Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İbuprofen, Koronavirüs Belirtileri Gösteren Kişilerde Semptomları Arttırıyor Olabilir!

Dünya Sağlık Örgütü, İbuprofen Kullanımından Uzak Durmayı Henüz Resmi Olarak Önermiyor!

İbuprofen, Koronavirüs Belirtileri Gösteren Kişilerde Semptomları Arttırıyor Olabilir!
5 dakika
16,843
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Dünya Sağlık Örgütü sözcüsü Christian Lindmeier, Fransız yetkililerin antienflamatuar ilaçların virüsün etkilerini kötüleştirebileceği konusunda kendilerini uyarması sonrası, 17 Mart 2020'de COVID-19 semptomları olan kişilerin ibuprofen almaktan kaçınmasını önerdi.

Fransa Sağlık Bakanı Veran'ın Dünya Sağlık Örgütü'ne yönelik uyarısı ise, ibuprofen gibi anti-enflamatuar ilaçlar tarafından arttırılan bir enzimin, COVID-19 enfeksiyonlarını kolaylaştırabileceği ve kötüleştirebileceği hipotezinin The Lancet tıp dergisinde yayınlanması sonrası geldi.

Veran, ibuprofen ve benzeri anti-enflamatuar ilaçların kullanımının COVID-19 enfeksiyonlarında "ağırlaştırıcı bir faktör" olabileceğini bir tweet üzerinden ilan etti:

Tüm Reklamları Kapat

Twitter'da "Ateşiniz olması halinde parasetamol alın." diye yazdı.

Fransız bakan, halihazırda anti-enflamatuar ilaçlarla tedavi edilen hastaların doktorlarından tavsiye istemesi gerektiğini vurguladı.

Ancak dikkatli olun: Parasetamol, kesinlikle önerilen doza göre alınmalıdır, çünkü karaciğere ciddi zararlar verebilir.

Dünya çapında yaklaşık 190.000 kişiyi enfekte eden ve 7.800'den fazla kişiyi öldüren COVID-19 pandemisi, çoğu insanda hafif semptomlara neden olmakta; ancak pnömoniye ve bazı durumlarda çoklu organ yetmezliğine yol açabilecek ciddi hastalıklara da neden olabiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

The Lancet Makalesi Ne İddia Ediyor?

Şunu önemle vurgulamakta fayda var: Makalede sözü edilen bir hipotez ve henüz tam olarak ispatlanmış değil. Aslında The Lancet makalesi diyabet ve hipertansiyon hastalarının hücrelerinin yüzeyindeki ACE2 proteinlerinin sayılarının artması ile ilgili; doğrudan doğruya ağrı kesicilerin COVID-19 semptomlarını arttırmasıyla ilgili değil. Fakat COVID-19 ölümlerindeki en sık görülen durumun hipertansiyon ve diyabet olduğu düşünülecek olursa, ACE2 proteinin artışının hastalığın seyrinin kötüleşmesiyle ilgisi olabilir.

Makalenin ana hipotezi bunun üzerine kurulu; çünkü eğer ki bu hipotez ispatlanırsa, hipertansiyon ve diyabet tedavisi yaklaşımları, koronavirüs salgını sırasında değişebilir. Çünkü ACE2 proteinlerinin artması, enflamasyonu engelleyerek diyabet ve hipertansiyon hastalarına yardımcı oluyor ve bu, söz konusu hastalıkların tedavisi için yeni bir tedavi olarak gündemdeydi. Hipotez şu: Eğer ACE2 proteini artışı aynı zamanda COVID19 hastalığını kötüleştiriyorsa, ACE2'yi arttıran ilaçlar da COVID-19 hastalığının seyrini kötüleştirmelidir.

Yani makale aslında ibuprofen ile ilgili değil. Ama sorun şu: Makale içinde, tiyazolidinediyon ve ibuprofen gibi ilaçların da SARS-CoV-2'nin insan hücrelerine bulaşmakta kullandığı düşünülen ACE2 yüzey proteinlerinin sayısını arttırdığı söyleniyor. Buna bağlı olarak, eğer ana hipotez doğruysa, ibuprofen kullanımı da koronavirüs seyrini kötüleştirebilir.

Dünya Sağlık Örgütü Sözcüsü Uyardı!

Çalışmayla ilgili olarak DSÖ sözcüsü Christian Lindmeier, Cenevre'deki gazetecilere BM Sağlık Örgütü'nün uzmanlarının "konu hakkında daha fazla bilgi vermek için konuyu araştırmayı sürdürdüklerini" söyledi:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bu süreçte daha ziyade parasetamol kullanmanızı öneririz ve kendi kendine ilaç olarak ibuprofen kullanmayın. Bu önemlidir. Ama eğer ki ibuprofen bir sağlık uzmanı tarafından reçete edildiyse, elbette, bu onların kararıdır.

Dünya Sağlık Örgütü Henüz Resmi Olarak Uyarmadı!

Ne var ki Dünya Sağlık Örgütü, resmi Twitter hesabı üzerinden ibuprofen kullanımından uzak durulmasını henüz tavsiye etmediklerini duyurdu.

DSÖ, mesajında şöyle dedi:

Şu anki veriler ışığında Dünya Sağlık Örgütü, ibuprofen kullanımından uzak durulmasını önermemektedir.

COVID-19 hastalığıyla mücadele eden hekimlerle irtibat halindeyiz ve şu anda ibuprofenin belirli popülasyonlarda kullanımını önleyen normal ve bilindik yan etkileri haricinde olumsuz etkisine yönelik herhangi bir rapor görmedik.

Dünya Sağlık Örgütü, bu konu hakkında klinik veya toplum-odaklı akademik bir yayından haberdar değildir.

İbuprofen Hakkında Yalanlarla Gerçekleri Karıştırmayın!

Ne yazık ki bu konuda bol miktarda yalan bilgi de gerçeklere karıştırılarak halk arasına pazarlanıyor. BBC'ye konuşan doktorlar ise şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

İbuprofen, koronavirüs semptomlarının tedavisi için önerilen bir ilaç değildir. Ancak eğer ki ibuprofeni, COVID-19 ile ilişkili olmayan başka bir hastalık için kullanmanız gerekiyorsa, hekim tavsiyesi almaksızın bu kullanımı bırakmamalısınız.

Hem parasetamol, hem de ibuprofen ateşi düşürüp, grip-benzeri semptomlarını tedavi edebilir. Ancak İngiltere Ulusal Sağlık Sergisi (NHS), son çalışmalardan sonra önerilerini güncelledi:

Şu anda ibuprofenin yeni koronavirüs hastalığını (COVID-19) kötüleştireceğini gösteren güçlü bir kanıt yoktur. (...) Daha fazla bilgi sahibi olana dek, koronavirüs semptomlarını tedavi etmek için, eğer ki hekiminiz parasetamolun sizin için uygun olmadığını söylemediyse, parasetamol alabilirsiniz. (...) Eğer hekim tavsiyesiyle ibuprofen kullanıyorsanız, hekiminizle görüşmeden bu kullanımı bırakmamalısınız.

Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Fakültesi'nden Dr. Charlotte Warren-Gash şöyle diyor:

Henüz ibuprofenin koronavirüs semptomları gösteren kişilerde (hem önceden sağlıklı olan hem de halihazırda başka hastalığı bulunan kişilerde) koronavirüs hastalığının süresi ve şiddetini tam olarak nasıl bir etkilediğini henüz bilmiyoruz. Ancak özellikle de zayıf hastalarda parasetamolün ilk tercih olarak kullanılması akıllıca olacaktır.

Whatsapp Üzerinden Yayılan Yalan Haberler

Hem BBC, hem de İrlanda Bulaşıcı Hastalıklar Cemiyeti, özellikle de Whatsapp üzerinden dolaşan şu hikayelerin hepsinin yalan olduğunu vurguluyor:

Tüm Reklamları Kapat

  • "Cork'taki 4 genç insanın hiçbir hastalık belirtisi yoktu; ama hepsine ibuprofen gibi ilaçlar verildi ve şimdi daha ciddi hastalıkları olduğu düşünülüyor." (Yalan haber)
  • "Viyana Üniversitesi, koronavirüs semptomları olan kişilerin ibuprofen almaması yönünde bir bildiri yayınladı, çünkü COVID-19'a neden olan virüsün üreme hızını arttırdığını gösterdiler. Hatta İtalya'daki vakaların bu kadar kötü olmasının nedeni de ibuprofen kullanımı." (Yalan haber)
  • "Toulouse, Fransa'daki bir üniversite hastanesinde 4 [genç] hasta var ve bunların hiçbir sağlık sorunu yok. Ama ne zaman ki ibuprofen isimli ağrı kesiciyi aldılar, hastalık belirtileri göstermeye başladılar." (Yalan haber)

Bu haberlerin benzerleri Türkiye'deki Whatsapp gruplarında da yayılabilir; lütfen bunlara karşı uyanık olun ve etrafınızı bilinçlendirin.

Üretici Firma İddiaları Reddetti!

Salgından önce bile Fransız yetkililer, Nurofen ve Advil gibi çeşitli markalar altında satılan ibuprofen ve diğer anti-enflamatuar ilaçlar ile bağlantılı ciddi "bulaşıcı komplikasyonlar" konusunda alarm vermişti. Nurofen üreticisi İngiliz ilaç şirketi Reckitt Benckiser'in sözcüsü, e-posta yoluyla yaptığı bir açıklamada şöyle diyor:

Nurofen'in üreticisi olan RB, COVID-19 semptomlarının hafifletilmesi için ibuprofen dahil steroidlerin ve steroidal olmayan antienflamatuar (NSAID) ürünlerinin kullanımı hakkında, Fransa'daki sosyal medya üzerinden dillendirilen endişelerin farkındadır.

Tüketici güvenliği bir numaralı önceliğimizdir. Ibuprofen, ateş ve ağrı azaltıcı olarak yıllardır güvenle kullanılan köklü bir ilaçtır. İbuprofen ürünlerimiz, 40 pazarda milyonlarca tüketici tarafından etkin bir şekilde kullanılmaktadır ve 30 yılı aşkın bir süredir reçetesiz satılan ilaçlar olarak kullanılmaktadır. Tüm ilaçlar yerel sağlık otoritelerinin gereksinimlerine uyduklarından emin olacak biçimde, sıkı bir şekilde denetlenmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

İbuprofen ve parasetamolün uygun kullanımı hala COVID-19'un semptomatik tedavisinin bir parçası olarak çoğu Avrupa sağlık otoritesi tarafından önerilmektedir. RB, ibuprofenin COVID-19 enfeksiyonundan muzdarip hastalarda sonucu olumsuz yönde etkilediğine dair herhangi bir kanıt görememektedir.

RB, COVID-19 hastalığı sırasında ibuprofen kullanımına ilişkin ne herhangi bir olumsuz olayın yaşandığına dair bir bildirim almıştır ne de tarafımıza konuyla ilgili yeni bir güvenlik bilgilendirmesi ulaştırılmıştır. Herhangi bir ilaçta olduğu gibi, tüketicilere ve sağlık personeline, ambalajda ve hasta bilgi broşüründe verilen talimatları dikkatlice okumaları ve takip etmeleri gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
16
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Bilim Budur! 2
  • İnanılmaz 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • L. Fang, et al. (2020). Are Patients With Hypertension And Diabetes Mellitus At Increased Risk For Covid-19 Infection?. The Lancet. | Arşiv Bağlantısı
  • BBC. Coronavirus And Ibuprofen: Separating Fact From Fiction. (17 Mart 2020). Alındığı Tarih: 18 Mart 2020. Alındığı Yer: BBC | Arşiv Bağlantısı
  • AFP. Who Now Officially Recommends To Avoid Taking Ibuprofen For Covid-19 Symptoms. (17 Mart 2020). Alındığı Tarih: 18 Mart 2020. Alındığı Yer: Science Alert | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 24/04/2024 01:59:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8354

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Matematik
Gazetecilik
Diyabet
Aile
2019-Ncov
Zehir
Deniz
İklim Değişikliği
Kedigiller
Mikrobiyota
Popülasyon
Ekonomi
Malzeme
Evrimsel Tarih
Hayvanlar
Mavi
Hücreler
İspat
Köpekler
İnsan Sağlığı
Adaptasyon
Amerika Birleşik Devletleri
Yer
Kitap
Oksijen
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. İbuprofen, Koronavirüs Belirtileri Gösteren Kişilerde Semptomları Arttırıyor Olabilir!. (18 Mart 2020). Alındığı Tarih: 24 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8354
Bakırcı, Ç. M. (2020, March 18). İbuprofen, Koronavirüs Belirtileri Gösteren Kişilerde Semptomları Arttırıyor Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 24, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8354
Ç. M. Bakırcı. “İbuprofen, Koronavirüs Belirtileri Gösteren Kişilerde Semptomları Arttırıyor Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 18 Mar. 2020, https://evrimagaci.org/s/8354.
Bakırcı, Çağrı Mert. “İbuprofen, Koronavirüs Belirtileri Gösteren Kişilerde Semptomları Arttırıyor Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 18, 2020. https://evrimagaci.org/s/8354.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close