Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Hayal Gücünü Kullanmak, Fobi Tedavisinde Oldukça Etkili!

3 dakika
656
Hayal Gücünü Kullanmak, Fobi Tedavisinde Oldukça Etkili! sites.bu
Tüm Reklamları Kapat

Korku, insanlığın en temel ve en ilkel duygularından biridir. Genetik yapımızın vazgeçilmez bir parçasıdır ve binlerce yıldır evrimleşerek hayatta kalmamızın ana nedenlerinden biri olmuştur. Ancak aşırı korku ya da gündelik hayatın bir parçası olan şeylerden korkma durumu, kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durum, kişinin sosyal hayatına önemli bir engel teşkil edebilir ve günlük aktivitelerini sınırlayabilir. Peki, bir kişi kendi korkularının üstesinden nasıl gelebilir? Ya da gelebilir mi?

Colorado Boulder Üniversitesi ve Icahn Tıp Fakültesi araştırmacılarının gerçekleştirdiği beyin görüntüleme çalışması, hayal gücünün korku ve kaygı bozuklukları ile başa çıkmada yardımcı güçlü bir araç olabileceğini ortaya koyuyor. Ancak burada klasik anlamdaki "sadece olumlu düşün" yaklaşımından bahsetmiyoruz.

Havlayan bir köpeği, tüylü bir örümceği veya size korku veren bir tehdidi hayal edin. Bu hayale beyniniz ve vücudunuz gerçek bir tehditle karşı karşıya gibi tepki verir. Bunu güvenli bir ortamda tekrar tekrar hayal ettiğinizde ise kısa sürede beyninizin bu tehdide tepkisi azalmaya başlayacaktır. Colorado Boulder Üniversitesi'ndeki Bilişsel ve Duygusal Nörobilim Laboratuvarı'nın yöneticisi Tor Wager şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Birçok insan, korku veya olumsuz duyguları azaltmanın yolunun iyi şeyler hayal etmek olduğunu varsayıyor. Aslında, daha etkili olabilecek şey tam tersi olabilir: Tehdidi hayal etmek, ancak olumsuz sonuçları düşünmemek.

1950'lerden beri klinisyenler, birinci basamak tedavi olarak m kullanıyorlar. Bu hastaların korkularıyla güvenli ve kontrollü bir ortamda yüzleşmelerini sağlıyor. Maruz bırakma terapisi, korkuya neden olan şeye güvenli bir ortamda tekrar tekrar maruz kalmayı içerir ve bu sayede korkunun kaynağını, bu kaynakla karşılaştığınızda hissettiğiniz tehdit duygusundan ayırmanızı sağlar.

Fakat bu yöntemin beyni nasıl etkilediği veya hayal gücünün nörolojik olarak gerçek deneyimlerle nasıl karşılaştırılabileceği hakkında çok az şey biliniyordu. Ayrıca, bazı koşulları yeniden oluşturmak zor olduğundan veya tehdit edici uyaranlar hastalar için çok bunaltıcı olabileceğinden bu terapi her zaman uygulanabilir değildi. Bu nedenle araştırmacılar korku ve hayal gücü arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamak için bir çalışma yürüttü.

Araştırmadaki 68 katılımcıya, belirli bir sesi duyduklarında rahatsız edici fakat acı vermeyen bir elektrik şoku uygulanarak bu sesi tehdit olarak ilişkilendirmeleri sağlandı. Katılımcılar sesten korkmayı öğrendikten sonra üç gruba ayrıldı: İlk gruba, şok almadan aynı sesleri tekrar dinleterek geleneksel maruz bırakma terapisi uygulandı. İkinci gruptan, aynı sesleri şok almadan hayal etmeleri istendi. Üçüncü gruba ise yine şok verilmeden sadece kuş cıvıltıları veya yağmur sesi gibi rahatlatıcı sesler hayal etmeleri söylendi.

Araştırmacılar, beyin aktivitesini ölçmek için fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) kullandılar. Tehdit edici sesleri hayal eden ve duyan gruplarda beyin aktivitesinin oldukça benzer olduğunu gözlemlediler. Özellikle sesleri işleyen işitsel korteks, öğrenilmiş korkuyla ilişkili nükleus akumbens ve risk sonrası beyne sinyal gönderen ventromedial prefrontal korteks bölgelerinde benzer aktiviteler görüldü.

Tüm Reklamları Kapat

Katılımcılar, sesleri tekrar tekrar duyduklarında veya hayal ettiklerinde adeta korkmayı bıraktılar; yani hayal edilen deneyim, gerçek deneyim kadar etkili oldu. Öte yandan, üçüncü grupta başka beyin bölgeleri aktive oldu, ancak ses ile elektrik şoku arasındaki olumsuz ilişki asla ortadan kalkmadı.

Pexels

Kısaca bu çalışma, korku yaratan şeyleri hayal etmenin, gerçek dünyada bu korkutucu şeylerle karşılaşmakla benzer bir etki yarattığını gösteriyor. Bu, insanların korkularını daha iyi kontrol etmelerine ve yönetmelerine yardımcı olabilir. Çalışmanın baş yazarı Marianne Cumella Reddan şöyle belirtiyor:

Eğer size zarar veren ya da olumsuz etkileyen bir anınız varsa hayal gücünüzü kullanarak bu anıyı yeniden şekillendirebilirsiniz. Bu, düşünme ve deneyimleme şeklinizi değiştirmeyi sağlar.

Bu sonuçlar, hayal gücümüzün duygusal deneyimlerimizi yönetmede ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Colorado Boulder Üniversitesi'nde Kognitif ve Duygusal Sinirbilim Laboratuvarı'nın yöneticisi Wager, şimdilik hayal ettiğiniz şeylere dikkat etmenizi öneriyor ve ekliyor:

Hayal gücünüzü ve hayal etmesine izin verdiğiniz şeyleri yönetin. Beyninizin deneyimlerden öğrendiklerini şekillendirmek için hayal gücünü yapıcı bir şekilde kullanabilirsiniz.

Tarih boyunca insanlar zorlukların üstesinden gelmek, yaratıcı fikirler geliştirmek ve beklenmedik çözümler bulmak için hayal güçlerini kullanmışlardır. Hayal gücümüzün bir sınırı yoktur. Bildiğimiz dünyayı aşarak yeni senaryoları kurabilir ve onları geliştirebiliriz. Albert Einstein'ın şu sözünü hatırlayın:

Hayal gücü bilgiden daha önemlidir. Çünkü bilgi sınırlıdır, oysa hayal gücü dünyayı kapsar.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 2
  • Tebrikler! 1
  • İnanılmaz 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • V. V. Mulukom. How Imagination Can Help People Overcome Fear And Anxiety. (10 Aralık 2018). Alındığı Tarih: 24 Temmuz 2024. Alındığı Yer: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
  • Hunimed. How Imagination Can Help You Overcome Your Fears - Hunimed. (1 Haziran 2023). Alındığı Tarih: 24 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Hunimed | Arşiv Bağlantısı
  • C. Sexton. Your Imagination Can Help You Conquer Fears, Study Shows. (22 Kasım 2018). Alındığı Tarih: 24 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Earth | Arşiv Bağlantısı
  • CU Boulder Today. Your Brain On Imagination: It's A Lot Like The Real Thing, Study Shows. (6 Aralık 2018). Alındığı Tarih: 24 Temmuz 2024. Alındığı Yer: CU Boulder Today | Arşiv Bağlantısı
  • J. Folk. You Can Use Your Imagination To Extinguish Fear. Alındığı Tarih: 24 Temmuz 2024. Alındığı Yer: anxietycentre | Arşiv Bağlantısı
  • L. Goecker. Imagination Can Be Used To Control Fear. (20 Aralık 2018). Alındığı Tarih: 24 Temmuz 2024. Alındığı Yer: theswaddle | Arşiv Bağlantısı
  • B. Renner. Brain Boost: Using Your Imagination Can Help Conquer Fear, Study Finds. (20 Ağustos 2019). Alındığı Tarih: 24 Temmuz 2024. Alındığı Yer: Study Finds | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 16/09/2024 22:03:45 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/18183

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Proton
Aminoasit
Önlem
İyi
Sivrisinek
Mühendislik
Bakteriler
Allah
Diş Sorunları
Koku
Tarih
Ağrı
Radyasyon
Ornitoloji
Sanat
Doğum
Teknoloji
Evrim Kuramı
Uçma
Mavi
Sağlık Bakanlığı
Uzay Aracı
Çevre
Hayatta Kalma
İstatistik
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Saylam, et al. Hayal Gücünü Kullanmak, Fobi Tedavisinde Oldukça Etkili!. (30 Temmuz 2024). Alındığı Tarih: 16 Eylül 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/18183
Saylam, E., Alparslan, E. (2024, July 30). Hayal Gücünü Kullanmak, Fobi Tedavisinde Oldukça Etkili!. Evrim Ağacı. Retrieved September 16, 2024. from https://evrimagaci.org/s/18183
E. Saylam, et al. “Hayal Gücünü Kullanmak, Fobi Tedavisinde Oldukça Etkili!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 30 Jul. 2024, https://evrimagaci.org/s/18183.
Saylam, Efil. Alparslan, Eda. “Hayal Gücünü Kullanmak, Fobi Tedavisinde Oldukça Etkili!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, July 30, 2024. https://evrimagaci.org/s/18183.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close