Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Burun Akıntısı Nedir? Burnumuz Soğuk Havalarda Neden Akar?

Soğuk Havalarda Hasta Olmasak Bile Burnumuz Neden Akar?

3 dakika
7,329
Burun Akıntısı Nedir? Burnumuz Soğuk Havalarda Neden Akar? Asia One
Burnu akan ve peçeteyle silen bir insan
Tüm Reklamları Kapat

Burun akıntısı, nostril olarak da bilinen burun deliklerinden mukus (sümük) akışı olmasına verilen isimdir. Mukus, insan vücudundaki sindirim sistemini ve solunum sistemini bir nevi yağlama görevi üstlenen ve midenin kendi kendini sindirmesini önleyen bir salgıdır.

Bu salgı, ağza giren bakterilerin dişlere zarar vermesini engeller. Bununla birlikte besinlerin çok daha rahat bir şekilde çiğnenmesini sağlar. Aynı zamanda soluk alırken akciğerlere olası bir tehdit oluşturan maddelere (polen, toz, bakteri vb.) karşı bariyer görevi görür.

Vücudumuzda normal zamanlarda da her gün 1 - 1.5 litre kadar mukus üretilir. Ancak herhangi bir hastalık, mukus kalitesinde düşüş veya mukus üretiminde anormal bir artış olmadığı sürece, bu üretimden pek haberdar olmayız.[1] Bunların dışında herhangi bir enfeksiyon ve/veya inflamasyon ile meydana gelen anormal mukus akıntısı da burun akıntısı gibi şikayetlere neden olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Burnuna mandal takan bir kadın
Burnuna mandal takan bir kadın
The University of Queensland - Australia

Burun Akıntısı Neden Olur?

Sık sık karşılaştığımız burun akıntısı, burundaki dokuları tahriş eden veya burundaki iltihabî süreci tetikleyen herhangi bir şeyden kaynaklanabilir. Bu şikayetin başlıca tetikleyicileri; nezle (soğuk algınlığı), grip, alerjiler ve çeşitli tahriş edici maddelerdir (burun spreyleri vb.). Burun akıntısının olası diğer nedenleri ise şu şekildedir:

  • Alerjiler (polen, toz vb.)
  • Kronik / Akut Sinüzit
  • Sapmış burun enfeksiyonu
  • Buruna yabancı cisim kaçması
  • Kullanılan herhangi bir ilacın olası yan etkileri
  • Mesleki astım
  • Sigara dumanı
  • Aşırı derecede burun spreyi kullanımı
  • Alerjik duyulara bağlı olmayan rinit (alerjik olmayan kronik veya geçici tıkanıklık, akıntı)
  • Septum Deviasyonu
  • Soğuk, kuru hava

Soğuk Havalarda Burnumuz Neden Akar?

Soğuk havalarda, herhangi bir hastalıktan mustarip olunmasa bile burun akıntısı meydana gelebilir. Bu, aslında vücut tarafından verilen çok normal bir tepkidir.

Burnumuzun tek işlevi koku almak değildir; aynı zamanda burnumuz, soğuk havalarda soluk aldığımızda havayı ısıtır ve bu havaya ciğerlerimize zarar vermemesi için nem ekler. Soğuk, kuru hava burun astlarınızı tahriş eder ve dolayısıyla burun bezleriniz astarı nemli tutmak için anormal derece mukus üretir.[2]

Soğuk havalarda burnumuzun akmasının diğer bir nedeni de soluk verirken ciğerlerimizden çıkan ılık ve nemli havanının burnumuzda yoğunlaşarak su damlacıkları oluşturmasıdır. Bu sayede burnumuzdaki fazla mukusla karışmış olan su akar ve burun akıntısı dediğimiz olay gerçekleşir.

Tüm Reklamları Kapat

Soğuk Havalarda Burun Akıntısı Nasıl Engellenebilir?

Soğuk havaya maruz kalma nedeni ile oluşan burun akıntısını engellemenin tek doğal yolu soğuk ve kuru havadan olabildiğince kaçınmaktır. Bunu yapabilmek için eşarp, bandana, atkı gibi ögeleri kullanarak burun kısmını kapatmak mümkündür. Bu size gelecek olan soğuk ve kuru havanın solumadan önce ısınmasını ve nemlenmesini sağlar.

Soğuk havaların genellikle kuru olmasından dolayı evden çıkmadan önce nemlendirici bir krem kullanabilirsiniz. Bunun dışında burnunuzun bir musluk gibi akması durumunda doktorunuza danışıp size en uygun burun spreyini alıp kullanmanız en etkili çözüm olacaktır.

Burnunu silen bir adam
Burnunu silen bir adam
Harvard Health Publishing

Ciddi Olabilecek Sağlık Problemleri

Her ne kadar burun akıntısı normal bir tepki de olsa bazı durumlarda ciddi sağlık problemlerine işaretçi olabilir. Bu belirtileri takip etmek ve bir doktora danışmak oldukça önemlidir:

  • Enfektif olabilecek burun akıntısı,
  • Rengi farklı veya kanlı burun akıntısı,
  • Uzun süren ve burun tıkanıklığı ile seyreden burun akıntısı,
  • Ateş yüksekliği ile seyreden burun akıntısı,
  • Tek taraflı burun akıntısı,
  • Ciddi boğaz ağrısı ve uzun süren öksürük ile seyreden burun akıntısı,
  • Koku ve tat duyularında problem/kayıp ile seyreden burun akıntısı

Bu gibi durumlarda bir uzmana danışılması ve bir tanı konulup tedaviye başlanması en etkili eylem olacaktır.

Evrim Ağacı'ndan Mesaj

Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.

Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.

Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.

Sonuç

Herhangi bir hastalık durumu söz konusu olmasa bile burnumuzun akması oldukça doğal bir fiziksel tepkidir. Burnumuz aynı zamanda dışarıdaki soğuk ve kuru havayı ciğerlerimize zarar vermemesi için havayı ısıtır ve nemlendirir. Soluk verirken bu ılık ve nemli hava burnumuzda yoğunlaşarak burun akıntısı gerçekleşir. Anormal durumlarda kişinin doktoruna danışıp, gerekli tanı ve tedaviyi alması çok önemlidir.

Bu Makaleyi Alıntıla
Okundu Olarak İşaretle
Özetini Oku
25
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Bize Ulaş
Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git
Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?
  • Tebrikler! 31
  • Bilim Budur! 11
  • Merak Uyandırıcı! 6
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 4
  • İnanılmaz 4
  • Güldürdü 2
  • Grrr... *@$# 2
  • Muhteşem! 1
  • Umut Verici! 1
  • Üzücü! 1
  • İğrenç! 1
  • Korkutucu! 1
Kaynaklar ve İleri Okuma
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/01/2025 04:29:46 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11517

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Keşfet
Akış
İçerikler
Gündem
Evcil Hayvanlar
Ses Kaydı
Sağlık Bakanlığı
Veri
İnternet
Evrenin Genişlemesi
Proton
Teyit
Tutarlılık
Endokrin Sistemi
Saç
Regülasyon
Fizyoloji
Cinsellik
Eczacılık
Devir
Genom
Kadın Doğum
Küresel
Sivrisinek
İnsan Evrimi
Evrim Kuramı
Sendrom
Diyet
Zooloji
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Sosyal
Yeniler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000
Bu Makaleyi Alıntıla
Evrim Ağacı Formatı
APA7
MLA9
Chicago
B. Çakmak, et al. Burun Akıntısı Nedir? Burnumuz Soğuk Havalarda Neden Akar?. (19 Mart 2022). Alındığı Tarih: 21 Ocak 2025. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/11517
Çakmak, B., Uçar, D. Ş. (2022, March 19). Burun Akıntısı Nedir? Burnumuz Soğuk Havalarda Neden Akar?. Evrim Ağacı. Retrieved January 21, 2025. from https://evrimagaci.org/s/11517
B. Çakmak, et al. “Burun Akıntısı Nedir? Burnumuz Soğuk Havalarda Neden Akar?.” Edited by Damla Şahin Uçar. Evrim Ağacı, 19 Mar. 2022, https://evrimagaci.org/s/11517.
Çakmak, Buse. Uçar, Damla Şahin. “Burun Akıntısı Nedir? Burnumuz Soğuk Havalarda Neden Akar?.” Edited by Damla Şahin Uçar. Evrim Ağacı, March 19, 2022. https://evrimagaci.org/s/11517.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close