Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Glukokortikoid Steroid İlaçlar, Beyindeki Beyaz ve Gri Maddeyi Etkiliyor!

3 dakika
3,688
Glukokortikoid Steroid İlaçlar, Beyindeki Beyaz ve Gri Maddeyi Etkiliyor!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Açık erişimli dergi BMJ Open'da yayımlanan ve türünün en kapsamlısı olan bir çalışmaya göre, inhaler de dâhil olmak üzere reçeteli streoid kullanımının, beyindeki ak ve gri maddenin yapısında ve hacmindeki değişikliklerde rolü olabilir.[1] Araştırmacılara göre; bulunan bağlantılar anksiyete, depresyon, mani ve deliryum gibi uzun süreli kullanımdan sonra sıklıkla görülen nöropsikiyatrik etkileri açıklamada yardımcı olabilir.

Bir sentetik streoid grubu olan glukokortikoidler, immünosupresif özellikleri nedeniyle en sık reçete edilen ilaçlar arasında yer alıyorlar. Steroidler, çok çeşitli tıbbi durumları tedavi etmekte kullanılıyorlar. Yüksek gelirli ülkelerde, nüfusun %0,5 ile %3 arasının sistemik (infüzyonlar ve tabletler) tıbbi steroid kullandığı tahmin ediliyor. Oldukça etkili olsalar da hem sistemik hem de inhaler streoidlerin, birçok ciddi metabolik, karidyovasküler ve müsküloskeletal yan etkilerin yanı sıra nöropsikiyatrik etkilerle de bağlantılı olabileceği düşünülüyor.

Daha önce yayımlanmış olan araştırmalar, uzun süreli tıbbi steroid kullanımının yapısal bozukluklara ve beyindeki bazı bölgelerin büzüşmesine yol açabileceğini öne sürüyordu Ancak bu çalışmaların birçoğu, sadece belirli durumlara sahip az sayıda insanı araştırmalarına dâhil etmişti. Dolayısıyla astım gibi solunum rahatsızlıkları için inhaler steroid kullananlar da dâhil olmak üzere, daha fazla tıbbi steroid kullanıcısı üzerinde yapılan çalışmalarda da bu bağlantıların gözlenip gözlenmeyeceği hala kesin değildi.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacılar, bu konuya bir kesinlik getirmek için, Birleşik Krallık Biobank'ından 40-69 yaş arasındaki yarım milyon kişinin verilerini aldı. Bununla, sistemik ve inhaler steroid kullananlar ve kullanmayanlar arasında beyin hacmi ve yapısı açısından belirli bir değişiklik olup olmadığını görmeyi amaçladılar. Araştırmacılar, ayrıca steroid kullanımının, algılama hızı ve duygusal tepkilerdeki farklılıklarla bağlantılı olup olmadığını da öğrenmek istediler.

222 sistemik ve 557 inhaler steroid kullanıcısının MR beyin görüntüleri, 24,106 adet kullanıcı olmayan bireyinkiyle karşılaştırıldı. Katılımcıların hiçbirine daha önce nörolojik, psikiyatrik ve hormonel bir rahatsızlık tanısı koyulmamıştı ve hiçbiri antidepresanlar gibi ruh halini değiştiren ilaçlar almıyordu. Katılımcılar, önceki iki hafta boyunca ruh halinin belirli yönlerini değerlendirmek için bir anket doldurdu.

MR sonuçları karşılaştırıldığında, sistemik ve inhaler steroid kullanıcılarının, beyindeki nöral bağlantı ve sinyalleşmeden sorumlu beyaz maddesinde, bu ilaçları hiç kullanmayanlara kıyasla daha fazla yapısal bozulma gözlendi. Sistemik streroid kullanıcılarında, inhaler kullanıcılarından daha büyük etkiler gözlendi. Ayrıca detaylıca yapılan analizden sonra bu etkilerin uzun süreli kullanıcılarda çok daha fazla olduğu sonucuna varıldı.

İlaç kullanmayanlarla karşılaştırıldığında, sistemik kullanımında daha geniş bir kaudata ve inhaler kullanımında daha küçük bir amigdalaya rastlanıldı. Hem kaudat hem de amigdala, beyinde bilişsel ve duygusal işlemlerde görevli gri madde yapılarıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Sistemik steroid kullanıcıları ayrıca, algılama hızını ölçmek için tasarlanmış bir testte de ilaç kullanmayanlara kıyasla daha kötü bir performans sergiledi. İlaç kullanmayanlara göre önemli ölçüde daha fazla depresif belirtiler, ilgisizlik, huzursuzluk ve yorgunluk/uyuşukluk bildirdiler. İnhaler steroid kullanıcıları ise sadece yorgunluk/uyuşukluk bildirdiler ve bu sistemik streoid kullanıcılarına göre daha az bir düzeydeydi. Araştırmacılar şöyle söylüyor:

Glukokortikoid kullanımı ile beyindeki değişiklikler arasındaki nedensel ilişki, mevcut ve önceki çalışmalara dayandırılsa da bu çalışmanın kesitsel doğası nedensellik hakkında resmi sonuçlara varmamıza izin vermiyor.

Araştırmacılar aynı zamanda belirli eksikliklerden de bahsediyorlar. Buna göre; sadece birkaç ruh hali değişikliği belirtisi, önceki 2 hafta boyunca değerlendirildi. Bildirilen değişiklikler ise steroid kullanımının kendisinden ziyade steroidlerin reçete edildiği durumla ilgili olabilir. Araştırmacılar ayrıca sistemik kullanıcılar için steroid tabletleri ve infüzyonları ayırt edemediler. Bunların da bulgularını etkilemiş olabileceği düşünülüyor. Bunlarla birlikte araştırmacılar şunları diyor:

Gözlemlenen etki boyutlarının, bir bütün olarak glukokortikoid kullancılarında klinik sonuçlar doğurup doğurmadığı hala net değil. Ancak sentetik glukokortikoidlerin yaygın nöropsikiyatrik yan etkileri düşünüldüğünde bu bulgular oldukça dikkat çekici. Bu çalışma, hem sistemik hem de inhaler glukokortikoidlerin beyaz madde bütünlüğünde belirgin bir azalmayla bağlantılı olduğunu ve bunun kısmen glukokortikoid kullanan hastalarda gözlemlenen nöropsikiyatrik yan etkilerin altında yatabileceğini gösteriyor.

Bu ilaçların ne kadar yaygın kullanıldığı göz önüne alındığında hem doktorların hem de hastaların beyin üzerindeki olası etkilerini bilmesi gerektiğini belirten araştırmacılar, şimdi de alternatif tedavi seçeneklerinin araştırılmasını istiyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • Muhteşem! 5
  • İnanılmaz 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ M. V. D. Meulen, et al. (2022). Association Between Use Of Systemic And Inhaled Glucocorticoids And Changes In Brain Volume And White Matter Microstructure: A Cross-Sectional Study Using Data From The Uk Biobank. BMJ Open, sf: e062446. doi: 10.1136/bmjopen-2022-062446. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 07/01/2025 15:23:03 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/12496

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Karar Verme
Gaz
Kamuflaj
Kanıt
Koruma
Karanlık Enerji
Moleküler Biyoloji
Deizm
Pandemik
Öğrenme
Yayılım
Yakınsak Evrim
Freud
Abiyogenez
Sıcaklık
Nöron Hücresi
Fare
Sürüngen
Hafıza
Tekillik
Avrupa
Makina Mühendisliği
Anksiyete
Biyoloji
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Küçükkıvanç, et al. Glukokortikoid Steroid İlaçlar, Beyindeki Beyaz ve Gri Maddeyi Etkiliyor!. (5 Ekim 2022). Alındığı Tarih: 7 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/12496
Küçükkıvanç, S., Bakırcı, Ç. M. (2022, October 05). Glukokortikoid Steroid İlaçlar, Beyindeki Beyaz ve Gri Maddeyi Etkiliyor!. Evrim Ağacı. Retrieved January 07, 2025. from https://evrimagaci.org/s/12496
S. Küçükkıvanç, et al. “Glukokortikoid Steroid İlaçlar, Beyindeki Beyaz ve Gri Maddeyi Etkiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 05 Oct. 2022, https://evrimagaci.org/s/12496.
Küçükkıvanç, Sena. Bakırcı, Çağrı Mert. “Glukokortikoid Steroid İlaçlar, Beyindeki Beyaz ve Gri Maddeyi Etkiliyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 05, 2022. https://evrimagaci.org/s/12496.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close