Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yediğimiz Yumurta Doğmamış Civciv mi? Yumurtanın Döllendiğini Nasıl Anlarız?

Civcivin Gelişim Basamaklarına Bir Bakış...

3 dakika
247,370
Yediğimiz Yumurta Doğmamış Civciv mi? Yumurtanın Döllendiğini Nasıl Anlarız? Gawker Assets
Podcast
4:42
Talha Çakırca
Seslendiren
7
  • İndir
  • Dış Sitelerde Paylaş
Tüm Reklamları Kapat

Hayır. En azından çok büyük ihtimalle hayır. Eğer yumurtayı marketten alıyorsanız, döllenmiş yumurta yeme ihtimaliniz sıfırdır; çünkü yumurta çiftliklerinde horoz bulunmaz. Ancak yumurtanızı sokaktan, köyden, vb. alıyorsanız, bu şekilde üretilen yumurtalar horozlarla bir arada yaşayan tavuklardan geliyor olabileceği için, küçük de olsa bir ihtimal mevcut.

İlk olarak şu anlaşılmalıdır: Gallus gallus domesticus isimli kuşun dişisi olarak bildiğimiz tavuklarda yumurta üretimi ortalama 25.5 saat sürmektedir. Dolayısıyla bir tavuk, 630 günlük bir yumurtlama dönemi boyunca yaklaşık 420 yumurta üretir (bunu yaklaşık olarak her her 2 günde 1 defa yumurtlama gibi düşünebilirsiniz).

Üretilen bu yumurta, dişinin üreme hücresidir. Bir horoz tarafından döllense de, döllenmese de kabuğu da dahil olmak üzere tüm içeriğiyle tavuk tarafından üretilecek ve atılacaktır. Tıpkı her ay insan dişilerinin 1 adet yumurtayı vücutlarından dışarı atması gibi...

Tüm Reklamları Kapat

Bir civcivin yumurta içerisindeki macerasının en net görüntülerinden biri...
Bir civcivin yumurta içerisindeki macerasının en net görüntülerinden biri...

Ama tavuklarla insanlar arasında iki fark vardır: Birincisi, tavuklar insan dişilerine göre çok daha sık yumurtlarlar ve ikincisi, tavukların yumurtası türümüzün dişilerinin yumurtalarından binlerce kat büyüktür. Eh, tabii bir de insan yumurtalarını yemiyoruz.

Tavuk yumurtası oldukça büyük olduğu için, böylesi büyük bir yumurtanın ancak döllenme sonucu oluşması gerekiyormuş gibi bir izlenim oluşabilmektedir. Bu, yanlıştır. Tavuktan çıkan yumurta döllenmiş de olabilir, döllenmemiş de... Markette satılanların hiçbiri döllenmiş değildir. Köyde tavuk veya horoz beslediyseniz, tavuğunuzun ürettiği yumurtalar horoz tarafından döllenmiş olabilir.

Döllenmiş Yumurtayı Ayırt Edebilir miyiz?

Ne yazık ki bu çok ama çok zor. Fakat biraz biyoloji bilgisi kullanarak, en azından genel bir fikir elde etmeniz mümkün olabilir.

Döllenmemiş yumurtaların sarısının içerisinde, düzenli bir yapıda olmayan beyaz bir noktacık bulunur. Eğer ki düzgün halkalar halinde değilse buna blastodisk adı verilir ve yumurta döllenmediği zaman o şekilde kalır.

Tüm Reklamları Kapat

Döllenmemiş yumurta... Blastodiskin soluk ve düzgün olmayan bir şekle sahip olduğuna dikkat ediniz.
Döllenmemiş yumurta... Blastodiskin soluk ve düzgün olmayan bir şekle sahip olduğuna dikkat ediniz.

Eğer bir tavuk, bir horoz tarafından döllenecek olursa, yine yumurtanın genel görünümünde hiçbir fark olmaz; sadece yumurtanın sarısındaki o beyaz leke çok daha düzgün bir şekilde, daha belirgin ve daha yuvarlak olacaktır. Buna blastoderm adı verilir.

Döllenmiş yumurta... Blastoderm çok daha düzgün yapılıdır ve belirgindir.
Döllenmiş yumurta... Blastoderm çok daha düzgün yapılıdır ve belirgindir.

Ancak bir tavuk yumurtasının döllenmiş olmasının, yani blastodermin oluşmasının da tek başına hiçbir anlamı yoktur. Tavuk, yumurtaları üzerinde kuluçkaya yatmadığı sürece asla embriyo gelişimi gözlenmez. 25 santigrat derecenin üzerindeki sıcaklıklar gelişim için uygundur; 10 derecenin altında ise gelişim tamamen duracaktır. Birçok kuş, kuluçkaya yattıklarında yumurtalarını 36.4-38 santigrat derece aralığında (0.2-0.4 derecelik ufak sapma payları çerçevesinde) tutarlar. Sıcaklık korunduğu sürece gelişim de devam eder. Bu yüzden kuluçka süreci, civciv oluşumu için olmazsa olmazdır. 

Dolayısıyla, bir köyden aldığınız yumurtalar bile, eğer doğrudan doğruya tavuğun altından almıyorsanız, gerekli sıcaklık parametrelerine sahip olmayacağı için döllenmişse bile gelişemeyecektir.

Yumurtanın döllenmesi yeterli değildir, kuluçka da gerekir. 24 saat boyunca kuluçkada bekleyen bir yumurtanın blastodermi genişlemeye ve kaybolmaya başlar.
Yumurtanın döllenmesi yeterli değildir, kuluçka da gerekir. 24 saat boyunca kuluçkada bekleyen bir yumurtanın blastodermi genişlemeye ve kaybolmaya başlar.
Kuluçkanın 2. gününden itibaren yumurtanın sarı kısmında düzensizlikler belirmeye başlar.
Kuluçkanın 2. gününden itibaren yumurtanın sarı kısmında düzensizlikler belirmeye başlar.
Kuluçkanın 4. gününden itibaren canlılığa dair ilk izler gözle görülür hale gelir ve gelişim bu şekilde devam eder.
Kuluçkanın 4. gününden itibaren canlılığa dair ilk izler gözle görülür hale gelir ve gelişim bu şekilde devam eder.

Bu evrelerin tamamını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz:

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Uzun lafın kısası, neredeyse kesin olarak söyleyebiliriz ki, yediğiniz yumurtalarda embriyo bulunmayacaktır. Buna oldukça yakın derecede yüksek bir ihtimalle, yediğiniz yumurta daha en başından, asla döllenmemiş olacaktır. Kısaca bir ayçiçeği çekirdeği ile bir kuş yumurtası arasında fark yoktur. İkisi de henüz embriyo üretimine katılmamış üreme hücresidir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
36
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 50
  • İnanılmaz 21
  • Bilim Budur! 15
  • Merak Uyandırıcı! 12
  • Muhteşem! 9
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 8
  • İğrenç! 8
  • Umut Verici! 6
  • Üzücü! 3
  • Güldürdü 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 17/11/2024 17:33:07 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5532

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Embriyo
Kilometre
Kadın Doğum
Cinsel Seçilim
Cinsiyet Araştırmaları
Koaservat
Buzul
Doğa Yasaları
Protein
Yakınsak Evrim
Spor
Metal
Kaygı
Enerji
Anatomi
Moleküler Biyoloji
Kimyasal
Bilgisayar
Sahtebilim
Astrofotoğrafçılık
Sağlık Örgütü
Karbondioksit
Hamilelik
Vegan
Eğitim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Yediğimiz Yumurta Doğmamış Civciv mi? Yumurtanın Döllendiğini Nasıl Anlarız?. (29 Ocak 2014). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5532
Bakırcı, Ç. M. (2014, January 29). Yediğimiz Yumurta Doğmamış Civciv mi? Yumurtanın Döllendiğini Nasıl Anlarız?. Evrim Ağacı. Retrieved November 17, 2024. from https://evrimagaci.org/s/5532
Ç. M. Bakırcı. “Yediğimiz Yumurta Doğmamış Civciv mi? Yumurtanın Döllendiğini Nasıl Anlarız?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 29 Jan. 2014, https://evrimagaci.org/s/5532.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Yediğimiz Yumurta Doğmamış Civciv mi? Yumurtanın Döllendiğini Nasıl Anlarız?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, January 29, 2014. https://evrimagaci.org/s/5532.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close