Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Darwin, Tavuskuşunun Kuyruğunu Düşünmenin Kendisini Hasta Ettiğini Söyledi mi?

4 dakika
18,329
Darwin, Tavuskuşunun Kuyruğunu Düşünmenin Kendisini Hasta Ettiğini Söyledi mi? Design 4 Emergence
Tüm Reklamları Kapat

İddia

Darwin, cinsel seçilimi henüz keşfedemediği dönemlerde tavuskuşlarının kuyruğunu evrimi kullanarak açıklayamadığı için bu kuyrukları düşünmenin kendisini hasta ettiğini söylemiştir.

Gerçek mi?

Çarpıtılmış
Çarpıtılmış

İddianın Kökeni

Tavuskuşları, evrimin ikonik canlılarından biridir. Darwin 3 Nisan 1860'ta, Türlerin Kökeni'ni yazdıktan sadece 1 sene sonra, Doğal Seçilim ile açıklayamadığı bazı özellikler keşfetmişti. Amerika'da yaşayan dostu Asa Gray'e yazdığı bir mektupta şöyle diyordu:

Bir zamanlar göz üzerinde düşünmenin beni tamamen üşüttüğü zamanları hatırlıyorum; şimdi bu şikayetleri aşmayı başardım. Şimdi de can sıkıcı bazı detaylar beni rahatsız ediyor. Bir tavuskuşu kuyruğuna ne zaman bakacak olsam, bu beni hasta ediyor!

Bilgiler

Çünkü Darwin, 1859'da yayınladığı Türlerin Kökeni isimli, tüm bilim tarihini kökünden değiştirecek olan eserde, daha çok Doğal Seçilim üzerinde durmuştu ve bu seçilimin, böylesine büyük, parlak, renkli kuyrukları evrimleştirmesi mümkün değildi! Göz gibi karmaşık organların bile evrimle kolaylıkla açıklanabileceğini düşünüyordu. O zamanlar pek detaylarını bilemiyor olsa da, ileride açıklanacağını düşünüyordu ve yanılmadı da... Ancak tavuskuşu kuyrukları (veya genel olarak hayvanlardaki "süsler") bambaşka bir konuydu. Çünkü bu kuyruklar hem tavuskuşlarının kaçmasını zorlaştırıyordu, hem de avcılara tabiri yerindeyse "kabak gibi" kendini belli etmesine neden oluyordu.

Fakat Darwin'in soru işaretinin cevabını bulması çok uzun sürmedi. 1860'tan sonra, öncelikle bir miktar bitkiler üzerinde, sonrasında ise cinsiyetler üzerinde çalışmaya başladı ve kısa sürede cevabı yine keşfeden kendisi oldu: Cinsel Seçilim. Aslında Türlerin Kökeni'nde birazcık bu yeni evrim türünü tanımlıyordu:

Tüm Reklamları Kapat

Bu tür seçilim, hayatta kalma mücadelesine değil, erkekler arasındaki dişilere sahip olma mücadelesine dayanmaktadır. Sonuç ölüm değil, başarısız olan yarışmacıların az yavru sahibi olmasına veya hiç yavrusu olamamasına neden olmasıdır. (...) Erkekler ve dişiler genel alışkanlıklara sahiplerse (...), ancak farklı yapı, renk, süsleri barındırıyorlarsa, bu değişikliklerin temel nedeni cinsel seçilimdir.
Bobby Joshi tarafından Hindistan'ın Sargur bölgesinde çekilmiş baş döndürücü bir fotoğraf...
Bobby Joshi tarafından Hindistan'ın Sargur bölgesinde çekilmiş baş döndürücü bir fotoğraf...

Ancak bu iddialarını Türlerin Kökeni'nde test etme imkanı bulunmamıştı, bu yüzden iddiasına güvenemiyordu. Son derece dürüst bir bilim insanı olarak da, emin olmadığı bir konuda atıp tutmak istemiyordu. Bu yüzden bekledi ve 1871 yılında İnsanın Türeyişi ve Cinsiyete Bağlı Seçilim başlıklı 500 sayfalık kitabını yayımladı, sayısız araştırmayı derleyerek cinsel seçilimin altını dolduran, tanımını detaylandıran ve bu tür farklılıkların gerçekten de cinsel seçilimin doğal seçilime karşı etki etmesi sonucu evrimleşebileceğini gösterdi. 15 yıl kadar sonra, 6 Aralık 1875'te August Weismann'a şöyle yazacaktı:

Hayvan ve Bitkilerin Ehlileştirme Altında Çeşitlenmesi (1868) başlıklı kitabımda verdiğim 'Pavo nigripennis' türü olarak bilinen siyah-omuzlu tavuskuşu, birçok açıdan bakıldığında bildiğimiz diğer iki tavuskuşu türünün arasında bir geçiş türüdür.

Dolayısıyla Darwin, tıpkı gözün evrimiyle ilgili sorunlarını çözdüğü gibi, tavuskuşuyla ilgili sorunlarını da araştırmalarını sürdürerek çözmeyi başarmıştır. 2000'li yıllarda yapılan bir dizi araştırma da, bu sonuçları tekrar tekrar doğrulamış ve tavuskuşlarında Cinsel Seçilim'in etkisinin gücünü, kapsamını ve içeriğini detaylandırmayı başarmıştır.

Tavuskuşu, Kuyruğunu Savunma Amaçlı da Kullanır!

Tavuskuşlarının erkeklerinin parlak renkleri ve devasa kuyruklarının genellikle "dişileri etkileme" amaçlı evrimleştiği yaygın olarak bilinmektedir. Ancak bu yapının tek görevi dişileri etkilemek değildir; aynı zamanda savunma amaçlı da görev görürler.

Nasıl ki kediler avcı veya bir tehditle karşılaştıklarında kıllarını kabartarak olduklarından büyük gözükmeye çalışırlar; tavuskuşları da tehdit altında devasa kuyruklarını açarak olduklarından büyük gözükmeye çalışırlar.

Tüm Reklamları Kapat

Kendisini yenilebilir bir çalı sanan yavru bir zürafaya karşı savunmaya geçen tavuskuşunun davranışı görülmektedir.

İlginç bir şekilde, tavuskuşlarının bu kuyruk tüyleri aynı zamanda "koparılabilir" yapıdadır. Yani koparıldıklarında canları acımaz. Tıpkı bazı kertenkelelerin kuyruklarını bırakması gibi, avcılarından kaçan tavuskuşları da eğer ki devasa kuyruklarından ısırılırlarsa tüyleri kolaylıkla kopar ve avcıyı şaşırtır.

Bu durum, söz konusu "abartılı" yapının evriminin, bazı yan adaptasyonlar ve ek faydalarla geldiği fikrini doğrulamaktadır. Yani tavuskuşlarının kuyruklarında Doğal Seçilim ve Yapay Seçilim bir arada çalışmaktadır.

Sözün Kötüye Kullanımı

Tüm bu tarihsel ve bilimsel gerçeklere rağmen çok sayıda bilim karşıtı kaynak günümüzde evrimin halen kuşlardaki süsleri açıklayamadığını iddia etmektedir ve sözü çarpıtmaktadır. Bu kişiler ve iddiaları bilimsel değildir ve ciddiye alınmamalıdır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
20
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 20
  • Muhteşem! 6
  • Bilim Budur! 3
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 04:01:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2206

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Darwin, Tavuskuşunun Kuyruğunu Düşünmenin Kendisini Hasta Ettiğini Söyledi mi?. (19 Nisan 2014). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2206
Bakırcı, Ç. M. (2014, April 19). Darwin, Tavuskuşunun Kuyruğunu Düşünmenin Kendisini Hasta Ettiğini Söyledi mi?. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2206
Ç. M. Bakırcı. “Darwin, Tavuskuşunun Kuyruğunu Düşünmenin Kendisini Hasta Ettiğini Söyledi mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 19 Apr. 2014, https://evrimagaci.org/s/2206.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Darwin, Tavuskuşunun Kuyruğunu Düşünmenin Kendisini Hasta Ettiğini Söyledi mi?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, April 19, 2014. https://evrimagaci.org/s/2206.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close