Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İçe Atım Nedir? Başkalarının Fikirlerini Karakterinizin Bir Parçası Haline Getiriyor Olabilir misiniz?

4 dakika
4,926
İçe Atım Nedir? Başkalarının Fikirlerini Karakterinizin Bir Parçası Haline Getiriyor Olabilir misiniz?
Podcast
Funda Başak
Seslendiren 15 Mayıs 2023 7:03
96
Tüm Reklamları Kapat

İçe atım (İng: "Introjection"), kişinin başkalarının düşünce veya beklentilerini kabul edip bunları kişiliğinin bir parçası haline getirmesi durumudur. Sigmund Freud tarafından öne sürülen baş etme mekanizmalarından biridir. Ayrıca, psikolojide başka bir kavram olan yansıtmanın tersi olduğu kabul edilir.

Genellikle otorite figürlerinin (kısmen de ebeveynlerin) içe atımı yaygın görülen bir durumdur. Birçok çocuk, yüksek oranda güçlü sezgilere sahiptir ve birçok konuda alıcı davranır, "hassas" çocuklarda bu durum daha da belirgindir. Alıcılıklarının bir sonucu olarak çevreden gördüklerini almakla kalmaz, kişiliklerinin bir parçası haline getirirler. Çünkü çocukları tanımlayacak şey, içinde bulundukları çevredir.

Çocukların içe atım davranışının bir nedeni de terk edilme korkusudur. Çocuklar bakıma muhtaç olduklarından karşılarındaki yetişkini taklit etmeleri, ona benzemeleri gerektiğini düşünebilirler.

Tüm Reklamları Kapat

İçe atım sürecinde kişi benimsediği düşünceyi sorgulamaz veya çok az sorgular. Yani arkadaşlarınızın fikirlerini üzerinde bir miktar düşündükten sonra mantıklı bularak kabul etmeniz bir içe atım örneği değildir. Buna karşın çocukların ailelerinin siyasi görüşlerini, seks ile ilgili tabularını veya cinsiyet rollerine dair bakış açılarını sorgulamaksızın kabullenmesi bir tür içe atımdır. Bu gibi düşünceleri benimseyen çocuk, yetişkinliğinde bile bu düşünceleri kişiliğinden ayıramaz.

Çevrenin İçe Atım Üzerindeki Etkisi

Her ne kadar çocuklarda içe atımın kaynağı ebeveynler veya bakım verenler olsa da yetişkin veya çocuk herhangi bir birey, hayatında etkisi büyük olan insanların tavır veya karakteristiklerini içe atım süreciyle benimseyebilir.

Aile dışındaki kişilerden kaynaklanan içe atımlarda, çocuğun edindiği davranış aileden gördüğü davranışlardan oldukça farklı olabilir. Okulda zorbalığa uğrayan bir çocuk, hayvanlara veya kardeşlerine normalde yapmadığı olumsuz davranışlar sergilemeye başlayabilir.

Bir Savunma Mekanizması Olarak İçe Atım

Freud'a göre içe atım, daha çok mental olarak sağlıklı insanların kullandığı bir tür savunma mekanizmasıydı. Günümüz psikologlarından bazılarına göre ise içe atım, çocukların ulaşmakta zorluk çektikleri bakım verenlere karşı geliştirdiği bir savunma mekanizmasıdır. Bu durumda çocuk, karşısındaki yetişkinin bazı özelliklerini benimseyerek yetişkin yanında olmasa bile varlığını hissedebilir. Bu tarz içe atım, benimsenen özelliğin iyi veya kötü olmasına göre olumlu veya olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Tüm Reklamları Kapat

İçe Atımın Olası Etkileri

İçe atım süreci, sürece neden olan durum ve süreç içerisinde benimsenen özelliklere bağlı olarak olumlu veya olumsuz etkiler yaratabilir.

Olumlu Etkiler

Şefkat, sadakat, ahlak veya fakirlere yardım etme arzusu gibi özelliklerin benimsendiği durumlarda bu özellikler, kişinin iyi olarak tanımlanacak bir kişilik oluşturmasına yardımcı olabilir.

Çocuklarda yetişkinin varlığını hissetme durumunda anlatıldığı gibi, içe atım yetişkinlere bir yakının ölümünü daha kolay atlatma fırsatı sunabilir. Örneğin annesini yeni kaybetmiş bir kadına "annesine ne kadar benzediği" söylendiğinde kadın annesiyle olan güzel anılarını hatırlayabilir ve kendisini annesine yakın hissedebilir. Aynı şekilde "Aynı babası gibi!" sözlerini duyma hevesi çocuklarda sorumluluk alma isteği doğurabilir.

Olumsuz Etkiler

Ailesinden gördüklerini içe atan bir çocuk; ailesinde sürekli gördüğü değersizlik, yetersizlik veya suçluluk gibi duyguları kendine uyarlayabilir ve zamanla özgüveninde büyük yaralar açılabilir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

İçe atımın başka bir olumsuz etkisi, içe atılmış bir düşünceyle kişinin zamanla kendi başına edindiği fikirleri uzlaştıramaması ve bunların yarattığı çelişkiden dolayı kişiliğini sorgulaması olabilir. Örneğin babasını "ideal" bir insan olarak içe atan çocuk, babasının bir suça karıştığını öğrendiğinde büyük bir iç kargaşa yaşayabilir. Yine benzer şekilde; kişi benimsediği davranışları içten içe eleştiriyor, bunları tam anlamıyla doğru bulmuyorsa içsel bir çatışma yaşayabilir.

Ayrıca kişi onaylamadığı davranışları içe atarak bu davranışlara karşı duyduğu nefreti azaltmaya çalışabilir. Veya bu içe atımın sonucunda kişi hoşlanmadığı figürün özellikleriyle hesaplaşmasını içsel bir sürece dönüştürmüş olabilir.

İnsanlar içe atımın bir sonucu olarak kendi ihtiyaçlarından çok başkalarının beklenti ve isteklerine odaklanabilir. Bazı genç yetişkinler, kendilerini tatmin edecek kararlar vermektense ebeveynlerinin inançlarını pekiştirmeye veya beklentilerini karşılamaya yönelik kararlar alabilir. Romantik bir ilişkide kişi, partnerinin dış görünüşü ve kişiliğine dair yorumlarını içe atarak bu yorumlara uygun olacak şekilde davranabilir.

Olumsuz içe atım, istismar vakalarında da ortaya çıkabilir. Örneğin istismar içeren bir ilişkide kişi partnerinin gerçek olmayan yorumlarını benimseyerek değersizlik veya başarısızlık duyguları yaşayabilir. Bazı durumlarda istismar edilen kişi partnerini o kadar güçlü bir şekilde içe atar ki kendisi de bir istismarcıya dönüşebilir.

Olumsuz İçe Atımın Tedavisi

Olumsuz içe atımları bulunan bir kişi terapi alarak bunlardan kurtulabilir. Psikanaliz, derinlere yerleşmiş bilinçsiz düşüncelerin ortaya çıkarılmasını sağlayabilir. Ayrıca Bilişsel Davranışçı Terapi, kişinin olumsuz inançlarını analiz etmesine ve bunları daha gerçekçi düşüncelerle değiştirmesine yardımcı olabilir.

Olumsuz içe atımlar, depresyon ve anksiyete gibi mental sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu durumda terapi, bu rahatsızlıkların tedavisi için de önerilebilir. Terapi yardımıyla kişi olumsuz içe atımlarını düzelterek bunların gelecek hayatını etkilemesini önleyebilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
59
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 25
  • Muhteşem! 13
  • Bilim Budur! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Good Therapy | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 30/12/2024 19:56:11 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14462

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Beslenme Bilimi
Endokrin Sistemi Hastalıkları
Evrimsel Tarih
Fare
Deprem
Aşırı
Yanlış
Aile
Dilbilim
Sanat
Sağlık Bilimleri
Hastalık Kontrolü
Santigrat Derece
Manyetik Alan
Yeni Doğan
Çevre
Spor
Kamuflaj
Küresel Isınma
Şiddet
Tarih
Yayılım
Nörobilim
İstatistik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Therapy, et al. İçe Atım Nedir? Başkalarının Fikirlerini Karakterinizin Bir Parçası Haline Getiriyor Olabilir misiniz?. (28 Nisan 2023). Alındığı Tarih: 30 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/14462
Therapy, G., Alparslan, E. (2023, April 28). İçe Atım Nedir? Başkalarının Fikirlerini Karakterinizin Bir Parçası Haline Getiriyor Olabilir misiniz?. Evrim Ağacı. Retrieved December 30, 2024. from https://evrimagaci.org/s/14462
G. Therapy, et al. “İçe Atım Nedir? Başkalarının Fikirlerini Karakterinizin Bir Parçası Haline Getiriyor Olabilir misiniz?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 28 Apr. 2023, https://evrimagaci.org/s/14462.
Therapy, Good. Alparslan, Eda. “İçe Atım Nedir? Başkalarının Fikirlerini Karakterinizin Bir Parçası Haline Getiriyor Olabilir misiniz?.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, April 28, 2023. https://evrimagaci.org/s/14462.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close