Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Büyük kudu (Tragelaphus strepsiceros)

3 dakika
1,260
Büyük kudu (Tragelaphus strepsiceros) Wikipedia
Tüm Reklamları Kapat
Büyük kudu
  • Bilimsel Adı Tragelaphus strepsiceros
  • Halk Arasındaki Türkçe Adı Büyük kudu
  • Halk Arasındaki İngilizce Adı Greater Kudu
Taksonomi
  • Bu içerik, Evrim Ağacı'nın tür gözlemleri ve türlere dair bilgileri barındıran Yaşam Ağacı projesinin bir parçası olarak hazırlanmıştır.
  • Gözlem Ekle

Büyük kudular (Tragelaphus strepsiceros), oldukça dikkat çekici görünüme sahip bir antilop türüdür. Birçok hayvanda görülen seksüel dimorfizm, kudularda boyut farklılığının ötesine geçer. Kudularda erkekleri dişilerden ayıran en önemli özellik, oldukça ilgi çekici olan boynuzlarıdır; 1.8 metre boyutuna ulaşabilen kıvrımlı ve görkemli boynuzlara sahiptirler. Bunun dışında, dişiler daha açık kahverengi tüylere sahipken erkeklerin tüyleri koyu kahverengidir. Vücutlarında ve genellikle gözlerinin aralarında beyaz çizgiler bulunur. Oval ve büyük kulaklara sahiptirler.

Büyük kuduların uzun bacaklı dar bir gövdesi vardır ve kılları kahverengi/mavimsi griden kırmızımsı kahverengiye kadar değişebilir. Gövdeleri boyunca 4 ila 12 dikey beyaz çizgiye sahiptirler. Baş, vücudun geri kalanından daha koyu renkli olma eğilimindedir ve gözler arasında uzanan küçük beyaz bir şerit bulunur. Büyük kudu erkekleri, dişilerinden çok daha büyük olma eğilimindedir ve düşük homurtular, gıcırtılar, uğultu ve nefes nefese kalma gibi çok farklı sesler çıkarabilir. Büyük kuduların kulakları büyük ve yuvarlaktır.

Erkek büyük kuduların ayrıca boğazları boyunca uzanan sakalları ve iki buçuk kıvrımlı büyük boynuzları vardır. Bu boynuzlar düzeltilecek olursa ortalama 120 cm uzunluğa ulaşır (rekor 187,64 cm'dir). Bu boynuzlar, kafadan geriye doğru eğilirken hafifçe ayrılırlar. Boynuzlar, erkekler 6-12 aylık olana kadar büyümeye başlamaz. Boynuzlar ilk spiral dönüşünü yaklaşık 2 yaşında oluşturur ve 6 yaşına kadar tam iki buçuk dönüşe ulaşmaz; bazen 3 tam dönüşleri bile olabilir.

Büyük kudu, en büyük antilop türlerinden biridir. Erkekleri 190–270 kg, maksimum 315 kg ağırlığındadır ve yer-omuz yüksekliği 160 cm civarındadır. Dişiler 120–210 kg ağırlığındadır ve yer-omuz yüksekliği 100 cm kadar kısa olabilir. Dişiler boynuzsuzdurlar, sakalları veya burun işaretleri yoktur. Baş ve vücut uzunluğu 185–245 cm'dir; kuyrukları buna 30–55 cm daha ekleyebilir.

Yetişkin büyük erkek kudu.
Yetişkin büyük erkek kudu.
Elif Karakoç

Evrimsel Tarih ve Taksonomi

Kudular, Boynuzlugiller (Bovidae) ailesinde yer alan memelilerdir. Tragelaphus cinsi altındaki kudular iki türe ayrılır. Büyük kudular, yine aynı aileden gelen küçük kudulardan (İng: "Lesser kudu") cüsse olarak daha büyüktür.

Yetişkin erkek küçük kudu.
Yetişkin erkek küçük kudu.
Maryland Zoo

Ekolojik Dağılım ve Habitat

Büyük kudular (Tragelaphus strepsiceros) Afrika kıtasının doğusunda ve güneyinde yaşar. Orman, çalılık arazi ve savanalarda bulunabilirler. Vahşi doğada yaşam süreleri 10 yıla kadar varabilir.

Popülasyon ve Koruma Statüsü

IUCN’nin 2016 yılında yaptığı nesli tükenmekte olan hayvanlara dair listeye göre büyük kuduların düşük tehlike altında olduğu belirlenmiştir.[1] Fakat 2019’da yapılan bir çalışmaya göre büyük kuduların sayılarının azaldığı saptanmıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Ne yazık ki bu hayvanlar her yıl kaçak olarak avlanmaktadır. Bir av hayvanı olarak görülen kudu, aynı zamanda boynuzları için de öldürülmektedir. Kudu boynuzları, müzik aleti ve süs eşyası olarak kullanılmaktadır. Afrika kıtasının güney kesimlerinde, en çok avlanan av hayvanlarından biridir. Bu yüzden sayıları giderek azalmaktadır.

Kudu boynuzları.
Kudu boynuzları.
Pinterest

Davranış ve Etoloji

Dişi kudular genellikle yavruları ile birlikte bir grup halinde yaşarlar. Genç erkekler küçük gruplar oluşturabilirler. Yetişkin erkekler ise genellikle tek başlarına yaşarlar ve çiftleşme döneminde dişilere katılırlar. Kudular genel olarak barışçıldır. Erkekler arasındaki hiyerarşi meseleleri, çoğunlukla taraflar zarar görmeden halledilir. Fakat bazen saldırı ya da savunma amaçlı boynuzlarını kullanabilirler.

Dişi büyük kudu ve yavrusu.
Dişi büyük kudu ve yavrusu.
Elif Karakoç

Diyet ve Metabolizma

Kudular genellikle ağaç yaprakları, meyveler ve çalılıklar ile beslenirler. Fakat şaşırtıcı bir şekilde, hayvan kemikleri yedikleri de görülür.

İnsanlarla Etkileşim ve Kültürel Referanslar

Kudularla ilgili en ilginç özelliklerden biri de Güney Afrika’da oynanan “kudu dışkısı/gübresi tükürme” oyunudur. Bu oyun, adından da anlaşılabileceği gibi kurumuş bilye şeklindeki kudu dışkısının mümkün olduğunca uzağa tükürülmesi üzerine kuruludur. Dışkıyı en uzağa tüküren oyuncu oyunu kazanır. Hatta bu oyunun her yıl düzenlenen bir Dünya şampiyonası da vardır.[3]

Gözlem Bilgileri

Büyük kudular Güney Afrika, KwaZulu-Natal Bölgesi'nde gözlemlenmiştir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
31
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 8
  • Merak Uyandırıcı! 3
  • Muhteşem! 2
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 2
  • Bilim Budur! 1
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 22/12/2024 05:29:38 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/13412

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Protein
İklim Değişimi
Yaşam
Gözlem
Proton
Sinek
Nasa
Kozmoloji
Uluslararası Uzay İstasyonu
Uzay Aracı
Odontoloji
Doğru
Cinsiyet
Kuşlar
Regülasyon
Aminoasit
Üreme
Uzun
Toplum
Bilgisayar
Deney
Kuvvet
Homeostasis
Gebelik
Yaşamın Başlangıcı
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
E. Karakoç, et al. Büyük kudu (Tragelaphus strepsiceros). (8 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/13412
Karakoç, E., Alparslan, E. (2022, December 08). Büyük kudu (Tragelaphus strepsiceros). Evrim Ağacı. Retrieved December 22, 2024. from https://evrimagaci.org/s/13412
E. Karakoç, et al. “Büyük kudu (Tragelaphus strepsiceros).” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, 08 Dec. 2022, https://evrimagaci.org/s/13412.
Karakoç, Elif. Alparslan, Eda. “Büyük kudu (Tragelaphus strepsiceros).” Edited by Eda Alparslan. Evrim Ağacı, December 08, 2022. https://evrimagaci.org/s/13412.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close