İlginç Bir Örnek Üzerinden Sahtebilimin Saçmalıkları...
Sizce bu nedir? Yepyeni bir hayvan türü mü? Garip bir köpek çeşidi mi? Dört ayak üzerinde yürüyen hastalıklı bir insan mı? Yoksa insanların inançlarıyla alay ettiği için "çarpılmış", "fareye/domuza/maymuna dönüştürülmüş" bir insan mı? Ya da bambaşka bir varlık formu mu? Belki de bir bilim-kurgu filmi için tasarlanmış bir karakterdir?
İnsanın hayal gücü ve cehaleti, alışkın olmadığı figürlerle ilgili fikirler uydurmakta çok başarılıdır. Beyin buna programlanmıştır, kendini tatmin etmek ister. Meraklıdır; ancak merakını en kısa sürede gidermek de ister. İnsanı hayata bağlayan, hayatta kalma şansını ve kaynaklarını arttıran bu merak ile tatmin arasındaki çatışmadır.
Beynin bu saplantılı çalışma biçimi, belki de bin yıllardır doğayı olduğundan farklı şekilde yorumlamamıza sebep olmuştur. Gök olaylarını bilmediğimiz için UFOlarla yatıp kalkmışızdır, tarih biliminden anlamadığımız ve yöntemlerini bilmediğimiz için komplo teorileri ile uyutulmuşuzdur, koyunlarımız, keçilerimiz, domuzlarımız fotoğraftakine benzer esrarengiz hayvanlarca parçalandığı için "garip yaratıklara" inanmışızdır, insan psikolojisini açıklayamadığımız için "ruh"lar yaratmışızdır, kolay açıklanamayan ancak gayet bilimsel açıklamaları olan olaylar için "cinler", "periler", "öcüler" var etmişizdir. Piramitleri açıklayamadığımız için UFOlara sarılmışızdır, var oluşu ve yok oluşu açıklayamadığımız için gaibe inanmışızdır, ormandaki net olarak göremediğimiz canlılara uzaylı, Kocaayak veya gizemli bir canavar olduğuna inanmışızdır, gökteki bir meteoroloji balonunu veya insansız aracı görüp uzaylı istilasının başladığına inanmışızdır, hatta yan komşumuzun esrarengiz davranışlarına anlam veremeyerek devletin gizli bir ajanı olduğuna veya derin devletin üzerinde deney yaptığına inanmışızdır. Bunları yapmaya, bu içi boş sözde-açıklamalara inanmaya devam da edeceğiz.
Hepsinin kökeni aynı. Yukarıdaki hayvanı bir ormanda yürürken görseniz, karanlıkta gölgesini ya da silüetini görseniz, beyniniz hem merak edecek, hem de bir cevap arayacaktır. Eğer cevap bulamazsa, gerek sosyal yapı içerisinde, gerek popüler kültür içerisinde üretilen zırvalıklara bir yenisini ekleyecek şekilde, uydurma bir cevap yaratacaktır: "Bilmiyorum demeyeyim de, ne dersem diyeyim." Örneğin fotoğraftaki canlıya "cehennemden gelen şeytan" diyecektir. Hakkında masallar yazacak, destanlar dürecek, gizem katacak, abartacak, böylece hem sosyal yapı içerisinde daha "popüler" olarak egosunu tatmin edecek, hem de beyninin aradığı cevapları asılsız ve saçma iddialarla da olsa tatmin edecektir.
Peki aslında nedir yukarıdaki canlı? Bir ayı. Ursidae ailesinden bir hayvan. Bildiğimiz ayı aslında. Leipzig'deki hayvanat bahçesindeki bir ayı. Neden bu kadar farklı? Çünkü kıllanmasına sebep olan genlerde meydana gelen bir genetik mutasyon veya beslenmelerinden kaynaklı bir sorun, hayvanat bahçesindeki ayıların kıllarının tamamen yok olmasına neden olmuş. Aynı genetik kökene sahip başka ayılarda da, aynı hayvanat bahçesi içerisinde bu hastalık görülüyor. Doğada da bunun gibi hayvanlar ve daha milyonlarcası olması muhtemel.
Bu fotoğraf üzerinden ne haberler yapıldı... Tarlaları talan eden canavarlar yakalandı haberleri mi istersiniz, Dünya'ya ait olmayan yeni tür bulundu haberleri mi... Ne ararsanız vardı bir ara, şimdi tek tek kaldırıldılar. Gerçek, ortaya çıkarılmıştı çünkü...
Hayal kırıklığına mı uğradınız? "Cehennemden gelen şeytan" daha çekiciydi veya "çılgın bir deneyin ürünü olan yepyeni bir yaratık" olması daha ilginçti, evet, kabul ediyoruz. Ancak ufak bir sorun var: Gerçek değildi. Hayalinizden fırlayan bir yalandı. Ve siz, yalan olduğunu bildiğiniz halde, kendiniz uydurduğunuzun farkında olmanıza rağmen, o iddiaya bile bile, kendi ellerinizle kandınız. Kendinize hakaret ettiniz ve zekanızı aşağıladınız.
Gerçekler acı olabilir. Ancak canımı acıtacak olsalar bile, gerçekleri öğrenmek isterim.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 24
- 6
- 5
- 3
- 2
- 2
- 2
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 03:27:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/906
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.