Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Beyindeki Gri Madde Miktarı, Etik Muhakeme Seviyesi ile İlişkili Olabilir!

2 dakika
4,402
Beyindeki Gri Madde Miktarı, Etik Muhakeme Seviyesi ile İlişkili Olabilir!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 9 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Perelman Tıp Okulu, Pennsylvania Üniversitesi Wharton Okulu ve Charite Üniversitesi'nden bir grup bilim insanının yürüttüğü bir araştırmaya göre, etik muhakeme yapabilme yeteneği ile beyindeki gri madde seviyesi birbiriyle ilişkili. Gri maddenin sosyal davranışlarla ve karar verme yetisiyle alakalı olduğu biliniyordu, bu da yeni araştırmayı dikkat çekici hale getiriyor.

Etik gelişimi çalışmaları, Lawrence Kohlberg'in yirminci yüzyılın ortalarında bireylerin psikolojik gelişimlerinde "etik muhakeme" aşamalarından geçtiklerini ortaya atması ile başladı. Sinirbilim ise bu konu üzerinde yeni metodlar kullanarak araştırmalar yapmaya devam ediyor. Fakat şimdiye kadar beynin incelendiği hiçbir çalışma yürütülmemişti! Perelman Tıp Okulu'ndan Dr. Hengyi Rao araştırma hakkında şunları söylüyor: 

Bu araştırmayı gerçekleştirmek için yaşları 24 ila 33 arasında değişen, beyinsel gelişimini tamamlamış, İşletme bölümünde okumakta olan katılımcıları bir araya getirdik. Onların etik muhakeme yapabilme seviyelerini ölçtük ve ardından beyin yapılarını inceledik.

Araştırmada görev alan bir diğer isim olan, Wharton Okulu'ndan İşletme Etiği çalışan Prof. Diana Robertson şunları ekliyor: 

Tüm Reklamları Kapat

Wharton'da işletme yüksek lisansı yapan öğrenciler bu için ideal katılımcılardır. Amacımız onların etik muhakeme seviyelerini ölçerek, farklı seviyelerin farklı beyin gelişimini yansıtıp yansıtmadığına bakmaktı.

67 öğrenciye tıbbi yardımlı intihar (ötenazi) gibi etik ikilemleri bulunan 12 tane soru soruldu ve bu sorulara yönelik bazı tercihlerde bulunmaları istendi. Bu tercihler kayıt altına alındı. Verdikleri cevaplara göre katılımcıların etik muhakeme seviyeleri belirlendi. Bir yandan da katılımcıların beyinleri MRI tarama yöntemiyle görüntülendi ve beyinlerindeki gri madde miktarı ölçüldü. Etik muhakeme seviyesi yüksek olan öğrenciler ile yüksek olmayan öğrencilerin sahip olduğu gri madde miktarları karşılaştırıldı. 

Ayrıca katılımcılar bir kişilik testine de tabi tutuldu. Test sonuçlarına göre herkes bir grup ile ilişkilendirildi: Nörotik, dışa dönük, yeniliğe açık, dürüst, uzlaşmacı. Bu sonuçlar göz önüne alındığında, etik gelişimi üst seviyede olan katılımcılar yeniliğe açık ve daha az nörotik. 

Beyin yapısı göz önüne alındığında ise, etik muhakeme seviyesi yüksek olan katılımcılar diğer katılımcılara nazaran daha fazla miktarda gri maddeye sahip. Yani, beyindeki gri madde miktarı ile Lawrence Kohlberg ortaya attığı etik gelişimi aşamaları arasında bir ilişki bulunuyor. Rao şunları söylüyor:

Bu araştırma etik sinir bilimine yeni bakış açıları sağlayacak. İlk sonuçlar Lawrence Kohlberg'in onlarca yıl önce ortaya attığı gelişim süreçleri ile beynin gelişimi arasında bir ilişki bulunduğunu ortaya koydu. İlerleyen çalışmalar ise beyin gelişiminin etik muhakeme yeteneğini etkileyip etkilemediğini ortaya koyacak.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
19
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 15
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 6
  • Muhteşem! 2
  • Bilim Budur! 2
  • Umut Verici! 2
  • İnanılmaz 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/12/2024 20:10:35 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3708

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Savunma
Avcı
Canlı
Argüman
Taklit
Model
Araç
Yakınsak Evrim
Elektromanyetik
Hormon
Mars
Tehdit
Enerji
Karbon
Dinozor
Antikor
Ağız
Psikiyatri
Hastalık
Yumurtalık
Uyku
Genetik Müdahale
Beslenme Davranışları
Cinsel Yönelim
Araştırma
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. o. Pennsylvania, et al. Beyindeki Gri Madde Miktarı, Etik Muhakeme Seviyesi ile İlişkili Olabilir!. (19 Haziran 2015). Alındığı Tarih: 3 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3708
Pennsylvania, U. o., Öztürk, M., Bakırcı, Ç. M. (2015, June 19). Beyindeki Gri Madde Miktarı, Etik Muhakeme Seviyesi ile İlişkili Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved December 03, 2024. from https://evrimagaci.org/s/3708
U. o. Pennsylvania, et al. “Beyindeki Gri Madde Miktarı, Etik Muhakeme Seviyesi ile İlişkili Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Meriç Öztürk, Evrim Ağacı, 19 Jun. 2015, https://evrimagaci.org/s/3708.
Pennsylvania, University of. Öztürk, Meriç. Bakırcı, Çağrı Mert. “Beyindeki Gri Madde Miktarı, Etik Muhakeme Seviyesi ile İlişkili Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Meriç Öztürk. Evrim Ağacı, June 19, 2015. https://evrimagaci.org/s/3708.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close