Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Çayır Köpekleri, Çok Detaylı ve Karmaşık "Cümleler" Kurabiliyor Olabilir!

3 dakika
9,343
Çayır Köpekleri, Çok Detaylı ve Karmaşık "Cümleler" Kurabiliyor Olabilir! All-Creatures
Tüm Reklamları Kapat

Her geçen gün, türümüzün zekasına benzer zekaya sahip olduğunu keşfettiğimiz türlerin sayısının giderek arttığını görüyoruz. Bu, birkaç sebeple ilgi çekici. İlk olarak bu durum, insanın uzun süredir kabul ettiği normların ("İnsan gibi zeki bir hayvan yoktur." gibi) hatalı olduğunu gösteriyor. İkincisi ise, bu durumun birçok soru işaretini beraberinde getirmesi. Örneğin, "Bir türe zeki dememiz için ne kadar zeka gereklidir?" veya "Zeka herhangi bir sınıra sahip midir, yoksa zekamız, çevremizi anlamak için var olan tek sınır mıdır?" gibi... Ne olursa olsun, bu soruların bazılarının cevapları, bizim algı sınırlarımız dahilinde olmayabilir. Ancak yine de, eğer ki bu konuda biraz daha fazlasını öğrenmek istiyorsanız, çok uzağa değil, "çayır köpekleri" olarak bilinen ve aslında köpeklerle alakası olmayan (sesleri benzediği için böyle bir isimlendirme yapılmıştır) kemirgenlere bakmanız yeterlidir. Öncelikle, biraz bilgi verelim.

Uzun yıllardır biyologlar çayır köpeklerini doğal ortamlarında incelemekte ve birbirleriyle olan ilişkilerini ortaya çıkarmaya çalışmaktadır. Özellikle de, birbirleriyle iletişim kurmak için kullandıkları dili çözmeyi hedeflemektedirler. Kuzey Arizona Üniversitesi'nden bir biyolog olan Con Slobodchikoff, bu oyunu tam 30 yıldır oynamaktadır. Çayır köpeklerine olan ilgisi, yıllar önce koloni içerisindeki diğer bireyleri uyarmak amacıyla uyarı sinyalleri kullanan hayvanların keşfiyle başladı. Örneğin sincaplar bunu yapmaktadır. Yıllar önce, türlerin belirli tehditler karşısında (uçan avcılar veya karadaki benzerleri gibi) birbirlerini uyarmak için ayırt edici bazı sesler çıkardıkları keşfedildi. 

Slobodchikoff'a göre bu hayvanlar sadece sosyal türler oldukları için değil, aynı zamanda küçük gruplar halinde yaşadıkları için harika birer denek hayvanıdırlar. Bu türler, avcılarından izole, doğal ortamlarda yaşarlar ve tehlikeli karşılaşmalardan kaçınmak için ciddi miktarda yollar kat edebilir, derin tüneller kazabilirler. İşte araştırma ekibi, bir grup çayır köpeğini gözlerine kestirdi ve her birini, ayırt edici boyalarla işaretledi.

Tüm Reklamları Kapat

Bundan sonra ise ekibin yaptığı, koloniyi farklı avcılara maruz bırakmaktı. Bu çalışmanın sonucunda, çayır köpeklerinin sadece her bir tehdit için ayrı bir ses kullandığı gerçeğini değil, aynı zamanda bu seslerin inanılmaz derecede birbirinden farklı olduğunu ve dikkatli bir insanın sadece 2 saat içerisinde bu uyarı dilini anlayabileceğini ortaya çıkardılar. Slobodchikoff araştırmasını derinleştirip, çayır köpeklerinin kullandığı dili analiz ettikçe, türün tehdit unsurunun giydiği kıyafetin renginden tutun da, büyüklüğüne ve şekline dair bilgileri bile birbirlerine aktarabildiklerini keşfetti. İnanılmaz bir şekilde tür, tehdidin elinde bir silah olup olmamasını da sürünün diğer bireylerine aktarabiliyordu.

Slobodchikoff'un çalışmaları sayesinde şu anda yapay zekanın önemli bir adımı olarak özel bir ses tanımlama cihazı geliştiriliyor. Belki bu cihaz, ileride bir gün bizim diğer türlerle iletişim kurmamızı bile sağlayabilir, kim bilir? Düşünün ki gelecekte bir gün bir köpek, özel bir cihaza havlayarak size "Bugün tavuk yemek istiyorum." diyebilir!

Çayır Köpeklerinin Zekası ve İletişimi ile İlgili Bazı Gerçekler

Araştırmalar, çayır köpeklerinin "Uzun, ince, mavi bir gömlek giyen bir insan kolonimiz içerisinde dolaşıyor." gibi karmaşık mesajları iletebilecek kadar gelişmiş bir iletişim sistemine sahip olduklarını gösteriyor.

Farklı tehditler için kullandıkları farklı "sözcükler" de tespit edildi. Örneğin bir çakalı, bir insanı, bir porsuğu ve bir kızıl kuyruklu şahini birbirinden ayırt edebilecek uyarı seslerine sahipler. Bu uyarı sözcüklerine bağlı olarak, sürünün verdiği kaçma davranışı ve tepkisi değişiyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kullandıkları dil, insanların kullandığı dilin unsurlarını taşıyor: özne, sıfat ve hatta şiveler bile tespit edildi! Henüz ispatlanmamış olsa da, çember ve üçgen gibi soyut cisimleri bile birbirlerine aktarabilecekleri de düşünülüyor.

Araştırma, çeşitli çevresel faktörlerin etkisi altında türün yeni kelimeler bile türetebildiğini gösteriyor. Bu araştırmadan önce, bunu yapabilen türler arasında sadece insanlar, papağanlar, şempanzeler ve bonobolar olduğu düşünülüyordu. Belki bir gün, bu araştırmalara dayanarak üretilen aletler sayesinde hayvanlarla iletişim kurmamız mümkün olabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Merak Uyandırıcı! 16
  • İnanılmaz 12
  • Muhteşem! 11
  • Tebrikler! 8
  • Umut Verici! 5
  • Bilim Budur! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Üzücü! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 15:05:14 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1475

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Çayır Köpekleri, Çok Detaylı ve Karmaşık "Cümleler" Kurabiliyor Olabilir!. (9 Ekim 2013). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/1475
Bakırcı, Ç. M. (2013, October 09). Çayır Köpekleri, Çok Detaylı ve Karmaşık "Cümleler" Kurabiliyor Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/1475
Ç. M. Bakırcı. “Çayır Köpekleri, Çok Detaylı ve Karmaşık "Cümleler" Kurabiliyor Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 09 Oct. 2013, https://evrimagaci.org/s/1475.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Çayır Köpekleri, Çok Detaylı ve Karmaşık "Cümleler" Kurabiliyor Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 09, 2013. https://evrimagaci.org/s/1475.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close