İçe Atım Nedir? Başkalarının Fikirlerini Karakterinizin Bir Parçası Haline Getiriyor Olabilir misiniz?
- İndir
- Dış Sitelerde Paylaş
İçe atım (İng: "Introjection"), kişinin başkalarının düşünce veya beklentilerini kabul edip bunları kişiliğinin bir parçası haline getirmesi durumudur. Sigmund Freud tarafından öne sürülen baş etme mekanizmalarından biridir. Ayrıca, psikolojide başka bir kavram olan yansıtmanın tersi olduğu kabul edilir.
Genellikle otorite figürlerinin (kısmen de ebeveynlerin) içe atımı yaygın görülen bir durumdur. Birçok çocuk, yüksek oranda güçlü sezgilere sahiptir ve birçok konuda alıcı davranır, "hassas" çocuklarda bu durum daha da belirgindir. Alıcılıklarının bir sonucu olarak çevreden gördüklerini almakla kalmaz, kişiliklerinin bir parçası haline getirirler. Çünkü çocukları tanımlayacak şey, içinde bulundukları çevredir.
Çocukların içe atım davranışının bir nedeni de terk edilme korkusudur. Çocuklar bakıma muhtaç olduklarından karşılarındaki yetişkini taklit etmeleri, ona benzemeleri gerektiğini düşünebilirler.
İçe atım sürecinde kişi benimsediği düşünceyi sorgulamaz veya çok az sorgular. Yani arkadaşlarınızın fikirlerini üzerinde bir miktar düşündükten sonra mantıklı bularak kabul etmeniz bir içe atım örneği değildir. Buna karşın çocukların ailelerinin siyasi görüşlerini, seks ile ilgili tabularını veya cinsiyet rollerine dair bakış açılarını sorgulamaksızın kabullenmesi bir tür içe atımdır. Bu gibi düşünceleri benimseyen çocuk, yetişkinliğinde bile bu düşünceleri kişiliğinden ayıramaz.
Çevrenin İçe Atım Üzerindeki Etkisi
Her ne kadar çocuklarda içe atımın kaynağı ebeveynler veya bakım verenler olsa da yetişkin veya çocuk herhangi bir birey, hayatında etkisi büyük olan insanların tavır veya karakteristiklerini içe atım süreciyle benimseyebilir.
Aile dışındaki kişilerden kaynaklanan içe atımlarda, çocuğun edindiği davranış aileden gördüğü davranışlardan oldukça farklı olabilir. Okulda zorbalığa uğrayan bir çocuk, hayvanlara veya kardeşlerine normalde yapmadığı olumsuz davranışlar sergilemeye başlayabilir.
Bir Savunma Mekanizması Olarak İçe Atım
Freud'a göre içe atım, daha çok mental olarak sağlıklı insanların kullandığı bir tür savunma mekanizmasıydı. Günümüz psikologlarından bazılarına göre ise içe atım, çocukların ulaşmakta zorluk çektikleri bakım verenlere karşı geliştirdiği bir savunma mekanizmasıdır. Bu durumda çocuk, karşısındaki yetişkinin bazı özelliklerini benimseyerek yetişkin yanında olmasa bile varlığını hissedebilir. Bu tarz içe atım, benimsenen özelliğin iyi veya kötü olmasına göre olumlu veya olumsuz sonuçlar doğurabilir.
İçe Atımın Olası Etkileri
İçe atım süreci, sürece neden olan durum ve süreç içerisinde benimsenen özelliklere bağlı olarak olumlu veya olumsuz etkiler yaratabilir.
Olumlu Etkiler
Şefkat, sadakat, ahlak veya fakirlere yardım etme arzusu gibi özelliklerin benimsendiği durumlarda bu özellikler, kişinin iyi olarak tanımlanacak bir kişilik oluşturmasına yardımcı olabilir.
Çocuklarda yetişkinin varlığını hissetme durumunda anlatıldığı gibi, içe atım yetişkinlere bir yakının ölümünü daha kolay atlatma fırsatı sunabilir. Örneğin annesini yeni kaybetmiş bir kadına "annesine ne kadar benzediği" söylendiğinde kadın annesiyle olan güzel anılarını hatırlayabilir ve kendisini annesine yakın hissedebilir. Aynı şekilde "Aynı babası gibi!" sözlerini duyma hevesi çocuklarda sorumluluk alma isteği doğurabilir.
Olumsuz Etkiler
Ailesinden gördüklerini içe atan bir çocuk; ailesinde sürekli gördüğü değersizlik, yetersizlik veya suçluluk gibi duyguları kendine uyarlayabilir ve zamanla özgüveninde büyük yaralar açılabilir.
Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.
KreosusKreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.
Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.
PatreonPatreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.
Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.
YouTubeYouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.
Diğer PlatformlarBu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.
Giriş yapmayı unutmayın!Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.
İçe atımın başka bir olumsuz etkisi, içe atılmış bir düşünceyle kişinin zamanla kendi başına edindiği fikirleri uzlaştıramaması ve bunların yarattığı çelişkiden dolayı kişiliğini sorgulaması olabilir. Örneğin babasını "ideal" bir insan olarak içe atan çocuk, babasının bir suça karıştığını öğrendiğinde büyük bir iç kargaşa yaşayabilir. Yine benzer şekilde; kişi benimsediği davranışları içten içe eleştiriyor, bunları tam anlamıyla doğru bulmuyorsa içsel bir çatışma yaşayabilir.
Ayrıca kişi onaylamadığı davranışları içe atarak bu davranışlara karşı duyduğu nefreti azaltmaya çalışabilir. Veya bu içe atımın sonucunda kişi hoşlanmadığı figürün özellikleriyle hesaplaşmasını içsel bir sürece dönüştürmüş olabilir.
İnsanlar içe atımın bir sonucu olarak kendi ihtiyaçlarından çok başkalarının beklenti ve isteklerine odaklanabilir. Bazı genç yetişkinler, kendilerini tatmin edecek kararlar vermektense ebeveynlerinin inançlarını pekiştirmeye veya beklentilerini karşılamaya yönelik kararlar alabilir. Romantik bir ilişkide kişi, partnerinin dış görünüşü ve kişiliğine dair yorumlarını içe atarak bu yorumlara uygun olacak şekilde davranabilir.
Olumsuz içe atım, istismar vakalarında da ortaya çıkabilir. Örneğin istismar içeren bir ilişkide kişi partnerinin gerçek olmayan yorumlarını benimseyerek değersizlik veya başarısızlık duyguları yaşayabilir. Bazı durumlarda istismar edilen kişi partnerini o kadar güçlü bir şekilde içe atar ki kendisi de bir istismarcıya dönüşebilir.
Olumsuz İçe Atımın Tedavisi
Olumsuz içe atımları bulunan bir kişi terapi alarak bunlardan kurtulabilir. Psikanaliz, derinlere yerleşmiş bilinçsiz düşüncelerin ortaya çıkarılmasını sağlayabilir. Ayrıca Bilişsel Davranışçı Terapi, kişinin olumsuz inançlarını analiz etmesine ve bunları daha gerçekçi düşüncelerle değiştirmesine yardımcı olabilir.
Olumsuz içe atımlar, depresyon ve anksiyete gibi mental sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu durumda terapi, bu rahatsızlıkların tedavisi için de önerilebilir. Terapi yardımıyla kişi olumsuz içe atımlarını düzelterek bunların gelecek hayatını etkilemesini önleyebilir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 25
- 13
- 2
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Türev İçerik Kaynağı: Good Therapy | Arşiv Bağlantısı
- C. Keçe. Savunma Mekanizmaları - Cem Keçe - Psikoterapist & Yazar. Alındığı Tarih: 25 Nisan 2023. Alındığı Yer: Cem Keçe - Psikoterapist & Yazar | Arşiv Bağlantısı
- Psychology Today. Identity And Introjection. Alındığı Tarih: 25 Nisan 2023. Alındığı Yer: Psychology Today | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:32:33 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14462
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.