Görsel Karıncalanma Sendromu
- Türkçe Adı Görsel Karıncalanma Sendromu
- Diğer İsimleri Karlı Görüş
Genel Bilgiler: Patoloji ve Mekanizma
Karlı görüş olarak da bilinen görsel karıncalanma, insanların görüş alanları içerisinde siyah veya beyaz noktalar görme problemidir. Bu durum genellikle doğuştan gelen bir problemdir ve yıllar boyu sürebilmektedir.
Belirti ve Semptomlar
Bazı nörooftalmologlar, yani gözün sinirsel yapısı konusunda uzmanlaşan hekimler, görsel karıncalanmanın tıbbi bir durum olmadığını; bunun yerine az anlaşılmış bir hastalık semptomu olduğuna inanmaktadırlar. Hastalar, yayın olmayan televizyon ekranındaki parazitlenme gibi bir durumdan şikayetçi olmaktadırlar. 2010'da yapılan bir çalışmada, hastaların karıncalanma olarak belirttikleri durumun, kendi gözlerine ait görsel gürültüden kaynaklandığı ileri sürülmüştür.
Şikayetlerin çoğunda, az ışıklı ortamda belirtilerin arttığından söz edilmektedir. Bunun doğal bir açıklaması bulunmaktadır. 2006 yılında konu hakkında yazdıkları bir makalede Felice Dunn ve Fred Rieke bunu şöyle açıklamaktadır:
Koni hücrelerinin karanlıktaki sinyal gürültüsü saniyede 4000 absorbe edilen foton düzeyindedir ve bu değerin altındaki ışık seviyelerinde, koni hücreleri doğuştan gelen parazitlenmelerin etkisi altında kalırlar.
Bu problemden etkilenenler, görsel karıncalanmaya ek olarak, parlak yıldızlar, ardıl görüntüler, yüzer noktalar ve bunun gibi görsel rahatsızlıklar da yaşamaktadırlar. Yüzer noktalar hakkında daha fazla bilgiyi buradaki yazımızdan veya aşağıdaki videomuzdan alabilirsiniz.
Hastalıkla İlişkili Genler, Etken Faktörler ve Risk Faktörleri
Bu karıncalanmaya sebep olan durumlar belirsizdir. Temelinde yatan mekanizmanın, beyin korteksindeki nöronların, özellikle de sağ lingual girus ve beyinciğin sol ön lobundaki sinirlerin normalden daha fazla uyarılabilir olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Sanrı yaratan kimyasalların (İng: "hallucinogens") görsel karıncalanmadaki rolleri de bilinmemektedir. Kimyasal kullanımına bağlı kalıcı algı bozukluğu (HPPD, Hallucinogen persisting perception disorder), sanrı yapıcı uyuşturucu kullanımının sebep olduğu bir durum, bazen görsel karıncalanmaya sebebiyet verebilir; fakat görsel karıncalanmanın HPPD ile bağlantısı ve HPPD'nin sebepleri ve tekrarlama sıklığı tartışmalıdır. Bunun sebebi, kanıtların çoğunun anekdotal olması veya güvenilir olmamasıdır.
Teşhis Yöntemleri
Görsel karıncalanma sendromu teşhisinde öne sürülen kriterler:
- Hareketli, sürekli ve minik minik noktalarla dolu görüş olanına sahip olmak
- Auralı migren ile bağıntılı olmayan belirtiler.
- Farklı rahatsızlıklara dayandırılmayan belirtiler (Göz sorunları, uyuşturucu kullanımı)
- Aşağıdaki ilave dört görsel belirtilerden en az ikisi:
- Palinopsia (İzli görüntüler, ardıl görüntü)
- Kapsamlı göz içi problemleri
- Işık korkusu (Photophobia)
- Sorunlu gece görüşü
Tedaviler veya İdare Yöntemleri
Görsel karıncalanma için kanıtlanmış bir tedavi bulunmamaktadır. Tedavi ile görsel karıncalanmayı ortadan kaldırmak zorlu bir süreçtir. Buna rağmen, belirtileri azaltmak ve yaşam kalitesini arttırmak uygulanacak tedavi ile mümkün olacaktır.
Bu hastalığın tedavisinde lamotrigine, acetazolamide veya verapamil gibi ilaçlar kullanılabilir. Ne yazık ki bu ilaçlar her zaman kesin faydalı sonuçlar elde edilemesini sağlayamamaktadır.
Birlikte Görülen Hastalıklar (Komorbidite)
Migren ve auralı migren, görsel karıncalanma ile bir arada görülen yaygın hastalıklardır. Eş zamanlı görülen migren hastalığı, görsel karıncalanma sendromunda görülen görsel belirtileri ve kulak çınlamalarını daha da çekilmez bir hale getirir. Bu konudaki akademik çalışmalara katılma teklifinin, migreni olmayanlardansa migrenli hastalara yapılması, onların daha ciddi belirtiler göstermelerinden ötürü hastalıkla ilgili istatistiklerin yanıltıcı olmasına neden olabilir. Migrenin aksine, eş zamanlı auralı migrende bu belirtilerde kötüleşme gözlemlenmemektedir.
Görsel karıncalanma yaşayan hastalarda parazitlenme seviyelerinin diğerleriyle aynı olduğu görülmüştür. Denis Pelli ve diğerlerinin ölçümleri, görsel karıncalanma hastalarının kendilerine özgü görsel parazitlenme seviyelerinde artış gösterip göstermediklerini değerlendirmektedir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 8
- 7
- 6
- 3
- 3
- 3
- 2
- 2
- 2
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:31:48 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7932
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.