Yeryüzünde Sürünmüş En Büyük Yılan: Titanoboa

-
Özgün
Özgün Nedir?
Bu yazı, Evrim Ağacı'na ait, özgün bir içeriktir. Konu akışı, anlatım ve detaylar, Evrim Ağacı yazarı/yazarları tarafından hazırlanmış ve/veya derlenmiştir. Bu içerik için kullanılan kaynaklar, yazının sonunda gösterilmiştir. Bu içerik, diğer tüm içeriklerimiz gibi, İçerik Kullanım İzinleri'ne tabidir.
- Serpentoloji
Titanoboa, açık ara farkla Dünya üzerinde kendisine yer bulmuş en büyük yılan türüdür. Günümüzdeki hiçbir yılan türü, Titanoboa ile boy ölçüşemez.
Titanoboa, 1135 kilogram ağırlığına kadar ulaşabilmiştir ve boyu 14.6 metreye kadar uzanmıştır. Vücudunun en geniş bölgesi 1 metrelik bir çapa sahiptir. Tür, günümüzden 60-58 milyon yıl önce evrimleşmiştir ve dinozorların yok oluşundan faydalanan türlerden biri olarak görülmektedir.
Günümüzdeki en büyük yılan, Python reticulatus olarak bilinen bir pitondur ve 8.7 metre boya ulaşabilmektedir. Yani Titanoboa, bunun 2 katı boya sahiptir. Hele ki bu tür, günümüzde yaşayan en küçük yılan olan 10 santimetrelik boyuyla Leptotyphlops carlae ile kıyaslanırsa, aradaki uçurum daha da iyi anlaşılacaktır.

Öte yandan, Titanoboa'nın gücünü anlamanın en kolay yolu şudur: Her ne kadar tür zehirsiz olsa da, Titanoboa sadece ağzını kullanarak 27.45 MPa çene basıncı uygulayabilmektedir. Bunu anlatmanın en kolay yolu şudur: Eğer bu yılan tarafından ısırılacak olursanız, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün 4'te 1'inin üzerinize dik olarak yıkılmasıyla aynı şiddette basınca maruz kalırsınız! Yine de bu inanılmaz basınç, günümüz timsahlarının 35 MPa'a erişebilecek çene basınçlarından biraz daha azdır.
Türe ait fosiller 2009 yılında, Kolombiya'da bulunmuştur. Bu bölge, Titanoboa fosilleri için biçilmiş kaftandır; zira bölgeden, tek bir araştırma dizisi içerisinde 29 farklı bireye ait fosiller çıkarılmıştır.
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İlginizi Çekebilecek Sorular
- Asit yağmurları yağmadan önce tarihi eserlerin üzerine baz koyup tarihi eserleri koruyabilir miyiz?
- Hayvanlar genellikle kendilerinden cüsse olarak büyük olan canlılardan kaçıyorken böceklerde neden böyle bir davranış görülmüyor?
- Hayatı ciddiye almak mı, almamak mı insanı daha sakin, huzurlu yapar?
- 24
- 4
- 3
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 14/08/2022 10:02:10 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/848
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.