Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Evdeyken Verimli Çalışmanıza Yardımcı Olabilecek Bazı İpuçları

3 dakika
5,273
Evdeyken Verimli Çalışmanıza Yardımcı Olabilecek Bazı İpuçları
Tüm Reklamları Kapat

COVID-19 salgını boyunca, önleyici tedbir olarak, sayısız şirket, çalışanlarınının evden çalışmalarına karar verdi. Birçok kişi için bu deneyim, verimsiz bir dizi zorluk ve dikkat dağıtıcı şeyi beraberinde getiren bir çalışma yöntemiydi. Salgın devam ettiği sürece de pek çok insanın iş yerlerine güvenle dönebilmeleri olası görülmemektedir. Bu nedenle, verimliliği artırmak ve evden çalışırken, sakin ve odaklanmış bir atmosfer oluşturmaya yardımcı olmak için çeşitli yöntemlerden oluşan bir liste derledik.

Evden Verimli Çalışmak İçin İpuçları

Sürdürülebilir Bir Rutin Oluşturun

Evde hem çalışıp hem gündelik yaşamı sürdürmek şüphesiz mevcut iş rutinini bozar ve rutine sadık kalmayı oldukça zorlaştırır. Bu sorunu ortadan kaldırmanın bir yolu, yeni şartları ihtiva eden yeni bir rutine açık olmaktır. Kendinize, işe başlamak ve bitirmek için belirli süreler belirlemeniz, iş gününüz ile evdeki günlük yaşam süreçlerinizi net bir şekilde birbirinden ayırmanızı sağlayacaktır.

Güne Erken Başlayın

Evden çalışmak, özellikle de ilgilenmeniz gereken ya da dikkatinizi farklı noktalara yönlendirebilecek kişilerle yaşıyor olmanız halinde oldukça zorlayıcı olabilecektir. Kendinize, kesintisiz odaklanmışlık sağlamak için zaman yaratmanın yöntemi, hane halkından bir yada iki saat daha önce uyanıp, bir fincan çay ya da kahve eşliğinde huzurlu bir kaç dakikanın ardından hemen işe koyulmaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Bir Çalışma Alanı Oluşturun

Genelde sakinleşmek ve konfor için kullanılan alanlarda (örneğin yatak veya kanepe gibi) verimlilik sağlamak oldukça zor olacaktır. Bu sorunu ortadan kaldırmanın bir yolu, verimliliği arttırmak için bir alan yaratıp, iş sırasında sadece bu alanı kullanmaktır. Bu yöntem, mutfak masasında çalışmak ya da seçmiş olduğunuz herhangi bir odanın bir bölümünü, masa, sandalye ve masa lambasıyla "home-office" olarak ayırmaktan ibarettir.

Bu seçenekler size uygun değilse de endişelenmeyin! Sadece ortalığı toparlayarak da odaklanmış bir çalışma zihniyeti içine girebilirsiniz. Eğer yatakta ya da kanepede çalışmak zorundaysanız, battaniyeleri düzgünce katladığınıza emin olmanız, panjurları ya da ışıkları açıp, dik bir şekilde oturmanız, pek çok odaklanma sorununun önüne geçmek için iyi bir başlangıç olacaktır.

Dikkatinizi Dağıtabilecek Çevrimiçi İstemcileri Kısıtlayın

Biraz kafa dinlemek için bir sosyal medya ağında oturum açmanın yada web sitelerinde keşif yapmanın kolay olduğu, denetlenmeyen bir ortamda çalışmak, bazen, yapmanız gereken işten uzaklaşmanıza sebep olabilir. Bunu azaltmanın bir yolu, kendi seçiminize göre internet kullanımınızı kısıtlayan ve dikkatinizi dağıttığını varsaydığınız web sitelerini engelleyebilen site engelleyici uzantılar indirmek olacaktır. Engelleyici uzantılar aracılığıyla (örneğin StayFocusd veya WasteNoTime), seçtiğiniz zaman diliminde, seçtiğiniz internet sitelerini kısıtlayabileceksiniz. Buna ek olarak, bazı uygulamalar da telefonlarından çalışan bireyler için aynı işlevi görmektedir (örneğin Freedom).

İşe Uygun Giyinin

Pijama ve diğer yatak kıyafetleri, iş esnasında pek muteber bir duygu olmayan, çok fazla rahatlamışlık duygusuna kapılmanıza sebep olabilir. Giysili bulunmak ise, kendi kendinize niyetinizi ortaya koymanıza ve zihninizi, iş için en verimli durumda olmaya hazırlamanıza yardımcı olabilir. Bu yöntem ayrıca, battaniyelerin altına doğru meyletmenizin de önüne geçebilecektir.

Ara Vermeyi Bilin

Evde, paydos zamanını belirlemek ve buna sadık kalmak da zor olabilir fakat bu tür bir sınır, sizin, hem verimliliğiniz hem de mental sağlığınız için son derece önemlidir. Ofis hayatınızda, iş arkadaşlarınızın ofisten çıkması, akşam yemeği için acıkmış olmanız veya yakalamanız gereken bir tren gibi, iş gününü sonlandırmanıza sebep olan dış etkenler vardır. Kendinize, paydos vaktinin geldiğini hatırlatacak alarmlar kurun. Sağlıklı bir iş-yaşamı dengesi, tükenmişlik (İng: "burnout") hissini engeller ve ertesi gün kalkıp, tekrar işe koyulmanız için gereken motivasyonu sağlar.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
49
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 42
  • Bilim Budur! 7
  • Umut Verici! 5
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Muhteşem! 2
  • Üzücü! 2
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Psychology Today | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:42:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8939

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
K. Wzaky, et al. Evdeyken Verimli Çalışmanıza Yardımcı Olabilecek Bazı İpuçları. (29 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8939
Wzaky, K., Demirbaş, Ü., Bakırcı, Ç. M. (2020, June 29). Evdeyken Verimli Çalışmanıza Yardımcı Olabilecek Bazı İpuçları. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8939
K. Wzaky, et al. “Evdeyken Verimli Çalışmanıza Yardımcı Olabilecek Bazı İpuçları.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ünsal Demirbaş, Evrim Ağacı, 29 Jun. 2020, https://evrimagaci.org/s/8939.
Wzaky, Khadega. Demirbaş, Ünsal. Bakırcı, Çağrı Mert. “Evdeyken Verimli Çalışmanıza Yardımcı Olabilecek Bazı İpuçları.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Ünsal Demirbaş. Evrim Ağacı, June 29, 2020. https://evrimagaci.org/s/8939.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close