Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Evcilleştirme ve Ehlileştirme: Neden Bazı Hayvanlar Evcilleştirilirken, Bazı Diğerleri Evcilleştirilemez?

Evcilleştirme ve Ehlileştirme: Neden Bazı Hayvanlar Evcilleştirilirken, Bazı Diğerleri Evcilleştirilemez? Quora
6 dakika
42,232
Tüm Reklamları Kapat

Konuya başlamadan önce, yeri geldiği için belirtelim: "Evcilleştirme" ile "ehlileştirme" sözcükleri, sık yapılanın aksine, birbirinin yerine kullanılmamalıdır.

Evcilleştirme, evrimsel bir süreçtir. Bir türün (örneğin insan), diğer bir türü (örneğin vahşi kurtları) belli özelliklerine göre seçip, sadece o özelliğe sahip olanların çiftleşmesine izin verip, diğerlerinin çiftleşmesine izin vermeyerek (hatta onları aktif olarak öldürerek veya uzaklaştırarak) evrimsel sürece yapay seçilim yoluyla müdahale etmesi sonucu yeni türlerin (örneğin köpeklerin) evrimleşmesi olayıdır. Bu sayede hayvanlar, yırtıcı ve vahşi olabilen atalarından farklılaşarak "evcil", yani "eve uygun" hale gelebilirler. Evrimin yapay seçilim mekanizmasını kullanarak evcilleştirdiğimiz türlerin kısaltılmış bir listesine buradan erişebilirsiniz.

Tüm Reklamları Kapat

Ehlileştirme ise belli bir hayvanın, insanların bulunduğu ortamlarda kısmen rahat bir şekilde yaşayıp barınabilmesi için davranışsal olarak alıştırılması olayıdır. Hayvan evcil değildir; ancak insanlar arasında yaşayabilecek kadar yetkinliği (ehliyeti) vardır. Ehlileştirme olayında evrim yoktur; öğrenme vardır. Evcilleştirmede ise evrim ve öğrenme bir aradadır. Örneğin yemek verdiğiniz için size yanaşmaktan çekinmeyen bir karga ehlileşmiştir; ancak evcilleşmemiştir.

Öte yandan her evcil hayvan da ehlî olmak zorunda değildir. Evrimsel süreçte yapay seçilim yoluyla değiştirerek şekil verdiğimiz birçok hayvan da, aslında ehlî değildir. Bunun en güzel örneği tavuklardır. Tavuklar, evrimsel süreçte insanın uyguladığı yapay seçilim yoluyla ciddi anlamda değişmiş türlerdir; ancak halen ehlî hayvanlar değillerdir ve insanlar ile evlerine yanaşmaktan, onlarla doğrudan iç içe yaşamaktan pek hoşlanmazlar.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi, gelelim ana konumuza:

Neden Bazı Hayvanlar Evcilleştirilirken, Bazı Diğerleri Evcilleştirilemez?

Açık konuşmak gerekirse, evcilleştirme işleminin sınırlarını şu anda bilememekteyiz. Pratik olarak, evcilleştirilemeyecek bir hayvan var mı ondan bile emin değiliz; çünkü bugüne kadar elimizi attığımız her hayvanı öyle veya böyle ehlileştirmeyi başardık. Dahası, birçok hayvanın evrimleşme potansiyelinin inanılmaz yüksek olduğunu artık biliyoruz; dolayısıyla bu canlıları yapay seçilim yoluyla şekillendirmemiz de genellikle mümkün oluyor. Lakin şu bir gerçek ki bazı hayvanları evcilleştirmek, bazı diğerlerini evcilleştirmekten çok daha kolaydır. Bunun sebeplerini şöyle özetleyebiliriz:

  • Hızlı büyüme oranı: Daha hızlı büyüyüp olgunlaşan hayvanları evcilleştirmek daha kolay gibi gözükmektedir. Bunun sebebi, onları yapay seçilime tabi tutmanın kolaylığıdır: Bir hayvan ne kadar hızlı üreme çağına erişirse, bir insan ömrü içerisinde o hayvanın atlayabileceği nesil sayısı o kadar fazla olacaktır, dolayısıyla evrimin etki miktarı da o kadar fazla olacaktır. Tabii bu tür hayvanların ekonomik değeri de daha yüksektir.
  • Dikbaşlılık / Esneklik: Evcilleştirme hiç de kolay ve kısa bir süreç değildir ve bu süreçte insanların sabrı ile dikkatine tamamen güvenmek doğru olmaz. Dolayısıyla bu hayvanların sahipleri olmaksızın da yaşayabilecek canlılar olması gerekmektedir. Özellikle insanların yaşam alanlarına giren yabani hayvanların çöp yiyebilme, uzun süreler aç ve susuz kalabilme gibi özellikleri olmalıdır.
  • Sosyallik: Evcilleştirdiğimiz hayvanları genellikle tek tek değil, sürüler halinde evcilleştirmekteyiz. Dolayısıyla sosyal hayvanların evcilleştirilmesi genellikle daha kolaydır.
  • Grup Aklıyla Hareket Edebilme: Elbette ki, bir sürü mantığı güden ve sürüyle birlikte hareket etmeye meyilli olan hayvanları evcilleştirmek, başına buyruk ve tekil yaşayan hayvanları evcilleştirmekten çok daha kolaydır. Bu, her politikacının da çok iyi bildiği bir kuraldır!
  • Düşük Korku Düzeyleri: Her ne kadar hayvanda bir miktar korkunun olması evcilleştirme için faydalı olsa da, bunun seviyesi önemlidir. Çok korkak hayvanlar evcilleştirme amaçlı kapalı alanlarda yetiştirilmeye başladıklarında aşırı streslenebilirler. Bu durumda hastalanma ihtimalleri artar, gelişimleri yavaşlar ve üreme zorlukları çekerler. Dolayısıyla evcilleştirilen hayvan birazcık cesur olabilmelidir.
  • Düşük Öfke: Bir hayvan ne kadar öfkeli ve saldırgansa, o kadar zor evcilleştirilir. Ayrıca saldırgan ve dövüşmeye meyilli hayvanların üreme miktarları genellikle daha düşüktür. Hem kendilerini, hem de evcilleştirme işlemini sürdüren kişileri tehlikeye atabilirler.
  • Öğrenme Kapasitesi: Elbette ki, evcilleştirmenin en önemli basamaklarından birisi öğrenmektir; sonuçta her evcilleştirme, biraz da ehlileştirmedir. Eğer evcilleştirilecek hayvan öğrenmeye (yani evcilleştirilmeye) açıksa ve çeşitli rutinleri takip etmekte güçlük çekmiyorsa, evcilleştirilmesi de kolay olacaktır.

Aslında bu saydıklarımızın hepsi yapay seçilim yoluyla evrim sayesinde bir türde ortaya çıkacak şekilde kontrol edilebilir özelliklerdir. Evcilleştirmek istediğimiz hayvanlarda illâ bunların hepsi bir arada bulunmak zorunda değildir. Ne var ki, çoğu vahşi hayvanda aslında bu özelliklerin önemli bir kısmını bulmak mümkündür. İşte o hayvanlar, evcilleştirmeye daha açık türler olacaktır. Örneğin, vahşi kediler tekil yaşarlar ve korkaktırlar, kurtlar ve vahşi domuzlar aşırı saldırgandırlar. Ancak bunların evcilleştirilmiş versiyonlarında bu özelliklerin neredeyse hiçbiri bulunmaz. Bunun tek sorumlusu, evrimin en önemli mekanizmalarından birisi olan yapay seçilimdir. 

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Bu video, BBC Earth Unplugged tarafından hazırlanmış, Mehmet Demiryay (Evrim Ağacı) tarafından altyazılandırılmıştır. Eğer içeriği beğendiyseniz orijinal kaynağa destek olmak için, lütfen YouTube kanalına gidip videolarını beğenmeyi unutmayın.
BBC Earth Unplugged

Tabii ki yapay seçilim yoluyla evrim, tarihsel olarak genellikle doğal seçilim ile bir arada veya onu takip eden şekilde olmuştur. Örneğin kedi ve köpeklerin evrimi muhtemelen insanların aktif olarak vahşi kediler ve vahşi köpekleri doğada arayıp, bulup, kamplarına getirip, yapay seçilimle üretmeleri şeklinde olmamıştur. Daha ziyade vahşi kedi ve köpekler çeşitli sebeplerle (daha kolay yemek bulma, sığınma, barınma, korunma, vs.) dolayısıyla insan yaşam alanlarının yakınlarında yaşamaya başlamışlardır. Bu, işin doğal seçilim kısmıdır. Ancak insanlar bu hayvanlarla etkileştikçe, onlardan faydalanabileceklerini fark etmişler ve kendi işlerine gelenleri birbiriyle çiftleştirmeye, diğerlerini ise kovmaya başlamışlardır. Böylece nesiller geçtikçe, vahşi formlardan evcil formlar evrimleşmiştir. Bugün bir kurt ile Chihuahua veya bir vahşi kedi ile Scottish arasında pratik olarak hiçbir benzerlik yoktur. Bu köklü değişim, evrimin en net ispatlarından birisidir. 

Elbette ki sadece kedi ve köpekler evcilleştirilmemiştir. İnsanların evcilleştirmeyi başardığı yabani hayvanlar arasında koyun, domuz, keçi, sığır, tavuk, eşek, ördek, Gine domuzu, Batılı bal arısı, su bufalosu, at, güvercin, ipek böceği, kaz, yak, deve, lama, alpaka, Gine tavuğu, gelincik, fare, kumru, gayal, Japon balığı, tavşan, kanarya, Siyamlı dövüş balığı, sıçan, koi, gümüş tilki, kirpi, ispinoz, lepistes gibi sayısız tür bulunmaktadır. Bunlardan özellikle tilkilerin evcilleştirilmesi süreci ilginçtir; zira gerçek bir "evcilleştirme" amacıyla yapılmamıştır; yapay seçilim yoluyla evrimi ispatlamak için Belyaev tarafından yapılmış bir deneyin ürünüdür. Buna rağmen ehlileştirmenin ötesine geçmek başarılmış ve hayvanlar evcilleşmiştir. Konuyla ilgili bir analiz yazımız buradan okunabilir.

Teorik olarak her canlıyı evcilleştirmek mümkündür: Zira evrim var olduğu sürece, ona hükmetmek de teorik olarak mümkün olacaktır. Canlılık var olduğu müddetçe, evrim var olmak zorunda olduğu için, evcilleştirme de otomatik olarak bir olasılık olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak elbette ki insanlar kör bir şekilde önüne gelen her hayvanı evcilleştirme çabasına girmemişlerdir. Tarihsel olarak evcilleştirmeye çalıştığımız hayvanların çeşitli özellikleri vardır: bizlerle dostluk kurmaları, ekonomik değerleri olması, vb. Benzer şekilde, bazı canlıların evcilleştirmesindense özellikle kaçınmışızdır; çünkü evcilleştirme genellikle 1 insan ömründe olabilecek bir şey değildir ve çok sayıda insan neslinin dahil olması gereken, karmaşık ve zor bir süreçtir. Üstelik zeki ve büyük memeliler insanlara tehlike arz edebilirler. 

İnsanların tarihsel gelişimleri ile bölgede bulunan hayvanlar arasında ilişki kurmak bile mümkün olabilir! Örneğin Pulitzer ödüllü yazar ve bilim insanı Jared Diamond, Tüfek, Mikrop ve Çelik isimli kitabında Amerika kıtasındaki gelişimin tarihsel olarak diğer kıtalara göre kısmen yavaş olmasının sorumlularından birinin bu bölgede ağır cisimleri çekmek ve üzerine binerek sürmek için uygun hayvanların başlangıçta bulunmuyor oluşu göstermektedir. 

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
21
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 16
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 8
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Muhteşem! 4
  • Bilim Budur! 4
  • İnanılmaz 3
  • Umut Verici! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: Quora | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 01:42:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4591

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Entropi
Karbondioksit
Sars
Yas
Doğa
Karbon
Diş Hekimliği
Tarım
Dalga
Epistemik
Mitler
Hormon
Hominidae
İyi
Eğitim
Astrofizik
Işık
Evrimsel Biyoloji
Dişler
Uydu
Küresel Isınma
Su
Gebelik
Teyit
Müfredat
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Evcilleştirme ve Ehlileştirme: Neden Bazı Hayvanlar Evcilleştirilirken, Bazı Diğerleri Evcilleştirilemez?. (12 Ekim 2016). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/4591
Bakırcı, Ç. M. (2016, October 12). Evcilleştirme ve Ehlileştirme: Neden Bazı Hayvanlar Evcilleştirilirken, Bazı Diğerleri Evcilleştirilemez?. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/4591
Ç. M. Bakırcı. “Evcilleştirme ve Ehlileştirme: Neden Bazı Hayvanlar Evcilleştirilirken, Bazı Diğerleri Evcilleştirilemez?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 12 Oct. 2016, https://evrimagaci.org/s/4591.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Evcilleştirme ve Ehlileştirme: Neden Bazı Hayvanlar Evcilleştirilirken, Bazı Diğerleri Evcilleştirilemez?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 12, 2016. https://evrimagaci.org/s/4591.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close