1] Makale yazarlarından biri olan Profesör Guojie Zhang, şöyle diyor:

Ornitorenk genomu, ornitorenge özgü tuhaf özelliklerin nasıl ortaya çıktığını anlamamıza yardım etti. Bu canlının genomunu deşifre etmemiz aynı zamanda insanlar dahil olmak üzere memelilerin evrimini anlamamız için önem taşıyor. Bu genom bize neden insanların ve diğer plasentalı memelilerin yumurtlamak yerine doğurduğunu anlamamıza yardımcı olabilir.

Ornitorengin en ilginç özelliklerinden biri, yumurtladığı halde yavrularını besleyebildiği meme benzeri bezlerinin olması ve yavrularını ter sıvısı ile beslemesidir.

Evrimimiz boyunca, insanlar olarak, embriyonun besin sağlayan kısmının üretiminde işlev sahibi olan vitellogenin genlerimizin üçünü de kaybettik. Tavuklar ise bu genlerin üçüne de sahiptir. Profesör Zhang ve meslektaşları, ornitorenklerin hala 1 vitellogenin genine sahip olduğunu ve diğer iki geni, yaklaşık 130 milyon yıl önce kaybettiğini söylüyor. Ornitorenk, kalan tek geni sayesinde yumurtlamaya devam edebilmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Kuşlar ve sürüngenler yavruları için süt üretmediğinden, gelişmiş bir vitellüs kesesi üretmeleri gerekir. Ornitorenkler yavruları için süt üretebilmenin verdiği avantajla vitellüs kesesi için bir sürü protein üretmek zorunda kalmazlar. Diğer memelilerde kazein genleri, vitellogenin genlerinin yerini almıştır. Kazein proteini memeli sütünün önemli bir bileşenidir.

Makalenin yazarları ornitorengin de kazein genleri taşıdığını ve süt kompozisyonlarının inekler, insanlar ve diğer memelilere oldukça benzediğini gördüler. Profesör Zhang şöyle diyor:

Bu bilgi bize günümüzde var olan tüm memeli türlerinde süt üretiminin Jura Devri'nin erken dinozorlarının yanı sıra 170 milyon yıl öncesinde yaşamış bir ortak atadan türetilen bir grup gen ile gelişebildiğini söylüyor.

Ornitorenkleri eşsiz kılan bir diğer özellik, memelilerin çoğundan farklı olarak dişsiz olmalarıdır. En yakın ataları dişli olsa da modern ornitorenkler sadece yiyeceğini ezebileceği iki boynuz formunda plakaya sahiptir. Çalışma, ornitorenklerin, dişlerini, diş gelişiminden sorumlu 8 genden 4'ünün kaybolmasıyla yaklaşık 120 milyon yıl önce kaybettiğini gösteriyor.

Araştırma grubu tarafından incelenen bir diğer tuhaflık, cinsiyetin belirlenme şekli. İnsanlar ve diğer memeliler cinsiyetlerini belirleyen iki kromozoma sahiptir. XY kromozom sisteminde XX dişi XY ise erkektir. Tek delikliler ise 10 cinsiyet kromozomuna sahiptir. Bunlardan 5'i Y kalan 5'i ise X kromozomudur. Araştırmacılar şöyle diyorlar:

Neredeyse tamamlanmış kromozomal seviyede genomlar sayesinde bu 10 cinsiyet kromozomunun tek deliklilerin atasında bir halka formunda organize olduğunu ve daha sonra X ve Y kromozomları şeklinde parçalandığını iddia edebiliyoruz. Aynı zamanda genom haritalama tek deliklilerin cinsiyet kromozomlarının insanlarınkinden çok tavuklarınkine benzerlik gösterdiğini gösterdi. Bu memeliler ve kuşlar arasındaki evrimsel bağlantının göstergesidir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
17
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 12
  • Merak Uyandırıcı! 8
  • Muhteşem! 3
  • Bilim Budur! 3
  • İnanılmaz 3
  • Umut Verici! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Sci-News | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Y. Zhou, et al. (2021). Platypus And Echidna Genomes Reveal Mammalian Biology And Evolution. Nature, sf: 1-7. doi: 10.1038/s41586-020-03039-0. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/01/2025 03:18:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9971

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evrim
Proton
Sendrom
Eğilim
Mikrobiyoloji
Komplo Teorisi
Böcek Bilimi
Coronavirus
Biliş
Yeme
Mikroevrim
Evrimsel Süreç
Akıl
Yer
2019-Ncov
Enerji
Terapi
Dünya Sağlık Örgütü
Karar
Transkripsiyon
Freud
Meyve
Yatay Gen Transferi
Atmosfer
Elektrokimya
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
N. S. Source, et al. Ornitorenklerin ve Dikenli Karıncayiyenlerin (Ekidna) Genom Dizileri, Bu Tuhaf Canlıları Biraz Daha Anlamamızı Sağlıyor!. (23 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 18 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9971
Source, N. S., Fıçıcıoğlu, E., Bakırcı, Ç. M. (2021, January 23). Ornitorenklerin ve Dikenli Karıncayiyenlerin (Ekidna) Genom Dizileri, Bu Tuhaf Canlıları Biraz Daha Anlamamızı Sağlıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved January 18, 2025. from https://evrimagaci.org/s/9971
N. S. Source, et al. “Ornitorenklerin ve Dikenli Karıncayiyenlerin (Ekidna) Genom Dizileri, Bu Tuhaf Canlıları Biraz Daha Anlamamızı Sağlıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Eda Fıçıcıoğlu, Evrim Ağacı, 23 Jan. 2021, https://evrimagaci.org/s/9971.
Source, News Staff. Fıçıcıoğlu, Eda. Bakırcı, Çağrı Mert. “Ornitorenklerin ve Dikenli Karıncayiyenlerin (Ekidna) Genom Dizileri, Bu Tuhaf Canlıları Biraz Daha Anlamamızı Sağlıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Eda Fıçıcıoğlu. Evrim Ağacı, January 23, 2021. https://evrimagaci.org/s/9971.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close