Paylaşım Yap

Cüzzam

Cüzzam
6 dakika
12,185
Tüm Reklamları Kapat
Cüzzam
  • Türkçe Adı Cüzzam
  • İngilizce Adı Leprosy
  • OrphaNet 548
  • Diğer İsimleri Hansen Hastalığı, Lepra

Genel Bilgiler: Patoloji ve Mekanizma

Cüzzam, hastanın sinir sistemine saldıran Mycobacterium leprae veya Mycobacterium lepromatosis gibi bakterilerden kaynaklanan bir enfeksiyon hastalığıdır. Tedavi edilmemesi halinde hastaların derisi, uzuvları ve gözleri ciddi miktarda hasar görür.

Her ne kadar cüzzama karşı (özellikle de tarihte) bol miktarda önyargı bulunmuşsa da, bu hastalığın bireyden bireye aktarılması çok zordur. İnsan popülasyonunun sadece %5 civarı cüzzama karşı dirençsizdir ve bu yüzde dahilindeki insanların bile cüzzamlı birinden bakteriyi kapabilmesi için onlarla uzun süreler boyunca fiziksel temasa sahip olmaları gerekmektedir. Bir diğer deyişle, popülasyonun %95'i cüzzam bakterilerini vücuduna alsa bile hastalığa yakalanmamaktadır. Cüzzamı tedavi etmesi zorlu olsa da sadece 72 saatlik tedavi sonrasında bile bulaşıcılığını yitiren bir hastalıktır. 1 aylık tedaviden sonra ise hastalığın bulaşması imkansız hale gelir.

Dahası, popüler medyada çok sık gösterildiğinin aksine cüzzamda vücut parçaları yitirilmez; en azından bu, gösterildiği kadar kolay değildir. Sadece tedavi edilmeyen vakalarda zaman içinde lezyon ve sinir hasarı arttıkça daha ufak yaralanmaların önü açılıyor ve bu, nihayetinde dokuların geniş çapta ölümüyle sonuçlanabiliyor (ve o durumda bazı uzuv kayıpları görülebiliyor). Yani cüzzam, uzuv kaybına doğrudan sebep olan bir hastalık değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Günümüzde 4 tip cüzzam tanımlanmaktadır:

  1. Lepramatöz Tip Cüzzam: Cüzzam denince akla gelen, hastalığın en belirgin formu budur. Hastalığı ayırt edici özelliği olan lezyonlar çok sayıda ve vücuda yayılmış haldedir. Özellikle bu bölgelerde his kayıpları görülür.
  2. Tüberküloit Tip Cüzzam: Özellikle çevresel sinir sistemini etkileyen cüzzam türüdür. Birçok cüzzam fotoğrafında, elin pençe gibi kilitlenmesine neden olan cüzzam türü budur. Ayrıca yüz felci de bu tür cüzzamda daha yaygındır.
  3. Sınır Tip Cüzzam: Yukarıdaki iki tip cüzzam arasında kalan bir formdur.
  4. Belirsiz Tip Cüzzam: Cüzzamın tam olarak oluşamadığı, lezyonların çok az sayıda (hatta tek bir adet) görüldüğü cüzzam formudur.
Tüberküloit tip cüzzamda görülen el kilitlenmesi
Tüberküloit tip cüzzamda görülen el kilitlenmesi
Inside Hook

Belirti ve Semptomlar

Hastalığın en belirgin semptomu deride görülen lezyonlardır; ancak aynı zamanda sinirlerde ve mukuslu membranlarda granüloma adı verilen beyaz kan hücresi (özellikle de makrofaj) öbekleri oluşumu da görülür. Buna bağlı olarak hastalar his kaybı yaşayabilirler. Bunun haricinde semptomlar arasında şunlar da bulunur:

  • burun akıntısı,
  • kafa derisinde kuruma,
  • göz problemleri,
  • kas zayıflığı,
  • kırmızımsı deri,
  • burun anatomisinde düzleşme (burundaki kıkırdakların parçalanması dolayısıyla)
  • konuşma sırasında çınlama ve hırlama

İlginç bir şekilde, diğer hastalıkların aksine cüzzamda semptomları tetikleyen unsur bakterinin kendisi değil, bu bakteriye karşı kazanılan alerjidir.

Hastalığın semptomları, bakteri enfeksiyonundan sonra 20 yıl kadar sonra bile kendini gösterebilir! Ancak çoğu durumda enfeksiyondan sonraki 1 yıl içinde belirtiler kendini göstermeye başlar.

Tüm Reklamları Kapat

Burundaki kıkırdak kaybı
Burundaki kıkırdak kaybı
International Textbook of Leprosy

Hastalıkla İlişkili Genler, Etken Faktörler ve Risk Faktörleri

Hastalıkla ilgili en büyük risk faktörü, halihazırda cüzzam hastalığı bulunan bir kişiye dokunmaktır (cüzzamlı biriyle fiziksel temasa geçen birinin hastalığa yakalanma ihtimali 5-8 kat yüksektir); ancak yukarıda da izah ettiğimiz gibi, bu durumun abartılması hatalı olur. Örneğin arada sırada cüzzamlı birinin yanında oturmak hastalığa yakalanmanıza sebep olmaz.

Cüzzama sebep olan her iki bakteri de vücudu deriden ve burun mukozasından terk eder; bu nedenle buralara yönelik temas en yüksek risk faktörüne sahiptir.

Popülasyonun %95'inin hastalığa karşı dirençli olmasından ötürü bazı genetik faktörlerin cüzzam ile etkileştiği düşünülmektedir. Özellikle de LPRS isimli bir gen ailesi içinde bulunan PARK2, PACRG, TLR1, TLR2 ve LTA gibi genler, hastalıkla ilişkilendirilmiştir. İlginç bir şekilde, Parkison Hastalığı'na sebep olan bazı gen bölgelerinin cüzzam ile de biyokimyasal düzeyde ilişkili olabileceği düşünülmektedir.

Cüzzamın en sık görüldüğü bölgeler, Dünya'nın en fakir bölgeleridir. Gebelik sırasında anneden yavruya veya cinsel partnerler arasında cüzzam bulaşımı gözlenmemiştir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Teşhis Yöntemleri

Semptomların gözlenmesinden sonra deri biyopsisi yapılarak asit haslığına (İng: "acid-fastness") sahip bakteriler aranır. Asit haslığı, bir bakterinin teşhis edilmesi sırasında uygulanan prosedürlerde bakterilerin asitler aracılığıyla renksizleştirme deneylerine gösterdiği dirençtir. Bu direnç sayesinde bazı bakteriler kolaylıkla tespit edilebilir ve Mycobacterium cinsi bakteriler de bunlardan birisidir.

Cüzzamın kemiklerde bıraktığı izler tespit edilebilir.
Cüzzamın kemiklerde bıraktığı izler tespit edilebilir.
UCL

Tedaviler veya İdare Yöntemleri

Hastalığın tedavisi pek kolay olmasa da büyük oranda tedavi edilebilir bir hastalıktır. Cüzzam tedavisinde, hastalığın tipine bağlı olarak 6 ay (, çoğu durumda en az 12 ay boyunca çok sayıda ilacın bir arada alınmasını gerektirir. Bu ilaçlar arasında diaminodifenil sülfon (DDS veya dapsone) , rifampisin ve klofazimin (Lamprene ismiyle de bilinir) gibi antibakteriyal ilaçlar bulunmaktadır. Kimi zaman tedavinin ömür boyu sürdürülmesi gerekebilir. Hastalık yeniden nüksedebildiği için, tedavi edilmiş bir birey de tekrardan tedavi edilmek zorunda kalabilir.

Hastalığın önemli problemlerinden birisi, bakterilere karşı verilen antibiyotiklerin hastalığın ana sebebi olan bakterileri öldürmenin yanı sıra aynı zamanda vücudun bakterilere karşı gösterdiği alerjik reaksiyonu da tetiklemesidir (buna kontraindikasyon adı verilir).

Müddet Tahminleri (Prognoz)

Cüzzam, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalıkla ilgili müddet tahminleri, hastalığın hangi evrede teşhis edilip, çok ilaçlı tedaviye ne zaman başlandığı ile ilgilidir. Tedaviden sonra bile deride renk kaybı ve renk değişimleri kalabilir. Hastalığın teşhis edildiği anda tedaviye başlanması halinde sinir hasarının önüne geçilebilir; ancak halihazırda oluşan hasar tedavi edilebilir değildir. Cüzzam, çok nadiren ölümcüldür; bu nedenle semptomlara karşı uyanık olunduğu müddetçe erken tedavi ile cüzzam tamamen önlenebilir.

Healthline

Görülme Sıklığı ve Dağılımı (Epidemiyoloji)

Dünya'da halen cüzzama rastlamak mümkündür. Örneğin 2016 yılında tüm Dünya'da 216.108 yeni vaka gözlenmiştir; dolayısıyla her 1 milyon kişiden 29'unda cüzzam görüldüğü söylenebilir. Şu anda cüzzamın en yaygın olduğu ülke Hindistan'dır (tüm vakaların %60'ı); sonrasında Brezilya (%13) ve Endonezya (%8) gelmektedir.

Önlem Yöntemleri

Hastalık çok yaygın olmadığı için risk bölgelerinde bulunan kişiler haricindeki insanların herhangi bir ek önlem almasına gerek yoktur. Cüzzamlı biriyle temasa geçen bir insana, önleyici olarak ilaç tedavisi uygulanabilir: Bu önleyici tedavi, henüz cüzzam veya verem geçirmemiş yetişkin ve 2 yaştan büyük çocuklarda tek doz rifampisin şeklinde uygulanır. Bu önleyici tedavinin 2 yıl içinde gelişebilecek vakaları %57 oranında azalttığı, 6 yıl içinde gelişebilecek vakaları %30 oranında azalttığı bilinmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca vereme karşı uygulanan BCG aşısının da cüzzama karşı direnç sağladığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla cüzzam riski olan bölgelerde yaygın bir şekilde BCG aşısı uygulanması önemlidir.

Etimoloji

Sözcüğün yaygın ismi olan leprosi, Latincede "pullu" anlamına gelen lepra sözcüğünden türetilmiştir. Bu, hastalıkta görülen derinin pullu görünümüne işaret etmektedir. Türkçedeki "cüzzam" sözcüğü ise Arapçada "vücudun bir parçasını koparmak" anlamına gelen caḏm (جذم) sözcüğünden gelmektedir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
51
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 20
  • Korkutucu! 10
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 7
  • Muhteşem! 6
  • Bilim Budur! 6
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Umut Verici! 3
  • İnanılmaz 2
  • Üzücü! 2
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Güldürdü 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 26/04/2024 07:31:19 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8278

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yeni Doğan
Hayvan Davranışları
Işık Yılı
Bağırsak
Virüs
Psikanaliz
Maske Takmak
Yeşil
Saldırı
Zeka
Solunum
Köpekler
Arkeoloji
Bebek Doğumu
Karar Verme
Genel Görelilik
Mistik
Epistemik
Besin
Evrim Ağacı
Ağrı
Mers
Akıl
Algoritma
Güneş
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Cüzzam. (15 Şubat 2020). Alındığı Tarih: 26 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8278
Bakırcı, Ç. M. (2020, February 15). Cüzzam. Evrim Ağacı. Retrieved April 26, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8278
Ç. M. Bakırcı. “Cüzzam.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 15 Feb. 2020, https://evrimagaci.org/s/8278.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Cüzzam.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, February 15, 2020. https://evrimagaci.org/s/8278.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close