Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Çocukluk Aşıları, Gereksiz Antibiyotik Kullanımını Azaltıyor!

COVID-19 Salgını, Çocuklarda Aşılamalara Engel Olmamalıdır!

2 dakika
1,159
Çocukluk Aşıları, Gereksiz Antibiyotik Kullanımını Azaltıyor! Science
Tıbbi İçerik Uyarısı

Bu içerik tıp ve sağlık ile ilişkilidir. Sadece bilgi amaçlı olarak hazırlanmıştır. Bireysel bir tıbbi tavsiye olarak görülmemelidir. Evrim Ağacı'ndaki hiçbir içerik; profesyonel bir hekim tarafından verilen tıbbi tavsiyelerin, konulan bir teşhisin veya önerilen bir tedavinin yerini alacak biçimde kullanılmamalıdır.

Daha Fazla Bilgi Al
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 4 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Gündelik yaşamımızda antibiyotikler her derde deva olarak algılanmakta ve kullanılmaktadır. Antibiyotiklerin akılcı kullanımı konusundaki çalışmalar belirli ölçüde başarılı olsa da, antibiyotiklerin uygun olmayan kullanımı devam etmektedir. Bu da, antibiyotik direncinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Asıl ihtiyacı olan hastalar antibiyotikler ile tedavi edilirken daha yüksek dozlarda, çoklu ilaç kombinasyonlarıyla ya da yan etkileri olası olan antibiyotiklerle tedavi edilmek zorunda kalınmaktadır. Direncin gelişim hızına kıyasla yeni geliştirilen antibiyotiklerin sayısı yok denecek kadar azdır. Artık yolun sonuna geldiğimiz bile ifade edilmektedir. Artık insanlar daha ağır sonuçlara neden olan sepsis, verem, sıtma, zatürre ve benzeri enfeksiyonlara maruz kalmaktadırlar.

Şu anda yaşadığımız COVID-19 karantinası çerçevesinde hijyen, sosyal izolasyon ve benzeri enfeksiyonları önlemeye yönelik tedbirleri yeniden hatırladık ve öğrendik. Bu önlemler sadece COVID-19 için değil, tüm enfeksiyonlar için geçerlidir.

Enfeksiyonu önlemede alınan diğer önemli bir tedbir ise aşılamadır. Çocukluk çağında başlayan aşılama hizmetleri ile önemli bulaşıcı hastalıklar önlenmiş, hatta dünyadan yok edilmiştir (örn. çocuk felci, çiçek gibi). Ülkemizde ise oldukça iyi işleyen bir ulusal aşılama programı bulunmaktadır. İyi organize olmuş aile sağlığı merkezleri sayesinde aşılama yüzdelerimiz arzu edilen noktadadır. Ancak COVID-19 nedeniyle çocuklara uygulanan sokağa çıkma yasağı nedeniyle bu aşılama çalışmaları aksama riski altındadır.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca aile sağlığı merkezlerine gerekliliği az olan hasta ziyaretleri sayıca azalmış olsa da, devam etmektedir, bu koruyucu faaliyetlerin sürmesini engelleme olasılığı vardır. Kronik hastalarının raporlu ilaçlarını doğrudan eczanelerden teminleri önemli bir adımdı. Ancak buna ilaveten, acil ve gerekli olmayan diğer hizmetlere kısıtlamaların getirilmesi de bu sorunu ortadan kaldıracaktır. Aşı çağındaki çocukların ebeveynleri, çocuklarını aşılatma konusunda yüreklendirilmelidirler. Aşılamalar aksatılmamalıdır.

Nature dergisinde yayınlanan yeni bir makalede, iki aşının (konjüge pnömokok ve rotavirüs aşıları) bile, çocuklarda akut üst solunum enfeksiyonu ve diare (ishal) gibi hastalıkları önledikleri ve dolaylı olarak antibiyotik ihtiyacını düşürdükleri belirtilmektedir. Pnömokok aşısı ulusal aşılama programında bulunmaktadır. Pnömokoklar solunum yolu enfeksiyonlarından sorumlu iken, ulusal aşılama programında bulunmayan rotavirüs ishale neden olmaktadırlar. Rotavirüs bir virüs olması nedeniyle antibiyotiklere yanıt vermeyecektir, ancak bakteriyel enfeksiyonlarından ayırt edilmeleri zor olacağı için sıklıkla gereksiz bir biçimde antibiyotik ile tedavi edilmektedirler.

Bu çalışmada 79 adet az ve orta gelirli ülkenin verileri kullanılmıştır. Beş yaş altı çocuklarda pnömokok aşısının beşte bir oranda antibiyotik ile tedavi edilen akut solunum yolu enfeksiyonlarını ve rotavirüs aşısının onda bir oranında antibiyotik ile tedavi edilen ishali önledikleri anlaşılmıştır. Mevcut aşılama oranları dikkate alınarak bu iki aşının sırasıyla 23.8 milyon antibiyotik ile tedavi edilen akut solunum yolu enfeksiyonunu ve 13.6 milyon antibiyotik ile tedavi edilen ishali önledikleri hesaplanmıştır. Ayrıca pnömokların orta kulak iltihabı, sinüzit, zatürre vb. enfeksiyonlara neden olabileceklerini de göz önünde bulunduracak olursak, bu rakamların daha da artması söz konusu olacaktır.

Kişisel hijyen yanı sıra tarımsal alanda da antibiyotik kullanımının azaltılmasının antibiyotik direncinin gelişimini önlemede ek yararları olacaktır.

Bu bağlamda alınacak tedbirler arasında çocuğunuzun aşısını aksatmamak da önemlidir. Çocuklarınızın aşılanması ile ilgili konuları aile hekiminize telefon ile danışmanız mümkündür.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
12
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 7
  • Muhteşem! 5
  • Bilim Budur! 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Sağlık Bakanlığı. Aşı Takvimi. (3 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 3 Mayıs 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  • J. A. Lewnard. Childhood Vaccines And Antibiotic Use In Low- And Middle-Income Countries. Nature (2020). (3 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 3 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Nature | Arşiv Bağlantısı
  • Sağlık Bakanlığı. Aşı Portalı. (3 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 3 Mayıs 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  • WHO. Who Director-General's Opening Remarks At The Media Briefing On Covid-19 - 27 April 2020. (3 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 3 Mayıs 2020. Alındığı Yer: WHO | Arşiv Bağlantısı
  • WHO. Vaccines. (3 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 3 Mayıs 2020. Alındığı Yer: WHO | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 15/01/2025 11:46:49 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8638

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Bakteriler
Gözlem
Araç
Uyku
Dünya
Mitler
Kuantum Mekaniği
Viroloji
Buzul
Diş Hekimliği
Zeka
Evrimleşme
Samanyolu Galaksisi
Enzim
Şempanze
Aminoasit
Kadın Doğum
Transkripsiyon
İnsan Sağlığı
Taksonomi
Sağlık Bilimleri
Dilbilim
Uçak
Geometri
Karar Verme
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
P. D. H. Yaman, et al. Çocukluk Aşıları, Gereksiz Antibiyotik Kullanımını Azaltıyor!. (3 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 15 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8638
Yaman, P. D. H., Bakırcı, Ç. M. (2020, May 03). Çocukluk Aşıları, Gereksiz Antibiyotik Kullanımını Azaltıyor!. Evrim Ağacı. Retrieved January 15, 2025. from https://evrimagaci.org/s/8638
P. D. H. Yaman, et al. “Çocukluk Aşıları, Gereksiz Antibiyotik Kullanımını Azaltıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 03 May. 2020, https://evrimagaci.org/s/8638.
Yaman, Prof. Dr. Hakan. Bakırcı, Çağrı Mert. “Çocukluk Aşıları, Gereksiz Antibiyotik Kullanımını Azaltıyor!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, May 03, 2020. https://evrimagaci.org/s/8638.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close