Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

COVID-19 Pandemisinde Kaygılarımız ile Nasıl Başa Çıkabiliriz?

3 dakika
1,674
COVID-19 Pandemisinde Kaygılarımız ile Nasıl Başa Çıkabiliriz?
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tüm Reklamları Kapat

COVID-19 pandemisi 6 aydır hepimizi etkileyen küresel bir sorundur. İkinci dalgaya ilişkin endişe yeniden tırmanırken, ilk dalganın hala devam ettiğini unutmuş görünüyoruz. Kimileri daha önce hiç alışık olmadıkları karantina ortamından kurtulmanın acısını çıkarırken, kimileri de sene başında yapılan ve halen devam eden uyarıları dikkate alıp, endişeli bir bekleyiş içinde bulunmaktadırlar. Endişelerimizle başa çıkabilmek için şu noktaları dikkate almalıyız:

Salgın Sırasındaki Endişelerimizle Başa Çıkmanın Yöntemleri

1. Resmi Sağlık Kurumlarının Önerilerine Uyun!

Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı’nın önerilerine harfiyen uyulmalıdır ve COVID-19 bilim kurulunun çıkarmış olduğu rehberler incelenmelidir.

Temmuz ayına geldiğimiz bu dönemde yine sosyal mesafe ve el hijyeni önemini korumaktadır. Ev, iş ve kamu ortamının fiziki koşullarının hijyeni düzenli dezenfeksiyon ile sağlanmalıdır. Gıda hijyenine dikkat edilmeli ve hastalık yakınması olanlardan (örn. öksüren, hapşıran, ateşi olan vb) kaçınılmalıdır. Genel sağlığınıza önem vermeniz de bağışıklığınızı artıracaktır. Bol sıvı almanız, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeniz (vitamin haplarından daha kıymetlidirler) ve spor yapmanız önerilmektedir. Gerek çocuklarınız gerekse sizin aşılarınızın eksiksiz olması tercih edilir. Özellikle çocuklarınızın aşı takvimine uymanız önerilmektedir. Uygun tedbirler alarak, aile hekiminize danışarak aşıları tamamlamalısınız.

Tüm Reklamları Kapat

2. Bilgiyi, Güvenilir ve Bilimsel Kaynaklardan Alın!

Özellikle pandeminin ilk aylarında insanlar korkulu bir bekleyiş içerisinde, kendilerine ulaşan her COVID-19 bilgisini okudu ve bu konuyla ilgili bilgi açlığını giderdi. Ancak süreç içinde sosyal medya mecrasında dolaşan bilgiler artık yönetilemez hale geldi ve okurlarda aşırı bilgi doygunluğu gelişti. Bireyler artık COVID-19 ile ilgili haberlere sırtını döndü ve bir çeşit duyarsızlık gelişti. Belki de günümüzde COVID-19’a yönelik tedbirlerin gevşemesinde bu bilgi bombardımanının rolü olmuştur. Ama bir kısım bireyde ise endişe derinleşmiş biçimde devam etmektedir.

Bu bağlamda, bazı kaynakların yaydığı haberler katastrofik nitelik taşımaktadır. Ayrıca, bu endişeli bekleyiş kompülsif bir haber arayışına neden olmaktadır. Dolayısıyla bu konuyla ilgili haber arayışının günde bir defa ile kısıtlanmaya çalışılması ve güvenilir haber kaynaklarına başvurulması (örn. Dünya Sağlık Örgütü, Sağlık Bakanlığı, Evrim Ağacı vb.) ruh sağlığınıza yarar sağlayacaktır.

3. İnternet Etkinliklerine Katılın!

COVID-19 pandemisinin olumlu bir çıktısı, gerçek yüz yüze görüşmenin yerini tutmasa da, internet üzerinden görüntülü konferansların ve eğitimlerin gelişerek, önünün açılmış olmasıdır. Bu çerçevede internet mecrasında birçok eğitim video kaydına ya da canlı etkinliğine rastlamak ve katılmak mümkündür. Zihinsel sağlığınız için yoga ve meditasyona, bilinçli farkındalık etkinlikleri ya da bilişsel davranışçı terapi seanslarına katılmanız mümkündür. Bunlar, zihninizin size oynadığı oyunu aşmanıza yardımcı olacaktır.

Zihnimiz, bizi koruma dürtüsü ile gerçekte olan durumları olduğundan daha fazla abartılı düşünme eğilimindedir. Hiçbir zaman risk %0 değildir, ancak zihninizin süreğen teyakkuz hali zamanla sizi rahatsız edecektir. Bu nedenle zihninizi yavaşlatıp, mevcut koşullara uyum sağlamanız için bazı uygulamalar size yardımcı olacaktır. Bu uygulamaları bilinçli farkındalık meditasyonu ya da bilişsel davranışçı terapi seansları ile öğrenmeniz mümkündür.

Tüm Reklamları Kapat

4. Dijital Ortamda Sevdiklerinizle Görüşün!

Fiziki olarak görüşemeseniz dahi sanal ortam aracılığıyla sevdiklerinizle sürekli görüşmeye devam etmelisiniz. Bu sizin stresinizi azaltmanızı sağlayacaktır. Ayrıca diğer insanların bu ortam ile nasıl başa çıktıklarını görmeniz mümkün olacaktır.

5. Zihinsel Sorunlarınızı Tedavi Edin!

Zihinsel sorunlarınız tedavi edilmelidir. Özellikle depresyon, kaygı bozukluğu ve obsesif kompülsif bozukluğu olan hastaların COVID-19 döneminde yakınmalarının artması söz konusu olmaktadır. Hastaların çaresizlik duyguları, panik nöbetleri, bulaş korkusu, ölüm korkusu, sağlığa ilişkin kaygı ve genel kaygılar COVID-19 salgını sırasında artış göstermektedir. Bu nedenle bireyler, kendilerini ruhen rahatsız hissediyorlarsa ya da tanısı konmuş bir ruh hastalıkları varsa ve yakınmaları artıyorsa mutlaka hekimlerine başvurmalıdır.

Sonuç

COVID-19 pandemisi ve yaratabileceği sağlık sorunları ciddiye alınmalıdır. COVID-19, etkilenen bireylerde ciddi hasarlara neden olabilmektedir ve tüm yaş grupları benzer oranlarda risk altındadırlar. Vatandaşlar yeni normal süreçte rahatlamakla birlikte, tedbiri elden bırakmamalıdırlar. Yoğun endişe yaşayanlar ise meditasyon ya da uygun tedbirleri alarak sağlık kurumlarına ya da hekimlerine başvurmalıdırlar.

Halihazırda, COVID-19’dan korunmanın yolu sosyal izolasyon ve hijyen tedbirlerine uymaktır. Bu gerçeği unutmadan, yeni normal süreçte fiziksel ve ruhsal sağlığımızı koruyacak tedbirleri de almalıyız.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Muhteşem! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • H. Yaman. Evde Kovid-19 Olduğunu Düşündüğünüz Hastaya Nasıl Yaklaşalım?. (28 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 28 Haziran 2020. Alındığı Yer: Ekonomi Doktorunuz | Arşiv Bağlantısı
  • T. C. Sağlık Bakanlığı. Kovid-19 Bilim Kurulu Rehberi.. (28 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 28 Haziran 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  • M. Shephard. Controlling Coronavirus Anxiety. (28 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 28 Haziran 2020. Alındığı Yer: Psychology Today | Arşiv Bağlantısı
  • H. Yaman. Kovid-19 Hakkındaki Yanıltıcı Haberler Virüsün Kendisinden Daha Tehlikeli!. (28 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 28 Haziran 2020. Alındığı Yer: İndigo Dergisi | Arşiv Bağlantısı
  • H. Yaman. Çocukluk Aşıları, Gereksiz Antibiyotik Kullanımını Azaltıyor!. (28 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 28 Haziran 2020. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 14:49:52 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8941

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Eşey
Genler
Evrim Ağacı Duyurusu
Yeşil
Asteroid
Beslenme Bilimi
Kalıtım
Sendrom
Kanser
Dağılım
Ağrı
Nöronlar
Deniz
Sars
Ara Tür
Renk
Embriyo
Tür
Periyodik Tablo
Hukuk
Ortak Ata
Carl Sagan
Evrimsel Tarih
Hayatta Kalma
Kanser Tedavisi
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. D. H. Yaman, et al. COVID-19 Pandemisinde Kaygılarımız ile Nasıl Başa Çıkabiliriz?. (28 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 21 Kasım 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8941
Yaman, P. D. H., Bakırcı, Ç. M. (2020, June 28). COVID-19 Pandemisinde Kaygılarımız ile Nasıl Başa Çıkabiliriz?. Evrim Ağacı. Retrieved November 21, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8941
P. D. H. Yaman, et al. “COVID-19 Pandemisinde Kaygılarımız ile Nasıl Başa Çıkabiliriz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 28 Jun. 2020, https://evrimagaci.org/s/8941.
Yaman, Prof. Dr. Hakan. Bakırcı, Çağrı Mert. “COVID-19 Pandemisinde Kaygılarımız ile Nasıl Başa Çıkabiliriz?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 28, 2020. https://evrimagaci.org/s/8941.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close