Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İklim Değişikliği, Okyanusların Rengini Değiştiriyor!

3 dakika
1,587
İklim Değişikliği, Okyanusların Rengini Değiştiriyor! Pexels
Tüm Reklamları Kapat

Dünya üzerindeki okyanusların yarısından fazlası, küresel ısınma sebebiyle 20 yıl öncekinden çok daha yeşil görünüyor. İngiltere'nin Southampton kentinde bulunan Ulusal Oşinografi Merkezi'nden okyanus ve iklim bilimci B. B. Cael durumu "Ekosistemi daha öncekilere benzemeyen bir şekilde etkiliyoruz." sözleriyle açıklıyor.

Aslında okyanusların renkleri birçok sebepten ötürü değişebilir. Bu renk değişiminin en bilindik ve en sık rastlanan sebebi fitoplanktonlardır. Bilim insanları, okyanus yüzeyinden yansıyan güneş ışınlarının dalga boylarını inceleyerek ekosistemin ne kadar klorofile sahip olduğunu, dolayısıyla ne kadar fitoplankton ve alg gibi organizmalara ev sahipliği yaptığını öğrenebilirler. Teorik olarak okyanus suları iklim değişikliği sebebiyle ısındıkça biyolojik üretkenlik oranları da değişecektir.

Fitoplankton.
Fitoplankton.
National Ocean Service

Fakat burada kafaları karıştırabilecek bir olgu ile karşılaşıyoruz: Yüzey sularındaki klorofil miktarı yıldan yıla önemli ölçülerde değişiklik gösterebiliyor. Bu da iklim değişikliklerinin sebep olduğu değişiklikleri, doğal dalgalanmalardan ayırt etmeyi zorlaştırıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmaları zorlaştıran bir diğer durum ise çok sayıda uydunun zaman içinde farklı yöntemlerle okyanusların rengini ölçmüş olmasıdır. Farklı yöntemler kullanmaları nedeniyle farklı uydulardan alınan veriler birleştirilemez.

Bu zorluklara karşın Cael ve ekibi, NASA'nın 2002'de fırlatmış olduğu ve sadece 6 yıl ömrü olmasına rağmen günümüzde hala Dünya'nın yörüngesinde dönmeye devam eden AQUA uydusundaki bir sensör olan MODIS'ten gelen verileri analiz etmeye karar verdiler.

04.05.2002'de uzaya gönderilen Aqua Uydusu
04.05.2002'de uzaya gönderilen Aqua Uydusu
NASA Earthdata

Araştırmacılar, klorofili ölçmek için kullanılan tek dalga boyuna sıkışıp kalmamak adına okyanustan gelen ışığın 7 farklı dalga boyundaki eğilimleri incelediler. Cael, kullandıkları yöntem hakkında şöyle söylüyor:

Bütün renk spektrumuna bakarak daha iyisini yapabileceğimizi uzun zamandır düşünüyordum.

Böylece bilim insanları, yirmi yıllık MODIS verilerini inceleyerek okyanus rengindeki uzun vadeli değişiklikleri görebildiler. Dünya'daki okyanusların yüzeylerinde %56 oranında bir renk değişimi tespit edilirken bu değişimlerin çoğu 40° güney ve 40° kuzey enlemleri arasında bulunan sularda gözlemlendi. Cael bu konuda şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

Tropikal ve subtropikal suların renginde genellikle yıl boyunca değişimler gözlenmez, çünkü bu bölgeler zorlu mevsim koşullarıyla karşılaşmaz. Bu yüzden de bu bölgelerdeki uzun vadeli küçük değişimler bile kolaylıkla fark edilebilir.

Teorik olarak, renk değişiminin yoğunluğu ölçülen ışığın dalga boyuna bağlıdır. Bu da demek oluyor ki genel olarak okyanuslar zamanla daha da yeşilleşiyor.

Araştırmacılar, bu yeşile dönmenin iklim değişikliği ile bağlantılı olup olmadığını görmek için deniz ekosisteminin atmosferde artan sera gazı etkisine nasıl tepki vereceğini anlamak üzere bir simülasyon yaparak sonuçları karşılaştırdılar. Gözlemlenen değişimler, yapılan simülasyonun sonuçları ile eşleşti.

Yeşilin Tonları

Ancak asıl soru, okyanusları yeşile çevirenin ne olduğuydu. Cael okyanus yüzeylerinin sıcaklık artışının yeşilleşmeye doğrudan bir etkisi olmayabileceğini söylüyor, çünkü renk değişiminin gözlendiği alanlarla sıcaklığın genel olarak yükseldiği yerler uyuşmuyor. Bir diğer ihtimal ise sıcaklık değişiminin okyanustaki besinlerin dağılımına etki edebilecek olması. Yüzey suları ısındıkça okyanusun üst tabakaları daha katmanlı hale geliyor ve bu şekilde besinlerin yüzeye ulaşması zorlaşıyor.

Ortamda daha az besin olduğunda, daha küçük fitoplanktonlar büyük fitoplanktonlara kıyasla daha iyi beslenebiliyorlar. Bu nedenle besin seviyelerindeki değişiklikler, suyun genel rengini etkileyen ekosistemdeki bazı değişikliklere yol açıyor olabilir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Ancak bu sadece bir fikir; araştırmacılar henüz rengin neden değiştiğine dair bir açıklama getiremiyorlar. Cael bu konuda şunları söylüyor:

Suyun rengini dikkate alıyoruz çünkü renk bize ekosistemde neler olduğu hakkında bir fikir veriyor.

Bu keşif bir sonraki büyük okyanus rengi izleme görevi olan NASA'nın PACE (Plankton, Aerosol, Cloud, Ocean Ecosystem) Uydusu'nun yapabileceklerine dair umutlarımızı yeşertiyor. Ocak 2024'te kalkış yapacak olan PACE, okyanus renklerini şu ana kadarki tüm uyduların ölçtüğünden çok daha fazla dalga boyutunda ölçecek, yani hiperspektral görüntüleme özelliği olarak da bilinen bir özelliğe sahip.

PACE üzerinde çalışan NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nde okyanus bilimci olan Ivona Cetinić, araştırma hakkında şunları söylüyor:

Tüm bunlar PACE gibi hiperspektral görevlere kesinlikle ihtiyaç duyulduğunu doğruluyor.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
42
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 10
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Bilim Budur! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Nature | Arşiv Bağlantısı
  • A. Witze. Oceans Are Turning Greener Due To Climate Change. (12 Temmuz 2023). Alındığı Tarih: 13 Temmuz 2023. Alındığı Yer: Nature doi: 10.1038/d41586-023-02262-9. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:26:08 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/15087

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Witze, et al. İklim Değişikliği, Okyanusların Rengini Değiştiriyor!. (15 Temmuz 2023). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/15087
Witze, A., Çakır, Y., Alparslan, E. (2023, July 15). İklim Değişikliği, Okyanusların Rengini Değiştiriyor!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/15087
A. Witze, et al. “İklim Değişikliği, Okyanusların Rengini Değiştiriyor!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Yağmur Çakır, Evrim Ağacı, 15 Jul. 2023, https://evrimagaci.org/s/15087.
Witze, Alexandra. Çakır, Yağmur. Alparslan, Eda. “İklim Değişikliği, Okyanusların Rengini Değiştiriyor!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Yağmur Çakır. Evrim Ağacı, July 15, 2023. https://evrimagaci.org/s/15087.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close