Paylaşım Yap

Bazı SARS-CoV-2 Varyantlarının Daha Bulaşıcı Olma Nedeni, Semptomlu Vaka Oranını Artırmaları Olabilir!

Bazı SARS-CoV-2 Varyantlarının Daha Bulaşıcı Olma Nedeni, Semptomlu Vaka Oranını Artırmaları Olabilir!
1 dakika
528
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 2 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Johns Hopkins Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, iki ayrı SARS-CoV-2 varyantı daha yüksek bulaşma oranları ile ilişkilendirilse de, bu varyantlara sahip hastalarda, üst solunum yollarında kontrol grubuna kıyasla daha yüksek viral yük taşımamaktadır. Bu nedenle, bu varyantların bulaşıcılığının neden daha yüksek olduğu bir soru işaretidir.

COVID-19'a neden olan virüs olan SARS-CoV-2'nin yeni varyantlarının evrimleşmesi ve bu varyantların atalarına göre daha bulaşıcı olması, salgın kontrolü açısından endişe vericidir. Araştırmacılar, hastaların daha yüksek viral yük gösterip göstermediğini ve sonuç olarak daha yüksek virüs saçımı ve bulaşabilirlik gösterip göstermediğini değerlendirmek için, ilk olarak Birleşik Krallık'ta tanımlanan B.1.1.7 varyantını ve ilk olarak Güney Afrika'da tanımlanan B.1.351 varyantını incelediler.

Varyantlar, genomlarının tamamı dizilenerek tanımlandı. Araştırmacılar, Nisan 2021'e kadar Birleşik Krallık varyantının dolaşımdaki virüslerin %75'ini oluşturduğunu göstermek için geniş bir örnek kohortu kullandılar ve 134 varyant örneğini 126 kontrol örneğiyle karşılaştırarak hastaların klinik bilgilerine erişimle, virüs genomiğini klinik hastalık ve sonuçlarla ilgili verilerle ilişkilendirebildiler. Tüm numuneler, viral yüklerini belirlemek için ek testlere tabi tutuldu. Bilgiler, semptomların başlamasından sonraki günlere bakılarak, hastalığın evresi ile ilişkilendirildi ve bu da gruplar arasında viral bulaşmanın karşılaştırılmasında netlik sağladı. Çalışmanın baş yazarı Adannaya Amadi, sonuçları şöyle özetliyor:

Tüm Reklamları Kapat

Bu varyantların daha yüksek bulaşıcılık göstermesinin nedeni henüz net değil. Ancak bulgularımız, bu varyantlarla enfekte olan hastaların kontrol grubuna kıyasla asemptomatik olma olasılığının daha düşük olduğunu gösterdi. Varyantlarla enfekte olanlar ölüm veya yoğun bakıma kaldırılma açısından daha yüksek risk altında olmasalar da, hastanede yatarak tedavi olmak zorunda kalma oranları daha yüksekti.

Bu çalışma, Dr. Heba Mostafa'nın, Maryland Eyaleti için SARS-CoV-2'nin büyük ölçekli tam genom dizilimini gerçekleştiren ve kamuya açık ulusal sürveyans rakamlarına veri sağlayan Johns Hopkins Tıp Fakültesi'ndeki araştırma laboratuvarında gerçekleştirilmiştir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
15
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

Feragatname: Evrim Ağacı, doğrudan üniversiteler, akademik dergiler veya resmi bilim kurumları tarafından yayınlanan bu basın açıklamalarını temel editöryal düzenlemeden geçirmektedir; ancak açıklamaların isabetliliğinden sorumlu değildir. Basın açıklaması konusundaki sorularınızı aşağıdaki medya irtibat kişisine yöneltebilirsiniz.

Medya İrtibat

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Bilim Budur! 3
  • Tebrikler! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • İnanılmaz 1
  • Merak Uyandırıcı! 1
  • Korkutucu! 1
  • Muhteşem! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/04/2024 19:12:40 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/10618

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Doğa
Kitlesel Yok Oluş
Amerika Birleşik Devletleri
Anatomi
Süt
Basınç
Bağışıklık
Mikrop
Nötron Yıldızı
Yaşanabilir Gezegen
Eczacılık
Bakteri
Şizofreni
Araç
Şeker
Makina Mühendisliği
Arkeoloji
Yeşil
Genetik Müdahale
Önyargı
İklim Değişimi
Beslenme Bilimi
Dünya Dışı Yaşam
Safsata
Kozmik Mikrodalga Arkaplan Işıması (Cmb)
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
Ç. M. Bakırcı. Bazı SARS-CoV-2 Varyantlarının Daha Bulaşıcı Olma Nedeni, Semptomlu Vaka Oranını Artırmaları Olabilir!. (20 Haziran 2021). Alındığı Tarih: 25 Nisan 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/10618
Bakırcı, Ç. M. (2021, June 20). Bazı SARS-CoV-2 Varyantlarının Daha Bulaşıcı Olma Nedeni, Semptomlu Vaka Oranını Artırmaları Olabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved April 25, 2024. from https://evrimagaci.org/s/10618
Ç. M. Bakırcı. “Bazı SARS-CoV-2 Varyantlarının Daha Bulaşıcı Olma Nedeni, Semptomlu Vaka Oranını Artırmaları Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 20 Jun. 2021, https://evrimagaci.org/s/10618.
Bakırcı, Çağrı Mert. “Bazı SARS-CoV-2 Varyantlarının Daha Bulaşıcı Olma Nedeni, Semptomlu Vaka Oranını Artırmaları Olabilir!.” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, June 20, 2021. https://evrimagaci.org/s/10618.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close