Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Paris Antlaşması Şartları Sağlansa Bile, İklim Değişimi Nedeniyle Buğday Tarlalarında Kuraklık Yaşanabilir!

Buğday, insanların tükettiği toplam kalorinin yaklaşık yüzde 20'sini oluşturuyor.

2 dakika
2,253
Paris Antlaşması Şartları Sağlansa Bile, İklim Değişimi Nedeniyle Buğday Tarlalarında Kuraklık Yaşanabilir! Pixabay
İklim değişiklikleri ile gelen kuraklık besin üretimini etkileyebilir
Tarihi Geçmiş Haber

Bu haber 5 yıl öncesine aittir. Haber güncelliğini yitirmiş olabilir; ancak arşivsel değeri ve bilimsel gelişme/ilerleme anlamındaki önemi dolayısıyla yayında tutulmaktadır. Ayrıca konuyla ilgili gelişmeler yaşandıkça bu içerik de güncellenebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Yeni bir çalışmada araştırmacılar, iklim değişikliklerinin etkisini azaltmaya yönelik adımlar atılmadığı takdirde, dünya çapında şu anda buğday yetiştirilen alanların %60'ının bu yüzyılın sonuna kadar eş zamanlı, ciddi ve uzun süreli kuraklıklara maruz kalacağını buldular.

Buğday, dünyada yetiştirildiği alan bakımından yağmurla beslenen en büyük tarımsal üründür ve insanların tükettiği tüm kalorilerin yaklaşık %20'si buğdaydan karşılanmaktadır.

Kuraklık, geniş tarım arazilerini etkisi altına alabilir
Kuraklık, geniş tarım arazilerini etkisi altına alabilir
Pixabay

Çalışma Hakkında

Yerbilimleri profesörü ve Science Advances dergisinde yayımlanan bu çalışmanın ikinci yazarı olan Song Feng şöyle diyor:

Tüm Reklamları Kapat

Buğday üretim alanlarındaki yaygın kuraklık riski, bilim insanlarının bugün gördüklerinden dört kat daha büyüktür. Böylesine yaygın kuraklıklar, besin üretim sistemi için şok etkisi yaratacaktır.

Çalışmada belirtildiğine göre, günümüzün hava modelleri göz önüne alındığında, söz konusu ciddi kuraklıklar, mevcut buğday yetiştirme alanlarının neredeyse %15'ini etkileyebilir. Araştırmacılar, eğer küresel ısınmadan kaynaklı sıcaklık artışı, endüstri devrimi öncesindeki seviyenin en fazla 2 santigrat derece üzerinde tutulabilse bile (ki Paris Antlaşması'nın hedefi budur), küresel buğday üretim alanlarının neredeyse %30'unun eş zamanlı kuraklık yaşayabileceğini gösterdiler. Feng şöyle diyor:

Buradan da açıkça anlaşılıyor ki küresel ısınma gıda üretimini etkileyecek.

Çalışma Metodu

Bu çalışma için Feng ve meslektaşları her biri üç farklı senaryo içeren 27 farklı iklim modelini analiz ettiler. Feng, konu ile ilgili olarak şöyle diyor:

Bu, terabaytlarca bilgi ediyordu ve bunları işlemek birkaç ay ve birden çok bilgisayar gerektirdi.

Feng ile Çek Cumhuriyeti'ndeki Küresel Değişim Araştırmaları Enstitüsünde profesörlük yapan ve aynı zamanda bu çalışmanın baş yazarı olan Miroslav Trnka, iklim değişikliğinin etkilerini gözler önüne serecek bu çalışmaya dair fikri Nebreska'daki bir konferansta geliştirdiler ve çalışmanın temelini oluşturan ana fikrin taslağını bir peçetenin arkasına çizdiler.

Sonuç

Bu çalışmada, tarihte kuraklıktan ciddi anlamda etkilenen alanların toplamı ile besin fiyatları arasında yakından ilişki olduğu da gösterildi. Daha yaygın yaşanan kuraklıklar, daha yüksek besin fiyatları anlamına gelmektedir. Feng sözlerini şöyle bitiriyor:

Eğer sadece bir bölgede ya da ülkede kuraklık görülüyorsa, bunun etkisi daha az olacaktır. Ancak eğer birçok bölgede, eş zamanlı olarak kuraklıklar görülüyorsa, bu küresel anlamda üretime ve besin fiyatlarına etki edebilir ve besin güvensizliğine yol açabilir.
Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
23
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Korkutucu! 7
  • Üzücü! 3
  • Muhteşem! 3
  • Bilim Budur! 2
  • Merak Uyandırıcı! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 1
  • İnanılmaz 1
  • Grrr... *@$# 1
  • Tebrikler! 0
  • Güldürdü 0
  • Umut Verici! 0
  • İğrenç! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  1. Çeviri Kaynağı: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/12/2024 20:55:11 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/8007

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Savunma
Avcı
Canlı
Argüman
Taklit
Model
Araç
Yakınsak Evrim
Elektromanyetik
Hormon
Mars
Tehdit
Enerji
Karbon
Dinozor
Antikor
Ağız
Psikiyatri
Hastalık
Yumurtalık
Uyku
Genetik Müdahale
Beslenme Davranışları
Cinsel Yönelim
Araştırma
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
U. o. Arkansas, et al. Paris Antlaşması Şartları Sağlansa Bile, İklim Değişimi Nedeniyle Buğday Tarlalarında Kuraklık Yaşanabilir!. (11 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 3 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/8007
Arkansas, U. o., Çolak, C., Ateş, A. (2019, October 11). Paris Antlaşması Şartları Sağlansa Bile, İklim Değişimi Nedeniyle Buğday Tarlalarında Kuraklık Yaşanabilir!. Evrim Ağacı. Retrieved December 03, 2024. from https://evrimagaci.org/s/8007
U. o. Arkansas, et al. “Paris Antlaşması Şartları Sağlansa Bile, İklim Değişimi Nedeniyle Buğday Tarlalarında Kuraklık Yaşanabilir!.” Edited by Arda Ateş. Translated by Canberk Çolak, Evrim Ağacı, 11 Oct. 2019, https://evrimagaci.org/s/8007.
Arkansas, University of. Çolak, Canberk. Ateş, Arda. “Paris Antlaşması Şartları Sağlansa Bile, İklim Değişimi Nedeniyle Buğday Tarlalarında Kuraklık Yaşanabilir!.” Edited by Arda Ateş. Translated by Canberk Çolak. Evrim Ağacı, October 11, 2019. https://evrimagaci.org/s/8007.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close