Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

DNA Hasarı ve Onarımı: Hata Yapan DNA Parçaları Nasıl Tamir Edilir?

5 dakika
18,787
DNA Hasarı ve Onarımı: Hata Yapan DNA Parçaları Nasıl Tamir Edilir? wallpaper abyss
DNA
Tüm Reklamları Kapat

Her hücre bölünmesinden önce DNA kendini eşlemektedir. Bu eşleme her zaman kusursuz olmamaktadır. Bazen mutasyonlar gerçekleşebilir. Mutasyonların ezici çoğunun canlıya herhangi bir etkisi yoktur (bunlara "nötr mutasyon" denmektedir). Geri kalanların bir kısmı faydalı, diğerleri ise zararlı etkiye sahiptir (bunlara "ani etkili mutasyon" denmektedir). İşte bu zararlı mutasyonlar vakitlice düzeltilemezse, ya hücre apoptoza gider ya da kanser hücresine dönüşür. Çoğu DNA hasarı geçicidir; çünkü bu hatalar eşlenme sırasında hemen düzeltilirler. Bu yazımızda, bu düzeltmenin nasıl yapıldığına bakacağız.

Ancak öncesinde, DNA'da bu hataların/mutasyonların ilk etapta neden var olduğunu öğrenmekte fayda vardır.

DNA Neden Hata Yapar?

DNA mutasyonlarının özünde 2 nedeni vardır: İlki, eşlenme sırasında meydana gelen çok küçük olasılıktaki hatalardır. İkincisi ise çevresel faktörlerdir. Çevresel faktörler arasında beslenme, kimyasal maddeler ve Güneş'ten gelen yüksek enerjili morötesi (UV) ışınlar gibi unsurlar sayılabilir. Örneğin UV ışınlara fazla maruz kalmak, DNA'da timin dimeri adında bir hata oluşturur. "Timin dimeri" veya "timin ikilisi", bir çeşit "pirimidin ikilisi" örneğidir ve DNA’nın bir zincirindeki bitişik iki timin bazının birbirine kovalent bağlanmış halidir. Timin dimerleri DNA’da yapısal değişiklik oluştururlar. Timin dimerin olduğu yerde replikasyon durur ve ilerleyemez. Bu hata genellikle eksizyon tamir enzimleri ile düzeltilmeye çalışılır; eğer düzeltilemezse hücre ya ölür ya da kanser hücresine dönüşür.

Tüm Reklamları Kapat

Güneş'ten gelen UV ışığının timin dimeri oluşturması
Güneş'ten gelen UV ışığının timin dimeri oluşturması
shutterstock

Kimi zamansa bu hatalar daha ufak zararlara neden olurlar: Örneğin DNA'daki bu timin dimeri hatası, eksizyon tamir enzimin mutasyona uğraması sonucu Xeroderma Pigmentosum (XP) adındaki kalıtsal otozomal resesif bir hastalığa neden olabilir. Bu hastalar, Güneş altına çıkamazlar. Bu hastalığa sahip insanlarda pigmentasyon değişiklikleri, erken cilt yaşlanması ve cilt tümörleri gerçekleşebilir.

Xeroderma Pigmentosum (XP) hastası bir kadın
Xeroderma Pigmentosum (XP) hastası bir kadın
Costamedic

Bunun haricinde DNA eşlenmesi sırasında en sık olan rastlanan hatalar depürinasyon ve deaminasyondur. Bu hataların hemen tamir edilmeleri gerekir. Siz bu cümleyi okurken bile bir trilyon (1012) pürin bazı (adenin ve guanin) DNA eşlenmesi sırasında sürekli olarak kaybolmaktadır. İşte bu sürece depürinasyon denmektedir. Bu hatada DNA’nın çift sarmal yapısına bir zarar vermediğinden yapısal bir değişiklik oluşturmaz; fakat lezyonlara yol açabilmektedir. Deaminasyon ise sitozin bazından bir amino grubu çıkartılarak sitozinin urasile dönüşümü işlemidir. Aynı şekilde DNA’da yapısal bir değişikliğe yol açmaz. Bu iki durum gerçekleştiğinde hemen DNA eksizyon tamir enzimleri tarafından düzeltilmeye çalışılır.

DNA eşlenmesi sırasında en sık gerçekleşen hatalar depürinasyon ve deaminasyon
DNA eşlenmesi sırasında en sık gerçekleşen hatalar depürinasyon ve deaminasyon
Essential Cell Biology

DNA Hataları Nasıl Düzeltilir?

DNA hatalarını düzeltmek için çeşitli mekanizmalar vardır. Bunlar arasında şunları sayabiliriz:

  • Baz eksizyon tamiri (BER),
  • Nükleotit eksizyon tamiri (NER)
  • Yanlış eşleme tamiri (İng: "mismatch repair" veya kısaca "MMR")
  • Homolog rekombinasyon (HR)
  • Homolog olmayan birleştirme (NHEJ).

Tamamlayıcı İplik Düzeltmeleri

DNA'nın tek ipliğinde gerçekleşen hatalar, tamamlayıcı iplik yardımıyla düzeltilebilmektedir. Bunun 3 farklı yolu vardır. Gelin bunlara bir bakış atalım.

Tüm Reklamları Kapat

Baz Eksizyon Tamiri

DNA'nın tek ipliğinde gerçekleşen hatalar tamamlayıcı iplik yardımıyla hemen düzeltilebilmektedir. Bunların en tipik örneği baz eksizyon tamiri (BER) olarak adlandırılır ve 3 adımda gerçekleşir:

  1. Eksizyon (ya da kesip çıkarma)
  2. Tekrar sentez
  3. Ligasyon

İlk adımda DNA tamir enzimleri hatalı bölgeyi tespit eder ve nükleaz enzimiyle hatalı nükleotitler çıkartılır. DNA Polimeraz enzimi hatalı olan bazlar yerine doğrularını tekrardan koyar. Boşluklar doldurulduktan sonra DNA ligaz ile fosfodiester bağlarını kurar ve böylece hata düzeltilmiş olur replikasyon devam eder. Bu tür hatalar DNA’nın çift sarmal yapısını bozmadığı için yapısal bir değişikliğe yol açmamaktadır.

Nükleotit Eksizyon Tamiri

Diğer bir tamir mekanizması olan nükleotit eksizyon tamirinin (NER) en tipik örneği, timin dimeridir. Timin dimeri yapısal bir değişiklik oluşturduğundan buradaki hata komple çıkartılarak yeniden sentez yapılmaya çalışılır. Başlıca timin dimerine sebep olan şeyler hidrokarbonlar, sigara dumanı, katran ve dizel egzozudur.

Yanlış Eşleme Tamiri

Yanlış eşleme tamiri, DNA polimerazın proofreading yaparken kaçırdığı hataları düzeltme mekanizmasıdır. DNA polimerazın İngilizcedeki "proofreading" kelimesinden gelen "sağlamalı okuma" diye çevirebileceğimiz bir görevi vardır. DNA polimerazın DNA replikasyonundaki görevi, DNA’nın 5’ ucundan 3’ ucuna doğru nükleotit eklemesi yapmasıdır. Bunu yaparken aynı zamanda bazların doğru eklenip eklenmediğini de kontrol etmektedir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

DNA polimeraz, her 107 nükleotitte bir hata yapmaktadır. Bu, çok küçük bir hata payıdır ve oluşan hatalar proofreading yoluyla düzeltilebilir. Ancak bu yöntemde de bir hata olması hâlinde, replikasyon sonunda yanlış eşleme tamiri (MMR) enzimleriyle tekrar bir kontrol ve hata düzeltilmesi yapılmaktadır. Bu sayede hataların yaklaşık %99'u düzeltilebilmektedir.

İnsanlarda yanlış eşleme tamiri kanser oluşumunu önlemede büyük önem taşımaktadır. Bazı tip kanserlere yatkınlık (özellikle kolon kanseri) yanlış eşleme tamiri proteinlerini kodlayan genlerdeki mutasyonlardan kaynaklanmaktadır.

İki İplikli Hata Düzeltmeleri

Peki, DNA’nın iki ipliği de hasar görürse bu durumda ne yapılır? Bu hatanın tamiri için iki yol vardır.

Homolog Olmayan Uç Birleştirme

İlki homolog olmayan uç birleştirme (NHEJ) olarak adlandırılmaktadır. Burada aslında tam anlamıyla bir tamir yapılmaz. Hasarlı kısımlar kesilerek atılır ve kalanlar birleştirilir. Sonuç olarak gen kayıpları ortaya çıkar. Bu mekanizmanın tek amacı anı kurtarmak denebilir çünkü eğer kesip uç birleştirme yapılmazsa eşlenme tamamıyla yanlış olur ve bu yanlış eşlenme her bölünmede bir sonraki hücreye aktarılır.

Homolog Rekombinasyon

Diğer taraftan homolog rekombinasyonda (HR) hatalı kromozomun homolog kromozomu tamamlayıcı görevi görerek hata düzeltilmeye çalışılır. Fakat, hücrenin bunu her zaman yapması mümkün değildir; sadece homolog kromozomlar birbirine yakınken yapılabilir. Hücre döngüsünün S evresi ve G1 evresinde homolog rekombinasyon gerçekleştirilebilir. Eğer DNA bu evrede değilse, homolog olmayan uç birleştirme yapmaya mecbur kalmaktadır.

Homolog rekombinasyon ve homolog olmayan uç birleştirme
Homolog rekombinasyon ve homolog olmayan uç birleştirme
Semantic scholar

Sonuç

Özetleyecek olursak, DNA eşlenmesinde gerek çevresel faktörler gerekse DNA tamir enzimlerini kodlayan genlerdeki mutasyonlar sebebiyle çeşitli hatalar meydana gelmektedir. Bu mutasyonların çoğu geçicidir; çünkü hemen tamir edilir. DNA eşlenmesindeki hata tamiri tek iplikteki hatalar için baz eksizyon tamiri, nükleotit eksizyon tamiri, yanlış eşleme tamiri ve iki iplikteki hatalar için homolog rekombinasyon ve homolog olmayan uç birleştirme mekanizmalarıyla önlenmeye çalışılmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Her canlının nihai biyolojik gayesi hayatta kalmak ve üremektir. Mutasyon sayısını minimumda tutmak canlının daha kararlı olmasını sağladığı gibi, hayatta kalmasını kolaylaştırır ve üreyerek neslini devam ettirmesini sağlar. Evet, belki DNA replikasyonu sırasındaki hataları engelleyemeyiz; ama buna sebep olabilecek çevresel faktörlerden uzak durarak daha sağlıklı bir yaşam sürebiliriz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 13
  • Muhteşem! 9
  • Bilim Budur! 8
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 8
  • Umut Verici! 4
  • İnanılmaz 3
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Üzücü! 1
  • Güldürdü 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • B. Alberts, et al. (2019). Essential Cell Biology. ISBN: 9780393680362. Yayınevi: W. W. Norton. sf: 865.
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:00:46 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11223

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
H. Badoğlu, et al. DNA Hasarı ve Onarımı: Hata Yapan DNA Parçaları Nasıl Tamir Edilir?. (10 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11223
Badoğlu, H., Bakırcı, Ç. M. (2021, December 10). DNA Hasarı ve Onarımı: Hata Yapan DNA Parçaları Nasıl Tamir Edilir?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/11223
H. Badoğlu, et al. “DNA Hasarı ve Onarımı: Hata Yapan DNA Parçaları Nasıl Tamir Edilir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 10 Dec. 2021, https://evrimagaci.org/s/11223.
Badoğlu, Hilal. Bakırcı, Çağrı Mert. “DNA Hasarı ve Onarımı: Hata Yapan DNA Parçaları Nasıl Tamir Edilir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, December 10, 2021. https://evrimagaci.org/s/11223.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close