Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İç Karartıcı İhtimal: Ülkeler Belki Devasa Atom Bombalarını Kullanmaktan Kaçınabilirler. Peki Ya "Düşük Verimli" Nükleer Silahlar Ne Olacak?

12 dakika
1
İç Karartıcı İhtimal: Ülkeler Belki Devasa Atom Bombalarını Kullanmaktan Kaçınabilirler. Peki Ya "Düşük Verimli" Nükleer Silahlar Ne Olacak? FootageCrisis
Tüm Reklamları Kapat

ABD, 1946 ila 1958 yılları arasında Marshall Adaları'nda 67 nükleer silah testi yaptı. Dünya'nın dört bir yanındaki Marshalllılar, bu testlerden etkilenen ve adalet arayan herkesi anmak için her yıl 1 Mart'ta Nükleer Kurbanlarını Anma Günü düzenlerler.

1954'te, ABD, şimdiye kadarki en büyük nükleer patlama testini; yani Hiroşima'ya atılan bombadan 1000 kat daha güçlü, 15 megatonluk bir termonükleer bomba olan Castle Bravo testini gerçekleştirdi. Bravo atışı, Marshall Adaları'nda birçok hasara neden oldu ve Dünya'yı radyoaktif kirliliğe maruz bıraktı.[1], [2]

Bu testten 68 yıl sonra, yani 2020'de; Amerika Birleşik Devletleri, sekiz ülkeyle birlikte nükleer cephaneliklerini korumak, artırmak ve modernleştirmek için toplamda 72 milyar doların üzerinde para harcadı.[3], [4], [5] Soğuk Savaş döneminde 70.000'i aşan toplam nükleer silah sayısı, günümüzde önemli ölçüde azaldı. Geriye kalan yaklaşık 12.700 nükleer silahın %90'ı ise ABD ve Rusya'ya ait.

Tüm Reklamları Kapat

2022 yılında Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi ve NATO'ya ait kuvvetlerin ittifakın doğu kanadına konuşlandırılmasıyla, nükleer savaşa ilişkin endişeler yeniden gündeme geldi. Amerikan Bilim İnsanları Federasyonu Nükleer Bilgi Projesi'nde kıdemli araştırma görevlisi olan Matt Korda, şu anda çatışmanın nükleer eşiğin çok altında kaldığını söylüyor. Korda, durumu şöyle açıklıyor:[6]

Ukrayna'da konuşlandırılan pek çok sistem hem nükleer hem de nükleer olmayan silahları ateşleyebilen sistemler olsa da ortada nükleer silahların veya nükleer saklama birimlerinin onlarla birlikte konuşlandırıldığına dair bir gösterge yok.

Korda, ayrıca her savaşta olduğu gibi yanlış iletişim ve mantıksızlığın büyük riskler oluşturduğuna dikkat çekiyor. Truth Out'la yaptığı röportajında, nükleer gerilimin tırmanma riskini ortadan kaldırmanın her iki tarafın da sorumluluğu olduğunu belirtiyor.

ABD başkanları, sözde nükleer silahların olmadığı bir Dünya hedefleseler de ABD şu anda her birinin enerji kapasitesi 0.3 kilotondan 1.2 megatona kadar değişen tahminî toplam 5.400 nükleer silahtan oluşan bir envantere sahip.[7], [8] Patlamasının açığa çıkardığı enerji miktarı 1 kiloton olan bir savaş başlığı, 1.000 ton TNT'ye eşdeğerdir. Yani, 1 megaton, 1 milyon ton TNT'nin patlamasının yayacağı kadar enerjidir.[9]

Bir nükleer silahın verimi, ne tür bir hedefi vurabileceğini belirler. ABD cephaneliğindeki en yüksek verimli savaş başlığı, 1.2 megatonluk stratejik bir yer çekimi bombası olan B83-1'dir. Bu bomba, Hiroşima'yı yok eden bombadan 80 kat daha yıkıcıdır. Buna karşılık ABD stoklarındaki en düşük verimli savaş başlığı; 170 kilotona kadar enerji ortaya çıkarabilen, ayarlanabilir verimli, 0.3 kilotonluk bir bomba olan B61-3'tür.

Tüm Reklamları Kapat

ABD'nin diğer nükleer savaş başlıklarının kapasiteleri 5 ila 455 kiloton arasında değişmektedir. Karşılaştırma yapmak istersek, Hiroşima ve Nagazaki'yi yok eden bombalar sırasıyla yaklaşık 15 ve 21 kilotondu.[10]

Bugün savaş başlıkları on yıllar önce test edilenlerden daha düşük bir verime sahip olsa da çoğu, 1945'te Japonya'ya atılan bombalardan çok daha yıkıcıdır.[11] Daha düşük verime sahip savaş başlıkları, özellikle daha kullanışlı oldukları düşünüldüğünden, kendilerine özgü risklere sahiptir.[12] Bir başkan, Hiroşima'yı yok eden bombadan 80 kat daha yıkıcı bir bomba kullanmak konusunda isteksiz olabilir, ancak belki de 2 veya 3 kilotonluk bir bomba için çok daha isteksiz olacaktır.

Nuclear Information Project'e göre şu anda ABD'de konuşlandırılmış ve her an fırlatılmaya hazır yaklaşık 1.740 savaş başlığı bulunuyor. Bu savaş başlıkları ABD'nin nükleer üçlüsünü, yani nükleer silahların izleyebileceği 3 rotayı oluşturuyor:

  1. Kara Yolu: Kıtalar Arası Balistik Füzeler.
  2. Hava yolu: Uçaklardan veya bombardıman uçaklarından atılan veya ateşlenen füzeler.
  3. Deniz yolu: Denizaltılardan ateşlenen nükleer silahlar.

Avrupa'da Nükleer Silahlar

Nükleer Silahları Kaldırmaya Yönelik Uluslararası Kampanya'da (ICAN) finans sektörü koordinatörü olan Susi Snyder; nükleer silahların kamu, özel ve kurumsal kökenli finansal destekçilerinin karmaşık ağını çözme konusunda uzmanlaşmıştır.[13], [14] Hollanda'da yaşayan bir Amerikalı olan Snyder için, nükleer silahlar sadece öldürülmesi gereken finansal bir canavar değil, aynı zamanda yakınımızda istemeyeceğimiz birer komşudur.[15]

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Snyder, ABD'nin beş NATO ülkesindeki (Belçika, Almanya, Hollanda, İtalya ve Türkiye) altı askeri üssünde konuşlandırılmış B61 yer çekimi bombalarına sahip olduğuna dikkat çekiyor. Şu anda, B61-3 ve B61-4 serilerine ait yaklaşık 100 bomba, NATO uçaklarından 0.3 kiloton, F-15'lerden 170 kiloton ve F-16'lardan 50 kilotona kadar verimle atılabilir.[16]

Dört B61 varyantının şu anda üretimde olan B61-12 ile değiştirilmesi planlanıyor.[17] Tamamlandığında, B61-12 ilk değişken verimli nükleer yer çekimi bombası olacak. Ölçümleri daha doğru olacak şekilde tasarlanan dört ayarından ikisi, 10 ve 50 kiloton seçenekleriyle "düşük verimli" (0,3 ve 1,5 kiloton) olacaktır. Bu silah, F-35A Lightning II ve 200 milyar dolarlık yeni B-21 gizli bombardıman uçağı da dahil olmak üzere yedi tip uçaktan ateşlenebilecek.[18], [19]

Snyder, "düşük verim" tabirinin yanıltıcı olduğunu çünkü en düşük verimli nükleer silahın bile muazzam derecede yıkıcı olduğunu söylüyor. Snyder, Rotterdam'da yer alan Avrupa'nın en büyük liman tesisinde patlatılan 12 kilotonluk bir nükleer silahın insanlar üzerindeki olası etkilerini değerlendiren bir raporun ortak yazarlığını yaptı.[20]

Birkaç gün veya saat içinde öleceği tahmin edilen 60.000 kişiye ek olarak, çok daha fazlası ölümcül dozlarda radyasyona maruz kalacaktı. Avrupa genelinde ulaşım ve hizmetlerde benzeri görülmemiş bir aksama, orta Hollanda'nın kırsal bölgesinde yayılan ve Hollanda'nın ekonomisinde kritik öneme sahip olan tarım sektörünü yok edecek seviyede radyoaktif atıklar ise diğer olası sonuçlardı.

ICAN kısa süre önce; birkaç ülkenin cephaneliklerinde bulunan, orta verimli, 100 kilotonluk tek bir hava patlamalı nükleer silah kullanılırsa Dünya çapındaki sağlık sistemlerinde oluşacak ciddi güvenlik sorunlarından bahseden bir rapor yayınladı.[21] Rapor; doktorların, hemşirelerin, hastanelerin ve kentsel nüfusun tek bir nükleer patlamanın etkilerine yeterince müdahale edemeyecekleri bir dizi endişe verici senaryoyu da sunuyor.[22]

Korkunç Bir Beklenti

Diğer araştırmacılar da çok daha küçük nükleer patlamaların kentsel ortamlardaki etkilerini değerlendirdiler. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki Nükleer Silahlar Eğitim Projesi'nin bir üyesi ve Tokyo'da bir nükleer bilim ve mühendislik danışmanı olan Eva Lisowski, nükleer silahların Kore Yarımadası ve Orta Doğu'daki olası etkilerini inceleyen iki çalışma yayınladı. Lisowski, Grim Prospect: Low-Yield Nuclear Weapons in the Middle East (İç Karartıcı İhtimal: Orta Doğu'da Düşük Verimli Nükleer Silahlar) adlı kitabında, modern yapılara ve yoğun nüfusa sahip bir şehirde yer seviyesinde patlatılan "düşük verimli" bir uranyum silahının etkilerini değerlendiriyor.[23]

Tüm Reklamları Kapat

Lisowski, nüfus verilerini, coğrafi bilgi sistemi (GIS) yazılımını ve diğer verileri kullanarak şu şehirlerde patlama modelleri geliştirmek için bir yıl harcadı: Tahran, Riyad, Tel Aviv, Kahire ve Dubai. Her durumda, zemin seviyesinde patlatılan 1 kilotonluk bir bombanın 12 hafta içinde sebep olacağı tahmini ölümler, Riyad'da 32.000, Tel Aviv'de 42.000, Tahran'da 137.000 ve Kahire'de 353.000'e ulaşıyordu. Lisowski, raporunun incelemesinde bulgularını uzun uzadıya detaylandırıyor.[24]

Lisowski, simülasyonlarında bomba patlaması, ısı, radyasyon, uçan enkaz ve yapısal çöküş nedeniyle oluşacak ölümleri de hesapladı. 1 kilotonluk bir patlamayı 11 Eylül saldırılarıyla karşılaştırarak, şunları söyledi:

Bombanın sebep olacağı yıkım, 11 Eylül'deki yıkımdan çok daha büyük olacaktır. Her yerde yıkılan binalar olması çok muhtemel. Yüzey seviyesinde patlatılan bir bombanın yaydığı radyasyon, şehir merkezinde bile büyük bir etkiye sahip olabilir. Hiroşima ve Nagazaki'dekilere yakın sayıda ölüm gerçekleşebilir. Bir kiloton, önemsememiz gereken bir büyüklüktür.

Karşılaştırmanın Ötesinde

Geçmişteki ve bugünkü nükleer silahların listesini incelerken, yıkıcı kapasitelerini nükleer olmayan insan yapımı veya doğal patlamalarla karşılaştırmak iyi bir fikir gibi görünebilir, ancak bunu yapmak zordur.[25], [26]

Tüm Reklamları Kapat

Ocak ayında Hunga Tonga denizaltı yanardağının patlamasının ardından, NASA'daki bilim insanları, patlamanın gücünü, ABD'nin 1952'de Enewetak Mercan Adası'ndaki ilk termonükleer testinin boyutuna yakın olan 10 megatonluk bir patlamayla karşılaştırdılar. Ancak volkanlar nükleer bomba değildir ve bu nedenle doğrudan karşılaştırmalar yanıltıcı olabilir.[27], [28] Atom Bilimcileri Bülteni'nin Bilim ve Güvenlik Kurulu üyesi Steve Fetter şöyle diyor:

Bence çeşitli verimlerdeki nükleer silahların etkilerini doğru bir şekilde karşılaştırmanın en iyi yolu; patlama, termal etkiler veya radyasyon gibi çeşitli faktörlerden etkilenen bölgeleri göstermek veya silahın öldürebileceği veya yaralayabileceği insan sayısını karşılaştırmaktır.

Fetter ayrıca, nükleer silahlarla diğer silahlar veya doğal patlamalar arasında karşılaştırma yapmanın zor olduğu konusunda uyardı:

En önemlisi, nükleer (ve diğer insan kaynaklı) patlamalar, daha yüksek verimli doğal bir patlamadan daha fazla insanı öldürebilir çünkü yoğun nüfuslu bölgelerde meydana gelmeleri çok daha olasıdır.

2020'de Beyrut limanında 2.750 ton amonyum nitrat patladığında 7.000'den fazla kişi yaralandı ve 200'den fazla kişi öldü.[29] Cep telefonları, 300.000 insanı yerinden eden ve 12 mil uzaktaki binalara zarar veren şiddetli patlamayı kaydetmişti.[30]

Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı'nda fizikçi olan Peter Goldstein, patlamanın en azından birkaç kiloton veriminde veya yarım kiloton kadar küçük olabileceğini öne süren çeşitli tahminleri netleştirmek için patlamayı ve çevredeki ortamı inceledi.[31] Goldstein, patlamanın bıraktığı kraterin boyutunu ve sismik ölçümleri inceleyerek, kimyasal patlamanın 0,7 ila 1,4 kiloton TNT arasında olduğunu öne sürdü. Bu da bölgede depolandığı bildirilen 2,75 kilotonluk malzemenin beklenen veriminden önemli ölçüde daha azdı.

Tüm Reklamları Kapat

Agora Bilim Pazarı
The Adventures Of Sherlock Holmes (Sir Arthur Conan Doyle)
  • A Scandal in Bohemia
  • The Red-Headed League
  • A Case of Identity
  • The Boscombe Valley Mystery
  • The Five Orange Pips
  • The Man with The Twisted Lip
  • The Adventure of the Blue Carbuncle
  • The Adventure of the Speckled Band
  • The Adventure of the Engineer’s Thumb
  • The Adventure of the Noble Bachelor
  • The Adventure of the Beryl Coronet
  • The Adventure of the Copper Beeches

Warning: Unlike most of the books in our store, this book is in English.
Uyarı: Agora Bilim Pazarı’ndaki diğer birçok kitabın aksine, bu kitap İngilizcedir.

Devamını Göster
₺200.00
The Adventures Of Sherlock Holmes (Sir Arthur Conan Doyle)
  • Dış Sitelerde Paylaş

Belirli bir yerde belirli koşullar altında bir nükleer silahın ne tür bir hasara yol açabileceğini görselleştirmenin bir yolu, Nuke Map ve Outrider gibi çevrim içi simülatörlerdir. Bir diğer yol ise, Hindistan ve Pakistan arasındaki “sınırlı” bir nükleer savaşın küresel etkilerini inceleyen bilim insanlarının ve araştırmacıların bulgularını okumaktır.[32]

Ama muazzam gürültü, kör edici ışık, yakıcı sıcaklık, binaların çöküşü, camların kırılması ve ardından çıkan yangınlar, kan, çığlıklar ve gökyüzünün kurum, kül ve dumanla korkunç şekilde kararması, simülasyonla anlaşılabilecek şeyler değil. Bir nükleer patlamayı hayal etmek, ancak Japonya'da, Marshall Adaları'nda, Kazakistan'da veya Amerika Birleşik Devletleri'nde saldırıları bizzat deneyimleyen "Hibakusha"ların, yani nükleer saldırılarda hayatta kalanların anlattığı hikâyeler aracılığıyla mümkün olabilir.[33], [34], [35], [36], [37]

Caydırıcılıktan Kullanıma

Atom Bilimcileri Bülteni'nde kıdemli bir araştırmacı olan Stephen Schwartz, ABD'nin en büyük nükleer silahı olan 1.2 megaton verimli B83-1 yer çekimi bombasının, gerçekten kullanmak için çok yıkıcı olduğunu belirtiyor. Schwartz, şunları da ekliyor:[38]

Bu silahlar, kullanılırsa çok fazla yıkım yaratır ve bu kullanılmamaları için iyi bir sebep sayılabilir. Silahın kullanılması, istenenden çok daha fazla binayı ve altyapıyı yok edeceği ve amaçladığımızdan çok daha fazla insanı öldüreceği için hiç kullanılmaması tercih edilebilir.

Böyle bir bombanın savaşta kullanılabileceği fikri teoriktir, hatta Schwartz bu fikri "saçma" olarak nitelendirmiştir:

Hiçbir nükleer savaş yaşamadık. Nükleer silahları sadece iki kez kullandık ve bu, nükleer silahları olmayan bir ülkeye karşıydı. Yani onların bize karşı nükleer silah ateşleyemeyeceğini biliyorduk.

2020'nin başlarında nükleer silah sahibi beş devlet tarafından teyit edilen ve sık sık tekrarlanan "Bir nükleer savaşın kazanılamayacağını ve asla savaşılmaması gerektiğini onaylıyoruz." bildirisine rağmen ABD, W76-2 ve B61-12 gibi "daha kullanılabilir" düşük verimli nükleer silahlara büyük yatırımlar yapıyor.[39], [40] Bu, Schwartz'ın "büyük bir sorun" olarak adlandırdığı bir yatırım. Çünkü ABD, nükleer silahları caydırma amaçlı değil de savaşmak amacıyla üretiyor gibi görünüyor.

Schwartz; Biden yönetimi W76-2'yi geliştirme planlarını iptal ederse, bunun ABD'nin bir nükleer savaşa girmekten çok nükleer savaşı önlemeye çalıştığı mesajını vereceğini söylüyor. Schwartz:

Aslında, bu W76-2'yi, henüz konuşlandırılmamış olan B61-12'yi ve diğer nükleer silahları daha kullanışlı hale getirmek için uğraşıyoruz. Evet, nükleer silahların caydırıcılığın talihsiz gerçeği budur. Dünyanın yok olmasını önlemek için dünyayı tamamen yok etmeye hazır bulunursunuz. Bu konuda istediğimiz kadar spekülasyon yapabiliriz, ancak gerçek şu ki, Rusya gibi biz de nükleer silahları haftada yedi gün, günde 24 saat kullanmaya tamamen hazırız.

Atom Bombalarını Ortadan Kaldırmak

Stanford Uluslararası Güvenlik ve İş Birliği Merkezi'ne bağlı bir analist olan Melissa Hanham, nükleer silahların kullanılmasındaki en büyük risklerin yanlış anlama, yanlış hesaplama veya kaza olduğunu düşünüyor. Bu risklerin, silah kontrolü ve diplomasinin güçlü takibi yoluyla azaltılabileceğini ve nükleer silaha sahip devletlerin alabileceği bir diğer önemli önlemin, belirli görevler için artık gerekli görülmeyen silahlardan başlayarak stokları azaltmak olduğunu da ekliyor.

Hem Rusya'nın hem de ABD'nin toplam nükleer stoklarını azaltmaya devam edebilecekleri konusunda farklı çevrelerden destek gördüğü bilinse de Hanham, bunu yapmak için siyasi anlamda cesaret toplamanın zor olduğuna dikkat çekiyor. Siyasilerin nükleer güçleri azaltmaya başlaması için, güçlü ve sürekli bir halk desteğiyle siyasi bir teşvik oluşması gerekiyor.

Nükleer silahlarla ilgili pek dikkat çekmeyen bir başka sorun da sökülmeleri planlandıktan sonra onlarla ne yapılacağıdır. Hanham, nükleer savaş başlıklarının sökülmesinde doğal olarak ortaya çıkan lojistik, teknik ve bilimsel zorluklara daha fazla dikkat etmemiz gerektiğini söylüyor.

Hanham; nükleer silahları, özellikle de artık ihtiyaç duyulmadığı düşünülenleri parçalamanın zamanının geldiğini söylüyor. Bunu yapmanın önündeki engeller büyük, araştırma finansmanı azaldı ve halkın ilgisini bu konuya çekmek zor, diye ekliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Benim neslim için artık nükleer silah yapmak havalı değil. Kimse nükleer silahların nasıl yapıldığını bilmek istemiyor, ancak birileri nasıl imha edileceklerini bilmeli.[41] Ancak bu silahlar… demonte edilmeyecekleri, kullanılacaklarına dair siyasi mesaj göndermek amacıyla tasarlandı.

Sökme, yalnızca yüksek düzeyde teknik bilgi değil, aynı zamanda bunu yapmak için özel araçlar ve güvenli tesisler de gerektiriyor. Hanham, bu teknik uzmanlığın eski nesillerde kaldığını, artık kimsenin bunları bilmediğini belirtiyor:

Nükleer silahları sökecek araçları dikkatle tasarlamamız gerekiyor. Bu silahları bir tornavidayla parçalara ayıramazsınız. Üstelik pahalı bir süreç bu. Ancak uzun vadede, bu kadar çok silahın bakımını yapmak daha pahalıya mal oluyor.

Bugün ABD'nin emekliye ayrılmış veya sökülmeyi bekleyen yaklaşık 1.720 nükleer silahı var ve Amerikan Bilim İnsanları Federasyonu'ndan Korda, sökülmeyi bekleyen silah oranının son yıllarda azaldığını söylüyor.[42]

Nükleer silahların montajı ve sökülmesi esas olarak Amarillo, Teksas'taki Pantex Fabrikasında, ikincil faaliyetler ise Oak Ridge, Tennessee'deki Y-12 Ulusal Güvenlik Kompleksi'nde ve Savannah Nehri Bölgesi, Güney Karolina ve Missouri'deki Kansas City Ulusal Güvenlik Kampüsü'nde gerçekleştirilir. Ulusal Laboratuvarlar, ABD'nin nükleer silah girişiminde de kritik rol oynamaktadır.[43], [44], [45], [46], [47], [48]

Hanham, toplumun nükleer silahlara ilişkin genel algısı ve anlayışı azaldıkça, nükleer silahların giderek daha büyük ve daha güçlü algılanacağı konusunda endişeleniyor:

Nükleer silahlar, bir topçu roketinden veya konvansiyonel savaş başlığından tamamen farklı canavarlardır. Şimdiye kadar icat edilmiş en korkunç, en dehşet verici silahtır ve sismik kaymanın sadece büyük bir silah olarak değil insanlığın varoluşuna yönelik bir tehdit olarak değerlendirilmesinin yararlı olduğunu düşünüyorum.

Bu arada, önemli bir ana akım medya incelemesi veya sürekli bir kamuoyu muhalefeti olmadığından, Amerika Birleşik Devletleri hem büyük hem de küçük nükleer silahlarını modernleştirmek için büyük yatırımlar yapmaya devam ediyor.[49] Ancak Hanham'ın dediği gibi,

Birazcık nükleer silah kullanamazsınız, bir kez kullandığınızda nükleer savaş başlamış demektir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
35
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Korkutucu! 5
  • Tebrikler! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Truth Out | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:52:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11637

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
J. Letman, et al. İç Karartıcı İhtimal: Ülkeler Belki Devasa Atom Bombalarını Kullanmaktan Kaçınabilirler. Peki Ya "Düşük Verimli" Nükleer Silahlar Ne Olacak?. (24 Nisan 2022). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11637
Letman, J., Özbey, U., Alparslan, E. (2022, April 24). İç Karartıcı İhtimal: Ülkeler Belki Devasa Atom Bombalarını Kullanmaktan Kaçınabilirler. Peki Ya "Düşük Verimli" Nükleer Silahlar Ne Olacak?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11637
J. Letman, et al. “İç Karartıcı İhtimal: Ülkeler Belki Devasa Atom Bombalarını Kullanmaktan Kaçınabilirler. Peki Ya "Düşük Verimli" Nükleer Silahlar Ne Olacak?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Umut Özbey, Evrim Ağacı, 24 Apr. 2022, https://evrimagaci.org/s/11637.
Letman, Jon. Özbey, Umut. Alparslan, Eda. “İç Karartıcı İhtimal: Ülkeler Belki Devasa Atom Bombalarını Kullanmaktan Kaçınabilirler. Peki Ya "Düşük Verimli" Nükleer Silahlar Ne Olacak?.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Umut Özbey. Evrim Ağacı, April 24, 2022. https://evrimagaci.org/s/11637.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close