Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dünya, Balık Türlerinin Yüzde 60’ı İçin Yaşanamayacak Düzeyde Sıcak Olacak! Sebep: İklim Değişikliği!

2 dakika
1,553
Dünya, Balık Türlerinin Yüzde 60’ı İçin Yaşanamayacak Düzeyde Sıcak Olacak! Sebep: İklim Değişikliği! Pixabay
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırmacıların, embriyoların ve kuluçkadaki yetişkin balıkların ısınan okyanuslara karşı daha savunmasız olduklarını tespit etmesiyle birlikte balıkların, iklim değişikliğinden sanıldığından çok daha fazla etkileneceği anlaşılmış oldu.

Yaşamlarının farklı dönemleri göz önünde bulundurulduğunda, öngörülen en kötü senaryoya göre 2100 yılı itibariyle 5°C’lik bir küresel ısı artışıyla birlikte, balık türlerinin %60’ı, kendi yaşam alanlarındaki sıcaklıklarla baş edemeyecek. Paris İklim Anlaşması'nın hedefi olan sadece %1.5°C’lik küresel ısı artışı bile, balık türlerinin %10’u için tehlike arz etmektedir.

Daha önce, 5°C’lik bir küresel ısı artışıyla, balık türlerinin %5’inin sıcaklıkla baş etmekte zorlanacağı tespit edilmişse de bu araştırma sadece yetişkin balıklardan elde edilmiş bir takım analizlere dayanıyordu. Almanya’nın Bremerhaven şehrindeki Alfred Wegener Enstitüsü’nden ve bu çalışmayı yapan ekibin mensubu olan Hans-Otto Pörtner şöyle söylüyor:

Tüm Reklamları Kapat

%1.5°C’lik ısı artışı (Paris İklim Anlaşması’nın hedefi olan) tatminkar değildir; değişimler olacaktır. Ancak iklim değişikliğini durdurmayı başarabilirsek bu değişimleri sınırlandırabiliriz. Balıklar insanın beslenmesi için çok önemlidir, bu nedenle bu çalışma ekosistemimizi ve doğal ortamlarımızı korumak için önemli bir kapı açmaktadır.

Yaşam Safhaları

Araştırmacılar, 694 tatlı su ve deniz balığı türünün ısı toleransı hakkındaki mevcut bilimsel literatürü analiz ettiler. Önceki analizler, çok dar bir yaşam safhasına odaklanmışken şimdiki ekip, yumurtlayan ve yumurtlamayan yetişkinler, larvalar ve embriyolar arasındaki farklılıkları da dikkate aldı. Kuluçkadakilerin ve embriyoların başa çıkabildikleri asgari ve azami sıcaklık değişimi ortalama 7.2°C ve 8.4°C iken bu durum yetişkinlerde 27.5°C olarak tespit edildi. Pörtner bu araştırmanın büyük ölçüde göz ardı edilen bir yaşam safhasına ışık tuttuğunu söylüyor.

Araştırmadan ayrı olarak Science’ta konuyu yorumlayan Kanada'nın Montreal kentindeki McGill Üniversitesi'nden Jennifer Sunday, asıl endişe kaynağı olarak embriyoların ve kuluçkadaki yetişkinlerin savunmasız oluşlarını ifade ediyor. Kuluçkadaki balıkların okyanusun ısınmasına karşı daha toleranssız oluşlarının temel sebebi, yüksek oksijen ihtiyaçlarıyla bağlantılıdır çünkü oksijen, soğuk sularda daha kolay çözünürken sıcak sularda daha zor çözünmektedir. Soğuk suların embriyolara bundan başka faydaları da vardır.

Ne yazık ki, denizlerin evrimsel adaptasyonun mümkün olamayacağı kadar hızlı ısınmaktadır. Balıklar daha soğuk yerlere göçebilseler de yeni kuluçka bölgeleri her zaman yumurtlama için müsait olmamaktadır. Pörtner’e göre, mümkün olan en az iklim değişikliği için mümkün olan en fazla çabayı sarf etmeye değecektir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
21
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 6
  • Grrr... *@$# 3
  • Korkutucu! 2
  • Tebrikler! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: NewScientist | Arşiv Bağlantısı
Sıkça Sorulan Sorular

Öngörülen en kötü senaryoya göre 2100 yılı itibariyle 5°C’lik bir küresel ısı artışıyla birlikte, balık türlerinin `’ı, kendi yaşam alanlarındaki sıcaklıklarla baş edemey

Önceki araştırmalar sadece yetişkin balıklarla yapılan deneylere dayanırken, bu araştırma hem kuluçka sürecindeki hem de larva halindeki balıkları da analizlere dahil etmiştir.

Kuluçkadaki balıkların okyanusun ısınmasına karşı daha toleranssız oluşlarının temel sebebi, yüksek oksijen ihtiyaçlarıyla bağlantılıdır ve oksijen, soğuk sularda daha kolay çözünürken sıcak sularda daha zor çözünmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 10/12/2024 06:12:05 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9046

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Sağlık Personeli
Kadın Doğum
Yapay Seçilim
Uzay
Sayı
Kütle
Oyun
Genom
Mitler
Kişilik
Bilim İnsanı
Biyografi
Hücreler
Pandemik
Uzaylı
Nanoteknoloji
Tercih
Ufo
Asteroid
Dna
Göğüs Hastalığı
Eşey
Yakınsak Evrim
Psikanaliz
Test
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Vaughan, et al. Dünya, Balık Türlerinin Yüzde 60’ı İçin Yaşanamayacak Düzeyde Sıcak Olacak! Sebep: İklim Değişikliği!. (29 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 10 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9046
Vaughan, A., Demirbaş, Ü., Özdil, A. Ş. (2020, July 29). Dünya, Balık Türlerinin Yüzde 60’ı İçin Yaşanamayacak Düzeyde Sıcak Olacak! Sebep: İklim Değişikliği!. Evrim Ağacı. Retrieved December 10, 2024. from https://evrimagaci.org/s/9046
A. Vaughan, et al. “Dünya, Balık Türlerinin Yüzde 60’ı İçin Yaşanamayacak Düzeyde Sıcak Olacak! Sebep: İklim Değişikliği!.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Translated by Ünsal Demirbaş, Evrim Ağacı, 29 Jul. 2020, https://evrimagaci.org/s/9046.
Vaughan, Adam. Demirbaş, Ünsal. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. “Dünya, Balık Türlerinin Yüzde 60’ı İçin Yaşanamayacak Düzeyde Sıcak Olacak! Sebep: İklim Değişikliği!.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Translated by Ünsal Demirbaş. Evrim Ağacı, July 29, 2020. https://evrimagaci.org/s/9046.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close