Dünya, Balık Türlerinin Yüzde 60’ı İçin Yaşanamayacak Düzeyde Sıcak Olacak! Sebep: İklim Değişikliği!
Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.
Araştırmacıların, embriyoların ve kuluçkadaki yetişkin balıkların ısınan okyanuslara karşı daha savunmasız olduklarını tespit etmesiyle birlikte balıkların, iklim değişikliğinden sanıldığından çok daha fazla etkileneceği anlaşılmış oldu.
Yaşamlarının farklı dönemleri göz önünde bulundurulduğunda, öngörülen en kötü senaryoya göre 2100 yılı itibariyle 5°C’lik bir küresel ısı artışıyla birlikte, balık türlerinin %60’ı, kendi yaşam alanlarındaki sıcaklıklarla baş edemeyecek. Paris İklim Anlaşması'nın hedefi olan sadece %1.5°C’lik küresel ısı artışı bile, balık türlerinin %10’u için tehlike arz etmektedir.
Daha önce, 5°C’lik bir küresel ısı artışıyla, balık türlerinin %5’inin sıcaklıkla baş etmekte zorlanacağı tespit edilmişse de bu araştırma sadece yetişkin balıklardan elde edilmiş bir takım analizlere dayanıyordu. Almanya’nın Bremerhaven şehrindeki Alfred Wegener Enstitüsü’nden ve bu çalışmayı yapan ekibin mensubu olan Hans-Otto Pörtner şöyle söylüyor:
%1.5°C’lik ısı artışı (Paris İklim Anlaşması’nın hedefi olan) tatminkar değildir; değişimler olacaktır. Ancak iklim değişikliğini durdurmayı başarabilirsek bu değişimleri sınırlandırabiliriz. Balıklar insanın beslenmesi için çok önemlidir, bu nedenle bu çalışma ekosistemimizi ve doğal ortamlarımızı korumak için önemli bir kapı açmaktadır.
Yaşam Safhaları
Araştırmacılar, 694 tatlı su ve deniz balığı türünün ısı toleransı hakkındaki mevcut bilimsel literatürü analiz ettiler. Önceki analizler, çok dar bir yaşam safhasına odaklanmışken şimdiki ekip, yumurtlayan ve yumurtlamayan yetişkinler, larvalar ve embriyolar arasındaki farklılıkları da dikkate aldı. Kuluçkadakilerin ve embriyoların başa çıkabildikleri asgari ve azami sıcaklık değişimi ortalama 7.2°C ve 8.4°C iken bu durum yetişkinlerde 27.5°C olarak tespit edildi. Pörtner bu araştırmanın büyük ölçüde göz ardı edilen bir yaşam safhasına ışık tuttuğunu söylüyor.
Araştırmadan ayrı olarak Science’ta konuyu yorumlayan Kanada'nın Montreal kentindeki McGill Üniversitesi'nden Jennifer Sunday, asıl endişe kaynağı olarak embriyoların ve kuluçkadaki yetişkinlerin savunmasız oluşlarını ifade ediyor. Kuluçkadaki balıkların okyanusun ısınmasına karşı daha toleranssız oluşlarının temel sebebi, yüksek oksijen ihtiyaçlarıyla bağlantılıdır çünkü oksijen, soğuk sularda daha kolay çözünürken sıcak sularda daha zor çözünmektedir. Soğuk suların embriyolara bundan başka faydaları da vardır.
Ne yazık ki, denizlerin evrimsel adaptasyonun mümkün olamayacağı kadar hızlı ısınmaktadır. Balıklar daha soğuk yerlere göçebilseler de yeni kuluçka bölgeleri her zaman yumurtlama için müsait olmamaktadır. Pörtner’e göre, mümkün olan en az iklim değişikliği için mümkün olan en fazla çabayı sarf etmeye değecektir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 6
- 3
- 2
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: NewScientist | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/12/2024 19:50:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9046
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in NewScientist. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.