Burun Akıntısı Nedir? Burnumuz Soğuk Havalarda Neden Akar?
Soğuk Havalarda Hasta Olmasak Bile Burnumuz Neden Akar?
Burun akıntısı, nostril olarak da bilinen burun deliklerinden mukus (sümük) akışı olmasına verilen isimdir. Mukus, insan vücudundaki sindirim sistemini ve solunum sistemini bir nevi yağlama görevi üstlenen ve midenin kendi kendini sindirmesini önleyen bir salgıdır.
Bu salgı, ağza giren bakterilerin dişlere zarar vermesini engeller. Bununla birlikte besinlerin çok daha rahat bir şekilde çiğnenmesini sağlar. Aynı zamanda soluk alırken akciğerlere olası bir tehdit oluşturan maddelere (polen, toz, bakteri vb.) karşı bariyer görevi görür.
Vücudumuzda normal zamanlarda da her gün 1 - 1.5 litre kadar mukus üretilir. Ancak herhangi bir hastalık, mukus kalitesinde düşüş veya mukus üretiminde anormal bir artış olmadığı sürece, bu üretimden pek haberdar olmayız.[1] Bunların dışında herhangi bir enfeksiyon ve/veya inflamasyon ile meydana gelen anormal mukus akıntısı da burun akıntısı gibi şikayetlere neden olabilir.
Burun Akıntısı Neden Olur?
Sık sık karşılaştığımız burun akıntısı, burundaki dokuları tahriş eden veya burundaki iltihabî süreci tetikleyen herhangi bir şeyden kaynaklanabilir. Bu şikayetin başlıca tetikleyicileri; nezle (soğuk algınlığı), grip, alerjiler ve çeşitli tahriş edici maddelerdir (burun spreyleri vb.). Burun akıntısının olası diğer nedenleri ise şu şekildedir:
- Alerjiler (polen, toz vb.)
- Kronik / Akut Sinüzit
- Sapmış burun enfeksiyonu
- Buruna yabancı cisim kaçması
- Kullanılan herhangi bir ilacın olası yan etkileri
- Mesleki astım
- Sigara dumanı
- Aşırı derecede burun spreyi kullanımı
- Alerjik duyulara bağlı olmayan rinit (alerjik olmayan kronik veya geçici tıkanıklık, akıntı)
- Septum Deviasyonu
- Soğuk, kuru hava
Soğuk Havalarda Burnumuz Neden Akar?
Soğuk havalarda, herhangi bir hastalıktan mustarip olunmasa bile burun akıntısı meydana gelebilir. Bu, aslında vücut tarafından verilen çok normal bir tepkidir.
Burnumuzun tek işlevi koku almak değildir; aynı zamanda burnumuz, soğuk havalarda soluk aldığımızda havayı ısıtır ve bu havaya ciğerlerimize zarar vermemesi için nem ekler. Soğuk, kuru hava burun astlarınızı tahriş eder ve dolayısıyla burun bezleriniz astarı nemli tutmak için anormal derece mukus üretir.[2]
Soğuk havalarda burnumuzun akmasının diğer bir nedeni de soluk verirken ciğerlerimizden çıkan ılık ve nemli havanının burnumuzda yoğunlaşarak su damlacıkları oluşturmasıdır. Bu sayede burnumuzdaki fazla mukusla karışmış olan su akar ve burun akıntısı dediğimiz olay gerçekleşir.
Soğuk Havalarda Burun Akıntısı Nasıl Engellenebilir?
Soğuk havaya maruz kalma nedeni ile oluşan burun akıntısını engellemenin tek doğal yolu soğuk ve kuru havadan olabildiğince kaçınmaktır. Bunu yapabilmek için eşarp, bandana, atkı gibi ögeleri kullanarak burun kısmını kapatmak mümkündür. Bu size gelecek olan soğuk ve kuru havanın solumadan önce ısınmasını ve nemlenmesini sağlar.
Soğuk havaların genellikle kuru olmasından dolayı evden çıkmadan önce nemlendirici bir krem kullanabilirsiniz. Bunun dışında burnunuzun bir musluk gibi akması durumunda doktorunuza danışıp size en uygun burun spreyini alıp kullanmanız en etkili çözüm olacaktır.
Ciddi Olabilecek Sağlık Problemleri
Her ne kadar burun akıntısı normal bir tepki de olsa bazı durumlarda ciddi sağlık problemlerine işaretçi olabilir. Bu belirtileri takip etmek ve bir doktora danışmak oldukça önemlidir:
- Enfektif olabilecek burun akıntısı,
- Rengi farklı veya kanlı burun akıntısı,
- Uzun süren ve burun tıkanıklığı ile seyreden burun akıntısı,
- Ateş yüksekliği ile seyreden burun akıntısı,
- Tek taraflı burun akıntısı,
- Ciddi boğaz ağrısı ve uzun süren öksürük ile seyreden burun akıntısı,
- Koku ve tat duyularında problem/kayıp ile seyreden burun akıntısı
Bu gibi durumlarda bir uzmana danışılması ve bir tanı konulup tedaviye başlanması en etkili eylem olacaktır.
Aslında maddi destek istememizin nedeni çok basit: Çünkü Evrim Ağacı, bizim tek mesleğimiz, tek gelir kaynağımız. Birçoklarının aksine bizler, sosyal medyada gördüğünüz makale ve videolarımızı hobi olarak, mesleğimizden arta kalan zamanlarda yapmıyoruz. Dolayısıyla bu işi sürdürebilmek için gelir elde etmemiz gerekiyor.
Bunda elbette ki hiçbir sakınca yok; kimin, ne şartlar altında yayın yapmayı seçtiği büyük oranda bir tercih meselesi. Ne var ki biz, eğer ana mesleklerimizi icra edecek olursak (yani kendi mesleğimiz doğrultusunda bir iş sahibi olursak) Evrim Ağacı'na zaman ayıramayacağımızı, ayakta tutamayacağımızı biliyoruz. Çünkü az sonra detaylarını vereceğimiz üzere, Evrim Ağacı sosyal medyada denk geldiğiniz makale ve videolardan çok daha büyük, kapsamlı ve aşırı zaman alan bir bilim platformu projesi. Bu nedenle bizler, meslek olarak Evrim Ağacı'nı seçtik.
Eğer hem Evrim Ağacı'ndan hayatımızı idame ettirecek, mesleklerimizi bırakmayı en azından kısmen meşrulaştıracak ve mantıklı kılacak kadar bir gelir kaynağı elde edemezsek, mecburen Evrim Ağacı'nı bırakıp, kendi mesleklerimize döneceğiz. Ama bunu istemiyoruz ve bu nedenle didiniyoruz.
Sonuç
Herhangi bir hastalık durumu söz konusu olmasa bile burnumuzun akması oldukça doğal bir fiziksel tepkidir. Burnumuz aynı zamanda dışarıdaki soğuk ve kuru havayı ciğerlerimize zarar vermemesi için havayı ısıtır ve nemlendirir. Soluk verirken bu ılık ve nemli hava burnumuzda yoğunlaşarak burun akıntısı gerçekleşir. Anormal durumlarda kişinin doktoruna danışıp, gerekli tanı ve tedaviyi alması çok önemlidir.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
İçerikle İlgili Sorular
Soru & Cevap Platformuna Git- 31
- 11
- 6
- 4
- 4
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- ^ M. C. Stöppler. What Is Mucus?. (4 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 26 Şubat 2022. Alındığı Yer: MedicineNet | Arşiv Bağlantısı
- ^ D. S. Clements, et al. Quick Dose: Why Does The Cold Weather Make My Nose Run?. (1 Ocak 2015). Alındığı Tarih: 26 Şubat 2022. Alındığı Yer: Northwestern Medicine | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/12/2024 19:01:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/11517
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.