Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Gündüzleri Ay'ı Neden Görebiliyoruz?

Ay Neden Bazen Gündüz Vakti de Görünür?

Gündüzleri Ay'ı Neden Görebiliyoruz? Getty Images
Yerden 12 kilometre yükseklikte, yarım ayın önünden geçen bir yolcu uçağı.
3 dakika
14,243
Tüm Reklamları Kapat

Ay'ı bazen tıpkı gece gördüğümüz gibi gündüzleri de görebiliriz; zira Ay, gündüzleri de Güneş'ten aldığı ışığı yansıtmaktadır ve Dünya'ya olan yakınlığı nedeniyle, gündüz vakti de gezegenimizde gözle görülebilecek kadar parlak kalabilmektedir. Nihayetinde Ay, Güneş'ten sonra görebildiğimiz en parlak gök cismidir.

Ancak Ay, Dünya'nın atmosferi ve yörüngesinden ötürü gündüzleri her zaman görünür olmayabilir. Öyle ki eğer Dünya'nın bir atmosferi olmasaydı, Ay her zaman görünür olurdu. Tabii ki Ay, bazı evrelerinde konumu nedeniyle görünürlüğünü kaybedebilmektedir. Örneğin Yeni Ay evresinde Ay'ın aydınlık tarafı dışarı, karanlık tarafı ise Dünya'ya bakar. Bu da Ay'ın Dünya'dan görülemeyeceği anlamına gelir.

Tüm Reklamları Kapat

İş, Bulutsuz Bir Gökyüzü ile Bitmiyor!

Atmosferimizde bulunan, çoğunluğu azot (nitrojen) ve oksijen olan gaz partikülleri, mavi ve mor gibi kısa dalga boylu ışıkları saçmaktadır. Işığı emme ve bir başka yönde yansıtma şeklinde gerçekleşen bu saçılım, gökyüzümüze mavi rengini verir.

Ay'ın gündüz vakti Dünya'dan görülebilmesi için Güneş'ten saçılan ışıktan daha güçlü bir şekilde parlaması gerekmektedir. Ay, Yeni Ay evresinden ardından 2-3 gün boyunca Dünya'dan görülememektedir; zira Güneş'in saçtığı ışık, Ay'ın bu evrede saçtığı ışıktan daha parlaktır. Bununla beraber Ay'ın Dünya'ya görece yakınlığı (ortalama 384.400 kilometre), yansıttığı ışığın, diğer yıldızlar veya gezegenler gibi daha uzaktaki gök cisimlerine kıyasla daha güçlü ve parlak görünmesini sağlamaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Güneş'ten gelen ışık, geceleri görebildiğimiz diğer yıldızlardan (ve tabii ki Ay'dan) katbekat daha parlaktır ve bu gök cisimlerinden gelen ışığın çoğunu, çoğu zaman tamamen bastırır; ancak Ay'dan yansıyan ışık, bazen gündüzleri de görülebilecek kadar parlak olabilmektedir.

Gökbilimciler, galaksiler ve nebulalar gibi gök cisimlerinin parlaklığını ölçmek için yüzey parlaklığını ölçme yöntemine başvururlar. Bu yöntem, bir gök cisminin gece vakti gökyüzünün bir alanı boyunca yaydığı ışık miktarınının ölçülmesini içerir. Ay, Dünya'ya diğer gök cisimlerine kıyasla çok daha yakındır; dolayısıyla yüzey parlaklığı, gökyüzünün yüzey parlaklığından daha fazladır ve gündüzleri dahi görülebilir. Bununla birlikte Ay'ın gün ışığındaki görünürlüğü, mevsimler, Ay'ın evreleri ve hava durumu gibi diğer faktörlerden de etkilenmektedir.

Ay'ın Evreleri

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Ay, yıl boyunca ayın ortalama 25 günü gün ışığında görülebilir. Bir aylık periyodun kalan beş günü ise Ay'ın Yeni Ay ve Dolunay evrelerine tekabül etmektedir. Ay, Yeni Ay evresinde Güneş'e yaklaştığı için görülememekte; Dolunay evresinde ise günbatımında doğması ve gündoğumunda batması sebebiyle yalnızca geceleri görülebilmektedir. Pennsylvania'da bulunan Villanova Üniversitesi'nde astronomi ve astrofizik profesörü olan Edward Guinan şöyle diyor:

Ay'ın Güneş'le beraber bir süre gökyüzü semalarını süslemediği tek gün dolunaydır. Dolunayda Güneş batar, Ay doğar veya Ay batar, Güneş doğar.

Ay, günde 12 saat boyunca ufuk çizgisinin üzerinde bulunabilir; ancak bu 12 saat, her zaman gündüz saatlerine denk gelmeyebilir. Örneğin orta enlemlerde, günlerin kısaldığı kış aylarında, Ay'ın görülebileceği zaman da doğal olarak kısalmaktadır.

Guinan'a göre, Ay'ın gün ışığında en net görülebildiği zaman, Ay'ın İlk Dördün (Yeni Ay'dan bir hafta sonra) evresi ve Üçüncü Dördün (Dolunay'dan bir hafta sonra) evresidir. Ay, İlk Dördün'de, öğleden sonra, doğu tarafında kalan gökyüzünde yükselirken görülebilir. Üçüncü Dördün'de ise sabah saatlerinde batı gökyüzünde batarken görülebilir. Guinan bu evrelerin, Ay'ın gökyüzünde Güneş'le birlikte günde ortalama beş ila altı saat boyunca görülebilmektedir.

Bununla beraber Ay'ın görünürlüğünü etkileyen bir başka olgu da Dünya'nın yansıttığı ışıktır. Guinan, konu hakkında şunları söylemektedir:

Hilal evresinde Ay, Güneş'e yakın açıda bulunmaktadır. Bu evrede Ay'ın karanlık tarafı, ışığa rağmen görülebilmektedir. Zira bu taraf, Dünya'dan yansıyan ışığı almaktadır. Bu fenomen, yeni ay evresinden üç veya dört gün sonra, Ay hilal evresindeyken rahatlıkla gözlemlenebilir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
96
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 51
  • İnanılmaz 16
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 13
  • Merak Uyandırıcı! 12
  • Bilim Budur! 7
  • Muhteşem! 5
  • Üzücü! 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Live Science | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 29/03/2024 12:06:17 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13753

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Hızlı
Gezegen
Egzersiz
Yangın
Kuantum Fiziği
Diyet
Mavi
Antibiyotik
Balina
Evrim Tarihi
Genetik Değişim
İngiltere
Şiddet
Tür
Türlerin Kökeni
Hayatta Kalma
Gebelik
Doğal
Biyocoğrafya
Radyoaktif
Oyun
Astrofizik
Buz
İyi
Damar
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
M. McGuigan, et al. Gündüzleri Ay'ı Neden Görebiliyoruz?. (3 Ocak 2023). Alındığı Tarih: 29 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13753
McGuigan, M., Karagözoğlu, M. (2023, January 03). Gündüzleri Ay'ı Neden Görebiliyoruz?. Evrim Ağacı. Retrieved March 29, 2024. from https://evrimagaci.org/s/13753
M. McGuigan, et al. “Gündüzleri Ay'ı Neden Görebiliyoruz?.” Edited by Mert Karagözoğlu. Translated by Mert Karagözoğlu, Evrim Ağacı, 03 Jan. 2023, https://evrimagaci.org/s/13753.
McGuigan, Martin. Karagözoğlu, Mert. “Gündüzleri Ay'ı Neden Görebiliyoruz?.” Edited by Mert Karagözoğlu. Translated by Mert Karagözoğlu. Evrim Ağacı, January 03, 2023. https://evrimagaci.org/s/13753.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close