Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Tüm Reklamları Kapat

Artık Sadece Asya Fillerinin Değil, Afrika Fillerinin de Soyu Tükenme Tehdidi Altında!

Artık Sadece Asya Fillerinin Değil, Afrika Fillerinin de Soyu Tükenme Tehdidi Altında!
2 dakika
4,404
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Güneydoğu Asya'da yasa dışı yaban hayvanı ticareti ürünlerine artan talep sonucu 2011'de kaçak fil avcılığı zirveyi gördü. Bu artış, fil nüfusunun yaklaşık %10'nun kaybedilmesiyle sonuçlandı. Zaten 495 farklı noktadan elde edilen genetik veriler ışığında, 1965-2015 yılları arasında Asya savana fillerinin %60 oranında, 1984-2015 yılları arasında Afrika orman fillerinin ise %86 oranında azaldığı bilinmekteydi.[1]

2017'de yapılan son analizler, kaçak avcılığın %4'e kadar gerilediği gözlemlenmiştir. Bu sonucun doğrudan taleple ilişkili olduğu düşünülmektedir. Ancak araştırmacı Colin Beale, %4'lük avlanma oranın hala çok yüksek olduğunu düşünüyor. Çünkü fil popülasyonları, yılda sadece %5 büyüyebilir. Sürdürülebilir fil popülasyonları için, avlanma oranlarının daha da azaltılması gerekmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Afrika filleri yeryüzündeki iki fil türünden birisidir.
Afrika filleri yeryüzündeki iki fil türünden birisidir.
Pexels

Öyle ki geçtiğimiz Mart 2021'de, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUNC) tarafından Afrika orman filleri (Loxodonta cyclotis) de Asya savana filleri (Loxodonta africana) gibi "nesli tehlikede" olarak sınıflandırıldı. Halihazırda habitat tahribatları, kaçak avcılar gibi olumsuz etkilere maruz kalan Asya filleri zaten "nesli tehlikede" olarak sınıflandırılmışlardı. Afrika fillerinin de durumu kötüye gitmesine rağmen, IUCN kriteri olarak Asya fillerinden daha iyi durumdaydılar. Ancak Mart 2021'den itibaren Afrika filleri de "nesli tehlikede" olarak sınıflandırılmaya başlandı.[2]

IUCN Kriterleri Ne Anlama Geliyor?

IUCN; doğal kaynaklar, ekolojik denge, biyolojik çeşitlilik gibi değerleri korumak için faaliyet gösteren bir organizasyondur. IUCN, biyolojik çeşitliliği en etkili şekilde korumak için bitki ve hayvan türlerini popülasyon büyüklüklerine göre sınıflandırmıştır. Bu sınıflandırmaya "IUCN Kırmızı Listesi" denir.

Düşük Risk

  • Asgari Endişe: Türün popülasyon büyüklüğü iyi durumdadır. Yaşadığı coğrafyalarda yaygın olarak gözlenebilmektedir. Yakın gelecekte neslinin tükenmesi olası değildir. Örnekler: kumru, ak kuyruksallayan.
  • Neredeyse Tehdit Altında: Türün popülasyon büyüklüğünde ciddi bir tehlike yoktur, ancak yakın gelecekte riskler oluşabilir. Örnekler: Ada martısı, Çizgili sırtlan.

Tehdit Altında

  • Hassas: Türün neslinin tükenme tehlikesi yüksektir. Önlemler alınmazsa ciddi popülasyon kayıpları oluşabilir. Örnekler: çita, Şah kartal.
  • Nesli Tehlikede: Türün neslinin tükenme tehlikesi çok yüksektir. Önlemler alınmadığı takdirde yakın gelecekte nesli tükenecektir. Örnekler: kaplan, Mavi balina.
  • Kritik Tehlikede: Türün nesli son derece tehlike altındadır. Etkili ve hızlı adımlar atılmadığı takdirde nesli tükenecektir. Örnekler: Asya aslanı, Sibirya kaplanı.

Soyu Tükenmiş

  • Doğal Ortamında Tükenmiş: Türün doğal ortamında nesli tükenmiştir. Ancak insan gözetimi altında yaşayan bireyler bulunmaktadır. Örnek: Peder David geyiği.
  • Tükenmiş: Türün soyu kuşkuya yer bırakmayacak şekilde tükenmiştir. Örnek: dodo kuşu.

Çözüm Önerileri

Caolin Beale, fillerin korunmasına yönelik uzun vadeli ve kesin çözüm olarak, Güneydoğu Asya'da fildişine ve fil etine yönelik talebin azaltılmasına işaret etmektedir. Buna ek olarak IUCN üyesi Kathleen Gobush, fil popülasyonlarını kurtarmak için hala zamanın olduğunu, kaçak avcılık ile mücadelede yaban hayatı izleme ve denetiminin çok önemli olduğunu ifade etmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
28
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Üzücü! 17
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 8
  • Bilim Budur! 6
  • Tebrikler! 5
  • İnanılmaz 5
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Korkutucu! 5
  • Grrr... *@$# 4
  • Umut Verici! 3
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: New Scientist | Arşiv Bağlantısı
  • ^ N. Rohland, et al. (2010). Genomic Dna Sequences From Mastodon And Woolly Mammoth Reveal Deep Speciation Of Forest And Savanna Elephants. PLOS Biology, sf: e1000564. doi: 10.1371/journal.pbio.1000564. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ C. Williams, et al. (2019). Iucn Red List Of Threatened Species: Elephas Maximus. IUCN Red List of Threatened Species. doi: 10.2305/IUCN.UK.2020-3.RLTS.T7140A45818198.en. | Arşiv Bağlantısı
  • A. Vaughan. African Elephant Poaching Is Falling At Last - But It's Still Too High. (28 Mayıs 2019). Alındığı Tarih: 4 Nisan 2021. Alındığı Yer: New Scientist | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 19/03/2024 13:05:25 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10334

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Tüm Reklamları Kapat
Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bellek
Genel Görelilik
Maske Takmak
İklim Değişikliği
Bilim İnsanları
Kök Hücre
Antibiyotik
Mers
Araştırmacılar
Nükleer Enerji
Evrim Ağacı
Böcek Bilimi
Çekirdek
Siyah
Avcı
Temel
Gıda Güvenliği
Uterus
Çevre
Amerika Birleşik Devletleri
Çiçek
Film
Karar Verme
Kuş
Demir
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. Vaughan, et al. Artık Sadece Asya Fillerinin Değil, Afrika Fillerinin de Soyu Tükenme Tehdidi Altında!. (6 Nisan 2021). Alındığı Tarih: 19 Mart 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10334
Vaughan, A., Çekici, A. A., Bakırcı, Ç. M. (2021, April 06). Artık Sadece Asya Fillerinin Değil, Afrika Fillerinin de Soyu Tükenme Tehdidi Altında!. Evrim Ağacı. Retrieved March 19, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10334
A. Vaughan, et al. “Artık Sadece Asya Fillerinin Değil, Afrika Fillerinin de Soyu Tükenme Tehdidi Altında!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 06 Apr. 2021, https://evrimagaci.org/s/10334.
Vaughan, Adam. Çekici, Ali Arif. Bakırcı, Çağrı Mert. “Artık Sadece Asya Fillerinin Değil, Afrika Fillerinin de Soyu Tükenme Tehdidi Altında!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 06, 2021. https://evrimagaci.org/s/10334.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close