Darwin'in Günlük Rutini Nasıldı? Bir Viktoryen Dönem Natüralisti, Gün İçinde Neler Yapıyordu?
Evliliğin artıları ve eksilerini hesaplamak, arkadaşlarına çeşitli konularda söylenmek, duygulara olan bakışımızı değiştirmek haricinde Charles Darwin, Dünya'nın nasıl çalıştığını açıklamak amacıyla geliştirdiği teorisi üzerine 10 yıl harcadı. Bu kadar uzun zaman ayırması, kısmen teorinin derin entelektüel bilgi gerektiriyor olması, kısmen de halk gözünde kabul gören paradigmalara meydan okuyor olmasındandı.
Darwin, tüm bu süreç içerisinde teorisinin ana hatlarını geliştirebilmek için keşiş benzeri bir yaşam sürmek zorunda kaldı. 1842 yılında Londra'dan İngiltere'nin kasabalarından biri olan Downe'a taşındı ve burada Türlerin Kökeni isimli kitabına tam 17 sene ayırdı. Böylesine bir entelektüel istikrar; ancak sistematik, günlük ve aksamayacak bir ritmle sağlanabilirdi.
Daha önceden de Mark Twain, Gertrude Stein, Vladimir Nabokov ve James Joyce gibi isimlerin günlük rutinlerini ortaya koyan "Günlük Ritüeller: Sanatçılar Nasıl Çalışır?" isimli kitap, Darwin'in de günlük ritmini ortaya koyuyor:
İlk olarak ve en iyisi, Darwin'in çalışma periyotları kısa bir yürüyüş ve tek başına yaptığı kahvaltıdan sonra, sabah saat 8'de başlıyordu. Sadece koridordaki enfiye kavanozuna olan nadir ziyaretler tarafından nadiren bölünen, 90 dakikalık odaklanılmış bir çalışmadan sonra Darwin, eşi Emma'yı çizim odasında bulurdu ve günün postasını alırdı. Mektuplarını okurdu, sonrasındaysa Emma'nın yanına oturarak onun kendisine yüksek sesle aile mektuplarını okumasını dinlerdi. Mektuplar bittikten sonra Emma, o sırada beraber çalıştıkları ya da okudukları ne varsa, onu yüksek sesle okumaya devam ederdi.
Saat 10:30'da Darwin çalışmaya geri dönerdi ve öğlene ya da öğleni çeyrek geçeye kadar çalışmaya devam ederdi. O, bunu günlük çalışmasının sonu olarak görürdü ve çoğunlukla tatmin olmuş bir sesle 'Bugün iyi bir çalışma günü geçirdim.' derdi.
(...)
Darwin aldığı her mektuba cevap verme ihtiyacı duyardı, gerçek aptallar ya da çatlaklardan geliyor olsa bile. Eğer ki tek bir mektuba bile cevap vermeyecek olursa, bunu vicdan sorunu yapardı ve bu yüzden gece geç saatlere kadar uyanık kalabilirdi. Mektup cevaplama işi onu öğleden sonra 3'e kadar oyalardı ve bundan sonra üst kattaki odasına çıkarak dinlenirdi. Sofaya uzanır, ağzında bir sigara ile Emma'nın halen yüksek sesle okumakta olduğu romanı dinlerdi.
Tüm Reklamları Kapat(...)
Saat 5:30'da, dinlenme ve roman okuma sonrasında, çizim odasında geçirilen yarım saatlik bir oyalanma takip ederdi. Sonrasında akşam yemeği için aileye katılırdı; her ne kadar onlara öğlen yemeğinde katılmıyor olsa da... Öğlen yemeğinde bunun yerine bir yumuta yiyip çay içer veya ufak parça bir et yerdi.
(...)
İki el tavla oynadıktan sonra bilimsel bir kitap okurdu ve yatağa gitmeden hemen önce sofaya uzanıp Emma'nın piyano çalmasını dinlerdi. Çizim odasını yaklaşık 10:00 gibi terk ederdi ve yarım saat kadar yatakta zaman geçirirdi, her ne kadar genellikle hemen uyuyamıyor ve saatlerce uyanık kalıyor olsa da... Bu sırada genellikle gün içerisinde çözemediği bir sorunu kafasında çözmeye çalışıyor olurdu.
Evrim Ağacı'ndan MesajAslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Darwin'in hayatını daha iyi anlamak için mutlaka şu kitaba göz atmanızı tavsiye ederiz.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 12
- 4
- 4
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 0
- 0
- 0
- Çeviri Kaynağı: Brain Pickings | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 20:00:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/1217
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.
This work is an exact translation of the article originally published in Brain Pickings. Evrim Ağacı is a popular science organization which seeks to increase scientific awareness and knowledge in Turkey, and this translation is a part of those efforts. If you are the author/owner of this article and if you choose it to be taken down, please contact us and we will immediately remove your content. Thank you for your cooperation and understanding.