Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

COVID-19 Hastalığı, Sadece Çay İçerek Tedavi Edilemez!

2 dakika
8,273
COVID-19 Hastalığı, Sadece Çay İçerek Tedavi Edilemez! World Tea Directory
Türkiye'de günlük alışkanlıklardan biri olan çay...
Tüm Reklamları Kapat

İddia

İçerdiği teobromin ve teofilin olarak bilinen metilksantin maddelerinden dolayı çay içmek COVID-19 hastalığını tedavi edebilir.

Gerçek mi?

Sahte
Sahte

Gerçek Ne?

Hiçbir tekil besin veya gıda maddesi sizi COVID-19 hastalığına karşı koruyamaz veya tek başına iyileşmenizi sağlayamaz. Çay ve tüm içerikleri de bu besinler arasındadır ve COVID-19 tedavisinde çay içmek tek başına kullanılamaz. Yapılan çalışmalar da bunu göstermektedir.

İddianın Kökeni

Bu iddia, Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs salgınına karşı insanları önceden uyarmaya çalışan ve daha sonra bu hastalık yüzünden hayatını kaybeden Dr. Li Wiangliang'a aittir. Dr. Li Wiangliang bu maddelerin virüslerin etkilerini ''anlamlı derecede düşürdüğünü'' ve bu yüzden COVID-19'u tedavi edeceklerini söylemiştir.

İddia, sadece kişisel sosyal medya hesabından öne atıldığı için orijinal iddia metnine ulaşılamamıştır. Ancak iddia sosyal medyada büyük yankı uyandırmıştır ve başta haber kanalları olmak üzere birçok kişi ve kurum haberi diğer insanlarla paylaşmıştır. İddiayı ilk paylaşan haber kanallarından biri olan CNN'in paylaştığı haber metni aşağıda paylaşılmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

CNN'in paylaştığı haber metni
CNN'in paylaştığı haber metni
The Quint

Hatta iddialar o kadar geniş yankı bulmuştur ki Çin'deki hastaneler COVID-19 hastalarına günde 3 kez olmak üzere çay vermeye başlamıştır. Ancak bu tedavi, anlamlı bir etkiye neden olmamıştır.

Bilgiler

İddiada bahsi geçen teobromin ve teofilin maddeleri birer metilksantindir. Metilksantinler, kafeini de kapsayan bir alkoloid grubudur. Metilksantinler vücutta uyarıcı olarak görev yapar. Kahvedeki temel metilksantin kafeindir. Çayda en çok teofilin ve çikolatada ise en çok teobromin metilksantinleri bulunur.

Ancak her üç besinde de, yani çay, çikolata ve kahvede de her üç metilksantin değişik oranlarda bulunur. Diğer bir deyişle, teofilin ve teobromin maddelerinin çayda bulunduğu doğrudur. Ayrıca sözü edilen teofilin gibi metilksantinlerin, astım ve bronşit gibi solunum rahatsızlıklarında kullanıldığı da doğrudur. Ama kullanılan dozlar bir besinde bulunmayacak kadar yüksek dozlardır.

Ne var ki bu maddelerin virüse karşı savaştığını gösteren hiçbir bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır. Ayrıca iddia sahibinin bu konu üzerinde çalışmış olduğunu gösteren bir kanıt da bulunamamıştır. Dr. Wiangliang, göz üzerine uzmanlaşmış bir doktordu ve virüslerle ilgili bir çalışmaya girmemişti.

Tüm Reklamları Kapat

Gelen tepkilerle birlikte Şubat ayında Çin'deki haber ajansları da bu iddianın doğru olmadığını, çayın laboratuvar ortamında virüsü öldürse bile akciğerlere ulaşmadığı için herhangi bir etkisinin olmayacağını kabul etmiştir ve ''çay'' tedavisini uygulamayı durdurmuştur.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), COVID-19'un hala kesin bir tedavisinin olmadığını her fırsatta yeniliyor ve koronavirüsten uzak durmak için şu üç öneriyi tekrarlamaya devam ediyor:

  1. Evde kalmak
  2. Elinizi en az 20 sn boyunca sabun ve suyla yıkamak
  3. Yüzünüze dokunmamak
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
28
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 34
  • Merak Uyandırıcı! 12
  • Bilim Budur! 4
  • İnanılmaz 4
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 3
  • Muhteşem! 2
  • Güldürdü 1
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 1
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • Reality Check team. Coronavirus: Does Drinking Tea Help?. (25 Mart 2020). Alındığı Tarih: 13 Nisan 2020. Alındığı Yer: BBC News | Arşiv Bağlantısı
  • S. McDermott. Debunked: No, Drinking Tea Is Not A Cure For Covid-19. (26 Mart 2020). Alındığı Tarih: 13 Nisan 2020. Alındığı Yer: The Journal.ie | Arşiv Bağlantısı
  • A. Chattopadhyay. Fact Check: Can Tea Cure Covid-19? No!. (26 Mart 2020). Alındığı Tarih: 13 Nisan 2020. Alındığı Yer: The Logical Indian | Arşiv Bağlantısı
  • China Daily. Can Drinking Tea Prevent Coronavirus Infections?. (13 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 13 Nisan 2020. Alındığı Yer: China Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 31/10/2024 09:18:27 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8536

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Yaşamın Başlangıcı
Mikoloji
Maske
Olumsuz
Enzim
Gerçek
Gelişim
Tekillik
Biyografi
Öğrenme
Koruma
Doğa Yasaları
Mit
Veri Bilimi
Karanlık Enerji
Tür
Kartal
Köpek
Canlı Cansız
Memeli
Biyocoğrafya
Teknoloji
Hayvanlar Alemi
Devir
İletişim
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
C. Çolak, et al. COVID-19 Hastalığı, Sadece Çay İçerek Tedavi Edilemez!. (13 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 31 Ekim 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8536
Çolak, C., Özdil, A. Ş. (2020, April 13). COVID-19 Hastalığı, Sadece Çay İçerek Tedavi Edilemez!. Evrim Ağacı. Retrieved October 31, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8536
C. Çolak, et al. “COVID-19 Hastalığı, Sadece Çay İçerek Tedavi Edilemez!.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, 13 Apr. 2020, https://evrimagaci.org/s/8536.
Çolak, Canberk. Özdil, Ayşegül Şenyiğit. “COVID-19 Hastalığı, Sadece Çay İçerek Tedavi Edilemez!.” Edited by Ayşegül Şenyiğit Özdil. Evrim Ağacı, April 13, 2020. https://evrimagaci.org/s/8536.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close