Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Erkek Yılanların Dişi Yamyamlığı, Evrimsel Bir Bilmeceye Dönüştü!

5 dakika
5,790
Erkek Yılanların Dişi Yamyamlığı, Evrimsel Bir Bilmeceye Dönüştü! The Scientist
Erkek bir yılan türdeş dişisini yutmakta.
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Hayvanlar aleminde yamyamlığa rastlamak hiç de şaşırtıcı bir gözlem sayılmaz. Hatta dişi karadul örümceklerinin (Latrodectus spp.) çiftleştikten sonra erkekleri tüketebilmesi, cinsel yamyamlık adı verilen olgunun oldukça ünlü bir örneğidir.[1] Buna benzer olarak yılanlarda, özellikle de kral kobralar ile zehirli bir engerek türünde (Vipera latastei) yamyamlığın belgelendiği vakalar da bulunmaktadır.[2] Bu yılan türlerinde tüketilen taraf genelde erkekler olur: ya hemcins rakipleri ya da aynı türün dişileri tarafından... Ethology dergisinde yayımlanan bir makalede araştırmacılar, bazı erkek yılanların bu senaryoyu baş üstü döndürerek türdeş dişi yılanlarla, başka bir deyişle potansiyel eşleriyle beslendiğini rapor ediyor.[3]

Montpellier yılanları (Malpolon monspessulanus) olarak da tanınan bu yılan türünde yalnızca birkaç yamyamlık vakası gözlemlenmiştir.[4] Bu yeni bilgilerin kaynağı olan kamuya açık Fransız hayvan gözlemleri veri tabanında kullanıcılar, Fransa'nın güneyindeki erkek Montpellier yılanlarının çiftleşme mevsimlerinin dışında kendileriyle türdeş yetişkin dişileri yediği üç örneği belgelemiştir. Güney Afrika, Johannesberg'ün Witwatersrand Üniversitesine bağlı organizma biyoloğu Xavier Glaudas ile Ligue pour la Protection des Oiseaux PACA'dan iş arkadaşı Nicolas Fuento, hazırladıkları makalede bulgularını anlatarak birkaç olası açıklama öne sürüyorlar: Yılanların fırsatçı beslenme yatkınlıkları, av kıtlığı ve tür içi rekabeti ortadan kaldırmak bu sebeplere örnek gösterilebilir.

The Scientist, Glaudas ile yamyamlığın genelde potansiyel olarak nasıl avantajlar getirebileceği ve araştırma notlarında belgelenen beklenmedik sonuçlar üzerine konuştu:

Tüm Reklamları Kapat

The Scientist: Montpellier yılanlarında bu olayların gözlendiğini öğrendiğinizde ilk tepkiniz ne idi?

Xavier Glaudas: Oldukça şaşkındım. "Ciddi misin? Gerçekten mi?" filan demiştim ve bu tek bir defa gözlenen bir olgu da değildi... Düşündüm de tamam, tüm bunları bir araya getirmeliyiz. Bir şeyler yazmalıyız çünkü bunlar kulağa epey mantıksız geliyor ve bunu bildirmemiz gerek. Sonra [Fuento] bana fotoğrafları gönderdi ve baya heyecanlıydım... Peşine de bu türlerin uzmanlarına evet, gerçekten de ortada erkeklerin yetişkin dişilerden beslendiği üç farklı vakanın olduğunu onaylattık.

TS: Hakkında makale yazdığınız Montpellier yılanlarının yamyamlık örneklerinde size neden şaşırtıcı ya da mantıksız gözüktü?

XG: Biz biyologların büyük bir çoğunluğu, yetişkin bir erkeğin yetişkin bir dişiden beslenmesinin biraz saçma olduğunu düşünürüz. Bence bu, genelde erkek yılanların sadece uyum başarısını arttırmak için olabildiğince çok dişi ile çiftleşmeye çalıştığını belirten eski bir paradigmadan dolayı olabilir. Erkekler, tipik olarak, yavruyla ilgilenmez. Hamile olan kendisi değildir. Yani karşılaştığı her dişi ile çiftleşmeye çalışmak, onun için yararlı olacaktır. Ama artık son birkaç yıldır bu paradigma bir nevi değişmekte, çünkü biz erkeklerin de artık hangi dişilerle çiftleştikleri konusunda seçici olduğunu fark etmeye başladık.

Tüm Reklamları Kapat

En başta anlamsız gelebiliyor. Ama sonra makaleyi yazdık ve fark ettik ki aslında bir erkeğin dişiyi yemesinin birçok sebebi olabilir. Hatta bu, uyarlanabilir bir şey bile olabilir. Başka bir deyişle bunu yapmak, erkeğin uyum başarısını artırabilir. [Bu gözlemleri] açıklayabileceğini düşündüğümüz bazı sebeplere de dikkat çekiyoruz.

Erkek bir Montpellier yılanı büyük ihtimalle onu yemek için yetişkin bir dişiyi kafasının arkasından çeneleri ile tutuyor (PHILIPPE BAILLEUL).
Erkek bir Montpellier yılanı büyük ihtimalle onu yemek için yetişkin bir dişiyi kafasının arkasından çeneleri ile tutuyor (PHILIPPE BAILLEUL).
The Scientist

TS: Yılanlardaki bu gözlemi açıklayan ve makalede belirttiğiniz üç farklı hipotezi açıklayabilir misiniz?

XG: Yamyamlığın genelde geniş bir rejime sahip türlerde gözlenmesi şeklinde bir eğilim bulunmakta. [Montpellier yılanları] fırsatçı avcılardır. Çoğu zaman agresif beslenmeleri de üzerine düşündüğümüz bir olasılık tabii: Yani erkekler bir hareket görüp avcı moduna geçmiş olabilirler. Bu ilk hipotez.

Başka bir açıklama da av popülasyonu üzerine. [Montpellier yılanları] bazı koşullarda yılan yerler, fakat özelleşmiş yılan yiyicileri de değiller. Yani her zamanki avlarının o sıralarda kıtlaşması ile erkeklerin bu fırsatı kullanıp [türdeşleri ile] beslenmiş olması mümkün. Ya da benzer bir şekilde tek bir birey belki de açlıktan ölmek üzereydi. Pek cılız ya da bir deri bir kemik gözükmüyorlardı ama belki... bu bireylerin çok aç olması onları dişilerini yemeye itmiş olabilir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Üçüncü [olasılık] ise bunun iyi bir rakip eleme yöntemi olması. Bir türün en güçlü rakipleri, aynı ekolojik nişte yaşadıkları için kendi türünün üyelerinden gelir. Aynı kaynakları tüketip tipik olarak aynı avlardan beslenirler, yani aslında kendi türünü yemek yüzleşilen en güçlü rakibi ortadan kaldırmak demektir.

TS: Bu hipotezlerden birinin diğerlerinden daha güçlü olduğunu düşünüyor musunuz?

XG: Bunu bilebilmemizin bir yolu yok ve başka bir etkenin bulunması da olası... Tek yapabileceğimiz tahmin yürütmek. Biz gözlemler yapıp hazırdan var olan teorik çerçeveyi kullanarak açıklama getirmeye çalışırız.

Erkek bir Montpellier yılanı dişiyi yutuyor (MARIE-GEORGE SERIE).
Erkek bir Montpellier yılanı dişiyi yutuyor (MARIE-GEORGE SERIE).
The Scientist

TS: Sizce bu tarz bir yamyamlığın önceden düşünülenden daha yaygın olma olasılığı bulunuyor mu?

XG: Aslına bakarsanız bu zaten yaygın. Birçok organizma bu davranışı göstermekte ve hayvanlar aleminde de neredeyse her yerde... Yakın zamanlarda Afrika kobraları üzerine yazılan bir makalede kobra türleri içerisinde birbirlerinden avlanıldığından bahsediliyordu.[5] Ama yamyamlar hep erkekleri tüketir. İlginç olan kısım da bu araştırmaların hiçbirinde bir erkeğin bir dişiyi yediği tek bir vakanın bile bildirilmemiş olması. Bu yüzden bizim araştırmamızın doğada gözlenen yamyamlık örüntülerini tanımlamaya bir katkısı var. Yayımlanan diğer yamyamlık çalışmalarının çoğundan biraz farklı.

[Bunları takiben yazılan bir e-mailden]: Yalnızca üç gözlemimiz olsa da tüm bu yamyamlık olaylarının erkeklerin dişileri yemesinden oluşması aslında bu davranış biçiminin bu türde sandığımızdan daha da yaygın olabileceğini düşündürmekte.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
22
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Korkutucu! 16
  • Merak Uyandırıcı! 9
  • Tebrikler! 8
  • İnanılmaz 6
  • Muhteşem! 4
  • Bilim Budur! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İğrenç! 2
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: The Scientist | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:21:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11170

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Tenn, et al. Erkek Yılanların Dişi Yamyamlığı, Evrimsel Bir Bilmeceye Dönüştü!. (9 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11170
Tenn, C., Gür, T. M., Bakırcı, Ç. M. (2021, December 09). Erkek Yılanların Dişi Yamyamlığı, Evrimsel Bir Bilmeceye Dönüştü!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11170
C. Tenn, et al. “Erkek Yılanların Dişi Yamyamlığı, Evrimsel Bir Bilmeceye Dönüştü!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Tuğçem Müge Gür, Evrim Ağacı, 09 Dec. 2021, https://evrimagaci.org/s/11170.
Tenn, Chloe. Gür, Tuğçem Müge. Bakırcı, Çağrı Mert. “Erkek Yılanların Dişi Yamyamlığı, Evrimsel Bir Bilmeceye Dönüştü!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Tuğçem Müge Gür. Evrim Ağacı, December 09, 2021. https://evrimagaci.org/s/11170.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close