Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Modern Evrim Çalışmalarında Bir Yıldız: Avrupa Evrimsel Biyoloji Derneği (ESEB) Nedir?

4 dakika
761
Modern Evrim Çalışmalarında Bir Yıldız: Avrupa Evrimsel Biyoloji Derneği (ESEB) Nedir?
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 7 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Avrupa Evrimsel Biyoloji Derneği (European Society of Evolutionary Biology – ESEB), İsviçre Basel’de 1987 yılında, 450 evrimsel biyoloğun katılımıyla kurulan, alanın en büyük derneklerinden biridir.

Dernek tarafından her iki yılda bir düzenlenen Avrupa Evrimsel Biyoloji Kongresinin 16.'sı bu yıl 20-25 Ağustos tarihleri arasında, Hollanda’nın Groningen şehrinde gerçekleşti. Kongre evrimsel biyoloji alanında yapılan en büyük bilimsel toplantılardan biri olarak bu yılda yüksek katılım oranıyla hiç şaşırtmadı.

Tüm hafta süren kongreye yaklaşık 1700 evrimsel biyolog katıldı. Kongre boyunca 35 ana sempozyum çerçevesinde, 440 sözlü sunum ve 930 poster sunumuyla evrimsel biyolojinin hemen her dalından seçilmiş çalışmalar yer aldı. Kongrenin büyüklüğü ve aslında yalnızca yaklaşık 35 ülkeden katılımcı ile gerçekleşmiş olması, evrimsel biyolojinin ne kadar yoğun çalışılan ve geniş bir akademik kitleyi barındıran bir bilim dalı olduğunu bir kere daha vurgulayan nitelikteydi.

Tüm Reklamları Kapat

Kongre boyunca evrimsel biyolojinin hemen her alanından yüzlerce bilimsel çalışma konuşuldu, tartışıldı ve hafızalara yerleşti. Örneğin bu yıl evrimsel biyolojinin tıp alanındaki uygulamaları ve tıp alanının ilerlemesindeki önemli katkısı üzerinde duruldu. Tedavilere yanıt olarak parazitlerin evrimi, bulaşıcı hastalıkların evrimi, evrimsel biyoloji ve tıp alanında ağ tabanlı yaklaşımlar, bağışıklık çeşitliliğinin evrimi, yaşlanmanın evrimsel biyolojisi gibi pek çok konuda sempozyumlar düzenlendi. Alanın en önemli bilim insanlarından olan, Yale Üniversitesi’nden biyolog Prof. Stephen Stearns’in evrimsel bakış açısının tıbbi araştırmaları ve uygulamaları geliştirmek için bilimsel bir zorunluluk halini almasını vurgulayan bir konuşması da yer aldı.

Tıp dışında, evrim alanında son yıllarda yapılan, kısa veya uzun dönemli bilimsel çalışmaların genel derlemeleri sunuldu. Kongrede ele alınan diğer konulardan bazıları;

  • Sosyal çevrede uyum başarısı ve evrim
  • Kavramanın ve iletişimin evrimi
  • Çevresel etkenlerin eşeysel seçilime etkisi
  • Modern kantitatif genetik ve deneysel evrim
  • Adaptasyon genomiği
  • Rekombinasyon ve gen ekspresyonunun evrimi
  • Epigenetik
  • Parazit ve konakçı birlikte evrimi
  • Hızlı evrimleşme
  • Global iklim değişikliği sonucu adaptasyonlar
  • Mikro ve makro evrim
  • Filogenetikte genomik devri
  • Kentsel evrim
  • Evrimsel biyolojinin tarım ve endüstrideki uygulamaları

Kongrenin açılış konuşmacıları olarak önemli bilim insanları davetliydi. İngiltere, Londra Üniversitesi ve Almanya, Max Planck Enstitüsü üyesi Prof. Linda Partridge sağlıklı yaşlanma ve evrimsel biyoloji başlıklı konuşmasında, temel besinlerin ve genlerin birlikte yaşlanmayı nasıl etkilediğini anlattı. Yine Almanya Max Planck Enstitüsü’nden Prof. Svante Pääbo genomumuzdaki Neandertal izlerini ve olası Neandertal ve Homo sapiens karşılaşmalarını yeni bulgularla açıkladı. İsviçre, Zürih Üniversitesi’nden Prof. Andreas Wagner rekombinasyonun evrimsel açıdan önemini ve İngiltere, Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Chris Jiggins ise muhteşem kelebeklerin evrimini anlattı.

Dernek başkanlığını İsviçre, Lozan Üniversitesi’nden Prof. Laurent Keller’den devralan İngiltere, Exeter Üniversitesi üyesi Prof. Nina Wedell başkanlık konuşmasında özellikle evrimin toplumdan ne kadar uzak kaldığı sorununa dikkat çekti. Türkiye ve Sırbistan’da evrim öğretiminin engellenmiş olmasını da konuşmasında örnek olarak gösteren Wedell, evrimsel biyologlar olarak yaptığımız işin ne denli sofistike olduğunu ve geldiği noktanın oldukça tatmin edici olduğunu, fakat topluma evrimi anlatmak ve öğretmek adına çok geride olduğumuzu vurguladı.

Tüm Reklamları Kapat

Evrimsel biyolojinin son yıllarda geldiği nokta, bu alanda giderek daha çok soruya ve anahtar bilgilere ulaşmamızı sağlıyor ama evrimsel biyolojinin her eve ulaşabilmesi, bilimsel metotların ve bilimsel düşünme yeteneğinin insanlara ulaştığı anlamına gelmiyor ne yazık ki. Aksine, pek çok kesimden bireyin evrim hakkında hiçbir fikri olmaması büyük bir sorun. Bu bağlamda, Avrupa ülkelerinde toplum içinde evrimi anlama seviyesinin araştırıldığı yeni bir çalışmada, pek çok ülkede evrimi bilen ve kavrayan birey oranının beklenenden çok düşük olması, dünyanın her yerinde evrim eğitiminin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan nitelikte. Yeni bir platform olan EvoKE (Evolutionary Knowledge for Everyone - Herkes için evrimsel bilgi), evrimi öğretme yöntemlerini geliştirmek adına medya kuruluşları, bilim insanları, gazeteciler, sanatçılar ve öğretmenleri bir araya getiren yeni bir yapılanma vaat ediyor. EvoKE'nin yaptığı araştırmaya göre çok az Avrupa ülkesinde evrimin yüzde seksenden fazla oranda kabul edilmiş olduğu görülüyor.

Böylesi bir faaliyette tabii çocuklarda unutulmadı. Bilim insanlarının çocuklarını da beraberlerinde getirebildikleri kongrede tüm hafta boyunca her yaştan çocuk deneyler ve oyunlarla hem evrimi öğrenip hem de çok eğlendiler.

Derneğin alanın diğer dernekleri, Amerikan Natüralist Derneği (ASN), Evrim Araştırmaları Derneği (SSE) ve Sistematik Biyologlar Derneği (SSB) ile birlikte her altı yılda bir düzenlendiği 2. Ortak Evrimsel Biyoloji Kongresi, 19-22 Ağustos 2018 tarihleri arasında Fransa'nın Montpellier kentinde gerçekleşecek. Bu tür kongrelere katılımcı olmanız için herhangi bir üniversitenin üyesi olmak zorunluluğu yok, ilgilenen herkes başvurup katılma ve çalışmaları takip etme fırsatı bulabilir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Muhteşem! 1
  • Tebrikler! 1
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 1
  • İnanılmaz 1
  • Umut Verici! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 06:05:50 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/5214

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Patlar, et al. Modern Evrim Çalışmalarında Bir Yıldız: Avrupa Evrimsel Biyoloji Derneği (ESEB) Nedir?. (28 Ağustos 2017). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/5214
Patlar, B., Bakırcı, Ç. M. (2017, August 28). Modern Evrim Çalışmalarında Bir Yıldız: Avrupa Evrimsel Biyoloji Derneği (ESEB) Nedir?. Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/5214
B. Patlar, et al. “Modern Evrim Çalışmalarında Bir Yıldız: Avrupa Evrimsel Biyoloji Derneği (ESEB) Nedir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 28 Aug. 2017, https://evrimagaci.org/s/5214.
Patlar, Bahar. Bakırcı, Çağrı Mert. “Modern Evrim Çalışmalarında Bir Yıldız: Avrupa Evrimsel Biyoloji Derneği (ESEB) Nedir?.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, August 28, 2017. https://evrimagaci.org/s/5214.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close