Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Dile Dolanan Şarkılar (Kulak Kurtları): Şarkılar Neden Dilimize Takılır? Bir Şarkıyı Aklımızdan Çıkarmak İçin Neler Yapabiliriz?

5 dakika
7,539
Dile Dolanan Şarkılar (Kulak Kurtları): Şarkılar Neden Dilimize Takılır? Bir Şarkıyı Aklımızdan Çıkarmak İçin Neler Yapabiliriz? Vox
Tüm Reklamları Kapat

Müzik söz konusu olduğunda, akılda kalıcı ve sinir bozucu arasında ince bir çizgi vardır. Bazen tek bir şarkı sözü bile günlerce beyninizde kalabilir ve zihninizden çıkmayı reddedebilir.[1], [2] Halk arasında kulak kurdu (İng: "earworm") olarak bilinen bu sözcüğe, bilimde İstem Dışı Müziksel Görüntü veya Takılmış Şarkı Sendromu adı verilir.[3], [4], [5]

Elbette, konunun gerçek bir "kurt" ile ilgisi yoktur; bu, daha ziyade, tıpkı bir elmayı işgal eden bir elma kurdunun yaptığı gibi, müziğin zihnimizi işgal ettiğini ifade eden bir benzetimdir. Benzer şekilde, bu durum gerçek bir "sendrom" da değildir; örneğin, palinakusis olarak bilinen, temporal lobun aldığı hasar sonucu oluşan işitsel halisünasyonlarla karıştırılmamalıdır.[6]

Gelin bu yazıda, şarkıların neden dilinize takıldığını ve daha da önemlisi, onları ait oldukları yere, beyninizin derinliklerine göndermek için ne yapabileceğinize bir bakış atalım.

Tüm Reklamları Kapat

Şarkılar Neden Dilimize Takılır?

Öncelikle bunun kişisel bir problem olmadığını, son derece yaygın bir olgu olduğunu belirterek başlayalım: Cincinnatti Üniversitesi’nden pazarlama profesörü James J. Kellaris tarafından yapılan bir araştırmaya göre, insanların yaklaşık %98'i hayatlarında en az 1 kez kulak kurdu denen bu olayı deneyimlemiştir ve diline takılan bir şarkıdan kurtulmakta zorlanmıştır.[7] Cinsiyetler arasında kulak kurduna yakalanma oranlarında dikkate değer bir fark gözlenmemiştir; ancak kadınlarda bir şarkının dile dolanma süresi genellikle daha uzun ve şarkının zihinde yarattığı rahatsızlık hissi daha şiddetlidir.[8]

Uygulamalı psikolog Aditya Shukla, "İstem Dışı Müzikal Görüntü" (İng: "Involuntary Musical Imagery" veya kısaca "INMI") olarak adlandırdığı, bir şarkıyı kulak kurdu haline getiren şeyin ne olduğunu bir özellik listesi geliştirmiştir.[9] Shukla'ya göre, kulak kurdu olmaya yatkın şarkılar:

  • Aynı akor dizisine sahiptir; yani kendisini sürekli tekrarlayan ve hatırlanması kolay küresel bir müzik temasına sahiptir.
  • Şarkı içindeki, özellikle kırılma noktalarında meydana gelen değişikliklerin gradyanı alışılmadık ve beklenmedik inişler ve çıkışlar, aralıklar, duraklamaları içerir.
  • Kulak kurtları pozitif duyguları da negatif duyguları da içeren şarkılardan kaynaklanabilir; ancak dilimize takılmayan şarkılara göre, nispeten daha iyimser şarkı sözleri içerir ve yüksek bir tempoya sahiptir.[10]

Ayrıca kulak kurtlarının sözlerle ilgili olduğuna yönelik de güçlü bulgular mevcuttur: Yapılan çalışmalarda, sözlü şarkıların kulak kurtlarının %73.7'sine, reklam müziklerinin %18.6'sına müzikal şarkılarınsa sadece %7.7'sine sebep olduğu gösterilmiştir.[11] Amerikan Psikoloji Derneği tarafından 2020 yılında yayınlanan bir çalışmada, en sık kulak kurduna dönüşen İngilizce şarkılar şöyle sıralanmıştır:[4]

  1. Bad Romance - Lady Gaga
  2. Can't Get You Out of My Head - Kylie Minogue
  3. Don't Stop Believin' - Journey
  4. Somebody That I Used to Know - Gotye
  5. Moves like Jagger - Maroon 5
  6. California Gurls - Katy Perry
  7. Bohemian Rhapsody - Queen
  8. Alejandro - Lady Gaga
  9. Poker Face - Lady Gaga

Kulak kurtları, sadece bir şarkı duymakla değil, aynı zamanda hafıza, ruh hali, stres ve hatta can sıkıntısı ile de tetiklenir. Quebec'teki McGill Üniversitesi'nde müziğin sinirbilimi üzerine çalışan psikolog Daniel Levitin, insanların kafalarının içinde dönüp duran şarkıların melodik ve ritmik olarak basit olma eğiliminde olduğunu belirtiyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu, genellikle, başından sonuna kadar hepsi değil, şarkının sadece bir bölümü oluyor. Nöral devrelerin sonsuz bir döngüde sıkışıp kaldığını ve o şarkıyı tekrar tekrar çaldığını düşünüyoruz.

Yapılan bir çalışmada, çoğu kulak kurdunun 15-30 saniye arası bir süreye sahip olduğu ve müziğe ilgi duyan kişilerde daha sık görüldüğü gösterilmiştir.[7]

Bir Şarkıyı Kafanızdan Nasıl Atarsınız?

Bir şarkıyı kafanızdan atmak tamamen sizin bu konudaki yeteneğinize bağlıdır. Ne yazık ki bilim tarafında, kulak kurtları için doğrulanmış bir tedavi henüz bulunmuyor. Ancak bu, onlarla savaşmak için başarılı bir yöntem bulamayacağınız anlamına gelmez. Kendilerini bu konuda oldukça çaresiz hissedenlere yardım etmeye adamış birkaç bilim insanı ve araştırmacı, yardımcı olabilecek birkaç yöntem öneriyor.

O Şarkıyı Baştan Sona Dinlemek

Kulağa gerçek olamayacak kadar basit geliyor; ancak kulak kurdu hâline gelen şarkıyı baştan sona dinlemenin, onu takıldığı yerden çıkartmasının bilimsel olarak test edilmiş bir nedeni bulunuyor. Bu etki, adını psikolog Bluma Zeigarnik'ten alan "Zeigarnik Etkisi" olarak adlandırılır. Zeigarnik, bir etkinliği veya düşünce sürecini kesintiye uğratmanın, onu tamamlanmış bir görevden daha akılda kalıcı hâle getirebileceğini öne sürmüştür. Bu tanımdan yola çıkarak; akılda gereğinden fazla kalan parçanın tamamını dinlemenin, beyninizin unutamadığı "yarım kalmış işler listesi"nden çıkarmaya yardımcı olacağını varsayabiliriz. En azından denemeye değer!

Şarkıyı Bulmak ve Ortadan Kaldırmak

Bazı durumlarda en kötüsü, kafanıza bir melodi ya da nakarat takılması ama onun hangi şarkıya ait olduğunu bilmemektir. Bir şarkıyı başından sonuna kadar dinlemek, onu kafanızdan çıkarmak için yeterliyse, önce onun hangi şarkıya ait olduğunu bilmelisiniz.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

O şarkıyı bulmak için, Soundhound veya Shazam gibi bir uygulamadan yardım alabilirsiniz (hatta Google Asistan da bunu yapabilmeye başlamıştır). Şarkıyı uygulama sayesinde bulacak kadar şanslı değilseniz, hatırladığınız şarkı sözlerini arama motorunuza yazarak bulmayı deneyebilirsiniz.

Başka Bir Şarkıyla Değiştirmek

Bir kulak kurdundan kurtulmanın başka bir yolu da, onu akılda kalıcı bir başka şarkıyla değiştirmektir. Bildiğiniz başka bir akılda kalıcı şarkıyı düşünebilir, akılda kalıcı favoriler listesinden bir şarkı seçebilir veya güncel bir pop hit dinleyebilirsiniz. Bu yöntem, gerçek anlamda pire için yorgan yakmaya benzese de en azından aklınızdan ilk şarkıyı çıkarır. Ayrıca "İyi Ki Doğdun" gibi basit, ritmik ve bilindik şarkılar da bir kulak kurdunu öldürmenize yardımcı olabilir.

Sakız Çiğnemek

Reading Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, sakız çiğnemenin beynin işitsel işleme merkezlerine müdahale ederek döngüsel düşünceleri yerinden oynatmaya yardımcı olduğunu keşfetti.[12] Çalışmanın ortak yazarı Dr. Philip Beaman, sakız çiğnemenin etkisini, kafanızın içinde kendi kendinize konuşmaya benzetiyor. Sakız çiğnemenin, kısa süreli hafızanızı ve işitsel sisteminizi etkileyerek, kulak kurtlarından kurtulmak için oldukça güzel bir yöntem olduğunu düşünüyor.

Dikkatinizi Dağıtmak

Bir kulak kurdundan kurtulmanın diğer bir yaygın çözümü de dikkatinizi dağıtmaktır. Bazı iradeli insanlar için bu, başka bir şey düşünmek kadar basit olacaktır. Geri kalanımız için ise biraz daha fazla pratik gerektirir. Philip Beaman, bulmaca gibi basit bir zihinsel egzersiz yapmanın zihninizi şarkıdan arındırmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor.[13] Örneğin anagram, bulmaca veya Sudoku çözmek veya basitçe bir kitap okumak şarkıyı zihninizden çıkaracaktır.[14]

Sonuç

Tüm çabalarınıza rağmen şarkı beyninizden silinmiyorsa yapabileceğiniz pek bir şey kalmamıştır. Beklemekten başka çarenizin olmadığını kabullenip hayatınıza devam edebilirsiniz. Bir kulak kurdu size zarar veremez ve bir süre sonra kendiliğinden zihninizi terk edecektir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
26
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 25
  • İnanılmaz 12
  • Güldürdü 9
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Bilim Budur! 4
  • Muhteşem! 3
  • Umut Verici! 3
  • Üzücü! 3
  • Korkutucu! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 19:01:55 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10460

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Araştırmacılar
İspat Yükü
Irk
Diş Hastalıkları
Kedigiller
Neandertal
Uzun
Doktor
Göğüs Hastalığı
Yayılım
Google
Beslenme
Tehlike
Risk
Aslan
Obezite
Radyasyon
Büyük Patlama
Işık Hızı
Genel Halk
Kuantum Fiziği
Bilimkurgu
Evren
Fosil
İklim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Z. Şeniş, et al. Dile Dolanan Şarkılar (Kulak Kurtları): Şarkılar Neden Dilimize Takılır? Bir Şarkıyı Aklımızdan Çıkarmak İçin Neler Yapabiliriz?. (11 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10460
Şeniş, Z., Bakırcı, Ç. M. (2021, May 11). Dile Dolanan Şarkılar (Kulak Kurtları): Şarkılar Neden Dilimize Takılır? Bir Şarkıyı Aklımızdan Çıkarmak İçin Neler Yapabiliriz?. Evrim Ağacı. Retrieved December 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10460
Z. Şeniş, et al. “Dile Dolanan Şarkılar (Kulak Kurtları): Şarkılar Neden Dilimize Takılır? Bir Şarkıyı Aklımızdan Çıkarmak İçin Neler Yapabiliriz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 11 May. 2021, https://evrimagaci.org/s/10460.
Şeniş, Zeynep. Bakırcı, Çağrı Mert. “Dile Dolanan Şarkılar (Kulak Kurtları): Şarkılar Neden Dilimize Takılır? Bir Şarkıyı Aklımızdan Çıkarmak İçin Neler Yapabiliriz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 11, 2021. https://evrimagaci.org/s/10460.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close