Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat

Yeni Nesil Tehdit: Yapay Zeka Hacker'ları Geliyor!

Bugüne kadar teknolojiyi etik dışı kullanan kötü niyetli insanlardan korktuk, peki ya bu kez etik dışı davranan taraf yapay zekalar olursa?

5 dakika
1
Yeni Nesil Tehdit: Yapay Zeka Hacker'ları Geliyor! Harvard Magazine
  • Blog Yazısı
Illustration by Matt Chinworth
Blog Yazısı
Tüm Reklamları Kapat

Hackerlar Arasında Bir Devrim: Bilgisayarlar Birbirini Hackliyor

2016 yılında, on binlerce siber güvenlik araştırmacısı, dünyanın en büyük hacker konferansı olan DEF CON için Las Vegas’taki Bally’s Oteli’nde bir araya geldi. Dört gün süren bu konferans boyunca katılımcılar; bir yolcu uçağının uzaktan nasıl kontrol edilebileceği, elektronik kasa kilitlerinin nasıl devre dışı bırakılabileceği veya bir ATM’nin güvenliğinin nasıl aşılabileceği gibi konularda yapılan konuşmalara ve gösterilere tanıklık ettiler ancak o yaz, organizatörler bu etkinlikte bile 'sansasyonel' sayılabilecek bir şey yapmak istediler. İnsanların bilgisayarları hacklemesi yerine, bilgisayarların birbirini hacklemesini istediler. Yaşananlar, bilgisayar tabanlı saldırılara ve daha önce hayal bile edilemeyecek ölçekteki bilgi sistemlerinin ihlaline açık bir geleceğin habercisiydi.

ABD Savunma Bakanlığına bağlı çığır açıcı teknolojilere fon sağlayan bir kuruluş olan DARPA (İleri Savunma Araştırma Projeleri Ajansı) ile iş birliği içinde DEF CON, bugüne kadar yalnızca bir kez düzenlenen Cyber Grand Challenge adlı yarışmaya ev sahipliği yaptı. Bu yarışma, yapay zeka sistemlerinin, diğer yapay zekalar tarafından savunulan bilgisayar programlarını otonom biçimde hacklemeleri üzerine kuruluydu. Yarışma, bir oyun formatında kurgulanmıştı: 10 saatlik mücadele süresince, diğer sistemlerdeki güvenlik açıklarını en iyi şekilde tespit edip istismar edebilen ve kendi sistemini en iyi şekilde savunabilen yapay zeka, geliştiricilerine 2 milyon dolarlık ödül kazandıracaktı.

İnsan gözüyle bakıldığında, sadece yapay zekaların yarıştığı bu hackleme etkinliği pek etkileyici görünmüyordu. Otelin balo salonlarından birinde, gelişmiş yapay zeka sistemleriyle çalışan birkaç renkli sunucu rafı yarım daire şeklinde sahneye dizilmişti; her bir makinedeki yanıp sönen LED ışıkları, DARPA’nın ağı üzerinde yaşanan bir robot savaşının tek işaretiydi. Ancak Harvard Kennedy School'da kamu politikası üzerine dersler veren siber güvenlik uzmanı Bruce Schneier için o gün yaşananlar, çok da uzak olmayan bir geleceğe dair uyarıcı bir pencereydi: Yapay zekalar yakın bir gelecekte, insanüstü hızda, kapsamda, ölçekte ve karmaşıklıkta güvenlik açıklarını bulup kullanabilecek. Bu geleceğin yapay zeka hacker’ları sadece bilgisayar sistemleriyle sınırlı kalmayacak. Finansal, politik ve sosyal sistemleri de öngörülemez şekillerde manipüle edebilecekler ve insanlar bunun farkına vardığında belki de çok geç olacak.

Tüm Reklamları Kapat

Bruce Schneier'in TED konuşmasından alınmış görseli.
Bruce Schneier'in TED konuşmasından alınmış görseli.
TED

Schneier, yeni kitabı "A Hacker’s Mind" (Bir Hacker’ın Zihni)'nde ayrıntılı olarak anlattığı üzere, insanların sistemlerdeki açıkları karlı biçimde istismar etmeye -yani hacklemeye- bilgisayarlardan çok daha önce başladığını söylüyor.[1] Bir yerde kurallara ve normlara bağlı karmaşık bir süreç varsa, insanlar bu sistemin amacını bozmadan kendi lehlerine yollar bulmaya çalışırlar. İster bilgisayarlar, ister sık uçuş programları, profesyonel spor karşılaşmaları ya da demokratik kurumlar olsun, hepsinin istismara açık yönleri vardır.

Dolayısıyla insanların daha iyi hack yöntemleri geliştirmek için yapay zekaya yönelmesi şaşırtıcı değil. Yapay zekalar hiç durmadan çalışabilir ve devasa miktarda veriyi analiz ederek insanların gözünden kaçabilecek örüntüleri ya da bilgileri tespit edebilirler. Bu yetenekler her hacker için kıymetlidir, ancak Schneier daha da önemli bir noktaya dikkat çekiyor: Yapay zekalar insanlar gibi düşünmez.

Temel düzeyde bir yapay zeka, belirli ve dar bir problemi çözmek için adım adım ilerleyen algoritmalar kullanan sofistike bir yazılım programıdır. Örneğin bir görüntüdeki nesneyi tanımlamak gibi. Yapay zekaları diğer yazılımlardan ayıran şey, ne kadar çok veri işlerlerse o kadar yetenekli hale gelmeleridir. Tıpkı insanlar gibi öğrenmeleri tasarlanmıştır ancak insanlardan farklı olarak, yapay zekalar normlar, değerler ve varsayımlarla sınırlı değildir. Bu da onları, insanların asla düşünemeyeceği türde yeni "hack"ler geliştirme potansiyeline sahip kılar.

Schneier, bir bilgisayar programcısının robot süpürgesinin nesnelere çarpmamasını sağlamak istemesiyle ilgili bir örnek sunuyor. Programcı, robotun ön tampon sensörlerinin devreye girmemesini sağlayacak bir yapay zeka eğitti ancak yapay zeka, nesnelerden uzak durmayı değil, geriye doğru gitmeyi öğrendi. Bu sayede tampon sensörlerine temas etmiyor ama hala nesnelere çarpıyordu. Yapay zeka, teknik olarak isteneni yaptı: tampon tetiklenmesini önledi ama amaca hizmet etmeyen bir yolla. Schneier bunu şöyle özetliyor: "Yapay zeka hacker’larında mesele sadece daha hızlı olmaları ya da sayıca fazla olmaları değil. Onlar tamamen başka bir tür."

Tüm Reklamları Kapat

Cyber Grand Challenge etkinliğinden alınmış görsel. Görselde birbirlerini hacklemeye çalışan yapay zekalar görülmektedir.
Cyber Grand Challenge etkinliğinden alınmış görsel. Görselde birbirlerini hacklemeye çalışan yapay zekalar görülmektedir.
TechCrunch

DARPA Cyber Grand Challenge’ı kazanan yapay zeka olan Mayhem, son birkaç yılda büyük bir gelişim gösterdi ve şu anda ABD Savunma Bakanlığı tarafından aktif olarak kullanılıyor. Mayhem gibi etik dışı tasarlanmış yapay zekaların ABD Savunma Bakanlığı tarafından desteklenmesi, teknoloji devi devletlerin de bu süreçte yapay zekalardan en üst düzeyde faydalanmak istemesinin bir yansıması olarak görülüyor. Schneier, otonom yapay zeka hacker’larının tam anlamıyla devreye gireceği zamanı kestirmekten kaçınsa da, devletlerin bu alana büyük bütçeler ayırmaya başlamasıyla birlikte bu sürecin tahmin edilenden çok daha erken gerçekleşeceğine inanıyor. Güncel dönemde OpenAI ile ulusal güvenlik amaçlı yapay zeka prototipleri geliştirmek üzere 200 milyon dolarlık sabit bedelli bir sözleşme imzalanması da bu alanda yapılan yatırımlara öncülük ediyor.[2]

Yapay Zeka Hacker'larına Karşı Kendimizi Nasıl Savunabiliriz?

Yazılım şirketleri, keşfedilen bir açığı hızla yamayla kapatabilir, ancak insani sistemler çok daha yavaş değişir. Eğer biz yapay zeka hacker’larının çağına direnmek istiyorsak, sosyal, ekonomik ve siyasi sistemlerdeki açıkları, bu sistemler kullanılmadan önce tespit edip kapatabilmeliyiz. Bu yeni yönetim sistemlerinin nasıl işleyeceği henüz kesin değil ama etkili çözümlerin hızlı, kapsayıcı, şeffaf ve çevik olması gerekiyor. İronik biçimde, yapay zeka hacker’ları bu konuda ilk savunma hattı da olabilir. Halk arasında hacking genellikle etik dışı veya suç olarak görülse de, bazı hack’ler sistemlerin evriminde itici bir güç olabilir. Eğer bir hack, sistemin kullanıcılarına fayda sağlıyorsa, sistem yöneticileri o hack’i resmileştirip kalıcı bir çözüme dönüştürebilir. Schneier’ın kitabında belirttiği gibi, bugün sıradan kabul ettiğimiz pek çok şey -basketbolda smaç, mevduat sertifikaları gibi bankacılık uygulamaları- zamanında birer hack’ti.

Bir hack’in zararlı mı yoksa faydalı mı olduğu bakış açısına göre değişebilir ama her hack, bir sistemin dönüşümünde kilit rol oynar. Yapay zeka hack’leri de bu açıdan farklı değil. Schneier, gelecekte yapay zekaların yazılımları, düzenlemeleri ve diğer sistemleri gerçek dünyaya sürülmeden önce test ederek daha dirençli hale getirilebileceğini söylüyor. Kitabında ise bu konuya şu sözlerle noktayı koyuyor:

“Hacking özünde bir denge oyunudur. Eğer biz, hack’in kendisini hackleyemezsek -yani faydalarını koruyup maliyetlerini ve adaletsizliklerini azaltamazsak- bu teknolojik gelecekte ayakta kalamayız.”

Okundu Olarak İşaretle
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Paylaş
Sonra Oku
Notlarım
Yazdır / PDF Olarak Kaydet
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Yukarı Zıpla
Bu Blog Yazısı Sana Ne Hissettirdi?
  • Muhteşem! 0
  • Tebrikler! 0
  • Bilim Budur! 0
  • Mmm... Çok sapyoseksüel! 0
  • Güldürdü 0
  • İnanılmaz 0
  • Umut Verici! 0
  • Merak Uyandırıcı! 0
  • Üzücü! 0
  • Grrr... *@$# 0
  • İğrenç! 0
  • Korkutucu! 0
Kaynaklar ve İleri Okuma
  • ^ Bruce Schneier. (2023). A Hacker's Mind: How The Powerful Bend Society's Rules, And How To Bend Them Back. ISBN: 9781705091395. Yayınevi: Recorded Books, Inc..
  • ^ The Newsight. Openai’ya Abd Savunma Bakanlığından $200 Milyonluk Sözleşme. (18 Haziran 2025). Alındığı Tarih: 1 Temmuz 2025. Alındığı Yer: The Newsight | Arşiv Bağlantısı
Tüm Reklamları Kapat

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 03/07/2025 05:03:23 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/20955

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Size Özel
Makaleler
Daha Fazla İçerik Göster
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Yazı Geçmişi
Okuma Geçmişi
Notlarım
İlerleme Durumunu Güncelle
Okudum
Sonra Oku
Not Ekle
Kaldığım Yeri İşaretle
Göz Attım

Evrim Ağacı tarafından otomatik olarak takip edilen işlemleri istediğin zaman durdurabilirsin.
[Site ayalarına git...]

Filtrele
Listele
Bu yazıdaki hareketlerin
Devamını Göster
Filtrele
Listele
Tüm Okuma Geçmişin
Devamını Göster
0/10000

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close