Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Uyku, Oyun ve Ekranlar: Çocuklar Bir Gününü Nasıl Geçirmeli?

Yeni Bir Uygulama, Çocukların Günlerini Daha Doğru Planlamalarına Yardımcı Oluyor!

2 dakika
1,592
Uyku, Oyun ve Ekranlar: Çocuklar Bir Gününü Nasıl Geçirmeli? Unsplash
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

"Çok spor yapmayın.", "Çok uykusuz kalmayın." Ebeveynler, sürekli olarak çocuklarını ne yapmaları gerektiği konusunda yönlendirir ve günü en "doğru" şekilde yönetmeye çalışırlar. Geliştirilen yeni bir uygulama, ebeveynlerin çok ihtiyaç duydukları bu desteği sağlayarak, ödevler, ders dışı zaman ve dinlenme sürelerini doğru şekilde yönetmek konusunda onlara destek olabilir.

Güney Avustralya Üniversitesi tarafından Murdoch Çocuk Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa geliştirilen Sağlıklı Gün Uygulaması, ebeveynlerin; çocuklarının zihinsel, fiziksel ve akademik gelişimlerine en iyi şekilde katkıda bulunabilecek aktivite kombinasyonlarını planlamalarına yardımcı oluyor.

Araştırma, 60 dakikalık ekran süresini, 60 dakikalık fiziksel aktiviteyeyle değiştirmenin, %4,2 daha düşük vücut yağı, %2,5'lik esenlik ve %0,9 daha yüksek akademik performans ile sonuçlandığını buldu.[1] Güney Avustralya Üniversitesi'nin baş araştırmacısı Dr. Dot Dumuid, uygulamanın ebeveynlerin ve sağlık profesyonellerinin çocukların zaman kullanımı, sağlık ve akademik sonuçları arasındaki ilişkileri daha iyi anlamalarına yardımcı olacağını söylüyor ve ekliyor:

Tüm Reklamları Kapat

Çocukların zamanlarını nasıl kullandıkları; sağlıkları, esenlikleri ve üretkenlikleri üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Ekranların, çocukların sağlığı için pek iyi olmadığını biliyoruz. Bu nedenle spor yapma pahasına video oyunları oynamayı seçiyorlarsa, sağlıkları üzerindeki olumsuz etkileri tahmin etmek kolaydır. Bu uygulama, daha sağlıklı davranışlara rehberlik etmeye yardımcı olmaktadır. Bir çocuğun gün içindeki mevcut aktivitelerini takip ederek ve bunları ayarlamak için uygulamayı kullanarak, herhangi bir değişikliğin çocuğun fiziksel durumu, esenlik düzeyi ve akademik performansı üzerinde nasıl bir etki yaratması beklendiğini modelleyebiliriz. Bu uygulama, çocuklar için sağlık ve iyi hissetme sonuçlarını tahmin edebilen hızlı ve kolay bir araçtır.

Avustralya Çocuk Sağlığı Kontrol Noktası çalışmasından (11-12 yaş arası çocuklar) elde edilen 1685 veri kaydını değerlendiren bu uygulama, kullanıcıların zamanı kullanma davranışlarında farazi ayarlamalar yapmalarını sağlıyor.[2]

Uygulama ilk olarak, kullanıcılardan bir çocuğun mevcut 24 saatlik zaman kullanımını yedi kategoride girmelerini istiyor. Bu kategoriler şunlar:

  1. Uyku
  2. Ekran süresi
  3. Fiziksel aktivite
  4. Sakin geçen zaman (kitap okumak ya da şarkı dinlemek gibi)
  5. Pasif ulaşım (toplu taşımaya ulaşmak için harcanan zaman gibi)
  6. Okulla ilgili zaman (ödevler dahil)
  7. Ev ya da öz bakım işleri (oda temizlemek ya da diş fırçalamak gibi)

Uygulama, sağlık profesyonellerinin ergenlik ve sosyoekonomik durumu hesaba katması için gelişmiş bir seçenek içeriyor. Kullanıcılar, soldaki menüden "yeniden bölüştürmeleri belirle" alt menüsü açarak, seçtikleri zamanları yeniden bölüştürmeyi denemek için kaydırıcıları hareket ettirebiliyor. Vücut yağ yüzdeleri, psikolojik sağlık ve akademik performansta beklenen farklılıklar, sayısal ve grafiksel formatlarda sunuluyor. Dr. Dumuid uygulama üzerine şöyle söylüyor:

Sağlıklı Gün Uygulaması; ebeveynlerin, bakıcıların ve sağlık profesyonellerinin bir çocuğun gününde yapılacak olası değişiklikleri düşünmesine ve bunun sağlık sonuçlarını nasıl etkileyebileceğini tahmin etmesine olanak tanımaktadır. Ebeveynleri uygulamayı kullanmaya teşvik ediyorum. Bu, çocuğunuzun arabada, bir kafede veya randevusunu beklerken ne kadar ekran başında kaldığını yeniden gözden geçirmenize neden olabilir. Deneyin ve görün. Sonuçlar sizi şaşırtabilir.
Evrim Ağacı, sizlerin sayesinde bağımsız bir bilim iletişi platformu olmaya devam edecek!

Evrim Ağacı'nda tek bir hedefimiz var: Bilimsel gerçekleri en doğru, tarafsız ve kolay anlaşılır şekilde Türkiye'ye ulaştırmak. Ancak tahmin edebileceğiniz Türkiye'de bilim anlatmak hiç kolay bir iş değil; hele ki bir yandan ekonomik bir hayatta kalma mücadelesi verirken...

O nedenle sizin desteklerinize ihtiyacımız var. Eğer yazılarımızı okuyanların %1'i bize bütçesinin elverdiği kadar destek olmayı seçseydi, bir daha tek bir reklam göstermeden Evrim Ağacı'nın bütün bilim iletişimi faaliyetlerini sürdürebilirdik. Bir düşünün: sadece %1'i...

O %1'i inşa etmemize yardım eder misiniz? Evrim Ağacı Premium üyesi olarak, ekibimizin size ve Türkiye'ye bilimi daha etkili ve profesyonel bir şekilde ulaştırmamızı mümkün kılmış olacaksınız. Ayrıca size olan minnetimizin bir ifadesi olarak, çok sayıda ayrıcalığa erişim sağlayacaksınız.

Avantajlarımız
"Maddi Destekçi" Rozeti
Reklamsız Deneyim
%10 Daha Fazla UP Kazanımı
Özel İçeriklere Erişim
+5 Quiz Oluşturma Hakkı
Özel Profil Görünümü
+1 İçerik Boostlama Hakkı
ve Daha Fazlası İçin Evrim Ağacı'nda..
Aylık
Tek Sefer
Destek Ol
₺30/Aylık
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
22
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

Makalelerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu makalemizle ilgili merak ettiğin bir şey mi var? Buraya tıklayarak sorabilirsin.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu Makale Sana Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 9
  • Muhteşem! 1
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Bilim Budur! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ D. Dumuid, et al. (2022). Your Best Day: An Interactive App To Translate How Time Reallocations Within A 24-Hour Day Are Associated With Health Measures. PLOS ONE, sf: e0272343. doi: 10.1371/journal.pone.0272343. | Arşiv Bağlantısı
  • ^ Child Health Checkpoint. Centre For Community Child Health. Alındığı Tarih: 11 Kasım 2022. Alındığı Yer: RCH | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/02/2025 07:54:47 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13196

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
G. Selamet, et al. Uyku, Oyun ve Ekranlar: Çocuklar Bir Gününü Nasıl Geçirmeli?. (11 Kasım 2022). Alındığı Tarih: 22 Şubat 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13196
Selamet, G., Göçmen, A. (2022, November 11). Uyku, Oyun ve Ekranlar: Çocuklar Bir Gününü Nasıl Geçirmeli?. Evrim Ağacı. Retrieved February 22, 2025. from https://evrimagaci.org/s/13196
G. Selamet, et al. “Uyku, Oyun ve Ekranlar: Çocuklar Bir Gününü Nasıl Geçirmeli?.” Edited by Aylin Göçmen. Evrim Ağacı, 11 Nov. 2022, https://evrimagaci.org/s/13196.
Selamet, Gökalp. Göçmen, Aylin. “Uyku, Oyun ve Ekranlar: Çocuklar Bir Gününü Nasıl Geçirmeli?.” Edited by Aylin Göçmen. Evrim Ağacı, November 11, 2022. https://evrimagaci.org/s/13196.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close