Galaktik Arkeoloji: Dinozorlar, Galaksinin Diğer Tarafında Yaşadılar!
Dinozorların Yaşadığı Süre Zarfında Güneş Sistemi, Samanyolu Galaksisi'nin Öteki Tarafındaydı!
Astronomiye bayılıyoruz. Yaşamın geçmişiyle ilgili konuların kalbimizdeki yeri de bambaşka. Bu ikisinin bir arada ele alındığı başlıkların da ilgimizi çekmesi kaçınılmaz oluyor. Öyleyse buyurun galaktik arkeolojiye!
Zaman algımızda kafa karışıklığı yaratan bazı gerçekler var: Örneğin Fatih Sultan Mehmet hiç patates yememişti; çünkü o zamanlarda patates daha "Eski Dünya" olarak biline Afro-Avrasya'ya gelmemişti. Bir başka örnek: Mısır kraliçesi Cleopatra'nın piramitlerin inşa edildiği tarihe daha yakın yaşamış sanabilirsiniz; ancak Cleopatra'nın yaşadığı dönem ile sizin doğum gününüz arasında geçen süre, Büyük Giza Piramiti'nin inşası ile Cleopatra arasında geçen süreden daha az! Benzer şekilde, piramitler inşa edilirken, Dünya'nın bazı yerlerinde halen mamutlar yaşıyordu! Son bir örnek: 1096 yılında eğitime başlayan Oxford Üniversitesi, bize çok eski bir uygarlıkmış gibi gelen ama 1300'lerin ortasına kadar tarih sahnesinde bulunmayan Aztek Medeniyeti'nden daha eskidir.
İşte buna benzer bir diğer örnek, NASA astrofizikçilerinden Dr. Jessi Christiansen'den geldi: Dinozorlar yaşarken Dünya, Samanyolu Galaksisi'nin tam zıt tarafında bulunuyordu.
Aslında bu konuyu Evrim Ağacı olarak buradaki yazımızda anlatmıştık; ama kısaca özet geçmemiz gerekirse: Bildiğiniz gibi nasıl Dünya Güneş etrafında dönüyorsa, Güneş de bütün gezegenleriyle birlikte galaksinin merkezi etrafında döner. Bizler galaksi merkezinden 28.000 ışık yılı mesafede, 828.000 km/s hızla hareket ediyoruz. Evren'deki tam hızınızı buradaki yazımızdan öğrenebilirsiniz. Ama detaylara boğmadan söyleyecek olursak: Dünya'nın Samanyolu Galaksisi etrafındaki yörüngesinde bir turunu tamamlaması yaklaşık 230 milyon yıl sürüyor.
Bu kavraması zor zaman ölçeğini farklı bir bakış açısıyla şöyle de ifade edebiliriz: Dinozorların büyük bir kısmı, Güneş Sistemi galaksinin bizim yaşadığımız kısmının tam zıttı tarafındayken yaşadılar. Dahası, plesiosaursların zamanından (gerçek anlamda dinozor olmasalar da, görece büyük olan ve yüzen sürüngenler), son dinozorları tarih sahnesinden silen büyük yok oluşa kadar geçen sürede Güneş Sistemi, Samanyolu Galaksisi'nin merkezi etrafında 3 çeyrek tur attı.
Dr. Christiansen'in de gösterdiği gibi dinozorların çağı çok ama çok uzun. Örneğin iki ayrı dinozor türü olan Stegosaurus ile Tyrannosaurus rex'in yaşadığı dönemler arasında geçen zaman, T. rex ile bizim aramızda geçmiş olan zamandan çok daha uzun!
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 19
- 14
- 11
- 9
- 6
- 5
- 3
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- Türev İçerik Kaynağı: IFLS | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 06:24:24 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8032
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.