Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
İlhan Taşlı
Üye
4

Güneş'ten saçılan ışığın görülebilir spektrum içerisinde en yoğun olduğu dalga boyu yeşildir! Bu sebepten mi bitkilerin büyük çoğunluğu yeşildir?

Klorofil yeşil renkte olduğu için bitkiler yeşildir diyebiliriz. Soruyu düzeltelim o zaman, klorofil Güneşin en yoğun dalga boyu yeşil olduğu için mi yeşildir?
250 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Özgür Odabaşı
Araştırmacı

Güneş’in sarımsı görünen ışığı içinde gökkuşağının bütün renkleri saklı. Güneş ışığı yeryüzüne ulaştığında, içindeki yeşil ışık bitkilerden yansıyor, zaten bu yüzden onları yeşil görüyoruz. Oysaki yeşil, Güneş ışığında en çok bulunan renk. Bitkiler neden bu kadar bol bulunan yeşili kullanmak yerine yansıtıyorlar sorusunun cevabını hala tam olarak bilmiyoruz.

Riverside’daki Kalifonia Üniversitesi’nden Nathan Gabor ve ekibi verimli bir güneş pili tasarlarken bitkilerin neden yeşil olduğuna dair bir ipucu bulmuşlar.

Güneş enerjisindeki en büyük problem güneş ışığının düzenli olmaması. Mevsimsel değişiklikler, bulutlar, gündüz ve gece derken panellere gelen güneş ışığı sürekli değişiyor. Demek ki güneş paneli tasarlarken, gelen Güneş gücünü bizim düzenli hale getirmemiz lazım. Bu yapılmazsa yüksek akım cihaza zarar veriyor veya düşük akımlarda mesela evdeki lambalar yanıp sönebiliyor. Güneş ışığından aldığımız enerjiyi düzenli hale getirmeye çalıştığımızda ise panellerin verimi düşüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Panellerin çalışma prensibi çok basit olarak şöyle. Güneşten gelen ışık panele ulaşınca paneldeki yarı-iletken malzeme tarafından emiliyor. Işığın emilmesiyle paneldeki bazı elektronlar serbest hale geliyor ve bu serbest elektronların başka moleküllere transferiyle elektrik akımı elde ediliyor. Kullanılan farklı malzemeler farklı renklere hassas güneş pilleri geliştirilmesine imkan veriyor.

Gabor, Güneş ışığında yeşil bol miktarda bulunduğundan, çok parazitli olduğunu ve düzenli bir enerji akışını sağlayacak şekilde ince ayarının mümkün olmadığını söylüyor.

Bitkiler yeşil ışığı yansıtarak enerji kullanımını daha verimli hale getirmiş olabilir.

Gerçekten de Gabor ve ekibi en verimli çalışan güneş pilinin iki farklı renge hassas olması gerektiğini bulmuşlar. Bu renklerin ikisi de yeşil değil. Gün içerisinde iki farklı renkten gelen ışık miktarı değiştikçe pil renklerden birisini tercih ediyor. Bu şekilde Güneş’ten gelen enerjiyi daha verimli kullanabiliyor.[1]

Kaynaklar

  1. D. Ü. Şaylan. Bitkiler Neden Yeşil? - Sarkaç. (9 Mart 2017). Alındığı Tarih: 28 Şubat 2023. Alındığı Yer: Sarkaç | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
İlgili Yazılarımız
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close