Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

GABA ile Zenginleştirilmiş Domatesler Satışa Sunuldu!

GABA ile Zenginleştirilmiş Domatesler Satışa Sunuldu! ISAAA Inc.
Genomları düzenlenmiş domatesler.
2 dakika
1,694
Tüm Reklamları Kapat

CRISPR Cas-9 teknolojisi ile genomu düzenlenen besinler Japonya'da ilk kez 2021 yılında pazara sürülmüştü. Genetiği değiştirilerek yüksek miktarda gamma-aminobütirik asit (GABA) içermesi sağlanan Sicilian Rouge domatesleri ise yakın zamanda merkezi Tokyo olan Sanatech Seed tarafından Japonya'daki tüketicilere sunuldu. Şirket, GABA'nın ağız yoluyla tüketiminin kan basıncını düşürerek rahatlamayı ve gevşemeyi sağladığı çalışmaları temel alarak bu domateslerin böyle amaçlarla kullanılabileceğini söyledi.[1]

GABA ve Sağlığa Etkileri

GABA, beyinde sinir hücreleri arasındaki impuls iletimini engelleyen bir amino asit ve nörotransmiterdir. Glutamik asit dekarboksilaz (GAD) enziminin yardımıyla glutamattan sentezlenir. GAD, bitkilerde kalsiyum düzenleyici bir protein olan kalmoduline bağımlıdır ve asidik pH'da aktive olur.[2]

GABA'nın insan sağlığına etkileri tam olarak bilinmemektedir. Omurgalılarda beyinde yüksek seviyelerde bulunmaktadır. Literatürde tansiyon düşürücü, sakinleştirici vb. etkileri üzerine yapılmış çalışmalar vardır.[3]

Tüm Reklamları Kapat

Beyinde GABA seviyesinin düşmesi anksiyete, depresyon ve uykusuzluk gibi çeşitli sağlık problemleriyle ilişkilendirilmiştir. Sağlığa yararlı etkileri nedeniyle çeşitli biyolojik yöntemler kullanılarak bitkilerde daha fazla GABA üretimi denenmektedir.[4]

GABA İçeren Besinler ve Besin Zenginleştirme

GABA insan vücudunda, bitkilerde, mantarlarda, hayvanlarda ve besinlerde doğal olarak bulunur. İlk olarak patates yumru dokusunun bir bileşeni olarak gözlenmiştir. Esmer pirinç, şarap, çikolata ve laktik asit bakterilerinin bulunduğu peynir, yoğurt gibi fermente besinlerde bulunmaktadır. Patates, ıspanak, lahana, brokoli, domates gibi sebzeler; elma, üzüm gibi meyveler ve arpa ile mısır gibi tahıllar da GABA içeren besinlerdendir.

GABA'nın fizyolojik işlevlerinden dolayı yüksek GABA içeren besinlerin geliştirilmesine yönelik çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Fermentasyon yöntemi, bu amaç doğrultusunda sıkça kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde M. purpureus mayasından gelen GAD enzimi ile GABA oluşumu arttırılmaktadır.

Sanatech'te çalışan araştırmacılar, GABA senteziyle ilgili metabolik yolağı değiştirerek domatesteki GABA miktarını arttırmışlardır. Kalmodulinin bağlanma alanını kodlayan bir gen devre dışı bırakılmış ve bu sayede glutamat molekülünün GABA'ya dönüşmesini sağlayan GAD'ın aktivitesi arttırılmıştır. Sonuç olarak domateslerde daha fazla GABA sentezlenmiştir.[5]

Tüm Reklamları Kapat

Sanatech, domateslerin yüksek düzeyde GABA içerdiğinin altını çizerek kan basıncını düşürmede ve gevşemede kullanılabileceğini vurgulamaktadır. Sanatech'in Tsukuba Üniversitesi'nde bitki moleküler biyoloğu olan baş teknoloji sorumlusu Hiroshi Ezura, Japonya'da besin takviyelerinin ve GABA ile zenginleştirilmiş besinlerin halk arasında popüler olduğunu ifade ederek şöyle söylemiştir:

GABA, Japonya'da sağlığa yararlı olan C vitamini kadar popüler bir bileşiktir.

Ezura ayrıca, çikolata gibi 400'den fazla besinin GABA ile zenginleştirilerek Japon pazarına sürüldüğünü belirtmiştir. Buna karşın beslenme bilimcisi Renger Witkamp, GABA tüketiminin sağlığa yararları konusunda fikir birliği olmadığını ve kan-beyin bariyerini aşıp merkezi sinir sistemine ulaştığına dair kanıtların yetersiz olduğunu söylemiştir. Normale kıyasla yaklaşık 4-5 kat daha fazla GABA içeren domateslerin kan basıncına etkisi ise henüz bilinmemektedir. CRISPR teknolojisinin kullanılması ise bu ürünlerin genetiği değiştirilmiş organizma olarak adlandırılmamasını sağlamaktadır ve bu da ürünün pazarlamasını kolaylaştırmaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
24
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 3
  • Muhteşem! 1
  • İnanılmaz 1
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ E. Waltz. (2021). Gaba-Enriched Tomato Is First Crispr-Edited Food To Enter Market. Springer Science and Business Media LLC, sf: 9-11. doi: 10.1038/d41587-021-00026-2. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ T. Yuan, et al. (2002). Calcium-Calmodulin-Induced Dimerization Of The Carboxyl-Terminal Domain From Petunia Glutamate Decarboxylase. Elsevier BV, sf: 30328-30335. doi: 10.1074/jbc.273.46.30328. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ F. Mozzi, et al. (2015). Biotechnology Of Lactic Acid Bacteria: Novel Applications, 2Nd Edition | Wiley. ISBN: 978-1-118-86840-9. Yayınevi: Novel Applications.
  • ^ K. Park, et al. (2006). Enhancement Of Γ-Aminobutyric Acid Production In Chungkukjang By Applying A Bacillus Subtilis Strain Expressing Glutamate Decarboxylase From Lactobacillus Brevis. Biotechnology Letters, sf: 1459-1463. doi: 10.1007/s10529-006-9112-9. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ K. B. Busch, et al. (1999). Plant Succinic Semialdehyde Dehydrogenase. Cloning, Purification, Localization In Mitochondria, And Regulation By Adenine Nucleotides. Plant Physiology, sf: 589-598. doi: 10.1104/pp.121.2.589. | Arşiv Bağlantısı
Sıkça Sorulan Sorular

CRISPR Cas-9 teknolojisi ile düzenlenen besinler Japonya'da ilk kez 2021 yılında pazara sürülmüştür.

Sicilian Rouge domatesleri, genetik değişiklikle yüksek miktarda gamma-aminobütirik asit (GABA) içermesi sağlandı. Bu domatesler, GABA'nın ağız yoluyla tüketiminin kan basıncını düşürerek rahatlamayı ve gevşemeyi sağladığı amaçlarıyla kullanılmak üzere geliştirildi.

GABA'nın insan sağlığına etkileri tam olarak bilinmemektedir. Ancak literatürde tansiyon düşürücü, sakinleştirici gibi etkileri üzerine yapılmış çalışmalar bulunmaktadır.

GABA doğal olarak insan vücudunda, bitkilerde, mantarlarda, hayvanlarda ve bazı besinlerde bulunur. Esmer pirinç, şarap, çikolata, fermente besinler (peynir, yoğurt vb.), patates, sebzeler (ıspanak, lahana, brokoli, domates), meyveler (elma, üzüm) ve bazı tahıllar (arpa, mısır) GABA içeren besin örnekleridir.

Sanatech Seed tarafından yapılan çalışmalarda, domatesteki GABA miktarını artırmak için GABA sentezleyen enzim olan GAD'ın aktivitesi artırıldı. Bu, kalmodulinin bağlanma alanını kodlayan bir genin devre dışı bırakılmasıyla gerçekleştirildi ve sonuç olarak domateslerde daha fazla GABA sentezlendi.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/04/2024 20:29:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/14672

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Mikoloji
Primatlar
Fare
Tahmin
Canlılık Ve Cansızlık Arasındaki Farklar
Etimoloji
Ekosistem
Çekirdek
Alkol
Embriyo
Veri
Algı
Afrika
İletişim
Bitkiler
Işık Yılı
Diş Sorunları
Kurbağa
Ayak
Bilişsel
Gen
Mucize
Beyin
Karbon
Seçilim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
L. Z. Bakkal, et al. GABA ile Zenginleştirilmiş Domatesler Satışa Sunuldu!. (27 Mayıs 2023). Alındığı Tarih: 19 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/14672
Bakkal, L. Z., Alparslan, E. (2023, May 27). GABA ile Zenginleştirilmiş Domatesler Satışa Sunuldu!. Evrim Ağacı. Retrieved April 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/14672
L. Z. Bakkal, et al. “GABA ile Zenginleştirilmiş Domatesler Satışa Sunuldu!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 27 May. 2023, https://evrimagaci.org/s/14672.
Bakkal, Leman Zeynep. Alparslan, Eda. “GABA ile Zenginleştirilmiş Domatesler Satışa Sunuldu!.” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, May 27, 2023. https://evrimagaci.org/s/14672.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close