Dile Dolanan Şarkılar (Kulak Kurtları): Şarkılar Neden Dilimize Takılır? Bir Şarkıyı Aklımızdan Çıkarmak İçin Neler Yapabiliriz?
Müzik söz konusu olduğunda, akılda kalıcı ve sinir bozucu arasında ince bir çizgi vardır. Bazen tek bir şarkı sözü bile günlerce beyninizde kalabilir ve zihninizden çıkmayı reddedebilir.[1], [2] Halk arasında kulak kurdu (İng: "earworm") olarak bilinen bu sözcüğe, bilimde İstem Dışı Müziksel Görüntü veya Takılmış Şarkı Sendromu adı verilir.[3], [4], [5]
Elbette, konunun gerçek bir "kurt" ile ilgisi yoktur; bu, daha ziyade, tıpkı bir elmayı işgal eden bir elma kurdunun yaptığı gibi, müziğin zihnimizi işgal ettiğini ifade eden bir benzetimdir. Benzer şekilde, bu durum gerçek bir "sendrom" da değildir; örneğin, palinakusis olarak bilinen, temporal lobun aldığı hasar sonucu oluşan işitsel halisünasyonlarla karıştırılmamalıdır.[6]
Gelin bu yazıda, şarkıların neden dilinize takıldığını ve daha da önemlisi, onları ait oldukları yere, beyninizin derinliklerine göndermek için ne yapabileceğinize bir bakış atalım.
Şarkılar Neden Dilimize Takılır?
Öncelikle bunun kişisel bir problem olmadığını, son derece yaygın bir olgu olduğunu belirterek başlayalım: Cincinnatti Üniversitesi’nden pazarlama profesörü James J. Kellaris tarafından yapılan bir araştırmaya göre, insanların yaklaşık %98'i hayatlarında en az 1 kez kulak kurdu denen bu olayı deneyimlemiştir ve diline takılan bir şarkıdan kurtulmakta zorlanmıştır.[7] Cinsiyetler arasında kulak kurduna yakalanma oranlarında dikkate değer bir fark gözlenmemiştir; ancak kadınlarda bir şarkının dile dolanma süresi genellikle daha uzun ve şarkının zihinde yarattığı rahatsızlık hissi daha şiddetlidir.[8]
Uygulamalı psikolog Aditya Shukla, "İstem Dışı Müzikal Görüntü" (İng: "Involuntary Musical Imagery" veya kısaca "INMI") olarak adlandırdığı, bir şarkıyı kulak kurdu haline getiren şeyin ne olduğunu bir özellik listesi geliştirmiştir.[9] Shukla'ya göre, kulak kurdu olmaya yatkın şarkılar:
- Aynı akor dizisine sahiptir; yani kendisini sürekli tekrarlayan ve hatırlanması kolay küresel bir müzik temasına sahiptir.
- Şarkı içindeki, özellikle kırılma noktalarında meydana gelen değişikliklerin gradyanı alışılmadık ve beklenmedik inişler ve çıkışlar, aralıklar, duraklamaları içerir.
- Kulak kurtları pozitif duyguları da negatif duyguları da içeren şarkılardan kaynaklanabilir; ancak dilimize takılmayan şarkılara göre, nispeten daha iyimser şarkı sözleri içerir ve yüksek bir tempoya sahiptir.[10]
Ayrıca kulak kurtlarının sözlerle ilgili olduğuna yönelik de güçlü bulgular mevcuttur: Yapılan çalışmalarda, sözlü şarkıların kulak kurtlarının %73.7'sine, reklam müziklerinin %18.6'sına müzikal şarkılarınsa sadece %7.7'sine sebep olduğu gösterilmiştir.[11] Amerikan Psikoloji Derneği tarafından 2020 yılında yayınlanan bir çalışmada, en sık kulak kurduna dönüşen İngilizce şarkılar şöyle sıralanmıştır:[4]
- Bad Romance - Lady Gaga
- Can't Get You Out of My Head - Kylie Minogue
- Don't Stop Believin' - Journey
- Somebody That I Used to Know - Gotye
- Moves like Jagger - Maroon 5
- California Gurls - Katy Perry
- Bohemian Rhapsody - Queen
- Alejandro - Lady Gaga
- Poker Face - Lady Gaga
Kulak kurtları, sadece bir şarkı duymakla değil, aynı zamanda hafıza, ruh hali, stres ve hatta can sıkıntısı ile de tetiklenir. Quebec'teki McGill Üniversitesi'nde müziğin sinirbilimi üzerine çalışan psikolog Daniel Levitin, insanların kafalarının içinde dönüp duran şarkıların melodik ve ritmik olarak basit olma eğiliminde olduğunu belirtiyor:
Bu, genellikle, başından sonuna kadar hepsi değil, şarkının sadece bir bölümü oluyor. Nöral devrelerin sonsuz bir döngüde sıkışıp kaldığını ve o şarkıyı tekrar tekrar çaldığını düşünüyoruz.
Yapılan bir çalışmada, çoğu kulak kurdunun 15-30 saniye arası bir süreye sahip olduğu ve müziğe ilgi duyan kişilerde daha sık görüldüğü gösterilmiştir.[7]
Bir Şarkıyı Kafanızdan Nasıl Atarsınız?
Bir şarkıyı kafanızdan atmak tamamen sizin bu konudaki yeteneğinize bağlıdır. Ne yazık ki bilim tarafında, kulak kurtları için doğrulanmış bir tedavi henüz bulunmuyor. Ancak bu, onlarla savaşmak için başarılı bir yöntem bulamayacağınız anlamına gelmez. Kendilerini bu konuda oldukça çaresiz hissedenlere yardım etmeye adamış birkaç bilim insanı ve araştırmacı, yardımcı olabilecek birkaç yöntem öneriyor.
O Şarkıyı Baştan Sona Dinlemek
Kulağa gerçek olamayacak kadar basit geliyor; ancak kulak kurdu hâline gelen şarkıyı baştan sona dinlemenin, onu takıldığı yerden çıkartmasının bilimsel olarak test edilmiş bir nedeni bulunuyor. Bu etki, adını psikolog Bluma Zeigarnik'ten alan "Zeigarnik Etkisi" olarak adlandırılır. Zeigarnik, bir etkinliği veya düşünce sürecini kesintiye uğratmanın, onu tamamlanmış bir görevden daha akılda kalıcı hâle getirebileceğini öne sürmüştür. Bu tanımdan yola çıkarak; akılda gereğinden fazla kalan parçanın tamamını dinlemenin, beyninizin unutamadığı "yarım kalmış işler listesi"nden çıkarmaya yardımcı olacağını varsayabiliriz. En azından denemeye değer!
Şarkıyı Bulmak ve Ortadan Kaldırmak
Bazı durumlarda en kötüsü, kafanıza bir melodi ya da nakarat takılması ama onun hangi şarkıya ait olduğunu bilmemektir. Bir şarkıyı başından sonuna kadar dinlemek, onu kafanızdan çıkarmak için yeterliyse, önce onun hangi şarkıya ait olduğunu bilmelisiniz.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
O şarkıyı bulmak için, Soundhound veya Shazam gibi bir uygulamadan yardım alabilirsiniz (hatta Google Asistan da bunu yapabilmeye başlamıştır). Şarkıyı uygulama sayesinde bulacak kadar şanslı değilseniz, hatırladığınız şarkı sözlerini arama motorunuza yazarak bulmayı deneyebilirsiniz.
Başka Bir Şarkıyla Değiştirmek
Bir kulak kurdundan kurtulmanın başka bir yolu da, onu akılda kalıcı bir başka şarkıyla değiştirmektir. Bildiğiniz başka bir akılda kalıcı şarkıyı düşünebilir, akılda kalıcı favoriler listesinden bir şarkı seçebilir veya güncel bir pop hit dinleyebilirsiniz. Bu yöntem, gerçek anlamda pire için yorgan yakmaya benzese de en azından aklınızdan ilk şarkıyı çıkarır. Ayrıca "İyi Ki Doğdun" gibi basit, ritmik ve bilindik şarkılar da bir kulak kurdunu öldürmenize yardımcı olabilir.
Sakız Çiğnemek
Reading Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, sakız çiğnemenin beynin işitsel işleme merkezlerine müdahale ederek döngüsel düşünceleri yerinden oynatmaya yardımcı olduğunu keşfetti.[12] Çalışmanın ortak yazarı Dr. Philip Beaman, sakız çiğnemenin etkisini, kafanızın içinde kendi kendinize konuşmaya benzetiyor. Sakız çiğnemenin, kısa süreli hafızanızı ve işitsel sisteminizi etkileyerek, kulak kurtlarından kurtulmak için oldukça güzel bir yöntem olduğunu düşünüyor.
Dikkatinizi Dağıtmak
Bir kulak kurdundan kurtulmanın diğer bir yaygın çözümü de dikkatinizi dağıtmaktır. Bazı iradeli insanlar için bu, başka bir şey düşünmek kadar basit olacaktır. Geri kalanımız için ise biraz daha fazla pratik gerektirir. Philip Beaman, bulmaca gibi basit bir zihinsel egzersiz yapmanın zihninizi şarkıdan arındırmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor.[13] Örneğin anagram, bulmaca veya Sudoku çözmek veya basitçe bir kitap okumak şarkıyı zihninizden çıkaracaktır.[14]
Sonuç
Tüm çabalarınıza rağmen şarkı beyninizden silinmiyorsa yapabileceğiniz pek bir şey kalmamıştır. Beklemekten başka çarenizin olmadığını kabullenip hayatınıza devam edebilirsiniz. Bir kulak kurdu size zarar veremez ve bir süre sonra kendiliğinden zihninizi terk edecektir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 25
- 12
- 9
- 5
- 4
- 3
- 3
- 3
- 2
- 1
- 0
- 0
- ^ A. R. Halpern, et al. (2011). The Persistence Of Musical Memories: A Descriptive Study Of Earworms. Music Perception, sf: 425-432. doi: 10.1525/mp.2011.28.4.425. | Arşiv Bağlantısı
- ^ K. Jakubowski, et al. (2015). The Speed Of Our Mental Soundtracks: Tracking The Tempo Of Involuntary Musical Imagery In Everyday Life. Memory & Cognition, sf: 1229-1242. doi: 10.3758/s13421-015-0531-5. | Arşiv Bağlantısı
- ^ O. Sacks. (2008). Musicophilia. ISBN: 9781400033539. Yayınevi: Vintage.
- ^ a b K. Jakubowski, et al. (2016). Dissecting An Earworm: Melodic Features And Song Popularity Predict Involuntary Musical Imagery.. American Psychological Association, sf: 122-135. doi: 10.1037/aca0000090. | Arşiv Bağlantısı
- ^ V. J. Williamson, et al. (2011). How Do “Earworms” Start? Classifying The Everyday Circumstances Of Involuntary Musical Imagery:. Psychology of Music, sf: 259-284. doi: 10.1177/0305735611418553. | Arşiv Bağlantısı
- ^ A. Rees, et al. (2010). The Oxford Handbook Of Auditory Science: The Auditory Brain. ISBN: 9780199233281. Yayınevi: Oxford University Press.
- ^ a b C. P. Beaman, et al. (2010). Earworms (Stuck Song Syndrome): Towards A Natural History Of Intrusive Thoughts. British Journal of Psychology, sf: 637-653. doi: 10.1348/000712609X479636. | Arşiv Bağlantısı
- ^ C. Adams. Why Do Songs Get Stuck In Your Head?. (16 Ekim 2009). Alındığı Tarih: 11 Mayıs 2021. Alındığı Yer: The Straight Dope | Arşiv Bağlantısı
- ^ A. Shukla. Musical Earworms: Why Songs Stick In The Head & How To Dispel Them. (9 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 9 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Cognition Today | Arşiv Bağlantısı
- ^ E. K. Moeck, et al. (2018). Understanding The Overlap Between Positive And Negative Involuntary Cognitions Using Instrumental Earworms.. American Psychological Association, sf: 164-177. doi: 10.1037/pmu0000217. | Arşiv Bağlantısı
- ^ University of Cincinnati. Songs That Cause The Brain To 'Itch:' Professor Investigates Why Certain Tunes Get Stuck In Our Heads. (3 Nisan 2001). Alındığı Tarih: 11 Mayıs 2021. Alındığı Yer: EurekAlert! | Arşiv Bağlantısı
- ^ C. P. Beaman, et al. (2015). Rapid Communication: Want To Block Earworms From Conscious Awareness? B(U)Y Gum!:. Quarterly Journal of Experimental Psychology, sf: 1049-1057. doi: 10.1080/17470218.2015.1034142. | Arşiv Bağlantısı
- ^ S. Rossman. Here's How To Get That Song Out Of Your Head. (21 Mart 2017). Alındığı Tarih: 9 Mayıs 2021. Alındığı Yer: USA Today | Arşiv Bağlantısı
- ^ A. Zwicky. Earworm Therapy. (2 Nisan 2013). Alındığı Tarih: 11 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Arnold Zwicky's Blog | Arşiv Bağlantısı
- S. Pillay. Why You Can’t Get A Song Out Of Your Head And What To Do About It. (4 Ekim 2017). Alındığı Tarih: 9 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Harvard Health Publishing | Arşiv Bağlantısı
- NY Daily News. Chew Gum To Get Rid Of That Song In Your Head: Study. (29 Nisan 2015). Alındığı Tarih: 9 Mayıs 2021. Alındığı Yer: NY Daily News | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:39:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10460
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.