Cüzzam
- Türkçe Adı Cüzzam
- İngilizce Adı Leprosy
- OrphaNet 548
- Diğer İsimleri Hansen Hastalığı, Lepra
Genel Bilgiler: Patoloji ve Mekanizma
Cüzzam, hastanın sinir sistemine saldıran Mycobacterium leprae veya Mycobacterium lepromatosis gibi bakterilerden kaynaklanan bir enfeksiyon hastalığıdır. Tedavi edilmemesi halinde hastaların derisi, uzuvları ve gözleri ciddi miktarda hasar görür.
Her ne kadar cüzzama karşı (özellikle de tarihte) bol miktarda önyargı bulunmuşsa da, bu hastalığın bireyden bireye aktarılması çok zordur. İnsan popülasyonunun sadece %5 civarı cüzzama karşı dirençsizdir ve bu yüzde dahilindeki insanların bile cüzzamlı birinden bakteriyi kapabilmesi için onlarla uzun süreler boyunca fiziksel temasa sahip olmaları gerekmektedir. Bir diğer deyişle, popülasyonun %95'i cüzzam bakterilerini vücuduna alsa bile hastalığa yakalanmamaktadır. Cüzzamı tedavi etmesi zorlu olsa da sadece 72 saatlik tedavi sonrasında bile bulaşıcılığını yitiren bir hastalıktır. 1 aylık tedaviden sonra ise hastalığın bulaşması imkansız hale gelir.
Dahası, popüler medyada çok sık gösterildiğinin aksine cüzzamda vücut parçaları yitirilmez; en azından bu, gösterildiği kadar kolay değildir. Sadece tedavi edilmeyen vakalarda zaman içinde lezyon ve sinir hasarı arttıkça daha ufak yaralanmaların önü açılıyor ve bu, nihayetinde dokuların geniş çapta ölümüyle sonuçlanabiliyor (ve o durumda bazı uzuv kayıpları görülebiliyor). Yani cüzzam, uzuv kaybına doğrudan sebep olan bir hastalık değildir.
Günümüzde 4 tip cüzzam tanımlanmaktadır:
- Lepramatöz Tip Cüzzam: Cüzzam denince akla gelen, hastalığın en belirgin formu budur. Hastalığı ayırt edici özelliği olan lezyonlar çok sayıda ve vücuda yayılmış haldedir. Özellikle bu bölgelerde his kayıpları görülür.
- Tüberküloit Tip Cüzzam: Özellikle çevresel sinir sistemini etkileyen cüzzam türüdür. Birçok cüzzam fotoğrafında, elin pençe gibi kilitlenmesine neden olan cüzzam türü budur. Ayrıca yüz felci de bu tür cüzzamda daha yaygındır.
- Sınır Tip Cüzzam: Yukarıdaki iki tip cüzzam arasında kalan bir formdur.
- Belirsiz Tip Cüzzam: Cüzzamın tam olarak oluşamadığı, lezyonların çok az sayıda (hatta tek bir adet) görüldüğü cüzzam formudur.
Belirti ve Semptomlar
Hastalığın en belirgin semptomu deride görülen lezyonlardır; ancak aynı zamanda sinirlerde ve mukuslu membranlarda granüloma adı verilen beyaz kan hücresi (özellikle de makrofaj) öbekleri oluşumu da görülür. Buna bağlı olarak hastalar his kaybı yaşayabilirler. Bunun haricinde semptomlar arasında şunlar da bulunur:
- burun akıntısı,
- kafa derisinde kuruma,
- göz problemleri,
- kas zayıflığı,
- kırmızımsı deri,
- burun anatomisinde düzleşme (burundaki kıkırdakların parçalanması dolayısıyla)
- konuşma sırasında çınlama ve hırlama
İlginç bir şekilde, diğer hastalıkların aksine cüzzamda semptomları tetikleyen unsur bakterinin kendisi değil, bu bakteriye karşı kazanılan alerjidir.
Hastalığın semptomları, bakteri enfeksiyonundan sonra 20 yıl kadar sonra bile kendini gösterebilir! Ancak çoğu durumda enfeksiyondan sonraki 1 yıl içinde belirtiler kendini göstermeye başlar.
Hastalıkla İlişkili Genler, Etken Faktörler ve Risk Faktörleri
Hastalıkla ilgili en büyük risk faktörü, halihazırda cüzzam hastalığı bulunan bir kişiye dokunmaktır (cüzzamlı biriyle fiziksel temasa geçen birinin hastalığa yakalanma ihtimali 5-8 kat yüksektir); ancak yukarıda da izah ettiğimiz gibi, bu durumun abartılması hatalı olur. Örneğin arada sırada cüzzamlı birinin yanında oturmak hastalığa yakalanmanıza sebep olmaz.
Cüzzama sebep olan her iki bakteri de vücudu deriden ve burun mukozasından terk eder; bu nedenle buralara yönelik temas en yüksek risk faktörüne sahiptir.
Popülasyonun %95'inin hastalığa karşı dirençli olmasından ötürü bazı genetik faktörlerin cüzzam ile etkileştiği düşünülmektedir. Özellikle de LPRS isimli bir gen ailesi içinde bulunan PARK2, PACRG, TLR1, TLR2 ve LTA gibi genler, hastalıkla ilişkilendirilmiştir. İlginç bir şekilde, Parkison Hastalığı'na sebep olan bazı gen bölgelerinin cüzzam ile de biyokimyasal düzeyde ilişkili olabileceği düşünülmektedir.
Cüzzamın en sık görüldüğü bölgeler, Dünya'nın en fakir bölgeleridir. Gebelik sırasında anneden yavruya veya cinsel partnerler arasında cüzzam bulaşımı gözlenmemiştir.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Teşhis Yöntemleri
Semptomların gözlenmesinden sonra deri biyopsisi yapılarak asit haslığına (İng: "acid-fastness") sahip bakteriler aranır. Asit haslığı, bir bakterinin teşhis edilmesi sırasında uygulanan prosedürlerde bakterilerin asitler aracılığıyla renksizleştirme deneylerine gösterdiği dirençtir. Bu direnç sayesinde bazı bakteriler kolaylıkla tespit edilebilir ve Mycobacterium cinsi bakteriler de bunlardan birisidir.
Tedaviler veya İdare Yöntemleri
Hastalığın tedavisi pek kolay olmasa da büyük oranda tedavi edilebilir bir hastalıktır. Cüzzam tedavisinde, hastalığın tipine bağlı olarak 6 ay (, çoğu durumda en az 12 ay boyunca çok sayıda ilacın bir arada alınmasını gerektirir. Bu ilaçlar arasında diaminodifenil sülfon (DDS veya dapsone) , rifampisin ve klofazimin (Lamprene ismiyle de bilinir) gibi antibakteriyal ilaçlar bulunmaktadır. Kimi zaman tedavinin ömür boyu sürdürülmesi gerekebilir. Hastalık yeniden nüksedebildiği için, tedavi edilmiş bir birey de tekrardan tedavi edilmek zorunda kalabilir.
Hastalığın önemli problemlerinden birisi, bakterilere karşı verilen antibiyotiklerin hastalığın ana sebebi olan bakterileri öldürmenin yanı sıra aynı zamanda vücudun bakterilere karşı gösterdiği alerjik reaksiyonu da tetiklemesidir (buna kontraindikasyon adı verilir).
Müddet Tahminleri (Prognoz)
Cüzzam, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalıkla ilgili müddet tahminleri, hastalığın hangi evrede teşhis edilip, çok ilaçlı tedaviye ne zaman başlandığı ile ilgilidir. Tedaviden sonra bile deride renk kaybı ve renk değişimleri kalabilir. Hastalığın teşhis edildiği anda tedaviye başlanması halinde sinir hasarının önüne geçilebilir; ancak halihazırda oluşan hasar tedavi edilebilir değildir. Cüzzam, çok nadiren ölümcüldür; bu nedenle semptomlara karşı uyanık olunduğu müddetçe erken tedavi ile cüzzam tamamen önlenebilir.
Görülme Sıklığı ve Dağılımı (Epidemiyoloji)
Dünya'da halen cüzzama rastlamak mümkündür. Örneğin 2016 yılında tüm Dünya'da 216.108 yeni vaka gözlenmiştir; dolayısıyla her 1 milyon kişiden 29'unda cüzzam görüldüğü söylenebilir. Şu anda cüzzamın en yaygın olduğu ülke Hindistan'dır (tüm vakaların %60'ı); sonrasında Brezilya (%13) ve Endonezya (%8) gelmektedir.
Önlem Yöntemleri
Hastalık çok yaygın olmadığı için risk bölgelerinde bulunan kişiler haricindeki insanların herhangi bir ek önlem almasına gerek yoktur. Cüzzamlı biriyle temasa geçen bir insana, önleyici olarak ilaç tedavisi uygulanabilir: Bu önleyici tedavi, henüz cüzzam veya verem geçirmemiş yetişkin ve 2 yaştan büyük çocuklarda tek doz rifampisin şeklinde uygulanır. Bu önleyici tedavinin 2 yıl içinde gelişebilecek vakaları %57 oranında azalttığı, 6 yıl içinde gelişebilecek vakaları %30 oranında azalttığı bilinmektedir.
Ayrıca vereme karşı uygulanan BCG aşısının da cüzzama karşı direnç sağladığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla cüzzam riski olan bölgelerde yaygın bir şekilde BCG aşısı uygulanması önemlidir.
Etimoloji
Sözcüğün yaygın ismi olan leprosi, Latincede "pullu" anlamına gelen lepra sözcüğünden türetilmiştir. Bu, hastalıkta görülen derinin pullu görünümüne işaret etmektedir. Türkçedeki "cüzzam" sözcüğü ise Arapçada "vücudun bir parçasını koparmak" anlamına gelen caḏm (جذم) sözcüğünden gelmektedir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 21
- 10
- 7
- 6
- 6
- 6
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
- 0
- K. Suzuki, et al. (2011). Current Status Of Leprosy: Epidemiology, Basic Science And Clinical Perspectives. The Journal of Dermatology, sf: 121-129. | Arşiv Bağlantısı
- M. C. Sotiriou, et al. (2016). Two Cases Of Leprosy In Siblings Caused By Mycobacterium Lepromatosis And Review Of The Literature. The American Journal of Tropical Medicine and Hygiene, sf: 522-527. | Arşiv Bağlantısı
- P. A. M. Schreuder, et al. (2016). Epidemiologic Trends Of Leprosy For The 21St Century. Clinics in Dermatology, sf: 24-31. | Arşiv Bağlantısı
- World Health Organization. Leprosy. (1 Eylül 2012). Alındığı Tarih: 15 Şubat 2020. Alındığı Yer: World Health Organization | Arşiv Bağlantısı
- D. N. J. Lockwood, et al. (2004). Treatment Of Leprosy. The British Medical Journal, sf: 328. | Arşiv Bağlantısı
- E. Buschman, et al. (2004). Linkage Of Leprosy Susceptibility To Parkinson's Disease Genes. International Journal of Leprosy, sf: 169-170. | Arşiv Bağlantısı
- World Health Organization. Global Leprosy Update, 2015: Time For Action, Accountability And Inclusion. (1 Mayıs 2015). Alındığı Tarih: 15 Şubat 2020. Alındığı Yer: World Health Organization | Arşiv Bağlantısı
- World Health Organization. (2018). Bcg Vaccine: Who Position Paper, February 2018 – Recommendations. Vaccine, sf: 3408-3410. | Arşiv Bağlantısı
- M. S. Setia, et al. (2006). The Role Of Bcg In Prevention Of Leprosy: A Meta-Analysis. The Lancet. | Arşiv Bağlantısı
- C. S. C. Merle, et al. (2014). Bcg Vaccination And Leprosy Protection: Review Of Current Evidence And Status Of Bcg In Leprosy Control. Expert Review of Vaccines, sf: 209-222. | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 10:42:51 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8278
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.