Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Sahada Yapılan Bakteri Deneyleri, İklim Değişikliğinin Bakterilerin Hızlı Evrimini Tetiklediğini Gösteriyor!

3 dakika
1,488
Sahada Yapılan Bakteri Deneyleri, İklim Değişikliğinin Bakterilerin Hızlı Evrimini Tetiklediğini Gösteriyor!
Tüm Reklamları Kapat

Evrim sürecinin normalde milyonlarca yıl içinde meydana geldiği düşünülür. Ancak Irvine'daki Kaliforniya Üniversitesi'nden (UCI) araştırmacılar, Proceedings of the National Academy of Sciences'da yayınlanan bir çalışmalarında, UCI'den biyologlar, toprak mikroorganizmalarının küresel ısınmayla baş edebilmek için sadece 18 ay içinde evrimleştiklerini gösterdiler.[1]

Toprak mikrobiyomları (yani topraktaki mikroorganizma çeşitliliği veya toprak içerisinde bakteri ve diğer mikroorganizmaların toplamı), küresel karbon döngüsünün kritik bir motorudur. Mikroorganizmalar, besin maddelerini ekosisteme geri dönüştürmek ve karbonu atmosfere geri salmak için, ölü bitki materyallerini ayrıştırırlar.

Bu süreçte, çok sayıda çevresel faktör, toprak mikroorganizmalarının bileşimini ve işleyişlerini etkiler. Bu etkileşim, genellikle ekolojik bir perspektiften incelenir ve çevresel koşullar değiştikçe hangi mikrobiyal türlerin bolluk oluştuğunda arttığını veya azaldığı mercek altına alınır. Makalenin baş yazarı olan UCI lisansüstü eğitim mezunu Dr. Alex Chase, şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bakterilerde evrimin antibiyotiklere tepki olarak çok hızlı gerçekleşebildiğini biliyoruz, fakat iklim değişikliği ile birlikte çevredeki bakteriler için evrimin ne kadar önemli olabileceğini bilmiyoruz.

Bazı doğal özellikler, toprak mikroorganizmalarının yeni iklim koşullarına hızla adapte olmalarını sağlamalıdır. Mikroorganizmalar bol miktarda bulunur ve yalnızca birkaç saat içinde çoğalabilir. Bu nedenle yeni iklim koşullarına adapte olmaya izin veren nadir bir genetik mutasyon, kısa bir süre içinde ortaya çıkabilir.

Bununla birlikte bakteriyel evrim hakkında bilinenlerin çoğu, bakterilerin yapay gıda içeren şişelerde yetiştirildiği kontrollü laboratuvar deneylerinden elde edilen sonuçlardır. Evrimin toprakta mevcut iklim değişikliği oranlarının etkileriyle alakalı olacak kadar hızlı gerçekleşip gerçekleşmediği belirsizdi. Dr. Chase şöyle diyor:

İklim değişikliğinin mikrobiyomları nasıl etkileyeceğine ilişkin mevcut tahminler, mikrobiyal türlerin statik olduğunu varsaymaktadır. Bu nedenle, bakterilerin toprak gibi doğal ortamlarda hızla gelişip gelişemeyeceğini test etmek istedik.

Araştırmacılar, doğal bir ortamda evrimi ölçmek için Curtobacterium adlı bir toprak bakterisini kullanarak, sahada ilk kez bir bakteriyel evrim deneyi uyguladılar. Araştırmacılar, ölü bitki materyalinden oluşan mikrobiyal gıda ile doldurulmuş 125 "mikrobiyal kafes" kullandılar. Bu kafesler, suyun taşınmasına izin veriyordu ancak mikroorganizmaların geçişine izin vermiyordu.

Mikrobik komünite transplant deneyi. (A) Mikrobiyal topluluk kompozisyonundaki değişiklikler, ekolojik ve evrimsel süreçlerin sürekliliğine bağlı olabilir. Örneğin, durgun genetik varyasyondaki değişimler, biyolojik çözünürlük düzeyine bağlı olarak hem ekolojik hem de evrimsel süreçlere atfedilebilirken, de novo mutasyonlar evrimsel adaptasyonun bir sonucu olabilir. (B) Topluluk ve soy seviyesindeki iki paralel nakil deneyinin şeması. Aşılanmış çöp torbaları, sıcaklık ve yağış açısından birlikte değişen bir yükselme eğimi boyunca tüm bölgelere nakledildi. Site kodları: D = Çöl; Sc = Fundalık; G = Çayır; P = Çam-Meşe; S = Subalpin.
Mikrobik komünite transplant deneyi. (A) Mikrobiyal topluluk kompozisyonundaki değişiklikler, ekolojik ve evrimsel süreçlerin sürekliliğine bağlı olabilir. Örneğin, durgun genetik varyasyondaki değişimler, biyolojik çözünürlük düzeyine bağlı olarak hem ekolojik hem de evrimsel süreçlere atfedilebilirken, de novo mutasyonlar evrimsel adaptasyonun bir sonucu olabilir. (B) Topluluk ve soy seviyesindeki iki paralel nakil deneyinin şeması. Aşılanmış çöp torbaları, sıcaklık ve yağış açısından birlikte değişen bir yükselme eğimi boyunca tüm bölgelere nakledildi. Site kodları: D = Çöl; Sc = Fundalık; G = Çayır; P = Çam-Meşe; S = Subalpin.
PNAS

Kafesler, daha sonra bakterileri Güney Kaliforniya'da bir yükseklik gradyanı boyunca çeşitli iklim koşullarına maruz bıraktı. Ekip, 18 ay boyunca bakterideki hem ekolojik hem de evrimsel tepkileri ölçen iki paralel deney gerçekleştirdi. Dr. Chase şöyle anlatıyor:

Tüm Reklamları Kapat

Mikrobiyal kafesler, mevcut bakteri türlerini kontrol etmemizi sağlarken, bir yandan da onları farklı yerlerde farklı çevresel koşullara maruz bırakmamızı sağladı. Bu sayede, örneğin çöl bölgesinin sıcak ve kurak koşullarının genetik çeşitliliği nasıl etkilediğini tek bir bakteri türü ile, Curtobacterium ile tespit edebildik.

18 ay sonra bilim insanları, deneylerin mikrobiyal kafeslerinden bakteri DNA'sını dizilediler. Geniş bir toprak mikrobiyomu çeşitliliğini içeren ilk deneyde, farklı Curtobacterium türleri bol miktarda değişti. Bu, beklenen ekolojik bir tepkiydi. Aynı zaman dilimindeki ikinci deneyde, tek bir Curtobacterium bakterisinin genetik çeşitliliği de değişti ve aynı çevresel koşullara evrimsel bir yanıt ortaya çıkardı.

18 ay boyunca süren iklim gradyanına Curtobacterium popülasyonlarının çeşitlilik tepkisi.
18 ay boyunca süren iklim gradyanına Curtobacterium popülasyonlarının çeşitlilik tepkisi.
PNAS

Yazarlar, hem ekolojik hem de evrimsel süreçlerin bir toprak mikrobiyomunun değişen iklim koşullarına karşı nasıl tepki verdiğine - katkıda bulunma potansiyeline sahip olduğunun sonucuna vardılar. Ekoloji ve evrimsel biyoloji profesörü Dr. Jennifer Martiny son olarak şöyle söylüyor:

Çalışma, toprak mikroorganizmalarında hızlı evrim gözlemleyebileceğimizi gösteriyor ve bu, heyecan verici bir başarı. Bir sonraki hedefimiz, gelecekteki iklim değişikliği altında toprak ekosistemleri için evrimsel adaptasyonların önemini anlamaktır.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Bilim Budur! 1
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 06:01:57 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10479

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. o. C. -. Irvine, et al. Sahada Yapılan Bakteri Deneyleri, İklim Değişikliğinin Bakterilerin Hızlı Evrimini Tetiklediğini Gösteriyor!. (23 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10479
Irvine, U. o. C. -., Özerdem, Ö., Bakırcı, Ç. M. (2021, May 23). Sahada Yapılan Bakteri Deneyleri, İklim Değişikliğinin Bakterilerin Hızlı Evrimini Tetiklediğini Gösteriyor!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10479
U. o. C. -. Irvine, et al. “Sahada Yapılan Bakteri Deneyleri, İklim Değişikliğinin Bakterilerin Hızlı Evrimini Tetiklediğini Gösteriyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Özge Özerdem, Evrim Ağacı, 23 May. 2021, https://evrimagaci.org/s/10479.
Irvine, University of California -. Özerdem, Özge. Bakırcı, Çağrı Mert. “Sahada Yapılan Bakteri Deneyleri, İklim Değişikliğinin Bakterilerin Hızlı Evrimini Tetiklediğini Gösteriyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Özge Özerdem. Evrim Ağacı, May 23, 2021. https://evrimagaci.org/s/10479.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close