Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

COVID-19 Pandemi Süreci, Eğitim Sistemini Nasıl Etkiledi, Nasıl Etkileyecek?

5 dakika
13,178
COVID-19 Pandemi Süreci, Eğitim Sistemini Nasıl Etkiledi, Nasıl Etkileyecek? YMCA
Dijital Öğrenmenin Geleceği
Tüm Reklamları Kapat

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından, Çin’de başlayan koronavirüs türü olan SARS-CoV-2 nedeni ile küresel salgın ilan edildi. COVID-19 diğer adı ile bilindiği üzere koronavirüs, dünya çapında birçok alana etki edip değişikliklere neden oldu ve halen etkileri devam etmektedir. Pandemi süreci, eğitim üzerinde de değişikliklere yol açmıştır. Bu yazıda, pandemi sürecinin eğitim ve öğrenciler üzerindeki etkileri ele alınarak uygulanacak yeni sistemi etkileyebilecek parametreler sunulacaktır.

Günümüzde, “21. yüzyıl dijital okur-yazarlık” kavramı ortaya çıktı. Western Syndey Üniversitesi Dijital Okuryazarlığı bilgiye erişimin internet platformları, sosyal medya ve mobil cihazlar gibi dijital teknolojiler aracılığıyla sağlandığı bir toplumda yaşamak, öğrenmek ve çalışmak için sahip olunması gereken beceriler olarak tanımlıyor. Aslında, pandemi sürecinden önce de eğitim alanında reformlar yapılmaya başlanmıştı ama pandemi süreci bu reformları hızlandırıp zorunlu hale getirdi. Eğitim alanı da 21. yüzyıl becerilerine uyum sağlayacak şekilde inşa edilmeye başlandı.

Pandemi sürecinin başlaması ile uzaktan eğitim sisteminin temelleri atılmaya ve yeni bir eğitim düzeni oluşturulmaya başlandı. Öğrenciler, veliler ve öğretmenler kendilerini daha önce alışkın olmadıkları bir durumun içinde buldular. Bir anlamda bu sürecin başlaması ile birlikte dijital bir dönüşüm yaşanmaya başladı. 

Tüm Reklamları Kapat

Türkiye de Durum

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 42. maddesinde, "Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.’’ ifadesi ile Eğitim Hakkına vurgu yapılmıştır. Pandemi sürecinde büyük bölümünü engelli çocukların ve mülteci çocukların oluşturduğu bazı kesimler bu haklarından faydalanamadılar. Bunun en önemli nedeni engelli ve mülteci öğrencilere yönelik eğitim hizmetlerinin farklı olmasıydı. Engeli öğrenciler için ya özel eğitim veren okullar ya da kaynaştırma öğrencisi olarak devlet okullarına gitme tercihi sunulur. Mülteci öğrenciler için ise iki seçenek bulunmaktadır; geçici eğitim veren okullar ve devlet okulları.

Pandemi sürecinde Türkiye’de EBA ve TRT kanalı ile eğitime devam edilirken olumsuz etkilenen öğrencilerin yanında bu iki grubun da dezavantajlı olduğunu görülüyor. Sonuçta, uzaktan veya dijital eğitim özel eğitim veren okullar ve geçici eğitim veren okullar için dikkate alınmadı, bu nedenle bu öğrenciler eğitim haklarından mahrum kaldılar.

Dijital Öğrenme
Dijital Öğrenme
College Chalo

Diğer bir yandan ise özel okullara devam eden öğrenciler bu süreçte devlet okulu öğrencilerinden farklı eğitim aldılar. Sayıları oldukça yüksek olan bu öğrenciler, bazı platformlar aracılığıyla eğitime erişim sağlayabildi. Ayrıca, EBA ve TRT kanalındaki derslerin yetersizliği iki öğrenci grubu arasında eğitim farkı yaratacaktır çünkü yaklaşık üç aylık bu süreç öğrencilerin eğitim hayatlarında önemli bir yer tutmaktadır. 

COVID-19'un Türkiye Eğitim Sistemi’ne etkisini, eğitim ve ekonomik parametreler arasındaki ilişkileri incelediğimiz zaman güçlü bir bağın varlığından söz edebiliriz. Uzaktan eğitim, sosyo-ekonomik eşitsizliğin belirgin bir şekilde ortaya çıkmasına neden oldu. Yani, eğitim ve eğitime erişim hakkı COVID-19'dan dolayı önemli oranda etkilenmektedir. Genel resme bakarsak, pandeminin eğitimde ortalamanın üzerinde hasara neden olacağını söyleyebiliriz. Bu faktörlerin hepsi göz önünde bulundurularak bir sistem dizayn edilmelidir.

Tüm Reklamları Kapat

Peki Ya Pandemiden Sonra?

Eğitim bilimcilerinin aklına pandemi sürecinden sonra eğitim sistemin nasıl dönüşeceği ile ilgili sorular yer etmeye başladı. Geleceğin eğitiminin günümüzdekinden farklı şekilde tasarlanacağı öngörülüyor. Ayrıca, dijital dünya ve psikolojik faktörler yeni oluşacak eğitim sistemininin unsurları arasında olduğu da aşikar ve aşağıda bu iki faktör ele alınacaktır.

Bu noktada, yapay zeka (AI) temel araçlardan biri olabilir çünkü yapay zekanın sağladığı birçok avantaj vardır. Her insan gibi, her öğrencinin kendi öğrenme stili ve ihtiyaçları var. Eğitim, sistematik ve belirli bir düzende olmasına rağmen, yapay zeka öğrencilerin eğitimdeki bireysel ihtiyaçlarını anlama fırsatı verir. Bu şekilde yapay zeka, öğrencinin potansiyelini artırarak tam potansiyeline ulaşması için bir aracı olabilir. Ayrıca, yapay zeka, alınması gereken önlem durumlarını ortaya çıkararak süreci hızlandırabilir. Bu nedenle, yapay zeka sayesinde öğrencilere yönelik erken müdahale yapılarak başarılarını arttırabilmek mümkündür. 

Özellikle üniversite ve meslek lisesi öğrencilerinin zorunlu uygulamalı dersleri ve stajları var. Uzaktan eğitim devam etse bile, bu grup öğrenciler için alternatif geliştirilmezse eğitimlerini tamamlayamayacak ya da ara vermek zorunda kalacaklar. Ancak, bu gibi eğitim sorunlarını ortadan kaldırmak için bir sistem geliştirilebilir. Simülasyonlar da yapay zeka eğitim hayatına girebilir ve böylece uygulamalı dersler ve stajlar simülasyonlar aracılığı ile yapılabilir. Bunların yanı sıra dijital sistemler (platformlar, kanallar, internet siteleri) geliştirilerek eğitime entegre edilebilir.

Yapay Zeka vs. COVID-19
Yapay Zeka vs. COVID-19
Awstreams

Psikolojik faktörler de, yeni bir eğitim sisteminin tasarlanmasında göz önünde bulundurulması gereken unsurlardandır. Akıl sağlığı da fiziksel sağlık kadar önemlidir ve doğal afetler veya salgın gibi süreçler hem fiziksel hem de ruhsal olarak insanlara zarar verir. Kriz zamanları, özellikle çocukların en savunmasız olduğu zamandır. Bu süreçler nedeniyle, şok edici, korkutucu veya tehlikeli bir olay yaşayan bazı insanlarda gelişen travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) gibi bazı durumlarla karşılaşılabilir (Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü). Bu, eğitimi doğrudan etkileyen bir faktördür çünkü öğrencilerin öğrenememe durumu korku ve travma nedeni ile oluşabilir.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Bu tür aşırı durumlarla karşılaşıldığında, eğitim sistemi için bir kriz yönetim planı yapılabilir. Plan yapılırken öğrencilerin psikolojisi göz önünde bulundurularak bir eğitim veya öğretim programı ile entegre edilebilir. Bu şekilde, öğrenciler kendilerini bu tür zor durumlara psikolojik olarak hazırlayabilir ve bu tür vakalardan sonra eğitim hayatlarının seyri hakkında bilgi sahibi olabilirler. Bu sayede daha güvenli hissederek eğitimleriyle ilgili belirsizliklerinden oluşabilecek kaygılarını en aza indirmeye çalışılabilir.

Yani, halihazırda zor bir durumda olan öğrencilerin, eğitimleriyle ilgili belirsizlikleri de düşünmek zorunda olmadıkları söylenebilir.

Sonuç olarak, doğal afetlerden veya salgın hastalıklardan etkilenen insanlar, eğitim hakkına sahipken eğitim konusunda göz ardı edilmemelidir. Eğitimine uzaktan devam etmenin yolları olsa da öğrencilerin psikolojilerinin eğitimlerinden daha önemli olduğu da kesinlikle reddedilemez. İnsanları fiziksel olarak korumanın yanı sıra, psikolojilerini de dikkate alarak hareket edilmelidir. Gelecekte eğitim sistemi tasarlanırken bunlar unutulmamalıdır.

Yapay Zekanın Gelişimi
Yapay Zekanın Gelişimi
JAKARIN2521/ISTOCK.COM

Tarihçilerin de söyledikleri gibi geçmişten ve yaşananlardan ders almamız gerekir. Bu süreçte olanlar doğaldı ve önemli olan süreçten geçtikten sonra ne olacağıdır. “Değişim kaçınılmazdır.” cümlesi canlı ya da cansız her varlık için geçerlidir ve hayatımızın birçok alanında yaşayarak gözlemledik ve pandemi sürecinden sonra da kaçınılmaz değişime ayak uyduracağız.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
18
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 12
  • Muhteşem! 7
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 7
  • Bilim Budur! 6
  • İnanılmaz 6
  • Umut Verici! 5
  • Merak Uyandırıcı! 5
  • Güldürdü 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/01/2025 04:15:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/9013

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Jinekoloji
Rna
Ses Kaydı
Yapay Zeka
Yağ
Beslenme
Gelişim
Şehir
Uydu
Kanser
Böcek Bilimi
Tardigrad
Gezegen
Akademik
Savaş
Uzay
Eşeyli Üreme
Buz
Eşey
Bağışıklık Sistemi
Çiftleşme
Periyodik Cetvel
Evrim Ağacı
Komplo
Makina Mühendisliği
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
A. E. Koçak, et al. COVID-19 Pandemi Süreci, Eğitim Sistemini Nasıl Etkiledi, Nasıl Etkileyecek?. (2 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 22 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/9013
Koçak, A. E., Göçmen, A. (2020, August 02). COVID-19 Pandemi Süreci, Eğitim Sistemini Nasıl Etkiledi, Nasıl Etkileyecek?. Evrim Ağacı. Retrieved January 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/9013
A. E. Koçak, et al. “COVID-19 Pandemi Süreci, Eğitim Sistemini Nasıl Etkiledi, Nasıl Etkileyecek?.” Edited by Aylin Göçmen. Evrim Ağacı, 02 Aug. 2020, https://evrimagaci.org/s/9013.
Koçak, Aslı Ece. Göçmen, Aylin. “COVID-19 Pandemi Süreci, Eğitim Sistemini Nasıl Etkiledi, Nasıl Etkileyecek?.” Edited by Aylin Göçmen. Evrim Ağacı, August 02, 2020. https://evrimagaci.org/s/9013.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close