Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Genetiği Değiştirilmiş Domatesler, Milyonlarca Kişiyi Etkileyen D Vitamini Eksikliğini Giderebilir!

3 dakika
1,934
Genetiği Değiştirilmiş Domatesler, Milyonlarca Kişiyi Etkileyen D Vitamini Eksikliğini Giderebilir! Daily Sabah
John Innes Center'da domatesleri inceleyen bir araştırmacı
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

D vitamini vücutta birçok fonksiyonu olan, yağda çözünebilen bir vitamindir. Besinlerde sınırlı miktarlarda bulunan D vitamini, büyük oranda insan derisinin güneşin ultraviyole B ışınlarına (UVB) maruz kalmasıyla sentezlenmektedir. Deri hücrelerinde bulunan 7-dehidrokolesterolden (7-DHC) UVB ışınları katkısıyla pre-vitamin D oluşmakta ve kolekalsiferole (pro-vitamin D) dönüşmektedir. Pro-vitamin D, karaciğerde inaktif D3 vitamini olan kalsidiole ve böbrekte aktif D3 vitamini olan kalsitriole çevrilmektedir.

İnsanlar için D vitamini kaynakları deriden sentezlenen kolekalsiferol ve besinlerle alınan ergokalsiferoldür. Besinlerde az miktarlarda bulunan D vitamini, yağlı balıklarda diğer besinlere göre bir miktar daha fazla bulunmaktadır. Normal koşullarda D vitamininin %90-95'i, güneş ışınlarının etkisiyle deride sentezlenmektedir.[1]

Uzmanlar, kas-iskelet sistemi sağlığı için D vitamini düzeylerinin en az 30 ng/mL olması gerektiğini belirtmektedir. Kalsidiol değerinin 20 ng/mL'nin altında olması D vitamini eksikliği ve 21-29 ng/mL arasında olması D vitamini yetersizliği olarak tanımlanmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

D vitamini eksikliği ve yetersizliği, 1 milyardan fazla çocuk ve yetişkini etkileyen, küresel bir sağlık sorunudur. D vitamini eksikliğinin preeklampsi, kanser, tip 2 diyabet, otoimmün hastalıklar, kalp-damar hastalıkları ve nörolojik hastalıklar başta olmak üzere çok sayıda akut ve kronik hastalıkla ilişkisi olduğu belirtilmektedir. Özellikle doğrudan güneş ışığına maruz kalamayanların, deri rengi koyu olanların, hamilelerin, obezitesi olanların, çocukların ve yetişkinlerin yüksek riskli gruplar olduğu belirtilmektedir.[2]

Domatesin Genetiği Düzenlenerek D Vitamini İçeriği Arttırıldı!

23 Mayıs 2022 tarihinde Nature Plants dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, araştırmacılar domateslerin genlerini değiştirerek D vitamini yönünden zengin domatesler üretmeyi başardılar.

Domatesler, yapraklarında D3 vitamininin öncülü olan 7-DHC molekülünü düşük seviyelerde içerir. Ancak bu molekül normal şartlar altında olgun domateslerde birikmez, kolesterole dönüştürülür. Önceki araştırmalardan elde edilen bilgilere göre, 7-DHC molekülünün kolesterole dönüştürüldüğü ve bu işlemde SI7-DR2 adlı bir enzimin görev aldığı bilinmektedir.

Araştırmacılar, D vitamini öncülü olan 7-DHC'nin kolesterole dönüşümünü engellemek için CRISPR-Cas 9 gen tekniğini kullanarak domatesteki SI7-DR2 enzimini bloke ettiler. Böylece bir vitamin öncülü olan 7-DHC molekülünü domateste biriktirmeyi başardılar.

Tüm Reklamları Kapat

Genetiği düzenlenmiş domatesler
Genetiği düzenlenmiş domatesler
El Pais

Oluşturulan domatesin yaprak ve meyvelerindeki 7-DHC miktarını ölçtüler ve genetiği düzenlenmiş domateslerin hem yapraklarında hem de meyvelerinde 7-DHC seviyelerinde önemli bir artış gözlemlediler. D3 vitamininin aktifleşmesi için domatesin UVB ışığına maruz bırakılması gerektiğini belirttiler ve bunu uyguladılar. Domatesler UVB ışığına maruz bırakıldıktan sonra, iki orta boy yumurta veya 28 gram ton balığının içeriğine eş değer miktarda D vitamini içermekteydiler.[3] The John Innes Center'da görev alan botanikçi Cathie Martin şunları söyledi:

Gen düzenleme teknolojisi kullanarak domatesleri pro-vitamin D3 ile güçlendirebileceğimizi gösterdik. Bu da domateslerin bitki bazlı, sürdürülebilir bir D3 vitamin kaynağı olarak geliştirilebileceği anlamına geliyor.

Uzmanlar, genetiği değiştirilmiş domateslerin yenilebilir yeşil yapraklarının gram başına 600 mikrogram pro-vitamin D3 içerdiğini belirtti. Bu sonuç, yetişkinler için önerilen günlük alım miktarından 60 kat daha fazladır. Ayrıca bu tekniğin biber, kırmızı biber, patates ve patlıcan gibi diğer bitkilerde de işe yarayabileceği düşünülmektedir. Ek olarak araştırma ekibi, domatesin genetiğinin değiştirilmesinin domates bitkilerinin büyümesini, gelişmesini veya verimini etkilemediğini belirtti. Southampton Üniversitesinde ekoloji profesörü Guy Poppy şöyle dedi:

Pro-vitamin D3'ü önerilen diyet yönergelerinin üzerindeki seviyelerde biriktiren gen düzenlemeli domatesler, domatesler yaygın olarak erişilebilir ve kolay tüketilen bir besin olduğundan, çoğu insan için sağlığı iyileştirici olabilir.

Domateslerin kullanımına İngiltere'de başlanması beklenmektedir. Dünyada 1 milyar kişinin D vitamini eksikliğine sahip olduğu vurgulanmakta, genetiği değiştirilmiş domateslerin seri üretime geçmesi halinde bu sorunun ortadan kaldırılabileceği düşünülmektedir. Ayrıca bu çalışma, vejetaryen/vegan beslenenler ve dünya çapında artan D vitamini yetersizliğine sahip olanlar için umut verici bir haberdir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
38
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Umut Verici! 12
  • Tebrikler! 10
  • Bilim Budur! 4
  • İnanılmaz 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 10:37:11 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11860

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
L. Z. Bakkal, et al. Genetiği Değiştirilmiş Domatesler, Milyonlarca Kişiyi Etkileyen D Vitamini Eksikliğini Giderebilir!. (16 Haziran 2022). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11860
Bakkal, L. Z., Uçar, D. Ş. (2022, June 16). Genetiği Değiştirilmiş Domatesler, Milyonlarca Kişiyi Etkileyen D Vitamini Eksikliğini Giderebilir!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/11860
L. Z. Bakkal, et al. “Genetiği Değiştirilmiş Domatesler, Milyonlarca Kişiyi Etkileyen D Vitamini Eksikliğini Giderebilir!.” Edited by Damla Şahin Uçar. Evrim Ağacı, 16 Jun. 2022, https://evrimagaci.org/s/11860.
Bakkal, Leman Zeynep. Uçar, Damla Şahin. “Genetiği Değiştirilmiş Domatesler, Milyonlarca Kişiyi Etkileyen D Vitamini Eksikliğini Giderebilir!.” Edited by Damla Şahin Uçar. Evrim Ağacı, June 16, 2022. https://evrimagaci.org/s/11860.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close