Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Çikolata Yemek, Zannedildiği Gibi Kalp Sağlığını İyileştirmez!

3 dakika
600
Çikolata Yemek, Zannedildiği Gibi Kalp Sağlığını İyileştirmez!
Çikolatalı bir kek
Tüm Reklamları Kapat

Bu çikolatayla ilgili bir yazı. Aslında, çikolatanın tatlıdan "sağlıklı" bir gıdaya nasıl dönüştüğünün hikayesi. Ancak çoğu insanın kaçırdığı bir nokta var: Çikolata "sağlıklı" bir besin değil!

Çikolata biliminden bahsedeceksek, öncelikle önemli bir noktaya değinmemiz gerek. Yediğiniz çikolata, en azından çoğu zaman araştırmalarda kullandıkları çikolata değil, çünkü araştırmalar kakao çekirdeği ekstraktını kullanma eğilimindedir. Sevgililer Günü'ndeki indirimlerde "fiyatı düştüğü" için aldığınız fahiş fiyatlı ürün ise bambaşka bir şeydir.

Kakao çekirdeği ekstresi, ilaç araştırmaları için ilgi çekici bir hedef olmuştur; çünkü tıbbi faydaları olabilecek çok sayıda molekül içermektedir. Mağazalarda satılan çikolata ise güzel bir tat sağlamak adına yağ ve şekerle yüklüdür. Bunlar olmasaydı, saf kakao çoğu insan için oldukça acı ve tatsız olurdu. Ancak bunların eklenmesi, orijinal kakao çekirdeğinde mevcut olabileceği varsayılan sağlıklı antioksidanları da büyük ölçüde yok eder.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar genellikle daha fazla kakao oranı ve dolayısıyla daha az süt içeren bitter çikolatanın daha sağlıklı olduğunu düşünür. Aslında, bitter çikolata sadece daha az şeker içerdiğinden daha sağlıklıdır. Ancak yine de ciddi miktarda şeker içerir ve herhangi bir çikolata ürününün toplu tüketimi hemen hemen her zaman kilo alımına yol açacaktır.

Farklı toplum ve gruplarda çikolata tüketimini inceleyen çalışmalar da mevcut. "Danimarka Diyeti, Kanser ve Sağlık", "Kadın Sağlığı" ve "Hekimlerin Sağlığı" konularına odaklanan üç çalışmanın tamamı, çikolata tüketiminin bir spesifik aritmi olan atriyal fibrilasyondaki azalmayla bağlantılı olup olmadığını görmek için insanların beslenme alışkanlıklarını araştırdı.[2], [3], [4]

Gelin görün ki bu tür çalışmalar her zaman biraz sorunludur, çünkü bireylerin geçmişteki besin tüketimlerini doğru bir şekilde hatırlamalarına dayanmaktadırlar. Bazı kişilerin tüketimlerini tamamen hatırlayamadıklarını da göz önünde bulunduracak olursak işler daha da karışır. Ancak elde edilen verileri tamamen doğru kabul ettiğimizde bile, çalışmalar kesin olmayan sonuçlar göstermiştir. Sadece ilk iki çalışma çikolatanın işe yaradığını öne sürebilmiş, üçüncüsü ise buna dair kanıt bulamamıştır.

Bunlar gibi gözlemsel çalışmalar, gruplar arasındaki farklılıklar ve hatırlamadaki sorunlar nedeniyle sıklıkla çelişkili sonuçlar üretir. Randomize yapılan çalışmalar genellikle daha iyi ve daha güvenilirdir. Flavonol açısından zengin bir kakao ürününün plasebo veya flavonol içermeyen bir kakao tozuyla karşılaştırıldığı çok sayıda kan basıncı çalışması vardır.

Tüm Reklamları Kapat

35 çalışmayı kapsayan Cochrane'a ait inceleme, flavonol açısından zengin kakao ürünlerinin kan basıncını düşürdüğünü ancak düşüşün iki puandan daha az olduğunu göstermiştir.[1] Yani, kakaoyla birlikte ne kadar yağ ve şeker tüketildiğini göz önüne alırsak kan basıncınızı 148'den 146'ya düşürmenin tıbbi bir fayda sağlaması pek olası değildir.

Çikolatanın tıbbi faydasını gerçekten ortaya çıkaracak verilerinse COSMOS çalışmasından gelmesi bekleniyordu. COSMOS, hem kardiyovasküler hem de bilişsel sonuçları test eden geniş, randomize bir çalışmaydı. Bu çalışmada çikolata yerine kakao ekstraktı kullanıldı ve araştırma kısmen Mars Çikolata Şirketi tarafından finanse edildi, ancak yine de geliştirilme aşamasındaki en umut verici araştırma olarak görülüyordu.

Sonuçlar 2022'de yayınlandığında görüldü ki kakao özütü kardiyovasküler sonuçları iyileştirmediği gibi bilişsel testlerin herhangi birinde hafıza puanlarını da iyileştiremedi. Saf çikolata yemenin daha iyi sonuçlar verip veremeyeceği ise şüpheliydi.

COSMOS'un yayınlanması pek fazla manşete yol açmadı. Aslında çoğu kişi, bu alanda çikolata tüketimini Nobel ödülleriyle ilişkilendiren çalışmaları daha iyi bilir. Ne yazık ki olumlu çalışmalar genelde çok geniş bir alana yayılırken, olumsuz çalışmalar pek fazla ilgi görmez. Hem zaten kim çikolata hakkında olumsuz bir şey duyduğunda bunu başka birisine anlatsın ki? Ama yine de birçoğunun sponsorluğunu çikolata şirketlerinin üstlenmesine rağmen, olumlu çalışmaların da bulunduğunu söylemek gerek.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Özetle, bir bütün olarak ele alındığında kanıtlar çikolata yemenin kalp açısından sağlıklı, beyniniz için iyi veya herhangi bir şekilde faydalı olduğunu öne sürmüyor. Elbette bu, çikolata yiyemeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Sevgililer Günü'nde bir kutu çikolata alabilirsiniz, muhtemelen de alacaksınız. Sadece bunun sağlığınıza iyi geleceğini düşünerek kendinizi kandırmamalısınız.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: McGill | Arşiv Bağlantısı
  • ^ K. Ried, et al. Effect Of Cocoa On Blood Pressure. (25 Nisan 2017). Alındığı Tarih: 25 Mayıs 2024. Alındığı Yer: NIH National Library of Medicine | Arşiv Bağlantısı
  • ^ E. Mostofsky, et al. (2017). Chocolate Intake And Risk Of Clinically Apparent Atrial Fibrillation: The Danish Diet, Cancer, And Health Study. BMJ, sf: 1163-1167. doi: 10.1136/heartjnl-2016-310357. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ D. Conen, et al. (2010). Caffeine Consumption And Incident Atrial Fibrillation In Women. Elsevier BV, sf: 509-514. doi: 10.3945/ajcn.2010.29627. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ O. Khawaja, et al. (2015). Chocolate Consumption And Risk Of Atrial Fibrillation (From The Physicians' Health Study). Elsevier BV, sf: 563-566. doi: 10.1016/j.amjcard.2015.05.009. | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 18/12/2024 11:10:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/17578

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Tercih
Ana Bulaşma Mekanizması
Ölüm
Diş
Normal Doğum
Vejetaryen
Ateş
Kuvvet
Filogenetik
Meyve
Bilgi
Ölümden Sonra Yaşam
Bebek Doğumu
Küresel
Doğa Gözlemleri
Viral Enfeksiyon
Hastalıkların Tedavisi
Demir
Kadın Sağlığı
Böcek Bilimi
Hekim
Araç
Homeostasis
Köpek
Balina
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Labos, et al. Çikolata Yemek, Zannedildiği Gibi Kalp Sağlığını İyileştirmez!. (7 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 18 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/17578
Labos, C., Kutlar, C., Alparslan, E. (2024, June 07). Çikolata Yemek, Zannedildiği Gibi Kalp Sağlığını İyileştirmez!. Evrim Ağacı. Retrieved December 18, 2024. from https://evrimagaci.org/s/17578
C. Labos, et al. “Çikolata Yemek, Zannedildiği Gibi Kalp Sağlığını İyileştirmez!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Cebrail Kutlar, Evrim Ağacı, 07 Jun. 2024, https://evrimagaci.org/s/17578.
Labos, Christopher. Kutlar, Cebrail. Alparslan, Eda. “Çikolata Yemek, Zannedildiği Gibi Kalp Sağlığını İyileştirmez!.” Edited by Eda Alparslan. Translated by Cebrail Kutlar. Evrim Ağacı, June 07, 2024. https://evrimagaci.org/s/17578.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close