Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Darwin, Alt Türlerin Evrimi Teorisinde de Haklı Çıktı: Coğrafi İzolasyon, Makroevrimde Başrol Oynuyor!

Modelleme ve Yazılım Teknolojisi Sayesinde Darwin'in Bir Diğer Öngörüsü Daha Doğrulandı!

4 dakika
6,686
Darwin, Alt Türlerin Evrimi Teorisinde de Haklı Çıktı: Coğrafi İzolasyon, Makroevrimde Başrol Oynuyor!
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Cambridge Üniversitesi, St John's akademisinde biyolojik antropoloji dalında doktora öğrencisi Laura van Holstein, memeli alt türlerin evrimi anlamlandırmada düşünülenden daha önemli bir rol oynadığını keşfetti. Araştırma sonuçları Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayınlandı.

Yapılan araştırma, doğal çevreyi koruma taraftarları tarafından türlerin nesillerinin tükenmeye başlamasının veya yok olmalarının önlenmesinde kullanılabilecek! Van Holstein şöyle diyor:

Devlerin omuzlarında bulunmak, tam olarak böyle bir şey. Darwin, Türlerin Kökeni kitabının üçüncü bölümünde, daha fazla türe sahip cinslerin daha fazla 'çeşit' içermesi gerektiğini söylemiştir. Bu sözcüğün modern karşılığı "alt tür" kavramıdır. Türler ve çeşitli alt türlerin arasındaki ilişkinin incelendiği araştırmam, alt türlerin uzun vadeli evrim dinamiklerinde ve geleceğin evrimleşmiş türlerinde kritik role sahip olduğunu kanıtlıyor. Ve bu Darwin'in de türlerin ne olduğunu tanımlarken şüphelendiği gibi hep bu şekilde süregelmiştir.

Darwin'in Alt Türler Teorisi

Araştırmanın önemini daha iyi kavrayabilmek açısından öncelikle taksonomi hakkında bilgilerimizi çok kısa bir şekilde tazeleyelim.

Tüm Reklamları Kapat

  • Türler (çok kabaca tanımlanacak olursa) benzer hayvanların birbiriyle çiftleşebildiği, genleri değiş tokuş edebildiği gruplardır.
  • Alt türler bulunduğu türün bütününden görünüş olarak farklı gözüken ve bulunduğu türü kapsayan tüm canlılarla etkileşimde bulunamayan, kendine has çiftleşme aralığı bulunan gruplardır.
  • Cinsler ise benzer özelliklere sahip, birden fazla tür içeren gruplardır.

Darwin'in şüphelenip nedenini bir türlü çözemediği durumu, von Holstein bir veri modelleme yazılımı kullanarak çözdü. Eğer alt türlerin sayısının, cins içerisindeki tür sayısı ile bir bağlantısı bulunduğunu gösterebilirse, alt türlerin yeni türlerin oluşmasında bir ham madde olarak görülebileceğini de kanıtlayabileceğini düşünerek yola çıktı.

Öncelikle taksonomik bilgileri kullanarak kullanarak farklı türlerle ilgili yeni bir model geliştiren vol Holstein, daha fazla türe sahip cinslerin ayrıca daha fazla alt türlere sahip olduğunu da kanıtladı. Ardından Darwin'in atmadığı bir adımı atarak, balina ve yarasa gibi karada yaşamayan hayvanların tür ve alt tür zenginliği arasındaki ilişkinin de daha sağlam olduğunu gösteren bir model tasarladı.

Bir başka modelde de bir cinsteki alt türlerin sayısının bir türün zenginliğine göre tahmin edildiğini ortaya koydu. Böylece antropolog, doğabilimciler tarafından yüzlerce yıldır biriken bilgiyi, Darwin'in HMS Beagle adlı gemisiyle Galapagos Adaları'nı ziyaretinden bile uzun bir süre önce, göz önünde bulundurarak Darwin'in hipotezini doğrulamış oldu.

Darwin ve Memeli Makroevrimi

Darwin keşif seyahatinden döndükten beş yıl sonra 24 Kasım 1859'da yayımladığı Türlerin Kökeni (On the Origin of Species by Means of Natural Selection) adlı ufuk açıcı kitabında, organizmaların yavaş yavaş doğal seçilim adı verilen süreç ile evrimleştiğindenbahsetmiştir. Genelde "en uyumlunun hayatta kalması" olarak bilinen bu öncü çalışma, yoktan, son haliyle yaratılış kavramıyla çeliştiğinden büyük tartışmalara yol açmıştı. Van holstein şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Memeli türlerin ve alt türlerin arasında yaşam alanlarından kaynaklı evrimsel değişiklikler tespit ettik. Alt türlerin oluşum, çeşitlenme ve sayısal artış bakımından gösterdiği farklılıklar sonuçta onların da birer tür haline gelmesine yol açmakta. Örneğin sıradağlar gibi doğal bariyerlerle ayrılan hayvan grupları tamamen farklı evrimsel yolculuklara yönlendirilmiş oluyor. Yarasa ve yunuslar gibi uçan ve deniz memelileri bulundukları ortamda daha az fiziksel bariyerlere sahipler.

Araştırma alt türlerin, türleşmenin bir erken aşaması olarak nitelendirilip nitelendirilemeyeceği keşfine odaklandı. Van Holstein'in bu konudaki yorumları şöyle:

Cevap evet. Fakat evrim farklı gruplarda aynı faktörlerle değerlendirilemez. Bunun sebebini ilk defa türlerin ve alt türlerin zenginlikleri arasındaki bağın sağlamlığını inceleyerek öğrendik. Bu araştırma, başka bir bilimsel uyarıya da yanıtlar sağlıyor: İnsanların hayvanların yaşam koşulları üzerindeki etkisi. Artık onların yaşamlarını etkilemekle kalmayacak, evrimsel süreçlerine de el atacağız. Doğal çevreyi koruma taraftarı insanlar bu bilgiyi kullanarak gerçekleştirilen çabaların nereye odaklanacağına da fayda sağlayabilir.

Bu bulgular ağaçların kesimi ve orman katliamları gibi kötü etkilerin türlerin yaşam alanlarına zarar vermesini değerlendirebilmede ve bu sayede evrimsel modellerin öngörülmesinde kullanılabilecek. Bu etkiler hayvanların bulundukları alanın genişliği, yayılabilme kabiliyeti gibi özelliklere göre değişiklik gösterecek. Hayvan alt türleri yok sayılmaya çalışıyor fakat bu alt türler evrim dinamiğinin geleceğinde öcü rollere sahipler.

Van Holstein şimdi de bu bulguları değerlendirerek, hem nesli tükenme tehlikesi olan türlerin ve olmayanların ne kadar hızlı oluştuğunu öngörebilmek için hangi biyolojik faktörlerin bir türün neslinin tükenmeye başlamasında eğilimli olduğunu tahmin edebilmeyi planlıyor.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
51
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 10
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Muhteşem! 5
  • Umut Verici! 5
  • Bilim Budur! 3
  • Üzücü! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Güldürdü 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Türev İçerik Kaynağı: ScienceDaily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 13:33:39 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8390

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. o. Cambridge, et al. Darwin, Alt Türlerin Evrimi Teorisinde de Haklı Çıktı: Coğrafi İzolasyon, Makroevrimde Başrol Oynuyor!. (25 Mart 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8390
Cambridge, U. o., Kocakuşak, H., Bakırcı, Ç. M. (2020, March 25). Darwin, Alt Türlerin Evrimi Teorisinde de Haklı Çıktı: Coğrafi İzolasyon, Makroevrimde Başrol Oynuyor!. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8390
U. o. Cambridge, et al. “Darwin, Alt Türlerin Evrimi Teorisinde de Haklı Çıktı: Coğrafi İzolasyon, Makroevrimde Başrol Oynuyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 25 Mar. 2020, https://evrimagaci.org/s/8390.
Cambridge, University of. Kocakuşak, Hüseyin. Bakırcı, Çağrı Mert. “Darwin, Alt Türlerin Evrimi Teorisinde de Haklı Çıktı: Coğrafi İzolasyon, Makroevrimde Başrol Oynuyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 25, 2020. https://evrimagaci.org/s/8390.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close