Charles Darwin'in de "Ergen Tripleri" Attığı Berbat Günleri Olmuştu!
Başlık tuhaf gelebilir; ancak yazımızı okudukça ne demek istediğimizi anlayacaksınız. Darwin, ömrü boyunca 20.000'den fazla mektup yazmış bir kişi olarak, hakkında en fazla bilgiye sahip olduğumuz 19. yüzyıl bilim insanlarından birisidir. Bu kadar fazla bilgi, kimi zaman gereksiz miktarda detayı açığa çıkarmamıza neden olmaktadır. Darwin'in nadiren de olsa karşımıza çıkan "nazlı ihtiyar" tarafı, bunlardan en ilginç ve komik olanlarından birisidir.
Amerikan Felsefe Cemiyeti'nin kütüphane sorumlusu Charles Greifenstein tarafından bizzat yayınlanan orijinal mektuplara göre, evrimsel biyolojinin babası olarak bilinen Darwin, modern jeolojinin babası olarak bilinen kadim dostu Charles Lyell'e attığı bir mektupta, aynen şunları demektedir:
Bugün çok zayıfım ve çok aptalım ve herkesten ve her şeyden nefret ediyorum.
Size ortaokul ya da lisedeki sevgilinizi mi hatırlattı? Ama itiraf edelim, hepimiz bu duyguyu biliriz. Bu arada, eğer ki bize inanmıyorsanız, mektubun ilgili kesidinin orijinalini aşağıdan okuyabilirsiniz (eğer Darwin'in "doktor yazısını" okuyabilirseniz tabii):
Bu satırlar, Darwin'in 1859 yılında yayınladığı ve bilim ile insanlık tarihini kökünden değiştirecek olan Türlerin Kökeni'nin yayımlanmasından 2 sene sonra yazılmıştı. Eh, bu devasa başyapıt, az buz bir emeğin eseri değildir. İnsanlık tarihinin gördüğü en güçlü bilimsel teoriyi inşa etmek, Darwin'in sözleriyle onu "yarı yarıya öldürmüştü". Ancak bu kitabının kısa sürede ona bilim camiasında getirdiği ün de, onu fazladan yoruyor olmalı. Tabii ki son derece çalışkan bir bilim insanı olan Darwin, Türlerin Kökeni'ni yayınlayarak insanlığın en temel felsefi sorusu olan "Ben nereden geldim?" sorusuna cevap vermekle yetinmemiş, hemen yeni bir kitap için kolları sıvamıştı. Bu defaki hedefi, orkidelerdi.
Aynı mektupta, orkidelerden bahsediyor muydu dersiniz?
Evet, ediyordu.
Onlardan da nefret ediyor muydu?
Evet, ediyordu.
Aynen şunları yazıyor:
Murray Kitabevi'nden yayınlamak üzere, orkideler üzerine ufak bir kitap yazıyorum. Ve bugün, orkidelerden diğer her şeyden çok daha fazla nefret ediyorum.
"Aşkım ben ne yaptım ya?" Şey, yani... İnanmıyorsanız, kendini okuyun:
Darwin'e gerçekten de hak vermek gerekiyor, zira yaptığı hiç kolay bir iş değildir. Darwin, Beagle gezisi sonrasındaki gençlik sonrası hayatının tamamını henüz tam olarak bilinmeyen, muhtemelen Chagas Hastalığı olan bir hastalıkla boğuşmakla geçirdi. Bu sırada, teorisine gelen saldırılardan ötürü oldukça yara aldı. Stres, yeni araştırmalar yapma kaygısı, kafasındaki soru işaretleri, vb. derken strese ve telaşa açık bir hale geldi. Biyograflarından biri olan David Quammen, Darwin'i "bilim zekisi, sistematik ve telaşlanmaya yatkın" olarak tanımlıyordu.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Dolayısıyla her insana olabileceği gibi, arada sırada gelen bu hallerini anlayışla karşılamak gerekiyor.
Yine de gülmekten kendimizi alamıyoruz, o ayrı.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 49
- 20
- 11
- 8
- 7
- 5
- 3
- 2
- 2
- 2
- 1
- 1
- Türev İçerik Kaynağı: NPR | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 13/09/2024 07:21:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/3287
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.