Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İnsan Harici Maymun Türlerine Bakarak Belki İnsan Olmayı Öğrenebiliriz!

3 dakika
4,777
İnsan Harici Maymun Türlerine Bakarak Belki İnsan Olmayı Öğrenebiliriz!
Tüm Reklamları Kapat

Frans de Waal’ın "İçimizdeki Maymun" kitabını okudunuz mu?

Psikoloji ve primatoloji üzerine dünyaca ünlü eserler kaleme alan de Waal’ın, başta bonobolar olmak üzere şempanze, insan, goril gibi simiyenlerin davranışları üzerine birtakım çıkarımları var. Maymunların ve diğer hayvanların insanlar tarafından "kötü" tanındığından dem vuran de Waal, kötü olan hareketlerin “hayvanlık”, iyi olan şeylerin ise “insanlık” olarak tanımlandığından dert yanıyor.

İnsanların olumlu davranışları kendilerine mal etmeyi sevdiklerini yazan de Waal, bu kısa eleştirisinin ardından anlattıklarıyla bu ön yargıyı paramparça ediyor. Bu yazıda da sizlere Frans de Waal’ın İçimizdeki Maymun kitabında yer alan ve insanlık olarak maymunlardan "insanlık" dersleri aldığımız iki durumu aktaracağız.

Tüm Reklamları Kapat

Frans de Waal’ın anlattığı, İngiltere’de yer alan Twycross Hayvanat Bahçesi’nden Kuni adındaki bir bonobonun hikayesine uzanıyoruz. Kuni, hayvanat bahçesindeki yaşam alanının camına çarpan bir kuş için yaptıklarıyla tüm dünyada tanınan bir maymun haline gelmiş. Bir sığırcığın, camına çarpıp yere düştüğünü gören Kuni, kendinde olmayan kuşu yavaşça doğrultup ayağa kaldırmış. Ayakta duramayan kuş için çareler arayan bonobo dostumuz, sığırcığı tutup hafifçe havaya fırlatmış. Bu fırlatmaya sadece çırpınarak tepki veren kuşu avuçlayan Kuni, kendi yaşam alanındaki en büyük ağacın tepesine tırmanmış ve ayaklarıyla ağaca tutunup elindeki sığırcığı kendi yaşam alanının dışına çıkarmaya, yani özgürlüğüne kavuşturmaya çalışmış.

Ne yazık ki Kuni’nin bu çabalarına rağmen kendine gelemeyen, hal böyle olunca da uçamayan sığırcık, Kuni’nin yaşam alanını çevreleyen hendeğin içine düşmüş. Kuni, çabalarının etki etmediğini fark etmiş olacak ki yerdeki sığırcığın başına gitmiş ve adeta nöbet tutarmışçasına hiçbir şey yapmadan beklemiş. Meraklı bir bonobo dostunun, kendinde olmayan sığırcığa yaklaşmasına dahi izin vermeyen Kuni’nin bu çabaları, aradan bir süre geçtikten sonra sonuca ulaşmış. Bir süre sonra biraz biraz kendine gelen yaralı sığırcık uçarak oradan uzaklaşmış. Kuni’nin bu davranışını yorumlayan de Waal aynen şu notları aktarıyor:

Kuni’nin bu kuş için yaptıkları, başka bir maymuna yardım etmek için yapabileceklerine hiç benzemiyor. Katı sınırlarla belirlenmiş bir davranış şablonunu takip etmek yerine yardımın türünü kendinden çok farklı bir hayvanın özel durumuna göre ayarlayabilmiş. Alanının üzerinden geçen kuşlardan, ne tür bir yardım gerektiğine dair bir fikir edinmiş olmalı. Empatinin bu türlüsü hayvanlarda pek duyulmuş şey değildir, çünkü başkasının koşullarını tahmin etme beceresine dayalıdır.

Bu yazının başlığına kaynak olan hikaye için ise 1996 yılına gitmemiz gerekiyor. Kimi kaynaklarda 16 Ağustos, kimilerindeyse 19 Ağustos olarak anılan bir olay, bir gorilden dünyaya “insanlık” dersi olarak televizyonlarda, kitaplarda ve konuşmalarda kendine yer edinmiş. Chicago Brookfield Hayvanat Bahçesi’nde yaşayan Binti Jua adı verilen sekiz yaşındaki bir dağ gorili, tıpkı Kuni isimli bonobo gibi çaresiz bir canlıya yardım etmiş. Bu sefer çaresiz durumda olan canlı bir sığırcık değil, insan! Konuyu dağıtmadan olayın detaylarına geçelim: 1999 yılında Binti’nin yaşadığı bölüme 3 yaşındaki bir çocuk düşmüş.

Hemen minik bir parantez açalım: Tabii goril gibi iri bir canlının narin hareketleri dahi, üç yaşındaki bir çocuk için ölümcül olabilecektir. de Waal burada gorilin takındığı tavırların gayet korumacı ve şefkatli olduğunun üzerinde duruyor. Devasa cüsseli bir goril ve mini minnacık bir çocuğun baş başa kalması, son dönemde yaşanan ve büyük ses getiren Harambe Olayı gibi üzücü bir şekilde sonuçlanmamış.

Tüm Reklamları Kapat

YouTube’da kayıtları bulunan 99 yılındaki bu olayda, Binti’nin korumacı tavırları dünyaya adeta ders vermiş. Kafesine düşen üç yaşındaki çocuk için bir anda hareketlenen Binti, küçük çocuğu kucağında taşıyarak güvenli bir bölgeye götürmüş. Sadece bununla da kalmayan Binti, yaşam alanındaki derenin içindeki kütüğe oturmuş ve çaresiz çocuğu kucağında sallamaya başlamış.

Olayı görüp çocuğu gorilden almak için gelen hayvanat bahçesi görevlileri, büyük bir zorlukla karşılaşmadan çocuğu teslim almışlar. Hatta Binti, görevlilere çocuğu teslim etmeden önce devasa elleriyle çocuğun sırtına bir iki kez vurmuş. Bu olayın ardından dünyaca ünlü bir kahraman haline gelen Binti, Amerika Birleşik Devletleri tarihinde ilk defa bir siyasetçi tarafından bahsedilen maymun olma gibi bir ilki de yaşarken, şefkat modeli olarak tanıtılmış. Binti olayını anlatan Frans de Waal da konu üzerine şu cümleleri kuruyor:

İnsan tarafından yapılmamış bir insanlığın mümkün olduğuna toplumun uyanması, bir maymunun bizim türümüzden birini kurtarmasıyla oldu.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
22
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 20
  • Tebrikler! 13
  • Umut Verici! 8
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 7
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • İnanılmaz 6
  • Güldürdü 4
  • Bilim Budur! 3
  • Grrr... *@$# 1
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 05/11/2024 14:42:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5136

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Göz
Fil
Mitler
Hominid
Sinirbilim
İklim Değişikliği
Karar Verme
Veri Bilimi
Charles Darwin
Hayvan Davranışları
Kanıt
Maske Takmak
Entomoloji
Kimya
Kırmızı
Kurt
Kelebek
Astronomi
Etimoloji
Yılan
Protein
Geometri
Arkeoloji
Pandemik
Atom
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. C. Kartal, et al. İnsan Harici Maymun Türlerine Bakarak Belki İnsan Olmayı Öğrenebiliriz!. (28 Mayıs 2017). Alındığı Tarih: 5 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5136
Kartal, E. C., Bakırcı, Ç. M. (2017, May 28). İnsan Harici Maymun Türlerine Bakarak Belki İnsan Olmayı Öğrenebiliriz!. Evrim Ağacı. Retrieved November 05, 2024. from https://evrimagaci.org/s/5136
E. C. Kartal, et al. “İnsan Harici Maymun Türlerine Bakarak Belki İnsan Olmayı Öğrenebiliriz!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 28 May. 2017, https://evrimagaci.org/s/5136.
Kartal, Emre Can. Bakırcı, Çağrı Mert. “İnsan Harici Maymun Türlerine Bakarak Belki İnsan Olmayı Öğrenebiliriz!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 28, 2017. https://evrimagaci.org/s/5136.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close