Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Charles Darwin'in de "Ergen Tripleri" Attığı Berbat Günleri Olmuştu!

2 dakika
10,295
Charles Darwin'in de "Ergen Tripleri" Attığı Berbat Günleri Olmuştu! Aaron Birk
Aaron Birk isimli sanatçı, Darwin'in bu mektubunu okuduktan sonra
Tüm Reklamları Kapat

Başlık tuhaf gelebilir; ancak yazımızı okudukça ne demek istediğimizi anlayacaksınız. Darwin, ömrü boyunca 20.000'den fazla mektup yazmış bir kişi olarak, hakkında en fazla bilgiye sahip olduğumuz 19. yüzyıl bilim insanlarından birisidir. Bu kadar fazla bilgi, kimi zaman gereksiz miktarda detayı açığa çıkarmamıza neden olmaktadır. Darwin'in nadiren de olsa karşımıza çıkan "nazlı ihtiyar" tarafı, bunlardan en ilginç ve komik olanlarından birisidir.

Amerikan Felsefe Cemiyeti'nin kütüphane sorumlusu Charles Greifenstein tarafından bizzat yayınlanan orijinal mektuplara göre, evrimsel biyolojinin babası olarak bilinen Darwin, modern jeolojinin babası olarak bilinen kadim dostu Charles Lyell'e attığı bir mektupta, aynen şunları demektedir:

Bugün çok zayıfım ve çok aptalım ve herkesten ve her şeyden nefret ediyorum.

Size ortaokul ya da lisedeki sevgilinizi mi hatırlattı? Ama itiraf edelim, hepimiz bu duyguyu biliriz. Bu arada, eğer ki bize inanmıyorsanız, mektubun ilgili kesidinin orijinalini aşağıdan okuyabilirsiniz (eğer Darwin'in "doktor yazısını" okuyabilirseniz tabii):

Tüm Reklamları Kapat

"But I am very poorly today and very stupid and hate everybody and everything."

Bu satırlar, Darwin'in 1859 yılında yayınladığı ve bilim ile insanlık tarihini kökünden değiştirecek olan Türlerin Kökeni'nin yayımlanmasından 2 sene sonra yazılmıştı. Eh, bu devasa başyapıt, az buz bir emeğin eseri değildir. İnsanlık tarihinin gördüğü en güçlü bilimsel teoriyi inşa etmek, Darwin'in sözleriyle onu "yarı yarıya öldürmüştü". Ancak bu kitabının kısa sürede ona bilim camiasında getirdiği ün de, onu fazladan yoruyor olmalı. Tabii ki son derece çalışkan bir bilim insanı olan Darwin, Türlerin Kökeni'ni yayınlayarak insanlığın en temel felsefi sorusu olan "Ben nereden geldim?" sorusuna cevap vermekle yetinmemiş, hemen yeni bir kitap için kolları sıvamıştı. Bu defaki hedefi, orkidelerdi.

Aynı mektupta, orkidelerden bahsediyor muydu dersiniz? 

Evet, ediyordu.

Onlardan da nefret ediyor muydu?

Tüm Reklamları Kapat

Evet, ediyordu. 

Aynen şunları yazıyor:

Murray Kitabevi'nden yayınlamak üzere, orkideler üzerine ufak bir kitap yazıyorum. Ve bugün, orkidelerden diğer her şeyden çok daha fazla nefret ediyorum.

"Aşkım ben ne yaptım ya?" Şey, yani... İnanmıyorsanız, kendini okuyun:

"I am going to write a little Book for Murray on orchids and today I hate them worse than everything."

Darwin'e gerçekten de hak vermek gerekiyor, zira yaptığı hiç kolay bir iş değildir. Darwin, Beagle gezisi sonrasındaki gençlik sonrası hayatının tamamını henüz tam olarak bilinmeyen, muhtemelen Chagas Hastalığı olan bir hastalıkla boğuşmakla geçirdi. Bu sırada, teorisine gelen saldırılardan ötürü oldukça yara aldı. Stres, yeni araştırmalar yapma kaygısı, kafasındaki soru işaretleri, vb. derken strese ve telaşa açık bir hale geldi. Biyograflarından biri olan David Quammen, Darwin'i "bilim zekisi, sistematik ve telaşlanmaya yatkın" olarak tanımlıyordu.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Dolayısıyla her insana olabileceği gibi, arada sırada gelen bu hallerini anlayışla karşılamak gerekiyor.

Yine de gülmekten kendimizi alamıyoruz, o ayrı.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
34
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Güldürdü 49
  • Tebrikler! 20
  • İnanılmaz 11
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 8
  • Merak Uyandırıcı! 7
  • Bilim Budur! 5
  • Muhteşem! 3
  • Üzücü! 2
  • Grrr... *@$# 2
  • İğrenç! 2
  • Umut Verici! 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: NPR | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 10:37:21 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3287

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Charles Darwin'in de "Ergen Tripleri" Attığı Berbat Günleri Olmuştu!. (17 Şubat 2015). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/3287
Bakırcı, Ç. M. (2015, February 17). Charles Darwin'in de "Ergen Tripleri" Attığı Berbat Günleri Olmuştu!. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/3287
Ç. M. Bakırcı. “Charles Darwin'in de "Ergen Tripleri" Attığı Berbat Günleri Olmuştu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 17 Feb. 2015, https://evrimagaci.org/s/3287.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Charles Darwin'in de "Ergen Tripleri" Attığı Berbat Günleri Olmuştu!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 17, 2015. https://evrimagaci.org/s/3287.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close