Paylaşım Yap

Hafıza Sarayı Yöntemi (Method of Loci) Nedir? Bir Hafıza Sarayı Nasıl İnşa Edilir?

Hafıza Sarayı Yöntemi (Method of Loci) Nedir? Bir Hafıza Sarayı Nasıl İnşa Edilir? Pinterest
6 dakika
48,563
Tüm Reklamları Kapat

Şüphesiz ki günlük hayatta bazı şeyleri unutmak, birçoğumuzun sorunu. Veya hemen hepimiz yeni bir dil öğrenmeyi isteriz; en nihayetinde fazladan dil bilmek hayatınıza fazlasıyla değer katar. Ancak dil öğrenmeyi her ne kadar arzulasak da, eğitim koşullarımız, maddi sıkıntılar veya zaman kısıtı gibi birçok nedenden dolayı bunu başarmak her zaman mümkün olmaz.

Unutkanlık ve öğrenme ile ilgili sorunlar çeken çoğu insanın ortak noktası, bir şeyleri hatırlamak veya ezberlemek konusunda zorluk çekmeleridir. Popüler kültürde Sherlock Holmes gibi karakterler aracılığıyla popülerleştirilen ve bugüne kadar hafıza yarışmaları kazananlarının sıklıkla başvurduklarını söyledikleri, hatırlamak istediğiniz nesneler ile iyi bildiğiniz bir evin ya da mekanın farklı kısımlarını ilişkilendirme üzerine kurulu Hafıza Sarayı yöntemi, size bu konularda yardımcı olabilir.

Hafıza Sarayı (Lokus Metodu) Nedir?

Hafıza Sarayı, basitçe, bilgiyi organize etmek ve hatırlamak için zihinsel görselleştirmeyi kullanan bir hafıza geliştirme metodudur. Hafıza Sarayı, temelinde mekan (İng: "location") kullanımı olduğu için, Lokus (Yer) Yöntemi (İng: "Method of Loci") olarak da adlandırılmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Hafıza Sarayı'nın Kökeni

Hafıza Sarayı tekniğinin kökeni Antik Yunanlara kadar uzanır. Eski zamanlarda, insanlar bilgiyi hafızada tutmak için etkili yöntemler oluşturmak konusunda daha yüksek teşviklere sahipti; çünkü yazılı kaynaklara ve yazma materyallerine erişmek daha zordu.[1] Bu yüzden de bilgileri hafızada tutmak için bu ve buna benzer yöntemler geliştirilmişti.[2] Bu yöntemin, günümüzden 2000 yıldan daha fazla bir süre önce, Roman Cicero De Oratore tarafından geliştirildiği düşünülmektedir.

Roman Cicero De Oratore'nin Atina'daki heykeli

Hafıza Sarayı'nı Kimler Kullanabilir ve Neden Önemlidir?

Bu teknik; tarihe yön vermiş, fizik, astronomi, matematik, mimari, mühendislik, tıp ve daha birçok alanda çalışmalar yürütmüş Leonardo Da Vinci tarafından çok etkili kullanılmış olduğu için Da Vinci Metodu olarak da adlandırılmaktadır. Leonardo Da Vinci'nin çok sayıda alanda ustalaşmasını mümkün kılan ana nedenlerden birisi, belki de bu metodu en iyi şekilde kullanmış kişilerden birisi olmasıdır.

Sadece da Vinci de değil! Birçok hafıza müsabakası şampiyonu; yüzleri, rakamları ve ezberlemeleri gereken kelimeler listelerini hatırlamak için bu tekniği kullandıklarını iddia etmektedirler.[3] Bu şampiyonların başarılarının ardında yatan, bireysel beyin yapısı farklılıkları veya zekalarından ziyade, beyinlerinin uzamsal öğrenme ile alakası olan bölgelerini daha sık ve başarılı kullanmaları olduğunu gösteren birden fazla çalışma yapılmıştır.[4], [5] Hafıza Sarayı yöntemini anlamanın, hafıza problemleri çeken kişilere ve yaşlılıkla birlikte gelen hafıza sorunlarına bir çözüm olabileceği düşünülmektedir.[6], [7] Ayrıca Hafıza Sarayı, nöroplastisitenin hafıza ile ilişkisi ve ömür boyunca episodik hafıza performansının nasıl değiştiğini anlamak için de bir araç olarak kullanılmaktadır.[8], [9]

Tüm Reklamları Kapat

Bu yöntem, çeşitli film ve dizilerle popülerleştirilmesi haricinde, pek fazla bilinmese de büyük miktarlarda bilgiyi muhafaza etme becerilerini geliştirmek isteyenler için oldukça faydalı bir yöntem olabilir. Örneğin bir sınav için bilgi edinmeye çalışan bir öğrenci veya İtalyanca gibi yeni bir dil öğrenmeye çalışan birisi için bazı kolaylıklar sağlayabilir. Benzer şekilde; eğer rutin bilgileri hatırlamakta zorlanıyorsanız, Hafıza Sarayı tekniği, bu problemin üstesinden gelmek için fayda sağlayabilecek, etkili bir yol olarak önerilebilir. Yani siz de, eğer yeterince uğraşırsanız, bu yöntemi hayatınıza entegre edebilirsiniz.

Hafıza Sarayı Nasıl Oluşturulur?

Hafıza Sarayı, hatırlamak istediğiniz nesneler ile o nesnelerin çok aşina olduğunuz bir yer ile ilişkilendirilmesine dayanır. Ama bu muğlak gibi gelebilecek ifadeyi birazcık açalım ve şimdi gelin Hafıza Sarayı'nın nasıl oluşturulduğuna bir göz atalım.

1. Adım: Mekana Karar Verin!

Bu mekan eviniz ya da çok iyi bildiğiniz herhangi başka bir yer olabilir. Ama çok iyi bildiğiniz bir yer olmalı. Ardından gözlerinizi kapatıp, bu mekanı hayal edin. Bu yer, gözlerinizi kapattığınızda her detayı aklınıza gelecek bir yer olmalı. Muhtemelen herkes gibi, siz de evinizi veya iş yerinizi düşünmüşsünüzdür. Depolayacağınız bilgi miktarına göre, sadece bir odayı veya evdeki tüm odaları kullanabilirsiniz. Aynı zamanda bilginin kalıcı olması için de kafanızda eşyalar belirlemeniz lazım. Bu eşyaların genel olarak büyük eşyalar olması da size kolaylık sağlayacaktır.

2. Adım: Seçtiğiniz Mekanda Kullanacağınız Rotanızı Belirleyin!

İkinci adımda ise seçtiğiniz mekanda kullanacağınız bir rota (bir noktadan diğer noktaya doğru hareket) belirlemelisiniz. Mekandaki rotanız da hep aynı olmalı. Bu önemli bir nokta; çünkü hep aynı rotayı seçerseniz, düzeniniz de her zaman belirli olur ve eşyaları ilişkilendirmeniz çok daha kolaylaşır. Bu yöntemi kullandıkça kullandığınız mekan genişletebilirsiniz ve daha fazla şeyi akılda tutabilirsiniz. Şöyle örnek verelim: Misal, her gün evden çıkıp okula/işe gidiyorsunuz ve rotanız belirli, ama bu yöntemi kullandıkça belirli rotanız haricinde yeni sokakları da kullanırsınız yani kısacası kullandığınız mekan genişler. Şimdi, bu rota boyunca gördüğünüz her bir mekan veya oda/ev parçası için, bir nesne veya hatırlanmak istenen şeyi ilişkilendireceğiz.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

3. Adım: Nesnelerle İlişki Kurun!

Ezberlemeniz gereken şeyleri, mekanınızdaki belirli konumlara yerleştirin. Mekanla ya da mekanın içindeki eşyayla ilişkiler kurun. Bu ilişkiyi kurarken de rotanıza dikkat edin. Bu, kelimeleri hatırlamanızı kolaylaştırır. Kelimeleri abartılı bir şekilde ilişkilendirmekten korkmayın. Yani kelimeleri ilişkilendirirken olabildiğince betimleme yapın. Abartılı bir şekilde ilişkilendirdiğiniz zaman iki kelime arasındaki etkileşim daha güçlü olacaktır. Örneğin; "gafil" kelimesini aklınızda tutmanız gerekiyorsa, bir garaj içerisinde palyanço kıyafeti ile paten yapan bir fil hayal edebilirsiniz!

Pratik Bir Örnek...

Gelin bu adımları örnekler üzerinden hep beraber tekrar edelim: Elinizde "Yıkamak - Elma - Jet - Çılgın - Aktris - Marmelat - Kriko - Karavan - Saat - Fayans - Kokarca - Kuyruk - Film - İskele - Kova - Zincir - Şişe - Kum - Yumurta - Pencere - Semender - Kağıt - Mikrofon - Tıpa - Piyano - Köpek - Kaptan - Tenis - Kulübe - Domates" kelimelerinden oluşan ve ezberlemeniz gereken kelimeler listesi var diyelim. Bu kelimeleri normalde nasıl ezberlerdiniz? Bir deneyin. 60 saniye içerisinde kelimeleri ezberleyip, sonra ekrana bakmadan bunları bir kağıda yazmayı deneyin. Başarabilecek misiniz?

İlk başta korkutucu gelebilir; fakat yukarıda anlattığımız teknik ile, bunları çok kolay bir şekilde ezberleyebilirsiniz! Şimdi, kağıttaki kelimeleri ikili gruplara ayırmalısınız. Sonrasında ise çok iyi bildiğiniz bir mekan seçmeniz gerekiyor. Bu mekanın içerisinde kağıttaki kelimelerle birlikte, o mekanın içinde hareket edip kağıttaki kelimeleri mekandaki eşyalarla eşleştirerek hikaye oluşturmanız gerekiyor. Hadi, hep birlikte başlayalım.

"Şu an bahçede elmaları yıkıyorum. Girişteki hole geliyorum, burada bir jet çılgın gibi uçuşuyor. Yemek odasına geliyorum, burada bir aktris -en sevdiğiniz aktrisi hayal edebilirsiniz- üstü marmelata bulanmış bir şekilde oturuyor -burada, marmelata bulanmış şekilde gibi absürt şeyler ile betimlersek daha kolay öğreniriz-.

İşte, bu şekilde diğer kelimeleri de metot yöntemiyle ezberlemeye çalışırsak, daha verimli ve sağlam bir öğrenme gerçekleştirmiş oluruz.

Tekniğe alışmak için Hafıza Sarayınızda geziler yapın. Ne kadar çok pratik yaparsanız o kadar ustalaşırsınız ve pratik yapmadan bu yöntemi kullanabileceğinizi düşünürseniz, kendinizi kandırırsınız: Yapılan çalışmalar, en azından temel düzeyde yöntemin kullanılabilmesi için çoğu birkaç saat süren, en az birkaç farklı seans düzenlenmesi gerektiğini göstermektedir.[9], [10], [11], [12], [13], [14]

Dolayısıyla bu yöntemi kullanmanın sırrı: Sürekli tekrar yapın. Bu yöntemle birlikte hayatınız çok fazla kolaylaşabilir, istediğiniz bir dili, çok daha kısa bir sürede, etkili bir şekilde öğrenebilirsiniz. Hafızayı daha etkili kullanmak ve yeni bir dili daha kolay öğrenmekle alakalı olarak Tim Doner veya Joshua Foer’in aşağıdaki TED konuşmalarını izleyebilirsiniz:

Tüm Reklamları Kapat

Ve Sherlock Holmes'ün şu sözünü unutmayın:

Beyin, kıymetli bir gayrimenkuldür. İhtiyatlı davranıp, onu iyi kullanın.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
197
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 137
  • Tebrikler! 49
  • Muhteşem! 37
  • Merak Uyandırıcı! 17
  • Umut Verici! 13
  • İnanılmaz 11
  • Bilim Budur! 8
  • Güldürdü 3
  • Korkutucu! 3
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 18:33:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10178

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Doğa
Kitlesel Yok Oluş
Amerika Birleşik Devletleri
Anatomi
Süt
Basınç
Bağışıklık
Mikrop
Nötron Yıldızı
Yaşanabilir Gezegen
Eczacılık
Bakteri
Şizofreni
Araç
Şeker
Makina Mühendisliği
Arkeoloji
Yeşil
Genetik Müdahale
Önyargı
İklim Değişimi
Beslenme Bilimi
Dünya Dışı Yaşam
Safsata
Kozmik Mikrodalga Arkaplan Işıması (Cmb)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
H. Yonka, et al. Hafıza Sarayı Yöntemi (Method of Loci) Nedir? Bir Hafıza Sarayı Nasıl İnşa Edilir?. (27 Şubat 2021). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10178
Yonka, H., Bakırcı, Ç. M. (2021, February 27). Hafıza Sarayı Yöntemi (Method of Loci) Nedir? Bir Hafıza Sarayı Nasıl İnşa Edilir?. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10178
H. Yonka, et al. “Hafıza Sarayı Yöntemi (Method of Loci) Nedir? Bir Hafıza Sarayı Nasıl İnşa Edilir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 27 Feb. 2021, https://evrimagaci.org/s/10178.
Yonka, Halilhan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Hafıza Sarayı Yöntemi (Method of Loci) Nedir? Bir Hafıza Sarayı Nasıl İnşa Edilir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 27, 2021. https://evrimagaci.org/s/10178.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close