Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Darwin, Hiçbir Zaman Gözün Evrimleşemeyeceğini "İtiraf" Etmedi!

3 dakika
17,959
Darwin, Hiçbir Zaman Gözün Evrimleşemeyeceğini "İtiraf" Etmedi! YouTube
Tüm Reklamları Kapat

İddia

Darwin'in göz evrimi itirafı: "Farklı uzaklıklara odaklanabilmesi, farklı ışık miktarlarını kabul edebiliyor olması, küresel ve kromatik bozulmaları düzeltebiliyor olması bakımından tüm hünerleriyle gözün doğal seçilimle oluşmuş olmasının üst derecede absürt gözüktüğünü özgürce itiraf etmekteyim."

2. İddia

Çok sayıda, ardışık ve küçük değişikliklerle oluşamayacak bileşik bir organın varlığı gösterilebilseydi, teorim kesinlikle çökerdi.

Gerçek mi?

Çarpıtılmış
Çarpıtılmış

Sözün Gerçeği Nasıl?

Farklı uzaklıklara odaklanabilir olması, farklı ışık miktarlarını kabul edebiliyor olması, küresel ve kromatik bozulmaları düzeltebiliyor olması bakımından tüm hünerleriyle gözün doğal seçilimle oluşmuş olmasının üst derecede absürt gözüktüğünü özgürce itiraf etmekteyim. Güneş’in sabit, Dünya’nın onun etrafında döndüğü ilk defa söylendiğinde insanlığın sağduyusu bu doktrini reddetmişti. Ancak “Halkın sesi Tanrı’nın sesidir.” deyişine bilimde güvenemeyeceğimizi biliyoruz. Mantığım bana söylüyor ki; basit ve kusurlu bir gözden karmaşık ve kusursuz bir gözün, her bir basamağın kendisinden önce gelene göre daha faydalı olacak şekilde oluşabileceği gösterilebilir. Dahası, eğer ki göz yapısında çeşitlilik varsa ve bu çeşitlilik aktarılıyorsa, ki kesinlikle durum budur; ve eğer bu varyasyonlar yaşamın değişen koşullarında herhangi bir hayvana avantaj sağlıyorsa, kusursuz ve karmaşık bir gözün doğal seçilim ile oluşabileceğine inanmadaki zorluk; her ne kadar hayal gücümüz için aşılmaz gibi gözükse de, teori için herhangi bir güçlük oluşturmamaktadır. Bir sinirin ışığa nasıl duyarlı hale geldiğiyle, hayatın nasıl başladığıyla ilgilendiğimiz kadar ilgilenmeyiz; ancak hatırlatmam gerekir ki, sinirleri bile ayırt edilemeyen bazı organizmalar ışığı algılama kapasitesine sahiptir ve bu canlıların yapısındaki ışığa hassas kısımların kümelenerek sinirlere doğru gelişmesi ve özelleşmiş bir hassaslığa erişmesi imkânsız gözükmemektedir.

Not: Türlerin Kökeni, Had Safhada Mükemmellik ve Karmaşıklık Sergileyen Organlar, syf. 222; Darwin bu cümleden sonra sayfalar uzunluğunda gözün nasıl evrimleştiğini anlatmaktadır; Darwin'in tahmini açıklaması, bugün net bir şekilde gösterilerek gözün teori için herhangi bir yıkıcılığı olmadığı ispatlanmıştır.

Sözün Kökeni

Bu alıntı, Charles Darwin'in Türlerin Kökeni isimli kitabının İngilizce orijinalinin 143 ve 144'üncü sayfalarında geçmektedir. Yaratılışçılar tarafından söz bağlam dışı bir şekilde kırpılmakta ve Darwin'in sözleri çarpıtılmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Bilgiler

Sözlerin doğrularını öğrenmek bu nedenle önemlidir... İnternette, "Cherry Picking" (Cımbızlama) dediğimiz mantık hatasıyla seçilmiş sözler görebilirsiniz. Bu durum, uzun bir metnin kısa bir kısmını çekip alarak bireylerin kastettiklerini değiştirme ve kendi çıkarına kullanma mantık hatasıdır.

Örneğin çeşitli siteler yukarıdaki görselde kırmızı olarak verilmiş halini tek başına vererek algı yönetimi yapmaktadırlar. Eğer sadece o kısmı okuyacak olursanız, Darwin kendi sözlerine inanmıyormuş gibi bir izlenim çıkacaktır. Ancak sözlerin devamı olan yeşil satırlar okunduğunda, gerçek anlam ortaya çıkmaktadır ve sadece kırmızı kısım verildiğindeki muğlak ifade tamamen ortadan kalkmaktadır. Bir diğer örnek, tepede verdiğimiz ikinci söz için geçerlidir. Sözün aslı ise şöyledir:

Çok sayıda, ardışık ve küçük değişikliklerle oluşamayacak bileşik bir organın varlığı gösterilebilseydi, teorim kesinlikle çökerdi. Ama böyle bir örnek göremiyorum. (Türlerin Kökeni, sf. 206)

Son cümleyi koymaksızın ilk kısmı paylaşmak, Charles Darwin'in emeklerine yapılan onursuz bir saldırı olarak görülmelidir. Kimin için yapılacak olursa olsun kabul edilemez bir davranıştır. Bağlam bilgisi olmadan yapılan cımbızlama alıntılar, insanın entelektüel tartışma kültürüne uygun yaklaşımlar değildir.

Dolayısıyla sizi bu tür oyunlarla kandırmak isteyenlere inanmayın. Bir kaynağı kendi gözlerinizle okumadan kabul etmeyin, hele ki bilim dışı çevrelerce, bilimle ilgili olarak ileri sürülüyorsa!

Gözün evrimi ile ilgili olarak şu makalemizi okuyabilirsiniz.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 15
  • Grrr... *@$# 6
  • Muhteşem! 5
  • Bilim Budur! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 10:33:44 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/2332

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Canlı Cansız
Doğa Yasaları
Beslenme Davranışı
Aşı
Diş Hekimi
Savunma
Avrupa
Sendrom
Su Ayısı
Kimyasal Evrim
Değişim
Goril
Deprem
Hastalık Dağılımı
Yayılım
Akıl
Bebek
Nötron
Toprak
Sağlık Bakanlığı
Yıldızlar
Evrimsel Tarih
Kırmızı
Terapi
Canlı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Darwin, Hiçbir Zaman Gözün Evrimleşemeyeceğini "İtiraf" Etmedi!. (12 Mayıs 2014). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/2332
Bakırcı, Ç. M. (2014, May 12). Darwin, Hiçbir Zaman Gözün Evrimleşemeyeceğini "İtiraf" Etmedi!. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/2332
Ç. M. Bakırcı. “Darwin, Hiçbir Zaman Gözün Evrimleşemeyeceğini "İtiraf" Etmedi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 12 May. 2014, https://evrimagaci.org/s/2332.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Darwin, Hiçbir Zaman Gözün Evrimleşemeyeceğini "İtiraf" Etmedi!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 12, 2014. https://evrimagaci.org/s/2332.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close