Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İnsan Vücudunun Sıcaklık Toleransı, Sandığımızdan Daha Düşük Olabilir!

3 dakika
517
İnsan Vücudunun Sıcaklık Toleransı, Sandığımızdan Daha Düşük Olabilir! Chat gpt
Tüm Reklamları Kapat

Bilim insanları, insan vücudunun dayanabileceği maksimum ısı ve nem kombinasyonunu belirledi. Sağlıklı bir genç birey, %100 nem oranında 35 derece Celsius (95 Fahrenheit) sıcaklıkta altı saat geçirdikten sonra hayatını kaybedebilir! Ancak, yeni araştırmalar bu eşik değerinin önemli ölçüde daha düşük olabileceğini göstermektedir.

Bu noktada, vücudun ana soğutma mekanizması olan terleme, cilt üzerinden buharlaşama mekanizmasını çalıştıramaz ve bu durum sonunda sıcak çarpması, organ yetmezliği ve ölüme yol açabilir. "Islak termometre sıcaklığı" olarak bilinen bu kritik sınır, NASA'nın Jet Propulsion Laboratuvarı'ndan Colin Raymond'a göre, şimdiye kadar çoğunlukla Güney Asya ve Basra Körfezi'nde olmak üzere ondan fazla kez aşılmıştır. Bu olayların hiçbiri iki saatten fazla sürmemiştir, bu nedenle hayatta kalma sınırına bağlı kitlesel ölüm vakaları yaşanmamıştır.[1]

Ancak, aşırı sıcaklıkların insanları öldürmesi için bu seviyelere ulaşması gerekmez ve bireylerin eşiği yaş, sağlık ve diğer sosyal ve ekonomik faktörlere bağlı olarak değişir. Örneğin, geçen yaz Avrupa'da 61.000'den fazla insanın sıcaklık nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir; oysa bu bölgede nadiren tehlikeli ıslak termometre sıcaklıkları oluşur. Ancak, küresel sıcaklıklar arttıkça bilim insanları tehlikeli ıslak termometre olaylarının da daha yaygın hale geleceği konusunda uyarılarda bulunmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Raymond'un araştırması, ıslak termometre sıcaklıklarının, Dünya sanayi öncesi seviyelere göre 2,5°C ısınırsa, önümüzdeki on yıllarda dünyanın çeşitli bölgelerinde düzenli olarak 35°C'yi aşacağını öngörmektedir.

Islak termometre sıcaklığı başlangıçta, bir termometreye ıslak bir bez sarılarak ve açık havada bırakılarak ölçülürdü. Bu, suyun bezden ne kadar hızlı buharlaştığını ve dolayısıyla deriden terin buharlaşmasını insan hayatta kalma sınırı olarak teorize edilen 35°C ıslak termometre sıcaklığı, %100 nemde 35°C kuru ısıya veya %50 nemde 46°C'ye eşdeğerdir.

Bu sınırı test etmek için, Pennsylvania Eyalet Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, genç ve sağlıklı bireylerin vücut sıcaklıklarını bir ısı odasında ölçtüler. Katılımcıların, vücut sıcaklıklarının sürekli artmasını engelleyemedikleri "kritik çevresel sınırlarına" teorik olarak belirlenen 35°C'den daha düşük bir ıslak termometre sıcaklığında, 30,6°C'de ulaştıklarını buldular. Araştırma ekibi, bu tür koşulların "ciddi anlamda tehlikeli vücut sıcaklıklarına" ulaşmasının beş ila yedi saat süreceğini tahmin etti.

Hindistan'da araştırma yapan Joy Monteiro, bölgedeki ölümcül sıcak hava dalgalarının çoğunun 35°C ıslak termometre eşiğinin oldukça altında olduğunu belirtti. Bu tür dayanıklılık sınırlarının herkes için farklı olduğunu vurguladı.

Tüm Reklamları Kapat

Özellikle çocuklar, vücut sıcaklıklarını düzenlemede daha az yetenekli oldukları için daha büyük risk altındadır. Yaşlı insanlar da daha az ter bezi olduğu için en savunmasız gruptadır. Geçen yaz Avrupa'da sıcaklıkla ilgili ölümlerin %90'ı 65 yaş üstü bireyler arasında gerçekleşmiştir. Ayrıca, yüksek sıcaklıklarda dışarıda çalışmak zorunda olan insanlar da daha fazla risk altındadır. İnsanların ara sıra vücutlarını soğutma imkânının olup olmaması da önemli bir faktördür. Örneğin klimalı alanlara erişim, bu riskleri azaltabilir. Monteiro, tuvaletlere erişimi olmayan insanların genellikle daha az su içtiğini ve bunun da dehidrasyona yol açtığını belirtiyor. İklim değişikliğinin birçok etkisinde olduğu gibi, bu aşırı koşullarda da en korunmasız insanlar en çok etkilenenler olacaktır.

Sonuç olarak, insan vücudunun dayanabileceği maksimum ısı ve nem kombinasyonu, daha önce düşünülenden daha düşük olabilir ve bu durum, özellikle iklim değişikliğiyle birlikte gelecekte daha büyük bir tehdit oluşturabilir.

Evrim Ağacı, sizlerin sayesinde bağımsız bir bilim iletişi platformu olmaya devam edecek!

Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...

O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...

O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.

Avantajlarımız
"Maddi Destekçi" Rozeti
Reklamsız Deneyim
%10 Daha Fazla UP Kazanımı
Özel İçeriklere Erişim
+5 Quiz Oluşturma Hakkı
Özel Profil Görünümü
+1 İçerik Boostlama Hakkı
ve Daha Fazlası İçin Evrim Ağacı'nda..
Aylık
Tek Sefer
Destek Ol
₺30/Aylık
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
30
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Üzücü! 1
  • Korkutucu! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
  • ^ AFP. Scientists Identify The Maximum Heat Limit The Human Body Can Take. (12 Ağustos 2023). Alındığı Tarih: 5 Şubat 2025. Alındığı Yer: ScienceAlert | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/02/2025 07:18:16 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/19739

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
D. Lawler, et al. İnsan Vücudunun Sıcaklık Toleransı, Sandığımızdan Daha Düşük Olabilir!. (12 Şubat 2025). Alındığı Tarih: 22 Şubat 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/19739
Lawler, D., Çevik, A. Ç., Alparslan, E. (2025, February 12). İnsan Vücudunun Sıcaklık Toleransı, Sandığımızdan Daha Düşük Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved February 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/19739
D. Lawler, et al. “İnsan Vücudunun Sıcaklık Toleransı, Sandığımızdan Daha Düşük Olabilir!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Ahmet Çağlar Çevik, Evrim Ağacı, 12 Feb. 2025, https://evrimagaci.org/s/19739.
Lawler, Daniel. Çevik, Ahmet Çağlar. Alparslan, Eda. “İnsan Vücudunun Sıcaklık Toleransı, Sandığımızdan Daha Düşük Olabilir!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Ahmet Çağlar Çevik. Evrim Ağacı, February 12, 2025. https://evrimagaci.org/s/19739.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close