Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Darwin, Kendi Döneminde Eksik Olan Ara Formların (Geçiş Türlerinin) Bir Gün Bulunacağını Düşünüyordu... Ve Tamamen Haklı Çıktı!

3 dakika
19,442
Darwin, Kendi Döneminde Eksik Olan Ara Formların (Geçiş Türlerinin) Bir Gün Bulunacağını Düşünüyordu... Ve Tamamen Haklı Çıktı! Cosmo Learning
Tüm Reklamları Kapat

İddia

Darwin, ara formların olmadığını şöyle itiraf etti: "Ama, bu teoriye göre sayısız geçişsel biçimler olmak gerektiğine göre, onlara yer kabuğuna gömülmüş olarak neden çok sayıda rastlamıyoruz?"

2. İddia

Darwin'den geçiş türlerinin bulunmadığı itirafı: "Peki ama bu geçit bölgelerde, yaşam koşullarının geçiştiği yerlerde, neden birbirine yakın geçişsel çeşitlere rastlamıyoruz? Bu güçlük, uzun bir süre kafamı karmakarışık etti."

Gerçek mi?

Çarpıtılmış
Çarpıtılmış

Sözün Gerçeği Nasıl?

Ama, bu teoriye göre sayısız geçişsel biçimler olmak gerektiğine göre, onlara yer kabuğuna gömülmüş olarak neden çok sayıda rastlamıyoruz? Bu soruyu, Yerbilimsel Belgelerin Eksikliği bölümünde tartışmak daha uygun olacaktır; burada yalnızca şunları söylemek isterim: Gerçekte bu sorunun yanıtı belgelerin genellikle sanıldığından çok daha eksik olmasında gizlidir. Yer kabuğu pek büyük bir müzedir; ama doğal koleksiyonlar eksiktir ve ancak uzun zaman aralıklarıyla yapılmıştır. (...)

Peki ama bu geçit bölgelerde, yaşam koşullarının geçiştiği yerlerde, neden birbirine yakın geçişsel çeşitlere rastlamıyoruz? Bu güçlük, uzun bir süre kafamı karmakarışık etti. Ama bunun büyük ölçüde açıklanabileceğine inanıyorum. (Türlerin Kökeni, 6. Bölüm, sf. 190-191, Darwin bu cümleden sonra sayfalar uzunluğunda bu güçlüğü açıklamakta ve teorisi için sorun teşkil etmediğini göstermektedir)

Sözün Kökeni

Evrimle ilgili en büyük problemlerden birisi, o zamana kadar henüz türler arası geçişi ispatlayan olmadığı için, iki tür arasında geçiş olabileceği düşünülen herhangi bir fosil bulgusu da bulunmuyordu. Ancak Darwin, kendi gözlemlerinden yola çıkarak, bunun mümkün olduğunu ve ispatlarının da bulunacağını ileri sürdü. Gerçekten de, Darwin sayesinde doğru yere, doğru bilgilerle bakmayı başaran bilim insanları kısa bir süre sonra Archaeopteryx isimli dinozor-kuş geçişinde bir tür keşfettiler. Bu, türler arası geçişin gözleneceği yüz binlerce türden ve fosilden sadece biriydi ve Darwin'in öngörülerini doğrulamıştı. Evrime karşı olanların tüm itirazlarına rağmen...

Tüm Reklamları Kapat

O günden sonra, artık türlerin gerçekten de evrimleştiğinin gösterilmesi ve bunun mekanizmasının da açıklanabilmiş olmasından güç alan bilim insanları, doğru yerlere bakmayı başardılar ve geçiş türlerine ait fosiller sırayla Dünya'nın dört bir yanından çıkarılmaya başlandı. Bu, adeta teleskobun icadı sayesinde gökteki tuhaf noktalara çok daha isabetli bir şekilde bakış atmayı başaran, yıldızlarla gezegenleri birbirinden doğru bir şekilde ayırt edebilmeyi başaran astronomların "zincirlerini kırması" gibiydi. Türlerin değiştiği gerçeği, nasıl değiştiklerinin de anlaşılmasıyla birlikte, atasal formların nerelerde, nasıl bulunabileceğinin önündeki zincirleri kırmıştı.

Bugüne kadar keşfedilen sayısız ara formun fazlasıyla kısaltılmış bir listesini, Evrim Tarihi ve Evrimsel Süreç yazı dizimizin altında, 3 yazılık bir seri ile ("Büyük Ara Türler Atlası" adıyla) sunmuştuk. Buna ek olarak, ara geçiş türleriyle ilgili bugüne kadar söylenmiş çok sayıda yalanı ve yayılmış yanlış bilgiyi buradaki yazımızda çürütmüş, konuyla ilgili gerçekleri izah etmiştik. Yine o yazımızda da, tam da Darwin'in öngörüsüyle uyumlu olarak, bugüne kadar keşfedilmiş onlarca farklı ara türü gösteren bir videoyu izleyebilirsiniz. Ayrıca o yazımızda da öğreneceğiniz gibi, "ara form" ya da "ara tür" denen kavram kendi başına anlamlı bir kavram değildir; çünkü her tür zaten bir "ara tür" olmak zorundadır: En nihayetinde atasal bir türden evrimleşmiştir ve yeterince zaman tanınırsa, bir noktada yeni bir türe evrimleşecektir (veya geçmişte yaşamış ve soy hattı devam eden bir türden söz ediyorsak, zaten çoktan yeni bir türe evrimleşmiştir). Dolayısıyla ara tür bulmak sanıldığı kadar zor veya özel bir durum değildir; sadece Tiktaalik gibi bazı "ara formlar", öylesine büyük geçişler arasında öylesine kilit bir rol oynamaktadır ki, evrimin isabetliliği konusunda bizleri şaşırtmakta ve teorinin gücünün etkileyiciliğini arttırmaktadır. Halka konuyu anlatmayı kolaylaştırdığı ve bilim insanları arasındaki iletişimi hızlandırdığı için bu terim kullanılmaya devam edilmektedir; ancak teknik olarak özel bir anlamı bulunmamaktadır.

Bilgiler

Evrime karşı olan kitlelerin genel uygulamalarına uygun olarak, bağlam ve detay bilgisi vermeksizin yapılan bir cımbızlama safsatası (İng: Cherry-picking) örneği görmekteyiz. Sözün tamamı ve hatta Darwin'in, alınan cümlelerinden sonraki sayfalar boyunca anlattıkları okunacak olursa, evrim karşıtlarının vermeye çalıştığı izlenimden çok daha farklı bir şekilde yaklaştığı ve ortada hiç de bir "itiraf" olmadığı anlaşılmaktadır.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
26
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 10
  • Umut Verici! 3
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 09/11/2024 05:39:37 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/380

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Botanik
Uçma
Araştırmacılar
Beslenme Biçimi
Transkripsiyon
Zehir
Güve
Enzim
Kuantum
Gün
Bakteriler
Moleküler Biyoloji
Biyokimya
Viroloji
Türleşme
Radyo
Taksonomik Sınıflandırma
Araç
Mikroevrim
Sinir
Travma
Risk
Köpekbalığı
Yumurtalık
Hukuk
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Darwin, Kendi Döneminde Eksik Olan Ara Formların (Geçiş Türlerinin) Bir Gün Bulunacağını Düşünüyordu... Ve Tamamen Haklı Çıktı!. (18 Ekim 2013). Alındığı Tarih: 9 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/380
Bakırcı, Ç. M. (2013, October 18). Darwin, Kendi Döneminde Eksik Olan Ara Formların (Geçiş Türlerinin) Bir Gün Bulunacağını Düşünüyordu... Ve Tamamen Haklı Çıktı!. Evrim Ağacı. Retrieved November 09, 2024. from https://evrimagaci.org/s/380
Ç. M. Bakırcı. “Darwin, Kendi Döneminde Eksik Olan Ara Formların (Geçiş Türlerinin) Bir Gün Bulunacağını Düşünüyordu... Ve Tamamen Haklı Çıktı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 18 Oct. 2013, https://evrimagaci.org/s/380.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Darwin, Kendi Döneminde Eksik Olan Ara Formların (Geçiş Türlerinin) Bir Gün Bulunacağını Düşünüyordu... Ve Tamamen Haklı Çıktı!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, October 18, 2013. https://evrimagaci.org/s/380.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close