Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

İnsanlık, Muazzam Miktarda Veri Üretiyor ve Bunları Depolamak İçin DNA-Temelli Belleklere İhtiyacımız Olacak!

2 dakika
1,630
İnsanlık, Muazzam Miktarda Veri Üretiyor ve Bunları Depolamak İçin DNA-Temelli Belleklere İhtiyacımız Olacak! Physics World
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 3 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Piyasa analiz firması IDC’ye göre dijital dünya, 2025 yılına kadar yılda 175 zettabayt veri üretecek. Bu, 175 sayısının yanında 21 tane sıfır olması anlamına geliyor! Bir diğer deyişle insanlık, her yıl 1.750.000.000.000 (1.75 trilyon) adet 4K filme eşdeğer veri üretecek. Böylesine büyük bir verinin depolanması, devasa veri merkezleri ve enerji kaynakları gerektirir. Bir grup araştırmacı, bu durumu çözmek için DNA'yı kullanmanın çok daha sürdürülebilir ve kalıcı bir seçenek olduğunu savunuyor.

Bu tür girişimlere olan ilgi; Microsoft, Twist Bioscience, Illumina ve Western Digital gibi bilgisayar ve biyoteknoloji firmalarından oluşan bir birliğin 2019’un Kasım ayında DNA Veri Depolama Birliği (DDSA) adı verilen bir birlik oluşturduklarını açıklamasıyla daha da arttı. Paris merkezli bir firmanın DNA sentezleyicilerini geliştiren, DNA Script şirketinin baş teknoloji sorumlusu ve birliğin bir üyesi olan Xavier Godron şöyle söylüyor:

Teknoloji Birliği, sektörü düzenlemeyi ve DNA veri depolaması için tüm ekosistemi nasıl inşa edileceğini tasarlamayı amaçlıyor.

Redmond, Washington'daki Microsoft'ta araştırmacı olan Karin Strauss, DNA Veri Depolama Birliği'nin yakın zamana kadar büyük ölçüde teorik olan ve teknoloji etrafında birleşen kritik kitle ve topluluğa yanıt olarak oluşturulduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor :

Tüm Reklamları Kapat

Beş yıl önce DNA'ya veri depolamak bilimkurgu gibi geliyordu. Şimdi ise gerçekleşmeye başlıyor.

DNA veri depolama işlemi, DNA'ya geleneksel ortamda mümkün olandan daha dayanıklı ve daha yüksek yoğunlukta bilgi paketlemek için DNA sentezini, DNA dizilimini ve bir kodlama ve kod çözme algoritmasını içeriyor. DNA’da depolanabilir veri, gram başına 17 egzabayta kadar çıkabiliyor; yani 1 gram DNA içerisine, 17 milyar gigabayt veri depolamak mümkün![1]

Ekim 2020'de, Boston/Massachusetts'teki Harvard Tıp Fakültesi’nden genetikçi George Church ve ekibi, Super Mario Bros video oyunundan bir müzik parçasını özdeş ve sentetik genetik temeller arasındaki geçişlerde kodlamanın ve sonra geri alıp bir bilgisayarda oynatmanın bir yolunu keşfettiklerini ilan etti.[2] Urbana-Champaign'deki Illinois Üniversitesi'nden Olgica Milenkovic ve ekibi, verileri DNA omurgasında yapılan çentiklerde kodlayan bir "DNA delikli kartı" stratejisi geliştirdiler; tekniği, ABD başkanlarından Abraham Lincoln'ün Gettysburg adresinin bir kopyasını ve Lincoln Anıtı'nın bir fotoğrafını saklamak için kullandılar.[3] Zürih'teki İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü'nden Robert Grass ve ekibi ise dijital genetik bilgiyi -örneğin bir objeyi 3 boyutlu yazdırma talimatlarını- nesnenin kendisine yerleştirmek için "nesnelerin DNA’sı" isimli bir yaklaşım tasarladılar.[4]

San Francisco’dan Twist Bioscience'ın CEO'su Emily Leproust'a göre DNA veri depolamasında erişmesi kolay olan nokta, bir kez yazılan ve nadiren okunan "soğuk veri" teknolojisidir. Bunun nedeni, DNA'nın uzun süre kararlı kalması, ancak dizileme ve veri analizi yoluyla veri erişiminin yavaş olmasıdır. Dolayısıyla eğer ki uzun süreli veri depolanacaksa ve bu veriye sıklıkla erişmek gerekmeyecekse, DNA harika bir depo aracı görevi görebilir.

DNA'nın işe yarar olduğu, her ne kadar henüz hakemli yayınlarda olmasa da, büyük veri depolaması teknolojilerinde kanıtlandı. Boston/Massachusetts'teki bir başka ittifak üyesi olan DNA depolama firması Catalog, 2019 yılında tüm İngilizce Wikipedia'yı genetik materyale kodlamak için DNA yazma teknolojisini kullandığını duyurdu. Ve geçen yıl Twist, Netflix dizisi Biohackers'ın bir bölümünü de DNA'ya kaydettiğini duyurdu.

Bazıları bu duruma daha geniş bir perspektiften bakıyorlar ve özellikle Church, kendisiyle çalışan araştırmacıları kalıpların dışında düşünmeye teşvik ediyor. Gördükleri her şeyin videosunu DNA'larında kaydedebilen meyve sineklerini veya fizyolojik verileri depolayabilen insan dokularını hayal edin. Church, bu konuda son olarak şöyle diyor:

Eğer elinizde devrim niteliğinde bir teknoloji varsa, onu eski düşünce tarzına uygulamaya çalışmak genellikle yanlıştır.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • İnanılmaz 7
  • Muhteşem! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 5
  • Bilim Budur! 4
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Tebrikler! 2
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Nature | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:41:12 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10276

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
S. Vitak, et al. İnsanlık, Muazzam Miktarda Veri Üretiyor ve Bunları Depolamak İçin DNA-Temelli Belleklere İhtiyacımız Olacak!. (20 Mart 2021). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10276
Vitak, S., Şabanoğlu, K., Bakırcı, Ç. M. (2021, March 20). İnsanlık, Muazzam Miktarda Veri Üretiyor ve Bunları Depolamak İçin DNA-Temelli Belleklere İhtiyacımız Olacak!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/10276
S. Vitak, et al. “İnsanlık, Muazzam Miktarda Veri Üretiyor ve Bunları Depolamak İçin DNA-Temelli Belleklere İhtiyacımız Olacak!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Kardelen Şabanoğlu, Evrim Ağacı, 20 Mar. 2021, https://evrimagaci.org/s/10276.
Vitak, Sarah. Şabanoğlu, Kardelen. Bakırcı, Çağrı Mert. “İnsanlık, Muazzam Miktarda Veri Üretiyor ve Bunları Depolamak İçin DNA-Temelli Belleklere İhtiyacımız Olacak!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Translated by Kardelen Şabanoğlu. Evrim Ağacı, March 20, 2021. https://evrimagaci.org/s/10276.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close